Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-10, 19:39   #1171
paulinciax07
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

a ja dzisiaj własnie zaliczyłam pierwszą wizyte u orto
zrobiła mi wyciski i powiedziała że jeżeli będę zakładać aparat to założy mi cos na podniebienie żeby rozrzeszyc łuk :/
kurcze,pewnie to boli
musze wyleczyć górna dwójke bo pod plomba coś się tam dzieje...i jeżeli okaże sie ze dentysta w sobotę zdejmie ta plombe wyczyści i założy nową i obejdzie sie bez leczenia kanałowego to aparat założe już.....za tydzień!! tak sie cholernie ucieszyłam jak mi to powiedziała
teraz modle sie tylko żeby obyło sie bez leczenia kanałowego
paulinciax07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 19:48   #1172
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
Papryczko gratulacje ^^ ja niestety teraz mam malo czasu studia prawko, a jak mam chwile to net mi zdycha i pisze po 10 razy to samo ;]

lakierowanie jest tylko po to zeby wzmocnic zeby i szkliwo bo po aparacie jakby nie bylo jest troche oslabione tylko przed tym trzeba wyleczyc wszystkie zebole hm dziwne ze zmatowione masz troche zeby hm hm bo moje byly normalne po zeszlifowaniu kleju moze to takie odczucie tylko?

no nie wiem podejdz do dentysty i zapytaj w ogole to slicznie wygladaja ^^

pozatym dziewczyny takie mam zakwasy w lydkach ze szok normalnie chodzic nie moge bol niesamowity yh ale to tylko ja i moje zdolnosci
A co żeś Ty znowu wymodziła?
Ja miałam kiedyś lakierowanie zębów z nadwrażliwością. No mam zmatowione trochę i czuję, że są bardziej wrażliwe. Na pewno nie da mi to spokoju, muszę ortki zapytać i ewentualnie iść na jakiś zabieg wzmacniający no a zęby mam poleczone

Cytat:
Napisane przez Kamil.o Pokaż wiadomość
papryka, jak przez przypadek zobaczymy sie kiedys w DM to blagam, nie usmiechaj sie bo strace wzrok
dobsie

Cytat:
Napisane przez szwedka84 Pokaż wiadomość
Papryczka moje gratulacje
powaznie az sie wzruszylam jak to czytalam
kolejna aparatka oddrutowana

masz moim zdaniem biale (nie wiem dlaczego chcesz je wybielac) no i przede wszystkim PROSTE ząbki (marzenie każdej z nas tutaj)
ahh.....
nie moge sie doczekac Tego dnia hihi
Nie mam tak białych jak na zdjęciu
Dziękuję

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2008-12-10 o 19:49
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 20:23   #1173
kasiek87
Kokon pro

5 godzin tancow i hulanki musialam sobie zorganizowac czas z okazji zostania singlem po 3 latach i tego ze przyjaciolka mi w koncu wrocila z irl ;] i niestety teraz musze cierpiec ale z tego co wiem to pare osob tez sie tak wczoraj zalatwilo pomijam ze jestem niedospana, bo dzis rano mialam zajecia a pol nocy przebalowalam ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 20:24   #1174
kasiek87
Kokon pro

dubel

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-12-10, 20:26   #1175
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
5 godzin tancow i hulanki musialam sobie zorganizowac czas z okazji zostania singlem po 3 latach i tego ze przyjaciolka mi w koncu wrocila z irl ;] i niestety teraz musze cierpiec ale z tego co wiem to pare osob tez sie tak wczoraj zalatwilo pomijam ze jestem niedospana, bo dzis rano mialam zajecia a pol nocy przebalowalam ;]
Ja pierdziu następna się rozstała z chłopem toż to plaga jak nic!
No ale widzę, że humor dopisuje, to dobrze
A no toś się wyskakała dajże fotki na nk
Stary 2008-12-10, 20:35   #1176
ankaw001
Przyczajenie

