|
|
#1171 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
a ja dzisiaj własnie zaliczyłam pierwszą wizyte u orto
![]() zrobiła mi wyciski i powiedziała że jeżeli będę zakładać aparat to założy mi cos na podniebienie żeby rozrzeszyc łuk :/ kurcze,pewnie to boli ![]() musze wyleczyć górna dwójke bo pod plomba coś się tam dzieje...i jeżeli okaże sie ze dentysta w sobotę zdejmie ta plombe wyczyści i założy nową i obejdzie sie bez leczenia kanałowego to aparat założe już.....za tydzień!! tak sie cholernie ucieszyłam jak mi to powiedziała teraz modle sie tylko żeby obyło sie bez leczenia kanałowego
|
|
|
|
|
#1172 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam kiedyś lakierowanie zębów z nadwrażliwością. No mam zmatowione trochę i czuję, że są bardziej wrażliwe. Na pewno nie da mi to spokoju, muszę ortki zapytać i ewentualnie iść na jakiś zabieg wzmacniający no a zęby mam poleczone ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dziękuję
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2008-12-10 o 19:49 |
|||
|
|
|
|
#1173 |
|
Kokon pro
|
5 godzin tancow i hulanki
musialam sobie zorganizowac czas z okazji zostania singlem po 3 latach i tego ze przyjaciolka mi w koncu wrocila z irl ;] i niestety teraz musze cierpiec ale z tego co wiem to pare osob tez sie tak wczoraj zalatwilo pomijam ze jestem niedospana, bo dzis rano mialam zajecia a pol nocy przebalowalam ;]
|
|
|
|
|
#1174 |
|
Kokon pro
|
dubel
|
|
|
|
|
#1175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
toż to plaga jak nic!![]() No ale widzę, że humor dopisuje, to dobrze ![]() A no toś się wyskakała dajże fotki na nk
|
|
|
#1176 |
|
Przyczajenie
|
heja
![]() A ja dopiero dołączędo Was na dzień przed wigilią ;p- dokladnie wtedy mam miec zalozone zamki, fajnie nie? ciekawa jestem czy w wigilie cos przegryze...bo naczytalam sie duzo na ten temat, ale mysle ze po paru dniach i po bólu ![]() Moja historia wygląda tak...Jakis tydzien temu mialam wyrwaną lewą dwójkę- z prawej strony-brak. A dzsiaj bylam na konsultacji u swojej orto i mi powiedziala ze 23 bede miec zakladane zameczki na górę, a moze w marcu na dół...gdyż za chiny nie da mi sie ich wprowadzic teraz, bo mam tyłozgryz i zęby przednie zachodzą na dolne, wiec nie ma jak...Od razu jak zaczne moją historie z aparatem dodam kilka fotek ...jak narazie musze czekac.No i czeka mnie wizyta u dentysty bo pojecia nie mam w jakim stanie mam ząbki a orto mi nic nie mówila na ten temat...
|
|
|
|
|
#1177 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja juz od poczatku tygodnia choruję...heh:/ To dużo zdrówka wszystkim Przyda się
|
|
|
|
|
|
#1178 |
|
Zakorzenienie
|
Papryka!!!!!!!!!!!!!
