|
|
#91 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Witam!
1. Jakie macie retainery stałe czy ruchome? 2. Czy ktos z Was miał najpierw retainer ruchomy a potem jeszcze musiał mies przyklejony ten steły? 3. Czy ktoś z was miał sytuacje że retakiner ruchomy wywoływał odruch wymiotny (nie tylko na poczatku ale i po dwóch tyg noszenia) oraz mdłości? - bo ja mam jedno i drugie a mdlowści utrzymuja sie przez wiele,wiele godzin. 4. Jakie sa wasze "za" i "przeciw"? |
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
1. są takie i takie;] ruchomy zazwuczaj na gore, na dol drucik
2. jw ![]() 3. ja nosilam co prawda aparat ruchomy to prawie jak retainer-nie pamietam zebym miała mdłosci;] 4. a mozna miec jakis przeciw? inwestycja w siebie to chyba juz duzy argument ZA, no chyba ze o wygode chodzi to mysle ze ruchomy retainer na doł to niezbyt fajne-wiem ze takowy i ja dostane;]
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Dziś miałam załozony aparat (prcelana), strasznie dziwne uczucie, mam wrazenie ze mi warga odstaje, te zamki sa dość wypukłe. I z mówieniem tez jakos inaczej.
Czy to uczucie mi minie? Jak narazie juz nie moge gryść. |
|
|
|
|
#94 |
|
Zadomowienie
|
Witam!
Pisałam pare razy w tym wątku, później przestałam, ale cały czas śledziłam co się dzieje Założyłam aparat 30 sierpnia 2007 (góra) i 13 kwietnia 2007 (dół). Dół wyprostował się bardzo ładnie. Ale mam wątpliwości co do góry... lewa jedynka jest pod lekkim skosem, odstaje troche od reszty. Pytałam orto co z nią, ale ona powiedziała, że nic sie nie da zrobić z tą jedynką, poprot\stu to zależy od genetyki, grubości szkliwa itp... Aparat mam mieć ściągany 7 stycznia. Nie wiem co o tym myśleć Spodziewałam się trochę lepszych efektów. Dam jutro zdjęcie jak mi sie uda. Napiszcie czy miał ktoś taki przypadek, że orto powiedziała, że już wiecej wyprostować się nie da?
|
|
|
#95 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
3 tak ja tak mam juz od sierpnia i nic sie nie zmienia dlatego nosze go na noc tylko najgorzej jest gdy mowie wtedy jest okropnie i dlatego staram sie tylko w nim spac i sciagac zaraz po przebudzeniu ;] |
|
|
|
|
|
#96 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
b rrr..![]() A ja nadal mam faceta.Czy mam mu zasugerować,że z nami koniec dopóki mam uzbrojone zęby?;> Jesli masz możliwości finansowe to prostuj
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj miałam dłutowaną pierwszą zamkniętą ósemkę. Nie wiem czy się zdecyduję żeby się pozbyć i drugiej. Było strasznie...zabieg trwał półtorej godziny, to wiercenie, podważanie i w ogóle "wydłubywanie" zęba z dziąsła było okropne. Miałam ochotę uciekać z tego fotela...krwi co nie miara i ogólna masakra...boję się teraz jak diabli, bo moja ortodontka powiedziała, że muszę usunąć ósemki przed zdjęciem aparatu. A ja chyba nie dam rady.
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po kilku dniach - nie bylo juz takieog dyskomfortu, a po kilku tygodniach zapomnialam, ze go mam teraz ciezko mi sobie wyobrazic, jak to bedzie, kiedy mi go zdejma
|
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#100 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, mam nadzieje ze wszytko minie i szybko zapomne ze mam cos w buzi.
|
|
|
|
|
|
#101 |
|
Wtajemniczenie
|
To chyba jednak nie jest pęknięty ząb, bo jedna strona wypadła i mimo, że wygląda jak mój ząb, to miejsce po odpadnięciu, jest gładkie, więc to chyba klej. Jeszcze mam to na tylnej ściance i też mi się wydaje, że to po prostu spora warstwa kleju. Jestem na 90% pewna, że tak jest. Od razu poczułam ulgę(oby uzasadnioną
). Upewnię się w przyszłym tyg., bo wtedy jadę do babki i się pokażę.
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Ja jakies 3 tygodnie wyrywalam dwie 5 na dole z odstepem jednodniowym i nie bylo zle
Jak dla mnie to cale znieczulenie jest najgorsze. Teraz musze jeszcze zdjac kamien, ktory jest widoczny po wyrwaniu tych 5 na 6. I dzwonie do orto i umawiam sie na wizyte. I wlasnie nie wiem czy musze miec separacje? Czy odrazu zaloza mi go ?
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Mozecie mi powiedziec czy separacje zaklada sie zawsze?
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak tylko masz fundusze to do dzieła mnie krzywe zęby denerwują u każdego, ale wiem, że nie każdy ma na to pieniądze i nie każdy czuje się z tym na tyle źle, by coś z tym zrobić facet z aparatem a potem z pięknymi zębami...mmmmmiodzio
|
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
Nie zawsze, ja np nie miałam
