Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-16, 19:08   #4711
kamila177
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Osz dziś się tak wkurzyłam ;| Na wf'ie dostałam piłką prosto w aparat ;/ Spuchła mi dolna warga i mam dziure od wewnętrznej strony... A już się cieszyłam, że już mnie tak zęby nie bolą, a tu to... Ach ten mój pech... ^^
kamila177 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 19:10   #4712
wydziergana
Wtajemniczenie

GG do wydziergana

Cytat:
Napisane przez kamila177 Pokaż wiadomość
Osz dziś się tak wkurzyłam ;| Na wf'ie dostałam piłką prosto w aparat ;/ Spuchła mi dolna warga i mam dziure od wewnętrznej strony... A już się cieszyłam, że już mnie tak zęby nie bolą, a tu to... Ach ten mój pech... ^^

ajć, współczuję
Stary 2009-02-16, 19:37   #4713
simpatica
Zakorzenienie

PS. a te zamki tak juz zawsze beda obcierac buzie czy tylko w pierwszych dniach?;(

moja dentystka która sama kiedyś nosiła aparat powiedziała mi, że aparat może obcierać na różnych etapach noszenia a nie tylko na poczatku. powiedziała, że niektórych obciera np po alkoholu , lub ostrych potrawach, może też się ogdniatać podczas spania. ja noszę aparat od 16 m-cy i faktycznie czasem budzę się z "wgniecioną" puchą jak i również ze szczękościskiem (czego bardzo nie lubię ). pamiętam, że raz jak byłam na weselu to natychmiastowo po zjedzeniu świeżego aparatu druty stały się jak żyletki - ale może to też dlatego że był i alkohol także życie mnie nauczyło nosić wosk ZAWSZE w torebce bo nigdy nie wiadomo kiedy ból zaatakuje

simpatica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 19:40   #4714
simpatica
Zakorzenienie

(...) ŚWIEŻEGO APARATU (...) ale dałam

chodziło mi o ananasa

Stary 2009-02-16, 19:43   #4715
wydziergana
Wtajemniczenie

GG do wydziergana

właśnie się zastanawiałam, o co ci chodziło... xD
Stary 2009-02-16, 19:45   #4716
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
dziekuje Ci rozgwiazdo za adres tej strony, naprawde fajna.
zamowie sobie cos na pewno, cos co pomoze mi w walce z tym cholernym kamieniem nażebnym. wrrr :/
Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
tzn. z tego co pamiętam od stomatologa.. to, że kamień należy usówać co ok. 6 miesięcy... ale rzeczywiście osadza się on strasznie szybko... więc nie wiem czemu tak rzadko można go "ściągać"
A ja dopiero po założeniu aparatu mam kamień
Wcześniej nie miałam tego problemu...
Stary 2009-02-16, 19:45   #4717
wydziergana
Wtajemniczenie

GG do wydziergana

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
A ja dopiero po założeniu aparatu mam kamień
Wcześniej nie miałam tego problemu...
ja też chyba mam kamień
(a minął dopiero miesiąc z aparatem)
Stary 2009-02-16, 20:17   #4718
ariva
Wtajemniczenie

dokladnie. u mnie tez po zalozeniu aparatu sie pojawil, myslalam,ze myje dokladnie.
wczesniej takiego czegos jak kamien nazebny u mnie dowiadczyc raczej nie mozna bylo, a przynajmniej nie tak jak teraz jest....
Stary 2009-02-16, 20:33   #4719
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie. u mnie tez po zalozeniu aparatu sie pojawil, myslalam,ze myje dokladnie.
wczesniej takiego czegos jak kamien nazebny u mnie dowiadczyc raczej nie mozna bylo, a przynajmniej nie tak jak teraz jest....
A ja tam jeszcze nie skamieniałam. Wcześniej w ogóle nie miałam, a teraz jak tak piszecie, to może się pojawi.
A jak to dokładnie wygląda?
Stary 2009-02-16, 20:34   #4720
maniocek
Raczkowanie

GG do maniocek

Hehe,fajny tekst

A ja sam nie wiem czy śmieć się czy płakać,zabawa tym wyciorem to istna katorga... Tak się gimnastykowałem żeby dojść do ostatnich zamków a i tak nie dałem rady...
Nic tam nie widzę,a do tego w lustrze inaczej łapka chodzi,ja w lewo a na odbiciu w prawo. Nie śmiejcie się W lustrze dotychczas tylko się przeglądałem^^

