|
|
#1441 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Cytat:
Cytat:
Papryko, pokaż jakies zdjecia z retainerem ;d;;d. |
||
|
|
|
|
#1442 |
|
Zakorzenienie
|
W weekend jak nie zapomnę
|
|
#1443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mam pierścieni do góry, na dole mam (na dole sobie ciągle obcieram język o pierścienie, wiec bardzo mnie cieszy, że do góry ich nie mam )
|
|
|
|
|
|
#1444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec na retencje mam jeszcze czas
|
|
|
#1445 |
|
Blond forever!
|
Heh, sorki Klada
![]() To pytanie miało byc do kliwii :P Aha, no nie wiedziałam, że to orto decyduje o wyborze aparatu retencyjnego. Teraz już wiem ![]() Więcej nie zapytam :P |
|
|
|
|
#1446 |
|
Zakorzenienie
|
Mi od razu powiedziala ze bede miec ten ruchomy. A ja chce miec na dole ten pasek przyklejony...
A na gorze tez mozna go miec?
|
|
#1447 |
|
Raczkowanie
|
klada strasznie się sama nakręcasz,moim zdaniem niepotrzebnie.
Aparat to fajna sprawa,wiadomo-nie jest z nim różowo i czasem trochę perypetii trzeba zaliczyć zanim w końcu się go założy,ale wszystko jest dla ludzi i nie ma co z tego robić wielkiego halo(w takim negatywnym sensie,bo jako pozytywne "wow" to jasne ).Pytałaś czy boli "podkręcanie" aparatu.Wiesz,każda z nas może napisać tylko o swoich odczuciach-ja miałam wczoraj wizytę i dziś rano bolało mnie cholernie,ale teraz jest już ok.No i już na wizycie jak mi nakręca nowy drucik to czuje takie naciąganie Mnie osobiście po każdej wizycie bolą zęby i szczęka przez 2-3 dni(i wtedy się oszczędzam-nie gryzę i szybciej przechodzi).A potem całe 6 tygodni luz blues.A jak będzie z Tobą?Że tak powiem - who knows... ![]() Tak w ogóle to jestem trochę zdziwiona,że piszecie,że orto wymieniają Wam łuk np.co kilka wizyt.Moja wymienia mi na każdej i druciki, i gumki i jakoś tak myślałam,że to standard.Za każdym razem inaczej mi ten drucik zawija i naprawdę czuję,że coś się dzieje.Poza tym jakoś tak się lepiej czuje niż jakbym miała chodzić z jednym drutem kilka miesięcy(zamki to co innego,wiadomo).
kiedy patrzysz na wszechświat i myślisz: "A co ze mną?". I możesz usłyszeć, jak wszechświat odpowiada: "No a co z tobą?". Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie. Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze. |
|
|
|
|
#1448 |
|
Zakorzenienie
|
apropo pierścieni lub ich braku, jest taka opcja
|
|
|
|
|
#1449 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jakie teraz masz prościutkie ![]() ja też dołączam w załączniku foto moich wycisków... nie jest tak źle, no ale dobrze też nie jest z tymi moimi zębami :/ jedynkę górną mam taką brzydką ![]() dołączam też zdjęcie aparaciku... dzień 3 noszenia ![]() jeszcze tylko dwa lata
|
|
|
#1450 |
|
Raczkowanie
|
ja mam rureczki nie mam pierścieni
![]() Kliwia super...doczekałaś się ...ładnie wyglądają ząbeczki i jakie ładnie wypolerowane
...Tylko Ty Kochany ...bo być piękną to czuć się dobrze we własnym ciele... Aparatka od 27 maja 2008r. góra-metal dół-metal od 4 marca 2009r. ![]() ![]() Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009. |
|
|
|
|
#1451 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
)I nie rozumiem osób, które go zakładają, przecież ten aparat i tak widać... A z dalszej odległości może się wydawać, że masz brudne zęby,a nie w aparacie Ja tam się ciesze, że mam metalowy, kolorowe gumki (kto by powiedział, że tyle frajdy ) , szczerze się jak na tej emotce i jeszcze nikt mi nie powiedział, że aparat mnie oszpeca Dziewczyny, mam koszmarny osad na zębach dolnych, mało widać,ale jak się wyszczerze to może i widać to ... Da się usunąć jakoś?