heja
A ja dopiero dołączędo Was na dzień przed wigilią ;p- dokladnie wtedy mam miec zalozone zamki, fajnie nie? ciekawa jestem czy w wigilie cos przegryze...bo naczytalam sie duzo na ten temat, ale mysle ze po paru dniach i po bólu
Moja historia wygląda tak...Jakis tydzien temu mialam wyrwaną lewą dwójkę- z prawej strony-brak. A dzsiaj bylam na konsultacji u swojej orto i mi powiedziala ze 23 bede miec zakladane zameczki na górę, a moze w marcu na dół...gdyż za chiny nie da mi sie ich wprowadzic teraz, bo mam tyłozgryz i zęby przednie zachodzą na dolne, wiec nie ma jak...Od razu jak zaczne moją historie z aparatem dodam kilka fotek ...jak narazie musze czekac.No i czeka mnie wizyta u dentysty bo pojecia nie mam w jakim stanie mam ząbki a orto mi nic nie mówila na ten temat...
ankaw001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 20:38   #1177
edytka166
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
ja mialam stripping robiony na dole calkiem niedawno jakies 2 mies. temu a jestem w polowie leczenia.

Papryśśśś....mowe mi odjęło! MASKARA JAKIE SLIIIIIIICZNE!!!!!!!!!!!! !1

a jakos mma kaszel ktory mnie nie opuszcza ani na chwile.ehh :-(
Heh,to chyba jakas epidemia wśród aparatek Ja juz od poczatku tygodnia choruję...heh:/ To dużo zdrówka wszystkim Przyda się
edytka166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 21:04   #1178
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Papryka!!!!!!!!!!!!!

CUDNE ZĘBISKA!!!!!!!!!!!: D
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 21:20   #1179
Martilla
Rozeznanie

papryka85 ząbki cudo
Rozpady związków to faktycznie ostatnio plaga, mój ostatnio też wisiał na włosku bo czułam się wypalona ale okazało się, że problemem było moje przemęczenie które odbiło się mocno na związku i teraz biorę się za reanimację

Dolne zabki ruszyły z miejsca i w końcu widzę, że coś się dzieje

Be Fit
Martilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 21:28   #1180
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość
Papryka!!!!!!!!!!!!!

CUDNE ZĘBISKA!!!!!!!!!!!: D
Cytat:
Napisane przez Martilla Pokaż wiadomość
papryka85 ząbki cudo

ehhh no zaczynam się powtarzać
Stary 2008-12-10, 21:33   #1181
Lady No Nick
Raczkowanie

Chyba moja wada na dole była banalna,bo od września tego roku mam aparat i już wszystkie zęby prościutkie Teraz tylko małe poprawki na dole

Jak mnie strasznie boli ząb za pierścieniem I jeszcze ten wbijający się drut w policzek. Muszę coś jutro z tym zrobić, bo wywierci mi niezłą dziurę

Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 22:14   #1182
klada
Zakorzenienie

W piatek ide do orto, zrobic rozne abdania, wyciski itp
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 23:02   #1183
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Ja pierdziu następna się rozstała z chłopem toż to plaga jak nic!
No ale widzę, że humor dopisuje, to dobrze
A no toś się wyskakała dajże fotki na nk
a zdjec z tej imprezy nie ma, a ty kiedy dasz jakies nowe co z usmiechem pelna oddrutowana paszczeka? :P moze z nastepnej beda ;] no tak to bywa z tymi chlopami, ale wychodze z zalozenia ze nie ma co sobie wlosow z glowy rwac, plakac kwiczec czy cos tam, jest smutno i przykro to jasne w koncu to nie msc czy dwa no ale coz tak to bywa ^^

powiem wam ze nie chce mi sie nosic retencji i przyznaje sie bez bicia ale np wczoraj po tej imprezie ani mi w glowie bylo myslec o retencji tylko walnac sie i spac

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-12-11, 06:38   #1184
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

papryczko bede plakac sa cudne i jak ci sie pieknie usta ukladaja tez takie chce
... bede silna, dam rade, wytrzymam i dla takiego efektu to nawet rok jeszcze moge go nosic

Ksiek znam ten bol, w tamte wakacje rozstalam sie z facetem po prawie 3 latach, wszysycy robili oczy jak spodki "bo juz pieniadze na wesele odkladali" eee tam, raz sie zyje i trzeba to zycie przezyc porzadnie...