To zależy od tego czy masz mocno ściśnięte ząbki czy nie. Jeśli masz na tyle luźno, że orto spokojnie da radę wsunąć pierścień na ząb to najprawdopodobniej nie będziesz mieć separacji. Choć z tego co tu dziewczyny opowiadały wnioskuję, że jednak w większości przypadków jest to nieuniknione
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam stloczenie ale z przodu czyli 1, 2, 3, 4. Musze zadzwonic i spytac Juz chce miec druciaka!!
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zadomowienie
|
Pierwsze zdjęcie to przed założeniem a dwa kolejne to z dzisiaj. Tak mają już wyglądać moje zęby po ściągnieciu aparatu
Nie jestem zadowolona, nie wiem co zrobić. Myślicie, że tej lewej jedynki naprawdę nie da się już wyprostować tak jak powiedziała orto?
|
|
|
#109 |
|
Przyczajenie
|
Hej! jestem tu nowa
ale widzialam w ktoryms watku ze jestes z sandomierza ja jestem z okolic i tez zamiezam wkrotce stac sie aparatka czy moglabys mi na priv wyslac namiary na swojego ortodonte??![]()
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#110 |
|
Przyczajenie
|
wiadomosc do smv
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za to wiem ,że samo u siebei widzimy jakieś minimalne krzywizny które przez innych są w ogóle niezauwazalne..
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny,mam do Was prośbę...jak radzicie sobie z obtarciami gdy wosk Wam sie ju skończył??bo ja właśnie w takiej sytuacji jestem
![]() boli jak nie wiem co bo przy każdej próbie powiedzenie czegoś odrywa mi się kawałek skóry z policzka ![]() obciera mnie zamek na kle i pierścień na szóstce...wiem co bym miała zrobic jakbym miała wosk...ale go już prawie nie mam ![]() czy mozna taki wosk kupić w aptece??właśnie jestem w poszukiwaniu w necie takiej inf,ale będę wdzięczna jeśli któraś z Was mi szybciej odpowie czekam na wiadomości od Was!
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Dygotko - guma do żucia
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
w moim przypadku guma nie pomaga://ciężko to jutro będzie
|
|
#115 |
|
Rozeznanie
|
dygotka kiedyś dziewczyny wspominały tu, że w takiej sytuacji kupowały w aptece woskowe stopery do uszu. Podobno pomagały
|
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
sama ich uzywam, sa nie drogie a na dlugo starczaja, przynajmniej te co ja mialam. Kolor tylko nie za ciekawy![]() U mnie guma sie tez nie sprawdzila
|
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
![]() Mam pytanie, być może ktoś już taki temat poruszył wcześniej, ale wątków o aparatach jest tak dużo i są takie obszerne, że nie mam siły ich czytać ;P Od około 2 miesięcy mam aparat stały na dolne zęby, a od miesiąca - hasa. ;| Rozkręcałam go 14 razy, miałam ok. 3mm szparę, zeszła się po niespełna półtora tygodnia. Muszę go nosić jeszcze ok 3 miesiące. Szczerze mówiąc, spodziewałam się masakry, umierania z bólu itp., a obeszło się bez tego wszystkiego. Ale nie o tym chciałam mówić. Mam idiotyczny problem no. ;|;P Otóż - plastik z jednej strony się rusza (a właściwie to ruszają się wszystkie zęby pod nim, i być może tak mi się tylko wydaje ;P). Jak zagryzam zęby, ślina spod niego wychodzi. I powodują ona nieświerzy oddech. ;| Zbieram ją palcami i czuję, że nieprzyjemnie pachnie. Też mieliście coś takiego? Co mogę z tym zrobić? Oczywiście - myję zęby często (po każdym posiłku, a rano męczę się z 10 minut...), żuję gumy, tic taki i tak dalej, ale to wystarcza tylko na chwilę. ;| |
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
super dziewczyny za szybkie odp!!wiedziałam,że coś tam któreś dziewczyny używały zamiast wosku-a to stopery były!!jutro kupie i wypróbuję!!koniecznie!!
dziękuję Wam bardzo a u mnie zmiany są BAAARDZO widoczne!!może w weekend zdjęcie wrzucę dla porównania z 1 miesiąca i aktualne
|
|
#119 |
|
Przyczajenie
|
Hej Aparatki....niebawem czeka mnie pierwsza wizyta u ortodony w mym pięknym mieście białymstoku....boję się jak nie wiem co bo mam taką wadę jak stad do Tybetu... jeśli powiedzą mi ze bez chirurgii szczekowej sie nie obejdzie to chyba zrezygnuję..... ciekawi mnie jakie sa skrajne decyzje jesli chodzi o założenie apparatu typu: wyrywania jakies poważne zabiegi, moja znajoma miała kilka zabiegów operacyjnych ...brrrrrrrrrrrrr był od was ktoś taki i dał rade i zyje nadal?
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
zyjey
co prawda ja zabiegów nie miałam..
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:31.

Pisałam pare razy w tym wątku, później przestałam, ale cały czas śledziłam co się dzieje
Spodziewałam się trochę lepszych efektów. Dam jutro zdjęcie jak mi sie uda. Napiszcie czy miał ktoś taki przypadek, że orto powiedziała, że już wiecej wyprostować się nie da?

3/3/6-22/7/8
b rrr..

po kilku dniach - nie bylo juz takieog dyskomfortu, a po kilku tygodniach zapomnialam, ze go mam