|
|
|
#1452 |
|
Wtajemniczenie
|
pokaaa te swojej rureczki. jak to wygląda?
|
|
#1453 |
|
Zakorzenienie
|
Lady No nick dziewczyny chodziło na piaskowanie mając aparat
malaDarunia ruruki wyglądaja tak: http://www.polorto.com.pl/rurki/m9.jpg to jest ta koncówka co jest w pierścieniu, gdzie się wkłada koniec drutu. Z tymże zamontowana na zamku.
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-12-18 o 13:32 |
|
|
|
|
#1454 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zamki mam pod kolor zębów. Na żywo widać tylko metalowy drut, który i tak możliwe że niedługo wymienię na biały. wiec nie będzie w ogóle widać. generalnie mam na tyle dobrze, że przy mówieniu praktycznie nie widać mi aparatu no chyba, że się uśmiecham albo głośno śmieje.Cytat:
to oznacza że dbasz o siebie i swój wygląd ![]() kolorowe gumki będę zakładała na dolny łuk, począwszy od następnej wizyty bo teraz, przy zakładaniu nie byłam w stanie odpowiedzieć orto jaki chce kolor (orto trzymała mnie cały czas w tym rozwieraczu w buzi, wiec nic nie mogłam odpowiedzieć... no i założyła białe )a co do osadu to zapytaj się na następnej wizycie co z tym zrobić. na bank coś się da!
|
|
|
#1455 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo język od pierścieni troszkę spuchł
|
|
|
#1456 |
|
Zakorzenienie
|
malaDarunia noooo przyzwyczai się język
Może podklej sobie woskiem? ![]() Nie każdy ortodonta stosuje rurki, no i nie do każdej wady. |
|
|
|
|
#1457 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pamiętam jak się martwiłam jak mi orto wciśnie pierścienie skoro nie miałam separacji hehe a tu niespodzianka rureczki zamiast pierścieni
...Tylko Ty Kochany ...bo być piękną to czuć się dobrze we własnym ciele... Aparatka od 27 maja 2008r. góra-metal dół-metal od 4 marca 2009r. ![]() ![]() Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009. |
|
|
|
|
|
#1458 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam własnie ten rurkowy... i Bogu chwała ze nie mam tych pierścieni bo bym pewnie wyszła z siebie .... zresztą tak zadecydowała orto o moje zdanie nie pytała .. wiedziała jaki najlepszy... i juz jutrooo się go pozbywam po 10 miesiącach
|
|
#1459 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie każdy musi go mieć a na górne ząbki raczej sie nie stosuje drucika za zębami, przynajmniej jeszcze sie z tym nie spotkałam ![]() A i kiedy ściągasz aparat co ? Cytat:
teraz np. mam dwa łuki, trójkąciki z tego bardzo miękkiego druciczka i gumeczki ale kiedyś przyszłam do orto i zęby na tym łuku co miałam nie ustwiły sie jeszcze dobrze, to orto podkręciła mi tylko z tyłu i kazała przyjśc za dwa tygodnie Oczywiscie nie nie płaciłam
|
|
|
#1460 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam na górze pierścienie aż cztery, a na dole rurki. Pierścienie mnie nie obcieraja za to rurki często mam odciśnięte na policzku. Zaletą rurek jest to że nie zamartwiam sie czy przypadkiem ząb mi sie pod nim nie zepsuje.
buddha.b moja orto wymienia mi łuk na każdej wizycie ale rozmiar łuku zmieniany jest co kilka wizyt w zależności od postępów leczenia.
Be Fit Edytowane przez Martilla Czas edycji: 2008-12-18 o 15:16 |
|
|
|
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli zęby wyleczyłaś przez założeniem aparatu to nie ma takiej opcji ze ci sie cos tam popsuje
dlatgo orto na pierwszej wizycie mówi, które zęby trzeba wyleczyć, bo potem z tym leczeniem w trakcie noszenia aparatu jest ciężko
|
|
#1462 |
|
Zakorzenienie
|
lolitaj szybko ściągasz.
|
|
|
|
|
#1463 |
|
Raczkowanie
|
MalaDarunia, widzę, że masz na górze aparat częściowo kosmetyczny
Prawdopodobnie ja też bede miała taką możliwość (jeśli orto się zgodzi przy mojej wadzie, ale tego dowiem się dopiero we wtorek) i mam pytanie - czy te zamki są rzeczywiscie dużo wieksze od metalowych? Czy bardzo "odstają" od zęba? Będę wdzięczna, jesli podzielisz sie swoimi odczuciami![]() Dziewczyny, szczególnie Lady No Nick, dla niektórych osób naprawdę istotna jest różnica między aparatem metalowym a kosmetycznym, np. ja nosiłam metalowy przez dwa lata i nie czułam się z tym dobrze. Nie neguję aparatów metalowych, bo w większości wypadków wygladaja bardzo fajnie, zwłaszcza z kolorowymi ligaturkami ale sama wyglądam rzeczywiście jak "w kagańcu". Może to kwestia drobnej twarzy, aparat bardzo rzuca sie w oczy.W kazdym razie jestem zwolenniczką zasady "żyj i daj życ innym", przecież każdy może wybrać (jesli ma możliwość oczywiście), taki aparat, jaki mu najbardziej pasuje ![]() [to nie jest żaden atak, po prostu wyrażam swoje zdanie] Pozdrawiam serdecznie wszystkie aparatki i apartkowców
|
|
#1464 |
|
Zakorzenienie
|
jagoda ze zdjęcia malej daruni widać, ze aż tak kosmicznie nie odstaje. Ale za to wielkość zamka zwykłą widać jak na dłoni. Różnica kolosalna.
![]() A jeszcze jak ortodonta używa mikrozamków, to one są szerokośći jakieś 3mm
|
|
|
|
|
#1465 |
|
Raczkowanie
|
Kliwio, cały problem w tym, że mój ortodonta używa zamków metalowych zwykłej wielkości.
|
|
#1466 |
|
Zakorzenienie
|
jagoda to szkoda
|
|
|
|
|
#1467 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czy wyciski do aparatu retencyjnego robi się mając jeszcze założony aparat?? 7 stycznia mam wizytę na której będę ustalała zdjęcie górnego aparatu i zastanawiam się czy mam się nastawić na męczarnie z robieniem wycisków.
|
|
|
|
#1468 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I właśnie się zastanawiam jak mi go orto wyleczy (tzn. on jest też stomatologiem) Rurki mam na dole, są o wiele wygodniejsze, bo od 2 storny zęba nic nie wystaje i nie wbija się w język ![]() Dobrze, zwracam honor co do tych kosmetycznych zamków ![]() Jestem w szoku jakie aparat działa cuda Mam naprawdę wąską szczęke i na dole bez usuwania zębów zrobiła się przerwa między jedynkami Razem z mamą zastanawiamy się jakim cudem się tam wytworzyła przerwa w takiej ciasnocie
|
|
|
#1469 |
|
Zakorzenienie
|
martillia wycisk do retencji robi się po ściągnięciu aparatu stałego.
Mi też się ząb popsuł w pierścieniu
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-12-18 o 14:25 |
|
|
|
|
#1470 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.

Byłam w szoku, ale orto powiedziała żeby sie nie martwić no i ufam jej. Mam nadzieję, że będzie dobrze.
Ciekawa jestem kiedy to nastąpi.

)
A na gorze tez mozna go miec?
).

jeszcze tylko dwa lata
)