Edytowane przez Djana
Czas edycji: 2008-12-11 o 06:40
Djana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 09:33   #1185
paula2108
Przyczajenie

A ja jestem nowa aparatką, wczoraj załozono mi góre. Strach ma wielkie oczy nic mnie nie boli, fakt żejak dotknę zeba od dołu to czuje taka nadwrazliwośc ale to lekki bół który nie przeszkadza i jak nie dotykam to nic nie boli, dziąsla tez są w porządku a balam sie podraznień.
Załozony mam aparat damona system, to moze dlatego jest wszystko spoko bez bółu. Troche ciężko mi sie je bo nie wiem jak jesć, zeby sie tam nic nie połamało. Najgorsze co usłyszałam to zakaz jedzenia pizzy która uwielbiam.
paula2108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 10:03   #1186
Joanna832
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula2108 Pokaż wiadomość
A ja jestem nowa aparatką, wczoraj załozono mi góre. Strach ma wielkie oczy nic mnie nie boli, fakt żejak dotknę zeba od dołu to czuje taka nadwrazliwośc ale to lekki bół który nie przeszkadza i jak nie dotykam to nic nie boli, dziąsla tez są w porządku a balam sie podraznień.
Załozony mam aparat damona system, to moze dlatego jest wszystko spoko bez bółu. Troche ciężko mi sie je bo nie wiem jak jesć, zeby sie tam nic nie połamało. Najgorsze co usłyszałam to zakaz jedzenia pizzy która uwielbiam.
To witaj oficjalnie w naszym gronie . Tez mam damona i szczerze mowiac troszke bolalo, wiec moze wszystko przed Toba Wklejaj fotke !
Joanna832 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 10:23   #1187
Blondi2989
Blond forever!

Nie martw się Paula - możesz jeść pizzę
Byleby ostrożnie
Blondi2989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 11:31   #1188
paula2108
Przyczajenie

Chętnie wkleje ale nie wiem jak, napiszcie mi prosze co takiego naprawde nie mozna jesc?
Musze sie przyznac ze ja do zakazanych rzeczy to jestem pierwszy łakomczuch !!!!1
Stary 2008-12-11, 12:10   #1189
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Paula - ja jadlam wszystko, ale po prostu ostrosznie nawet orzeszki ziemne... co prawda odkleil mi sie zamek jak jadlam brzoskwinie, bo jak ugryzalam owoc to zachczylam nim o pestke... ale potem juz uwazalam na takie rzeczy a tak to normalnie, o ile zeby nie bola to mozna doslownie wszystko
moze coli zebami bym nie otwierala i orzechow nie lupila ale bez aparatu takich rzeczy tez nie robie
Djana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 12:31   #1190
milunia27
Raczkowanie

GG do milunia27
Dot.: do ort! pomocy! niezadowolona z efektu koncowego

Cytat:
Napisane przez karolap86 Pokaż wiadomość
ostatnio bylam u ortodonty i dowiedziałam sie ze za 1,5 miesiaca
zdejmowany bedzie aparat, na tej ostatniej wyzycie doktor juz mi nie
dociskala luku bo powiedziala ze wszystko juz jest ok. A ja na oko
widze ze nie juest ok, mowilam to pani doktor, a ona swoje ze nic
wiecej nie da sie zrobic. Dwojki mam jeszcze za bardzo do tylu
wsuniete w porownaniu do jedynek. Prosze jakiegos specjaliste o
rade, czy da sie cos z tym zrobic. Ja liczylam na inny efekt. Mialam
wyrywane gorne dwie piatki i dolne dwie czworki, stłoczenie zebow,
dwojki cofniete, trojki wysuniete do przodu. Prosze o pomoc. zdjecia
sa w moim profilu