CUDNE ZĘBISKA!!!!!!!!!!! ![]() ![]() : D![]()
|
|
|
|
|
#1179 |
|
Rozeznanie
|
papryka85 ząbki cudo
Rozpady związków to faktycznie ostatnio plaga, mój ostatnio też wisiał na włosku bo czułam się wypalona ale okazało się, że problemem było moje przemęczenie które odbiło się mocno na związku i teraz biorę się za reanimację ![]() Dolne zabki ruszyły z miejsca i w końcu widzę, że coś się dzieje
|
|
|
#1180 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ehhh no zaczynam się powtarzać
|
|
#1181 |
|
Raczkowanie
|
Chyba moja wada na dole była banalna,bo od września tego roku mam aparat i już wszystkie zęby prościutkie
Teraz tylko małe poprawki na dole![]() Jak mnie strasznie boli ząb za pierścieniem I jeszcze ten wbijający się drut w policzek. Muszę coś jutro z tym zrobić, bo wywierci mi niezłą dziurę
|
|
#1182 |
|
Zakorzenienie
|
W piatek ide do orto, zrobic rozne abdania, wyciski itp
|
|
#1183 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
powiem wam ze nie chce mi sie nosic retencji i przyznaje sie bez bicia ale np wczoraj po tej imprezie ani mi w glowie bylo myslec o retencji tylko walnac sie i spac
|
|
|
|
|
|
#1184 |
|
Zadomowienie
|
papryczko bede plakac
sa cudne ... bede silna, dam rade, wytrzymam i dla takiego efektu to nawet rok jeszcze moge go nosic ![]() Ksiek znam ten bol, w tamte wakacje rozstalam sie z facetem po prawie 3 latach, wszysycy robili oczy jak spodki "bo juz pieniadze na wesele odkladali" eee tam, raz sie zyje i trzeba to zycie przezyc porzadnie...
Edytowane przez Djana Czas edycji: 2008-12-11 o 06:40 |
|
|
|
|
#1185 |
|
Przyczajenie
|
A ja jestem nowa aparatką, wczoraj załozono mi góre. Strach ma wielkie oczy nic mnie nie boli, fakt żejak dotknę zeba od dołu to czuje taka nadwrazliwośc ale to lekki bół który nie przeszkadza i jak nie dotykam to nic nie boli, dziąsla tez są w porządku a balam sie podraznień.
Załozony mam aparat damona system, to moze dlatego jest wszystko spoko bez bółu. Troche ciężko mi sie je bo nie wiem jak jesć, zeby sie tam nic nie połamało. Najgorsze co usłyszałam to zakaz jedzenia pizzy która uwielbiam. |
|
|
|
|
#1186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Tez mam damona i szczerze mowiac troszke bolalo, wiec moze wszystko przed Toba Wklejaj fotke !
|
|
|
|
|
|
#1187 |
|
Blond forever!
|
Nie martw się Paula - możesz jeść pizzę
![]() Byleby ostrożnie
|
|
|
|
|
#1188 |
|
Przyczajenie
|
Chętnie wkleje ale nie wiem jak, napiszcie mi prosze co takiego naprawde nie mozna jesc?
Musze sie przyznac ze ja do zakazanych rzeczy to jestem pierwszy łakomczuch !!!!1 |
|
|
|
|
#1189 |
|
Zadomowienie
|
Paula - ja jadlam wszystko, ale po prostu ostrosznie
nawet orzeszki ziemne... co prawda odkleil mi sie zamek jak jadlam brzoskwinie, bo jak ugryzalam owoc to zachczylam nim o pestke... ale potem juz uwazalam na takie rzeczy a tak to normalnie, o ile zeby nie bola to mozna doslownie wszystko ![]() moze coli zebami bym nie otwierala i orzechow nie lupila ale bez aparatu takich rzeczy tez nie robie
|
|
|
|
|
#1190 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: do ort! pomocy! niezadowolona z efektu koncowego
Cytat:
...Tylko Ty Kochany ...bo być piękną to czuć się dobrze we własnym ciele... Aparatka od 27 maja 2008r. góra-metal dół-metal od 4 marca 2009r. ![]() ![]() Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009. |
|
|
|
|
|
#1191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dodam jeszcze ze ja sobie kroje owoce na mniejsze kawalki Ale tak to chyba jem wszystko tylko ostroznie zeby zameczkow nie pourywac Tez uwielbiam pizze i nadal ja jem, nie wspomne tylko o tym jak wyglada moj aparacik oblepiony pizza heheheheh. Ale potem umyc zabki i problem z glowy. POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
|
#1192 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki dziewczyny za rady, zbliżają sie swieta i slinka cieknie... Moja mam zrobiła pyszne ciasteczka najadłam się przed wczoraj, pycha, wczoraj po założeniu aparatu chcialam zjesc ale zrezygnowałam bo uwazałam ze moze za twarde, ale dzisaj może jeszcze raz spróbuje
))
|
|
|
|
|
#1193 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czytałam po kawalku 2,3 i 4 watku ale nikt nie odpowiedzial na moje wczesniejsze pytanai wiec moze teraz
![]() 1. Czy mozna aparat wziac na raty? Np na dwie, trzy, czy to zalezy od ortodonty? 2. Skoro ortodonta przyjmuje na NFZ, to czy trzeba placic np 50zl za comiesieczna wizyte? 3. Orientujecie sie w jakich cenach sa aparaty stałe? takie nie najgorsze ale tez nie najlepsze, powiedzmy srednia do niskiej polka cenowa. Czy cena zalezy od wady zgryzu? Bo ja nie dosc ze krzywe zeby to zgryz mam nierowny bo dolna szczeka jest dosc mocno cofnieta ![]() 4. Trzeba wyrywac zeby? nawet zdrowe? Ja mam "szczekościsk" i zawsze dentystka mi to mowi. Kiedys mialam usunieta 6tke gorna i w ciagu miesiaca zab mi wszedl (chociaz na gorze nie mam szczekoscisku a na dole..) na to miejsce i w ogole nie widac ze mialam cokolwiek wyrywane SZOK!No i to straszny bol przy usuwaniu... ale czego sie nie robi dla bycia ladnym ![]() Z gory dziekuje za odpowiedzi. A zeby papryczki.. ahh MARZENIE
|
|
#1194 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
2. Orto przyjmują w naszym kraju na NFZ do 13 roku życia co jest po prostu kpiną, bo wszyscy zakładają aparaty w późniejszym czasie ![]() No i cena za wizytę też zależy od orto - ja np płacę 100 złotych co dwa miesiące ( bo mam aparat bezligaturowy i przy nim są rzadsze wizyty) za oba łuki. Czasem orto życzą sobie 100 złotych za jeden łuk Ale to są wyjątki.3. Tańszych aparatów niż 1200 złotych nigdzie raczej nei znajdziesz. Za zwykły metalowy cena jest ok 1400 złotych. Ja za swój bezligaturowy płaciłam 1800zł. Za estetyczne, kryształowe i porcelanowe ceny są przeróżne w zależności od miasta, orto i tak dalej. Cena może dojśc do 3500 złotych za łuk ![]() 4. Zdaża się, że trzeba wyrwac zęby do aparatu, ale to nie jest reguła. Wszystko zależy od wady. Ja nie wyrywałam zębów, bo mam aparat bezligaturowy i przy nim z reguły zębów się nie wyrywa. I mają podobno krótszy czas noszenia ![]() Mam nadzieję, że pomogłam
|
|
|
|
|
|
#1195 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawde sliczne dzięki!Myslalam, ze ok 1200 za jakis dobry aparat dam ale jak widze to nie bardzo.. wiec chyba cena z uplywem lat sie w ogole nie zmienila Eh.. a moge wziac tylko 3tys kredytu, wiec nie wiem czy ten zwykly metalowy jest dobry? A co jak ktos ma uczulenie na metal? Bo bezligaturowy tez przeciez jest metalowy.. Nie no paranoja, chyba sie nie doczekam ladnych prostych zebow Ewentualnie 1800 za chocby jeden łuk, ale z drugiej strony na forum z gazety znalazlam taka wypowiedz: Cytat:
). Hmm no to coz, musze sie dowiedziec gdzie jest jakis orto w mojej miejscowosci o ile jakis jest ;p
|
|
|
#1196 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1) nei każdy ortodonta daje aparat na raty 2) płaci się zawsze.... czy nfz czy nie ![]() 3) cena nie zalezy od wady- zaparat to pierścienie(ewentualnei rurki) i zamki. Płacisz właśnie za to, a nie za ilość pokrzywionych zębów . Ceny tak jak napisała blondi.I nie ma takiego podizłu jak lepsze i gorsze aparaty, a cena tez nei ejst wskaźnikiem tego,czy aparat będzi eprostowal lepiej lub gorzej. Czy kryształ, czy zwykły metal, czy Damon- prostują tak samo.Kwestia np estetyki lub ilości wizyt.4) wyrywanie to indywidualna sprawa- moga wyrwać mogąnie wyrwać
|
|
|
|
#1197 |
|
Raczkowanie
|
Cześć. Myślę nad założeniem aparatu, ale takiego ściąganego.
Wszystkie moje zęby są proste, tylko mam szparę między jedynkami (taką 1,5 mm). Źle się z nią czuję i dlatego chcę się jej pozbyć. Nie orientujecie się ile może kosztować taki ściągamy aparat (tylko na górne) i ile musiałabym go nosić, aby zobaczyć jakieś efekty ?Przepraszam, że piszę tutaj, ale mieszkam w małej miejscowości, a do najbliższego ortodonty mam około 100 km .Mam nadzieję, ż jest tu jakaś dobra duszyczka i mi pomoże
|
|
#1198 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Ja też chciałam mieć założony zwykły aparat metalowy, albo porcelanowy, ale u mnie podczas wyboru aparatu padło na bezligaturowy tylko z tego względu, że ja mam tyłozgryz ( tzn. teraz już go mam nadzieje nie mam, bo już został skorygowany )i musiałabym około pół roku nosic taki aparat na górę podniebienny, aby rozciągnąc szczękę, a jego noszenie podobno nie jest za fajne, także chciałam tego uniknąć i dlatego wybrałam aparat bezligaturowy.To jest kpina, aby kawałek drutu kosztował tyle pieniędzy... Ja za swój laptop, w którym przecież jest tyle mechanizmów zapłaciłam też 1800 złotych... No żal.pl ![]() little_bad_girl, a ile masz lat? Bo takie aparaty ruchome działają tylko dzieciom do 13 roku życia... Ja nosiłam taki aparat na noc przez 10 lat i w sumie teraz mam stały. Dla mnie to taki aparat to jest pic na wodę fotomontaż... Jeżeli ta przerwa jest bardzo drażniąca dla Ciebie to załóż stały aparat, chociaż przemyśl głęboko tą decyzję, czy warto się męczyć rok, albo dwa lata z aparatem dla 1,5mm... Przypuszczam, że orto Ci może powiedzieć, że ruchomy aparat zlikwiduje tą szparę, ale ja bym w to nie wierzyła, jeśli masz więcej niż 13 lat... A taki aparat ruchomy kosztuje około 300 złotych. Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2008-12-11 o 15:59 |
|
|
|
|
|
#1199 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie, w sumie za urode sie placi no i cierpi przy okazji
![]() "Cierp ciało coś chciało." ![]() Jesli dobrze kojarze "tylozgryz" to przesuniecie dolnej szczeki jakby wglab jamu ustnej wzgledem gornej? :P Jesli tak to ja takie cos wlasnie mam.. nie umiem zrobic fotki zebow cyfrowka niestety, bo bym pokazala. (Zdjecie wychodzi albo ciemne i nic nie widac, albo za jasne z lampa i tez nic nie widac )OMG, rozciaganie szczęki
|
|
#1200 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiedy byłam miesiąc temu u dentystki to mi powiedziała, że może się udać zmniejszyć tę przerwę między jedynkami aparatem stałym lub takim ściąganym .Ale wiadomo dentystka to nie ortodonta. Na pewno nie chcę aparatu stałego. Zawsze chciałam się pozbyć tej szpary, ale trudno... ![]() Dziękuje za odpowiedź Blondi2989
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.

3/3/6-22/7/8
toż to plaga jak nic!
Przyda się

I jeszcze ten wbijający się drut w policzek. Muszę coś jutro z tym zrobić, bo wywierci mi niezłą dziurę
znam ten bol, w tamte wakacje rozstalam sie z facetem po prawie 3 latach, wszysycy robili oczy jak spodki "bo juz pieniadze na wesele odkladali" eee tam, raz sie zyje i trzeba to zycie przezyc porzadnie...