Też macie uczucie że ten aparat Wam odpadnie przy myciu zębów?
maniocek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 20:34   #4721
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez armygirl Pokaż wiadomość
Hej, mam pytanie, wicie może, czy jest taki aparat,który jest w stanie wyciągnąc przednie zęby do przodu? (chodzi o jakies 2 mm) może wyciąg zewnętrzny? Jak pytałam mojego ortodonty, to pierw powiedział,że sie da,ale mi przednia warga sie do przodu wypcha, a jak powiedziałam,ze mi to nie przeszkadza, bo własnie z profilu wygląda jak by byla ona w tyle z bardzo, to on zacząl mówic ,ze sie nie da , bo mi mogą zęby z szyjek powyskakiwac, ale ja mu zbytnio nie ufam z tego względu ze juz 3 lata mam aparat, miałam jednego zęba w tyle poza lukiem zębowym i powiedział ,ze najlepiej go będzie wyrwac, bo tak będzie najszybciej, a tego i tak nie widac będzie , bo jest zm tyłu , no , to sie zgodziłam, myślałam,że tam poprostu zosatnie taka szpara kilumilimetrowa, tyle,że om mi przesunął wszystkie zęby na drugą strone, a potem sie dziwił,że mi przeszkadza ,ze srodek mam przesunięty o jakies 4 mmm i teraz mi je przesuwa od roku spowrotem piłując zęby z przeciwnej strony, a jak poszłam na wizyte do innego ortodonty, bo byląm na wakcjach, to powiedział,że nie wie jakim cudem on tak zrobił , jak kazdy ortodonta mi powie,ze jak sie juz usuwa zęby , to z każdej str po jednym heh ;/ 120 zł miesięcznie przez 3 lata + 2500tys za aparat a zęby wyglądają gorzej niz na początku ;(
W imię ojca i syna... i to z górnymi zębami tak Ci zrobił????
Kobieto szukaj innego orto. Zęby można przesunąć do przodu np. maską twarzową(ekaterina jest specjalistką), choć trudno powiedzieć jak to akurat wygląda u Ciebie. Może nie jest to wskazane, diabli wiedzą. Jednak jak on Ci taki numer z symetrią zrobił, to powodzenia.
Czasem orto usuwają tylko jeden ząb z jednej strony, ale starają się jednak zachować symetrię w miarę możliwości. I o ile asymetria na dole nie rzuca się w oczy, o tyle na górze musi być zachowana.

Cytat:
Napisane przez maniocek Pokaż wiadomość
No i jestem Aparaciarzem
Gratuluję

Cytat:
A u mnie następna wizyta 24 marca o 16
W moje urodzinki

Cytat:
Napisane przez 22kasiunia Pokaż wiadomość
ja dzis odebrałam wyniki badań krwi i sa idealne i dzis robiłam sobie prześwietlenie stawu skroniowo żuchwowego, radiolog powiedział ze prawdopodobnie będę musiała miec usuniętą 8 a potem aparat na poprawe zgryzu.....oj czeka mnie długie leczenie bo mam jeszcze pare ząbków do naprawy....tak to jest jak to sie robi na sam koniec. ale mysle ze jakoś przez to przejde
spokojnie, dasz radę
Stary 2009-02-16, 20:58   #4722
ariva
Wtajemniczenie

Cytat:
Hehe,fajny tekst

A ja sam nie wiem czy śmieć się czy płakać,zabawa tym wyciorem to istna katorga... Tak się gimnastykowałem żeby dojść do ostatnich zamków a i tak nie dałem rady...
Nic tam nie widzę,a do tego w lustrze inaczej łapka chodzi,ja w lewo a na odbiciu w prawo. Nie śmiejcie się W lustrze dotychczas tylko się przeglądałem^^

Też macie uczucie że ten aparat Wam odpadnie przy myciu zębów?
mialam tak przez pierwsze dni, balam sie dotknac zamkow teraz naprawde niezle "jadę" z tym pucowaniem zebow, moze naawet przesadzam z tym naciskiem.

u mnie ten kamien gromadzi sie nakbardziej wokol zamkow...

maniocek-będzie można liczyć na fotkę uśmiechu i aparatu? :P

Edytowane przez ariva
Czas edycji: 2009-02-16 o 21:00
ariva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 21:19   #4723
maniocek
Raczkowanie

GG do maniocek

Cytat:
maniocek-będzie można liczyć na fotkę uśmiechu i aparatu? :P
No myślę że będzie można
Postaram się na dniach zrobić.
maniocek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 21:56   #4724
malaDarunia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to malaDarunia

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Albo od razu fotografować tylko zęby
nie nie nie Bo fotka wyjdzie zamazana, jak zrobi foto ząbków z bliska wiem, bo sama mam ten telefon i już się napróbowałam żeby zrobić dobre zdjęcie
miłego wieczorku
Cytat:
Napisane przez kamila177 Pokaż wiadomość
ojej. współczuje. musiało boleć
Cytat:
Napisane przez simpatica Pokaż wiadomość
moja dentystka która sama kiedyś nosiła aparat powiedziała mi, że aparat może obcierać na różnych etapach noszenia a nie tylko na poczatku. powiedziała, że niektórych obciera np po alkoholu
tak prawda, mnie cholerlnie obtarł w sobotę, gdy byłam na imprezie. alkohol chyba wysusza jamę ustną... bo inaczej to nie wiem dlaczego mogłabym być poobcierana :/

Edytowane przez malaDarunia
Czas edycji: 2009-02-16 o 22:02
malaDarunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 22:09   #4725
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
mialam tak przez pierwsze dni, balam sie dotknac zamkow teraz naprawde niezle "jadę" z tym pucowaniem zebow, moze naawet przesadzam z tym naciskiem.
u mnie ten kamien gromadzi sie nakbardziej wokol zamkow...
No właśnie mi też...
Fe,fe,fe kamień
Stary 2009-02-16, 22:23   #4726
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Ja z kolei miała kamień zanim założyłam aparat, zanim mi założyła dół 15 minut mi kamień usuwała. A teraz od ponad roku ani widu ani słychu kamienia Jej, to już ponad rok

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 22:42   #4727
simpatica
Zakorzenienie

no cóż, widocznie tym którzy nie mieli kamienia przed aparatem, tworzy się teraz a Ci którzy mieli wcześniej zostali wybawieni z niego w tajemniczy sposób z dniem założenia aparatu ja niestety należę do tego pierwszego stowarzyszenia kamieniarzy

Stary 2009-02-16, 22:45   #4728
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Ja z kolei miała kamień zanim założyłam aparat, zanim mi założyła dół 15 minut mi kamień usuwała. A teraz od ponad roku ani widu ani słychu kamienia Jej, to już ponad rok
a jakiej pasty używasz i jakiego płynu ?
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 23:47   #4729
zuza1133
Raczkowanie

ojej nie nadazam w czytaniuchyba odpadne z tego forum,tu rzeczy dzieja sie zbyt szybko
manociek,jak tez mam drut 14, potem 15lub 16,ale wizyte mam 18kwietnia-tez sie zdziwilam, czemu masz tak wczesnie-moj orto powiedzial,ze nie bedziemy narazie zamykac szpar,a to dopiero trzeci dzien,a ja widze,ze zeby sie przesuwajaa moze to moja wyobrazniamiedz y jedynkami to miesko robi sie biale,czuje jak zeby za nabrzmiale i zastanawiam sie,czy to dlatego,ze aparacik dziala,czy moze zle zabki umylam-orto powiedzial,ze jak cos utknie w zabkach, to dziasla moga niesamowicie puchnac...ale skad mam wiedziec,ze cos tam mam,jak zabki bola
ja tez nie moge szczotkowac, bo wydaje mi sie,ze zepsuje aparat...

PS armygirl .jesli dobrze zrozumialam, to w sumie ja mam taki przypadek,gdzie wypadaloby wysunac zeby przednie, ale przeswietlenie cefalometryczne-rtg glowy z boku wykazalo,ze te szyjki-to chyba sie nazywa kąt miedzyszczekowy, jest juz na maxa wysuniety, wiec absolutnie nie mozna ich do przodu wysunac, tylko pokombinowac z zebami szczeki dolnej-chyba ,ze ewentualna operacja na jednej badz obu zuchwach...wydaje mi sie,ze tymi gumkami przymocowanymi do zebow szczeki gornej i dolnej da sie to robic-pracowac nad 'ksztaltem'zgryzu-przepraszam,jesli sie myle,ale co pewne, Dr musi miec podstawy ku swojej teorii, czy sie da czy nie...tak ciezko komus zaufac, jeszcze ciezej zdecydowac, ktory lekarz jest wlasciwy...

Edytowane przez zuza1133
Czas edycji: 2009-02-17 o 09:18
zuza1133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 08:17   #4730
milunia27
Raczkowanie

GG do milunia27

Cytat:
Napisane przez simpatica Pokaż wiadomość
no cóż, widocznie tym którzy nie mieli kamienia przed aparatem, tworzy się teraz a Ci którzy mieli wcześniej zostali wybawieni z niego w tajemniczy sposób z dniem założenia aparatu ja niestety należę do tego pierwszego stowarzyszenia kamieniarzy
a ja nie miałam ani przed aparatem ani teraz a mam już 9 miesięcy moje zęby nigdy nie były podatne na kamień i mam nadzieję że tak już zostanie
Kasiunia dasz radę trzymam kciuki za Ciebie
...Armygirl współczuję takiego ortodonty co nie ma pojęcia o swojej pracy. nie czekaj dłużej tylko szukaj porządnego niech Ci naprawi błędy tamtego póki jeszcze więcej Ci nie sknoci..

Aparatka od 27 maja 2008r.
góra-metal
dół-metal od 4 marca 2009r.

Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009.

Edytowane przez milunia27
Czas edycji: 2009-02-17 o 08:19
milunia27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 10:30   #4731
smv
Zakorzenienie

no ja mam asymetrie na dole orto powiedziala ze to nie przeszkadza, mi przeszkadza ale juz po ptokach.
nie chce wyrywac kolejnego zeba na dole bo wyrwalam 2 i nie jestem zadowolona bo zeby sie nie ruszaja wredne krowy!

laski mam ferie od pracy juz od 2 miesiecy a teraz mam ferie te prawdziwe-jajo zniose chyba!!!! nie wiem co ze soba robic:-( poraaaazka!
Stary 2009-02-17, 10:33   #4732
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
laski mam ferie od pracy juz od 2 miesiecy a teraz mam ferie te prawdziwe-jajo zniose chyba!!!! nie wiem co ze soba robic:-( poraaaazka!
ooooo.. ja bym chciała troszkę ferii ale niestety nici z tego.
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 10:43   #4733
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Ja też mam wolne. Szukam pracy i wiem co to nadmiar czasu
Stary 2009-02-17, 12:39   #4734
22kasiunia
Rozeznanie

No i wszystko jasne...jutro czeka mnie usunięcie jednej ósemki która jest przyczyna tego strasznego bólu.....potem leczenie paru ząbków a potem aparacik i dentysta już mi dziś powiedział ze aparat skoryguje mój zgryz i powinna być ok ale jestem szczęśliwa ze juz wiem co mi jest ale nie ukrywam ze sie boję jutrzejszego dnia....

Aparatka góra i dół 06.05.2009 ))
22kasiunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 13:36   #4735
rudo-zielona
Zadomowienie

Tyle tu nowych aparatek i aparatków a ja czekam i czekam i doczekać się nie mogę.
Melduję za to uprzejmie, że stanęłam na głowie podpierając się rzęsami i zrobiłam poniedziałek wolny na tyle by móc jeździć do orto. Włączając w to przekonanie faceta, który puszcza listę na wykładach, że ja nie zawsze będę mogła chodzić, bo mam zajęcia na drugim kierunku.. Nieoficjalne przyzwolenie dostałam od Szanownego Pana Profesora. Będę się smażyć w piekle za to..
No ale 2 marca mam wycisk.. Rozpoczynam wielkie odliczanie
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 14:16   #4736
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Tyle tu nowych aparatek i aparatków a ja czekam i czekam i doczekać się nie mogę.
Melduję za to uprzejmie, że stanęłam na głowie podpierając się rzęsami i zrobiłam poniedziałek wolny na tyle by móc jeździć do orto. Włączając w to przekonanie faceta, który puszcza listę na wykładach, że ja nie zawsze będę mogła chodzić, bo mam zajęcia na drugim kierunku.. Nieoficjalne przyzwolenie dostałam od Szanownego Pana Profesora. Będę się smażyć w piekle za to..
No ale 2 marca mam wycisk.. Rozpoczynam wielkie odliczanie
Trochę sprytu i inteligencji i udało się
Stary 2009-02-17, 14:45   #4737
kasiek87
Kokon pro

ha dziewczyny ja sie chcialam pochwalic udalo sie semestr do przodu ^^

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 15:00   #4738
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
no to gratulować! ja jeszcze popraweczki do końca tyg
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 15:02   #4739
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Gratsy
Stary 2009-02-17, 15:54   #4740
22kasiunia
Rozeznanie

Cytat:

Gratuluje

Aparatka góra i dół 06.05.2009 ))
22kasiunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości