|
|
#631 |
|
Blond forever!
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Ja jem wszystko, jak zęby nie bolą
![]() A jak czasem nie umyję zębów po posiłku, bo np jestem gdzieś na mieście i nie ma czasu i odpowiedniego klimatu, aby zęby przeszyścic, to po prostu tego nie robię, przecież nic się nie stanie, a zaraz po przyjściu do domu, szczoteczka w ruch ![]() Ja zawsze mam przy sobie tic taci, aby odświeżyc oddech i butelkę mineralnej aby chociaż przepłukac buzię. |
|
|
|
|
#632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi tam nic nie wchodzi w zamki, a jak juz cos sie zawinie to wyciagam językiem, lub idę do WC-ale jeśli barzo mi się chce hehe i tam sobie wyciągam, ale zawsze radze sobie językiem ![]() Nie jem tylko nabitych orzechami snikersów itp. batonów czy knopersów bo tutaj jest ryzyko odlepienia zamka czy drucika albo retencji za ząbkami dolnymi co stało mi sie tak po dłubianiu słoneczniku ![]() a ja jutro wizytę mam zobaczymy co to bedzie, ale po łancuszku zeby poszły lekko do tyłu, wiec nie wiem co sie bezie działo, ponadto odkleił mi sie zamek na szynie, skonczyłu gumczasy na wyciągi i to moze dla tego, a moze i na pewno ząbki poszły do tyłu
|
|
|
#633 |
|
Raczkowanie
|
edit
Edytowane przez MrUfKa87 Czas edycji: 2008-11-23 o 18:44 |
|
|
|
|
#634 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wydaje mi się, że dobrze przyklejony zamek nie powinien się odkleić pod wpływem szczoteczki![]() A jem wszystko, nawet nauczyłam się już żuć gumę ![]() A ja ostatnio miałam nieprzyjemną wizytę, bo dostałam dwa dodatkowe pierścienie, na górne siódemki. Problem polegał na tym, że mam odruch wymiotny i pierwsze godziny były masakryczne , ale teraz jest już lepiej, staram się o tym nie myśleć![]() Na dodatek moja orto nie należy do delikatnych i ma baba siłę. Wcisnęła mi te pierścienie normalnie między ząb a dziąsło , bo siódemki z jednej strony mam jakby schowane. Zastanawiam się jak ona to wogóle zrobiła i czy mi to nie wrośnie przez rok w dziąsło, bo będzie masakra
|
|
|
|
#635 |
|
Blond forever!
|
Niby powinnyśmy ufac naszym orto, ale ja się ostatnio na mojej zawiodłam...
Mam za bardzo do góry wysunięte górne trójki. Jest to moja bolączka od zawsze. Noszę aparat już prawie 5 miesięcy i te trójki nic ( kompletnie NIC!) się nie poruszyły. Więc na ostatniej wizycie zapytałam moją orto o to kiedy wreszcie, zaczną mi się te trójki przesuwac. A ona mi na to: "One się nie przesuną. No chyba, że chcesz, to ja Ci na następnej wizycie przekleję wyżej zamki. Tylko, że jak te trójki pójdą w dół to tzreba będzie je spiłowac, bo są za długie". Masakra! To ja mam decydowac o tym jak powinny wyglądac moje zęby?? A jeżeli zadecyduje tak, a potem się okaże, że nie wygląda to ładnie, to co wtedy? Kto poniesie za to odpowiedzialnośc? Bo wiadomo, że konsekwencje to poniosę ja, bo to w końcu są moje zęby.. Ponadto jak powiedziałam mojej mamie, że trzeba będzie te trójki spiłowac, to ona mi powiedziała, żebym się na to nie zgadzała, bo to jest niebezpieczne i wogóle, nie będzie to naturalnie wyglądac, etc... Miała któraś z Was piłowane zęby?Jak tak to proszę się podzielic doświadczeniem. Co robic??? ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#636 |
|
Moderator
|
Mam taki sam, tylko że bez gumek
![]() Jestem z niego bardzo zadowolona
|
|
#637 |
|
Rozeznanie
|
blondi, a mozesz wkleić zdjęcie ,zeby [pokazać jak wyglądaja te trójki? Nie wiem czy masz tzw wampirka( jak ja)- moje trójki baardzo wolno schodzą do szeregu, jedna jest już prawie na meijscu a drugą ruszyła sie tylko minimalnie, nie wiem co z nią będzie..;/
Zresztą nie wazne jaką masz wadę... co ta orto sobie myśli??!! "pani ma zeby nei do ułożenia, wiec zsotawie Pani krzywe". raz ,z eto nei Twoja wina ,ż eci takei zęby urosły, Dwa ,ż ewidziała zęby przed założeniem aparatu,wiec widziała co będzie do zrobienia,mogła Cie o tym poinformować na poczatku, to jej psi obowiązek. Trzy, przeciez po to zakładasz aparat żeby wyprostować zęby....