img252.imageshack.us/my.php?image=zeby1jr8.jpg
img252.imageshack.us/my.php?image=zeby2aa3.jpg
img252.imageshack.us/my.php?image=zeby3bu3.jpg
img381.imageshack.us/my.php?image=zeby4oi3.jpg
img381.imageshack.us/my.php?image=zeby5jm6.jpg
kurcze wiesz co my nie specjaliści ale mi też się wydaje że tam leczenie jest niedokończone ta dwójka jest przechylona, żeby jedynki nie były długie piwinnaś mieć zamki niżej na nich przyklejone a te tylne ząbki bardziej do dołu wyciągnięte tak mi się wydaje że one powinny się stykać i jedna linia być powinna a może pójdz na konsultację do innego orto??

Aparatka od 27 maja 2008r.
góra-metal
dół-metal od 4 marca 2009r.

Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009.
milunia27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 12:45   #1191
Joanna832
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
Paula - ja jadlam wszystko, ale po prostu ostrosznie nawet orzeszki ziemne... co prawda odkleil mi sie zamek jak jadlam brzoskwinie, bo jak ugryzalam owoc to zachczylam nim o pestke... ale potem juz uwazalam na takie rzeczy a tak to normalnie, o ile zeby nie bola to mozna doslownie wszystko
moze coli zebami bym nie otwierala i orzechow nie lupila ale bez aparatu takich rzeczy tez nie robie
Popieram wypowiedz! dodam jeszcze ze ja sobie kroje owoce na mniejsze kawalki Ale tak to chyba jem wszystko tylko ostroznie zeby zameczkow nie pourywac Tez uwielbiam pizze i nadal ja jem, nie wspomne tylko o tym jak wyglada moj aparacik oblepiony pizza heheheheh. Ale potem umyc zabki i problem z glowy. POZDRAWIAM
Joanna832 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 13:02   #1192
paula2108
Przyczajenie

Dzieki dziewczyny za rady, zbliżają sie swieta i slinka cieknie... Moja mam zrobiła pyszne ciasteczka najadłam się przed wczoraj, pycha, wczoraj po założeniu aparatu chcialam zjesc ale zrezygnowałam bo uwazałam ze moze za twarde, ale dzisaj może jeszcze raz spróbuje))
Stary 2008-12-11, 13:14   #1193
Anecka
Zakorzenienie

Ja czytałam po kawalku 2,3 i 4 watku ale nikt nie odpowiedzial na moje wczesniejsze pytanai wiec moze teraz

1. Czy mozna aparat wziac na raty? Np na dwie, trzy, czy to zalezy od ortodonty?
2. Skoro ortodonta przyjmuje na NFZ, to czy trzeba placic np 50zl za comiesieczna wizyte?
3. Orientujecie sie w jakich cenach sa aparaty stałe? takie nie najgorsze ale tez nie najlepsze, powiedzmy srednia do niskiej polka cenowa. Czy cena zalezy od wady zgryzu? Bo ja nie dosc ze krzywe zeby to zgryz mam nierowny bo dolna szczeka jest dosc mocno cofnieta
4. Trzeba wyrywac zeby? nawet zdrowe? Ja mam "szczekościsk" i zawsze dentystka mi to mowi. Kiedys mialam usunieta 6tke gorna i w ciagu miesiaca zab mi wszedl (chociaz na gorze nie mam szczekoscisku a na dole..) na to miejsce i w ogole nie widac ze mialam cokolwiek wyrywane SZOK!
No i to straszny bol przy usuwaniu... ale czego sie nie robi dla bycia ladnym

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

A zeby papryczki.. ahh MARZENIE

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 13:33   #1194
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Ja czytałam po kawalku 2,3 i 4 watku ale nikt nie odpowiedzial na moje wczesniejsze pytanai wiec moze teraz

1. Czy mozna aparat wziac na raty? Np na dwie, trzy, czy to zalezy od ortodonty?
2. Skoro ortodonta przyjmuje na NFZ, to czy trzeba placic np 50zl za comiesieczna wizyte?
3. Orientujecie sie w jakich cenach sa aparaty stałe? takie nie najgorsze ale tez nie najlepsze, powiedzmy srednia do niskiej polka cenowa. Czy cena zalezy od wady zgryzu? Bo ja nie dosc ze krzywe zeby to zgryz mam nierowny bo dolna szczeka jest dosc mocno cofnieta
4. Trzeba wyrywac zeby? nawet zdrowe? Ja mam "szczekościsk" i zawsze dentystka mi to mowi. Kiedys mialam usunieta 6tke gorna i w ciagu miesiaca zab mi wszedl (chociaz na gorze nie mam szczekoscisku a na dole..) na to miejsce i w ogole nie widac ze mialam cokolwiek wyrywane SZOK!

1. Tak, zapewne będziesz mogła wziąć aparat na raty ( ja akurat zapłaciłam wszystko od razu), to jest kwestia dogadania się z orto.

2. Orto przyjmują w naszym kraju na NFZ do 13 roku życia co jest po prostu kpiną, bo wszyscy zakładają aparaty w późniejszym czasie
No i cena za wizytę też zależy od orto - ja np płacę 100 złotych co dwa miesiące ( bo mam aparat bezligaturowy i przy nim są rzadsze wizyty) za oba łuki.
Czasem orto życzą sobie 100 złotych za jeden łuk Ale to są wyjątki.

3. Tańszych aparatów niż 1200 złotych nigdzie raczej nei znajdziesz.
Za zwykły metalowy cena jest ok 1400 złotych.
Ja za swój bezligaturowy płaciłam 1800zł.
Za estetyczne, kryształowe i porcelanowe ceny są przeróżne w zależności od miasta, orto i tak dalej. Cena może dojśc do 3500 złotych za łuk

4. Zdaża się, że trzeba wyrwac zęby do aparatu, ale to nie jest reguła. Wszystko zależy od wady.
Ja nie wyrywałam zębów, bo mam aparat bezligaturowy i przy nim z reguły zębów się nie wyrywa. I mają podobno krótszy czas noszenia

Mam nadzieję, że pomogłam
Stary 2008-12-11, 13:42   #1195
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
1. Tak, zapewne będziesz mogła wziąć aparat na raty ( ja akurat zapłaciłam wszystko od razu), to jest kwestia dogadania się z orto.

2. Orto przyjmują w naszym kraju na NFZ do 13 roku życia co jest po prostu kpiną, bo wszyscy zakładają aparaty w późniejszym czasie
No i cena za wizytę też zależy od orto - ja np płacę 100 złotych co dwa miesiące ( bo mam aparat bezligaturowy i przy nim są rzadsze wizyty) za oba łuki.
Czasem orto życzą sobie 100 złotych za jeden łuk Ale to są wyjątki.

3. Tańszych aparatów niż 1200 złotych nigdzie raczej nei znajdziesz.
Za zwykły metalowy cena jest ok 1400 złotych.
Ja za swój bezligaturowy płaciłam 1800zł.
Za estetyczne, kryształowe i porcelanowe ceny są przeróżne w zależności od miasta, orto i tak dalej. Cena może dojśc do 3500 złotych za łuk

4. Zdaża się, że trzeba wyrwac zęby do aparatu, ale to nie jest reguła. Wszystko zależy od wady.
Ja nie wyrywałam zębów, bo mam aparat bezligaturowy i przy nim z reguły zębów się nie wyrywa. I mają podobno krótszy czas noszenia

