|
|
#4441 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
dzis byłam u orto. Jak ja jej nie lubie tzn jej ząbków, są takie białe i takie proste <marzyciel> wymieniałam tylko gumki :/ na razie mam tylko przeźroczyste na ten miesiąc w przyszłym będą czerwone lub różowe na bank
chciałam teraz ale mam wesele niebawem i tak jakoś stwierdziłam poczekam zdziwiłam się bo nic a nic nie zaplaciłam , ale boli mnie teraz strasznie nie moge nic ugryźć :/ czy to normalne?
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia" BECK Edytowane przez kanashimi Czas edycji: 2009-02-10 o 22:24 |
|
|
|
|
#4442 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz ferie, to częściej na wizaż się zagląda ![]() no nas ex-aparatek ciągle przybywa, ale za to ile nowych osób się pojawia fajnie, że tyle ludzi zaczyna o siebie dbać i zwracać uwagę na swój uśmiech. Ja sama już prawie namówiłam na aparacik moją sis i mojego chłopaka. Jedyną przeszkodą są fundusze, bo nie oszukujmy się takie leczenie jest bardzo kosztowne :/ no ale papryczko powiem Ci, że Ty tu expert jesteś hehehe
|
|
|
#4443 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może on się nie odgiął, tylko jakoś obrócił, bo to się tak łatwo samo nie odgina czyli jest odgięty w stronę policzka tak?Cytat:
A że ja mam ciary na samą myśl o usuwaniu siekaczy, to wolałabym już poczekać, usunąć czwórki i już leczyć się "na spokojnie" i mieć zachowaną symetrię.
|
|
|
#4444 |
|
Kokon pro
|
ja na samo wesele bym poszla zakleic kompozytem szpare, a pozniej normalnie wziela sie za leczenie 2 zeby do usuniecia, bo jednak symetria zostalaby bardziej zachowana
|
|
|
|
|
#4445 |
|
Raczkowanie
|
papryczko
a dlaczego tak Cie przeraza usuniecie siekacza?bo wystapilaby asymetria, czy dlatego,ze jest bardziej potzrebnym zabkiem? mnie w ogole przeraza fakt usuniecia zdrowego zeba!takze z dwojga zlego wolalabym pozbyc sie jednego zamiast dwoch..byc moze jestem w bledzie. taka decyzja raz na cale zycie..nie chce pogorszyc mojego stanu, chce miec piekne zabki,jak Wy-czy ja duzo od zycia wymagam? pozdrawiamKasiek87-kompozyt mi odradzano z tego wzgledu,ze szpara nie jest mala i jak to jeden z chirurgow sie wyrazil-bede wygladac jak krolik-bo na dodatek ma zgryz tzw otwarty i trzeba byloby wydluzyc jedynki, zeby jakos kamuflowaly ten moj zgryz..poza tym, juz nie pamietam,ale czy do licowek,czy kompozytow nie trzeba pilowac zebow i scierac jej warstwy? Edytowane przez zuza1133 Czas edycji: 2009-02-10 o 21:40 |
|
|
|
|
#4446 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak się uśmiecham, to największą uwagę skupiam na tych czterech przednich zębach i jak brakuje zęba po drugiej stronie, to jest asymetrycznie i to widać. Widać, że coś jest nie tak po prostu(choć na dole nie tak bardzo, ale ja bym to widziała i wkurzałoby mnie to ). W przypadku reszty-nie rzuca się to w oczy, bo tamte zęby są do siebie podobne. Natomiast siekacze i kły ją specyficzne i od nich w dużej mierze(a nawet w większości) zależy wygląd całego uśmiechu.Sama miałam usuwane dwa zęby do aparatu(4 i 5) i przynajmniej mam wszystko symetrycznie, a nad ekstrakcjami popłakałam tylko chwilę-teraz śladu nie ma ![]() Ale wybór należy do Ciebie
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-02-10 o 21:43 |
||
|
|
|
|
#4447 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wyrywam tylko jedna czworke i sie boje... Oczywiscie chodzi o asymetrie
Mnie orto uspokajala, ze nikt nie bedzie mi patrzyl w zeby, czy za kłem kolejny zab jest mniejszy od drugiego zeba po drugiej stronie za kłem ![]() Nie wiem czy mnie zrozumieliscie
|
|
#4448 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4449 |
|
Kokon pro
|
ale tym kompozytem to chwilowo tylko na uroczystosc i do kompozytu nie piluje sie zebow do licowek owszem
poszukaj watku o szparach dziewczyny wklejaja tam zdjecia po zalataniu nawet bardzo duzych diastem
|
|
|
|
|
#4450 |
|
Raczkowanie
|
rozumiem..wyslalam Dr maila-dam znac, co odpowie..kladka, czworka rzeczywiscie lepsza od jedynki. napewno nie widac,chyba, ze rzeczywiscie ktos sie na tym zna i jest uzalezniony od patrzenia w czyjes zabki
mi wszyscy mowia,ze to nie potzrebne, ze mam bardzo ladne zeby..hmmm
|
|
|
|
|
#4451 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W wolnych chwilach piszę doktorat z ortodoncji Zaglądaj częściej Cytat:
efekt zostanie Ci na długaśne lata, warto dołożyć starań, by było zrobione jak najładniej, zwłaszcza, że to koszt niemały.truskawaa zniknęłaś. No to chyba już Ci nie pomogę. Jak bardzo da Ci czadu, to dzwoń do orto co z tym fantem zrobić ![]() Cytat:
no i racja-na te dalsze zęby już się tak nie zwraca uwagi. Ja z jednej strony miałam usuwaną 5, z drugiej 4 i nie widać teraz różnicy ![]() edit-strasznie nas tu dzisiaj dużo a jutro trochę ode mnie odsapniecie, bo idę do pracy
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-02-10 o 22:07 |
|||
|
|
|
|
#4452 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje dziewczyny za odpowiedzi!! Papryka masz racje, wazne,zeby to zrobic jak najlepiej, ale naprawde juz mam dosyc odkladania tego na potem-wierzcie mi,ze ta sprawa za mna chodzi juz tyle lat-juz nawet mialam zalozone w wieku 16lat te'separatory'-chyba tak to sie nazywa-gumki miedzy zeby trzonowe,ale moj Tato sie po kilku tyg rozmyslil-chyba za dlugo te gumki miedzy zebami wtedy byly
aparat zaloze w UK i nie wiem ile tu jeszcze bede-a placi sie wszystko w pierwszych miesiacach, a potem juz wizyty i wsz w cenie, ktora wczesniej rozlozona zostaje na raty.. napewno bede miala jeszcze jakies szalone pomysly na zycie pewnie dzidzius itp. wiec mysle,ze chce zrobic to jak najszybciej...najgorsze,z e musze podjac decyzje, a jesli mam za duzo mozliwosci, to jest baaardzo niedobrze![]() PS watek o disatemach i licowkach juz kilka razy przegladalam-niesamowite efekty!!tylko,ze jak prognozuja,ze bede wygladac jak krolik, to moze sobie odpuszcze
Edytowane przez zuza1133 Czas edycji: 2009-02-10 o 22:16 |
|
|
|
|
#4453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na prawdę co nagle to po diable potem możesz żałować tego pośpiechu, a po co.Jak bardzo Ci zależy, to zaraz po ślubie zajmiesz się tym na pewno. Najważniejsze, to wybrać opcję, która da najlepsze efekty Dobra ludzie, spadaaaaaaam. Buziaki dla Was druciaki
|
|
|
#4454 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam jeszcze takie pytanie, szczególnie do byłych aparatek. Czy leczenie ortodontyczne wpłynęło może jakoś negatywnie na Wasze dziasła? Czy komuś się one osunęły tak bardziej do góry, czy spuchly, czy coś złego się stało z nimi? |
||
|
|
|
|
#4455 |
|
Raczkowanie
|
Papryka-jak zwykle jestem w goracej wodzie kapana
zobacze, co Dr napisze i dam znaka, jaka decyzja-chyba,ze juz w sobote wkleje zdjecia mojej szczerbatej buzi i sie posmiejecie ze mnie albo zdjecia zaplakanej buzi bez aparatu w kazdym razie dziekuje za cenne informacje!PS. a jak mialyscie usuniete np czworki, to rzucalo sie to w oczy?w pracy mam duzy kontakt z klientem-nie chce,zeby sie ze mnie smiali
|
|
|
|
|
#4456 |
|
Zakorzenienie
|
kiliana na moje dziasla nie
ale na stan zebow pod pierscieniami tak - choc teraz metody i cementy sa juz o wiele lepsze
|
|
|
|
|
#4457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Racja jest to, co napisalas: na te dalsze zeby nie zwraca sie juz takiej uwagi
|
|
|
#4458 | |||
|
Kokon pro
|
Cytat:
Cytat:
i szczerze to jak masz rusztowanie to dziury sie tak nie rzucaja w oczy a smiac sie napewno nikt nie bedzie ![]() Cytat:
ale przezylam bez znieczulenia jak zwykle ^^ ja lece poczytac cos madrego a jutro znow L yh nie chce mi sie jak nie wiem :P |
|||
|
|
|
|
#4459 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4460 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
pytalam orto to mowila, ze dosyc czesto sie to zdarza reakcja organizmu na cialo obce po prostu
|
|
|
|
|
|
#4461 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4462 | |
|
Raczkowanie
|
Hehe
ale wiesz co, od razu widać, że Cię to kręci, więc wydaje mi się, że mimo wszystko powinnaś iść w tym kierunku marzenia są po to, by je spełniać Cytat:
Jak zdjęłam dół to dziąsła wyglądały jak poduszeczki, ale kuracja chlorheksydyną (Eludril) pomogła i teraz jest ok. Zrobiłam sobie scaling na dodatek i teraz jest już prawie git Szyjki raczej mi się nie pokazały...A tak poza tym to teraz mam bardzo wrażliwe zęby na zimno lub ciepło. Czy Wy ex-aparatki też tak miałyście???
|
|
|
#4463 |
|
Zakorzenienie
|
Hej ;* ja jednak nie poszłam znowu do szkoły, już mi wiszą te zera za spr na które nie poszłam i może nie pójdę, bo jutro też nie wiem czy idę. Opuchlizna wogóle nie schodzi, ciągle wyglądam jak chomik.
|
|
|
|
|
#4464 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj też nie byłam w szkole wczoraj miałam zakładany aparat i zęby mnie w nocy tak bolały że nie spałam :/ Teraz jem "śniadanie" Jedna kromka chleba (połówka) odkrojone skórki i do tego jeszcze pokrojone na kawałeczki :/ "Gryzę" jedzenie podniebieniem. Booli.
|
|
|
|
|
#4465 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kurcze.. to rzeczywiście długo nie schodzi ta opuchlizna... Myślę, że jak za 2 dni Ci nadal nie zejdzie to powinnaś może zadzwonić lub jechać tam gdzie Ci wyrywali.. powinni cos pomóc...
|
|
|
|
|
|
#4466 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale jak boli.. to chociaż wiadomo, że leczenie juz działa i ząbki się nastawiają
|
|
|
|
|
|
#4467 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem że za niedługo będę miała proste zęby.Mogę się napić coca-coli?? Tak na polepszenie nastroju?? Czy raczej nie?? Edytowane przez 0liwia Czas edycji: 2009-02-11 o 12:24 |
|
|
|
|
|
#4468 | ||||
|
Blond forever!
|
Cytat:
Cytat:
![]() A ja nie trafiłam na to forum przed założeniem aparatu i nie miałam pojęcia, że będą mnie zęby bolały jak będą się przesuwać Poważnie... Po prostu nie zastanawiałam się nad tym - zakładam aparat, on działa, zdejmuje go i gra gitara...A tu co? Ból, wyciągi, podwyższenia, łańcuszki, retencje i tak dalej... Cytat:
Mnie już leci prawie 8 miesiąc z górą... ![]() Cytat:
Jak Cię zaboli podczas picia (a raczej wątpię, bo to przecież płyn ), to odstaw szklankę
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2009-02-11 o 12:41 |
||||
|
|
|
|
#4469 |
|
Zakorzenienie
|
mi orto zakazała pić coli. POwiedziała, że zawiera coś tam w sobie, co rozpuszcza klej i mogą się zamki odklejać, chociaż ona sama nosi aparat i mówi, że czasem pozwala sobie wypić colę, tylko że przez słomkę.
|
|
|
|
|
#4470 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Myślę Kilianna, że będziesz najbardziej sumienną pacjentką swojej orto ![]() Ja nie piję na co dzień coca-coli, ale jak jest okazja to żłopię ile wlezie... I nic mi się z aparatem nie dzieje... Wydaje mi się, że ludzie też dlatego boją zakładać się aparatów, bo myślą, że będą musieli zrezygnować z tego co jeść uwielbiają, a także z życia towarzyskiego - no bo jak się umówić ze znajomymi na obiad na mieście?? Gdzie ja potem umyję zęby?? A jak mi powłazi między druty jedzonko to przecież wszyscy będą się ze mnie śmiać... ![]() Dziewczyny, dajcie sobie więcej luzu...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.

chciałam teraz ale mam wesele niebawem i tak jakoś stwierdziłam poczekam
zdziwiłam się bo nic a nic nie zaplaciłam
nie moge nic ugryźć :/ czy to normalne?

gratuluję 

a może on się nie odgiął, tylko jakoś obrócił, bo to się tak łatwo samo nie odgina
3/3/6-22/7/8

Poważnie... Po prostu nie zastanawiałam się nad tym - zakładam aparat, on działa, zdejmuje go i gra gitara...