|
|
|
#638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() proszę o foto jak możesz
|
|
|
#639 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#641 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam piłowane jedynki górne i dwójki, bo jakieś takie nie róne były i jedna jedynka była ciut więcej wysunięta do przodu a teraz są róne
I miałam piłowane dolne zęby po ściągnięciu aparatu dolnego, tez co by wyrównać
|
|
#642 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak jesteś na mieście, po jedzeniu idź do łazienki i wypłucz buzię. pamiętam jak moja koleżanka jadła w szkole snickersy. po zjedzeniu chodziła z orzeszkami między zamkami. obleśnie!
|
|
|
#643 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam tego problemu, że coś mi zostaje między zamkami
![]() Chyba przez tyle czasu co go nosze doszłam do perfekcji
|
|
#644 |
|
Blond forever!
|
No i zawsze mam przy sobie małe lusterko, więc mam wzgląd na to, czy coś się w apracie nie zawieruszyło
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2008-11-24 o 10:14 |
|
|
|
|
#645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widzę, że trójki są (pozornie) dłuższe, ale wynika to z tego, że dziąsła na pozostałych zębach schodzą niżej... A tak poza tym wydaje mi się, że jest ok ![]() Jak przeklei zamki wyżej, to lipa będzie, bo się wydłużą jeszcze...nie nie kumam co ta kobieta wymyśliła
|
|
|
#646 |
|
Kokon pro
|
ale trojki czasem tak maja i to nie jest nic dziwnego ;] a jak przekleji zamki to po prostu wyciagnie zeby w dol dziasla moga a nie musza pojsc w dol tez, za to moga sie odslonic szyjki i po pilowniu zeby moga byc nadwazliwe
|
|
|
|
|
#647 |
|
Blond forever!
|
Ja chcę, aby te cholerne trójki zrównały się z wyprostowanymi ładnie dwójkami i czwórkami, a nie były o połowę od nich wyżej... Nikomu nie wystają trójki pół centymetra nad czwórkami i dwójkami - jak się uśmiecham nie wygląda to estetycznie, bo te trójki gdzieś tam wysko wystają, a ponadto są trochę bardziej do przodu niż dwójki i czwórki ( nie wiem czy to widac na zdjęciu), ale to też jest póki co nei skorygowane...
Cholera, okazuje się teraz, że nie potrzebnie zakładałam aparat skoro moja największa zębowa zakała (czyli górne trójki) się nie wyprostują... Z resztą zębów jakoś mogłabym życ... Normalnie chce mi się płakac....
|
|
|
|
|
#648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o tę długość, to tak jak pisała kasiek przeklejanie zamków i wydłużanie tych trójek nic dobrego nie przyniesie. "Problem" nie tkwi w zębach, ale w dziąsłach. Gdybyś miała niżej dziąsła na trójkach to pewnie nie widziałabyś żadnego problemu. Kształt kłów masz ładny, tylko kwestia dziąseł. Dziwne tylko że ortka myśli, że jakby wyciągnęła trochę zęby, to dziasła by się obniżyły, bo z tego co u siebie zauważyłam-to tak nie działa ![]() A Ty te trójki miałaś wcześniej może bardziej wystające? Bo takie ułożenie dziąseł może wynikać z tego, że trójki krzywo stały teraz jak już są prosto, dziąsła może trochę "narosną"![]() W każdym razie spokojnie, a ortka trochę ne teges, że Ci nic nie wytłumaczy
|
|
|
#649 |
|
Blond forever!
|
Pisałam właśnie wcześniej, ze moje trójki takie jakie były przed założeniem aparatu takie są do dziś. Szczerze, to ja nie bardzo rozumiem o czym Ty do mnie mówisz z dziąsłami itd, bo ja nie bardzo orientuje się w temacie jak te zęby się prostują.
Zaczynam się przyzwyczajac do myśli, że tak jak jest tak już będzie. Tak naprawdę myślałam, że zakładanie u mnie aparatu to kwestia kosmetyczna, aby wyklarowac ułożenie tych trójek, bo reszta była dla mnie satysfakconująca. A tu taka klapa...
|
|
|
|
|
#650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie denerwuj się, piszę co widzę. A zdjęcie nie jest super wyraźne. Myślę, że wiem o co Ci chodzi, bo mam podobnie z jedną górną jedynką. Też długo myślałam, że ona krzywo stoi, ale wyoglądałam ją z każdej strony i wiem już, że to kwestia jej kształtu i "krótszego" dziąsła. Dziś już się zbieram z komp, ale jutro narysuję Ci co mam na myśli. A jak wydaje Ci się, że trójki są bardziej do przodu względem pozostałych zębów, to wstaw zdjęcia szczęki od dołu, bo na tych fotkach tego nie widać. PS. Zawsze możesz iść na konsultacje do innego lekarza i zweryfikujesz to, co mówi Twoja ortka.
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2008-11-23 o 22:44 |
|
|
|
|
|
#651 |
|
Blond forever!
|
Ehhhh....Moja orto przyjmuje w moim rodzinnym mieście, a studiuje także nie mam teraz chwilowo czasu, aby iśc gdzieś na konsultacje... Zresztą jak ma byc to będzie. Dzięki Papryka za wsparcie
|
|
|
|
|
#652 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i dziewczyny mają rację zrób fotkę szczęki od dołu![]() a co do piłowania to też będę miała piłowane jedynki szczególnie prawa jest zaokrąglona na dole trochę widać na avatarku
...Tylko Ty Kochany ...bo być piękną to czuć się dobrze we własnym ciele... Aparatka od 27 maja 2008r. góra-metal dół-metal od 4 marca 2009r. ![]() ![]() Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009. Edytowane przez milunia27 Czas edycji: 2008-11-24 o 09:03 |
|
|
|
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może wstawisz jakieś inne
|
|
|
#654 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie
znowu zgłaszam sie do Was z pytaniem. Byłam dzisiaj u ortodonty ( za tydzień zdejmuje aparat ) . zrobił mi wyciski i powiedział ze po zdjęciu aparatu będę przez 4 miesiące musiała nosić retainer (?) Powiedzcie mi co to jest , czy to jest na stałe czy można sobie zdejmować , moze macie jakieś foto tego czegoś ( chodzi mi o to czy jest bardzo widoczny) chciałabym wiedziec o nim jak najwiecej. Z góry bede bardzo wdzieczna za odpowiedz ![]() Pozdrawiam M. |
|
|
|
|
#655 |
|
Przyczajenie
|
hej jakie musialyscie robic zdjecia??
|
|
|
|
|
#656 |
|
Zakorzenienie
|
Mi skierowanie na zdj. dała ortodonotka. To są bodajże zdjecia pantograficzne. Dalej to dałam to skierowanie tam gdzie robią i mi zrobiłA
![]() Pierwszy dzień w szkole z aparatem. Lekko sie ukrywałam. Ale myślę, że taki nawyk zniknie z czasem Przyjaciółce musiałam sama powiedzieć bo nawet nie zauważyła W ogóle chyba nikt nie zwrócił uwagi.Już mnie nie obciera. I juz nie boli. Zjadłam w szkole kanapkę i od razu leciałam wypłukać płynem, bo sobie pomyślałam o tych wszystkich zarazkach (wyobraźnia)
Dzieciństwo kończy się wtedy, gdy bezpowrotnie przestajemy pytać dlaczego. Edytowane przez effciaa16 Czas edycji: 2008-11-24 o 18:12 |
|
|
|
|
#657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mnie ortka powiedziała, że dwa lata przynajmniej i tak też słyszałam, że retencję powinno się nosić przynajmniej tyle, co aparat stały.Na dole najczęściej dają retainer stały-drucik klejony od trójki do trójki od wewnętrznej strony-nie widać wcale, nie czuć też prawie wcale. Na górę dostaniesz aparat ruchomy, a jak to wygląda, to może wiesz. Zdjęć nie mam to nie wstawię. Aparatu ruchomego też prawie nie widać, na początku nosi się cały czas, potem coraz krócej w ciągu dnia, potem tylko w nocy.
|
|
|
#658 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bardzo , bardzo dziękuję Ci za odpowiedz. Na dół bede miała własnie podklejony elastyczny drucik od 3 do 3ki. Na góre własnie ten retainer który mam nosić przez 4 miesiące non stop a po tym czasie tylko w nocy... ehhh boje sie tego zdejmowania aparatu. nie za bardzo podoba mi się efekt no ale coż , mam nadzieję ze to tylko moje dziwne odczucia![]() Pozdrawiam ![]() ps. czy to jest coś takiego ? http://images.google.pl/imgres?imgur...ng_pl%26sa%3DN Edytowane przez Czary Mary Czas edycji: 2008-11-24 o 18:37 |
|
|
|
|
|
#659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No jakoś tak to wygląda A kiedy zdejmujesz?
|
|
|
#660 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.

bo tutaj jest ryzyko odlepienia zamka czy drucika
albo retencji za ząbkami dolnymi co stało mi sie tak po dłubianiu słoneczniku 

, ale teraz jest już lepiej, staram się o tym nie myśleć

3/3/6-22/7/8