Mam nadzieję, że pomogłam
Oj i to nie wiesz jak pomoglas Naprawde sliczne dzięki!
Myslalam, ze ok 1200 za jakis dobry aparat dam ale jak widze to nie bardzo.. wiec chyba cena z uplywem lat sie w ogole nie zmienila Eh.. a moge wziac tylko 3tys kredytu, wiec nie wiem czy ten zwykly metalowy jest dobry? A co jak ktos ma uczulenie na metal? Bo bezligaturowy tez przeciez jest metalowy..
Nie no paranoja, chyba sie nie doczekam ladnych prostych zebow
Ewentualnie 1800 za chocby jeden łuk, ale z drugiej strony na forum z gazety znalazlam taka wypowiedz:

Cytat:
Napisane przez forum gazeta
A. bezligaturowy jest metalowy, tylko po prostu konstrukcja zamka umożliwia jego zatrzaskiwanie na drucie, dzięki czemu nie potrzeba drutu stabilizować gumkami. Najpopularniejsze aparaty bezligaturowe to damony - większość ortodontów twierdzi że filozofia aparatów damon to czysty marketing. Teoretycznie taki aparat działa szybciej, ale prawdę powiedziawszy dokładnie takie same efekty można uzyskać zwykłym metalowym aparatem z gumkami, poza tym aparat bezligaturowyjest średnio 500-1000 zł droższy na jednym łuku.
Wiec hmm jakby nie patrzec mozna sie zadowolic metalowym, zalozyc sobie dwa łuki z gumeczkami (swoja droga bardzo mi sie podobaja gumki na zebach ). Hmm no to coz, musze sie dowiedziec gdzie jest jakis orto w mojej miejscowosci o ile jakis jest ;p

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-12-11, 14:19   #1196
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:

A zeby papryczki.. ahh MARZENIE
Do tego co napisaal blondi mogę jeszcze dodać,że
1) nei każdy ortodonta daje aparat na raty
2) płaci się zawsze.... czy nfz czy nie
3) cena nie zalezy od wady- zaparat to pierścienie(ewentualnei rurki) i zamki. Płacisz właśnie za to, a nie za ilość pokrzywionych zębów. Ceny tak jak napisała blondi.I nie ma takiego podizłu jak lepsze i gorsze aparaty, a cena tez nei ejst wskaźnikiem tego,czy aparat będzi eprostowal lepiej lub gorzej. Czy kryształ, czy zwykły metal, czy Damon- prostują tak samo.Kwestia np estetyki lub ilości wizyt.
4) wyrywanie to indywidualna sprawa- moga wyrwać mogąnie wyrwać

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 15:12   #1197
little_bad_girl
Raczkowanie

Cześć. Myślę nad założeniem aparatu, ale takiego ściąganego.
Wszystkie moje zęby są proste, tylko mam szparę między jedynkami (taką 1,5 mm).
Źle się z nią czuję i dlatego chcę się jej pozbyć.
Nie orientujecie się ile może kosztować taki ściągamy aparat (tylko na górne) i ile musiałabym go nosić, aby zobaczyć jakieś efekty?
Przepraszam, że piszę tutaj, ale mieszkam w małej miejscowości, a do najbliższego ortodonty mam około 100 km.

Mam nadzieję, ż jest tu jakaś dobra duszyczka i mi pomoże
Stary 2008-12-11, 15:54   #1198
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Oj i to nie wiesz jak pomoglas Naprawde sliczne dzięki!
Myslalam, ze ok 1200 za jakis dobry aparat dam ale jak widze to nie bardzo.. wiec chyba cena z uplywem lat sie w ogole nie zmienila Eh.. a moge wziac tylko 3tys kredytu, wiec nie wiem czy ten zwykly metalowy jest dobry? A co jak ktos ma uczulenie na metal? Bo bezligaturowy tez przeciez jest metalowy..
Nie no paranoja, chyba sie nie doczekam ladnych prostych zebow
Owszem bezligaturowy aparat też jest metalowy (są też estetyczne bezligaturowe, ale kosztują masę pieniędzy - moja orto nawet mi go nie proponowała, bo to strata pieniędzy), może bezligaturowy ma trochę mniejsze zamki niż metalowy zwykły.
Ja też chciałam mieć założony zwykły aparat metalowy, albo porcelanowy, ale u mnie podczas wyboru aparatu padło na bezligaturowy tylko z tego względu, że ja mam tyłozgryz ( tzn. teraz już go mam nadzieje nie mam, bo już został skorygowany )i musiałabym około pół roku nosic taki aparat na górę podniebienny, aby rozciągnąc szczękę, a jego noszenie podobno nie jest za fajne, także chciałam tego uniknąć i dlatego wybrałam aparat bezligaturowy.
To jest kpina, aby kawałek drutu kosztował tyle pieniędzy...
Ja za swój laptop, w którym przecież jest tyle mechanizmów zapłaciłam też 1800 złotych... No żal.pl

little_bad_girl, a ile masz lat?
Bo takie aparaty ruchome działają tylko dzieciom do 13 roku życia...
Ja nosiłam taki aparat na noc przez 10 lat i w sumie teraz mam stały.
Dla mnie to taki aparat to jest pic na wodę fotomontaż...
Jeżeli ta przerwa jest bardzo drażniąca dla Ciebie to załóż stały aparat, chociaż przemyśl głęboko tą decyzję, czy warto się męczyć rok, albo dwa lata z aparatem dla 1,5mm...
Przypuszczam, że orto Ci może powiedzieć, że ruchomy aparat zlikwiduje tą szparę, ale ja bym w to nie wierzyła, jeśli masz więcej niż 13 lat...
A taki aparat ruchomy kosztuje około 300 złotych.

Edytowane przez Blondi2989
Czas edycji: 2008-12-11 o 15:59
Stary 2008-12-11, 16:00   #1199
Anecka
Zakorzenienie

Wiecie, w sumie za urode sie placi no i cierpi przy okazji
"Cierp ciało coś chciało."

Jesli dobrze kojarze "tylozgryz" to przesuniecie dolnej szczeki jakby wglab jamu ustnej wzgledem gornej? :P Jesli tak to ja takie cos wlasnie mam.. nie umiem zrobic fotki zebow cyfrowka niestety, bo bym pokazala. (Zdjecie wychodzi albo ciemne i nic nie widac, albo za jasne z lampa i tez nic nie widac )

OMG, rozciaganie szczęki

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-12-11, 16:17   #1200
little_bad_girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
little_bad_girl, a ile masz lat?
Bo takie aparaty ruchome działają tylko dzieciom do 13 roku życia...
Ja nosiłam taki aparat na noc przez 10 lat i w sumie teraz mam stały.
Dla mnie to taki aparat to jest pic na wodę fotomontaż...
Jeżeli ta przerwa jest bardzo drażniąca dla Ciebie to załóż stały aparat, chociaż przemyśl głęboko tą decyzję, czy warto się męczyć rok, albo dwa lata z aparatem dla 1,5mm...
Przypuszczam, że orto Ci może powiedzieć, że ruchomy aparat zlikwiduje tą szparę, ale ja bym w to nie wierzyła, jeśli masz więcej niż 13 lat...
A taki aparat ruchomy kosztuje około 300 złotych.
Mam 16 lat.
Kiedy byłam miesiąc temu u dentystki to mi powiedziała,
że może się udać zmniejszyć tę przerwę między jedynkami aparatem stałym lub takim ściąganym.
Ale wiadomo dentystka to nie ortodonta.
Na pewno nie chcę aparatu stałego.
Zawsze chciałam się pozbyć tej szpary, ale trudno...
Dziękuje za odpowiedź Blondi2989

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości