Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-04, 17:27   #1891
klada
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Ale podobno nie mozna myc zeby pasta wybielajaca, poniewaz moga zostac plamki...
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 17:30   #1892
smiechotka
Rozeznanie

Ile ludzi, tyle opinii ;-).
Ja słyszałam wręcz przeciwnie, że żeby nie pozostawić na ząbkach 'białych' kwadratów, trzeba używać past wybielających.
Ja akurat nie mam z tym problemu, bo zawsze byłam zadowolona z koloru ząbków i od lat używam tej samej pasty .

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

Edytowane przez smiechotka
Czas edycji: 2009-01-04 o 17:34
smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 17:44   #1893
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
A i jeszcze tak a propo dziewczyn, które narzekały, że ząbki im ciemnieją w aparacie..
No szlag mnie trafia jak to czytam..
Spójrzcie na zdjęcia jakie wyżej umieściła Kate_Austen. Jej ząbki wręcz wybieliły się. Mając aparacik większość z Was myje częściej paszczękę niż poprzednio.
Jeżeli ząbki macie żółte, to ograniczcie kawę, herbatę, papierosy.. Zmieńcie pastę na wybielającą [polecam Cresta, ale tylko osobom o mocnych zdrowych zębach, bo pasta jest dość mocna], używajcie sody, cytryny, cokolwiek, ale nie zwalajcie winy na Bogu ducha winny aparacik ;-).
Przesadziłaś
Ja bardzo dbałam o zęby w trakcie noszenia aparatu i nie wiem, czy mi zęby pożółkły, czy nie, choć przyznam, że przez chwilę po zdjęciu odniosłam właśnie takie wrażenie.
Teraz to już w ogóle nie wiem, bo trochę wybieliłam perłą i rypka mnie to już czy pożółkły, czy nie.
Jedno wiem na pewno- coś musi być inaczej, gdy się nosi aparat, bo jak kiedyś przez lata nie musiałam usuwać osadu, tak podczas leczenia aparatem usuwałam go kilka razy.
I nie mów mi o ograniczaniu kawy, bo piłam i piję jej bardzo mało(bywało, że wcale), w życiu nie zapaliłam papierosa, szczotek do mycia miałam 4 rodzaje plus nić i płyn, a i tak osad się pojawiał.
Co do past wybielających-nigdy ich nie używałam i moja orto odradzała mi jakiekolwiek wybielanie w trakcie noszenia aparatu.

Stworzyłam część FAQ, chcecie???
Stary 2009-01-04, 17:45   #1894
kanashimi
Raczkowanie

GG do kanashimi

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość

A i jeszcze tak a propo dziewczyn, które narzekały, że ząbki im ciemnieją w aparacie..
No szlag mnie trafia jak to czytam..
Spójrzcie na zdjęcia jakie wyżej umieściła Kate_Austen. Jej ząbki wręcz wybieliły się. Mając aparacik większość z Was myje częściej paszczękę niż poprzednio.
Jeżeli ząbki macie żółte, to ograniczcie kawę, herbatę, papierosy.. Zmieńcie pastę na wybielającą [polecam Cresta, ale tylko osobom o mocnych zdrowych zębach, bo pasta jest dość mocna], używajcie sody, cytryny, cokolwiek, ale nie zwalajcie winy na Bogu ducha winny aparacik ;-).
Mi troche z ciemniały a nie pale, nie pije kawy, uzywam pasty wybielającej lagodnej colgate (zawsze jej używałam) herbate pije ale owocową, nie mocną czarną. Powiem, że początkowo jak czyscilam ząbki 10 razy dziennie przez ok5-10 min były bielutkie w aparacie, jednak tylko na początku, teraz sądzę że są ciemniejsze ale może dlatego, że nie ide szczotkowac ich zaraz po wypiciu soku, herbaty;p
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra

"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia"

BECK
kanashimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 17:46   #1895
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

dawaj

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 17:49   #1896
papryka85
Zakorzenienie

SOS-co robić?
-Odkleił mi się zamek.
-Zdejmij i zachowaj. Jeśli jest przyczepiony gumką, zdejmij ją z haczyków, wtedy zamek zejdzie z drutu. Jeżeli jest przyczepiony metalową ligaturą(drucikiem)-odplącz drucik. Jeśli jest połączony z innym zamkiem dodatkowymi wiązaniami(np. metalowym łańcuszkiem) lepiej udaj się do ortodonty. Jeżeli wizytę masz za parę dni, a zamek nie rani-poczekaj do wizyty.
-Odkleiła mi się rurka.
-Jeśli końce łuku nie są zakrzywione, to bez problemu ją zdejmiesz, zachowaj do wizyty. Jeżeli są zakrzywione-może się nie udać zdjąć. Wtedy albo poczekaj do wizyty lub jeśli masz ją nieprędko –zgłoś się do ortodonty wcześniej.
-Odkleił mi się pierścień.
-Jak się da-zdejmij go z zęba i zgłoś się do orto. Długi wystający łuk początkowo może nie przeszkadzać, ale po kilku dniach może się okazać, że rani policzek i zaczyna się robić nieciekawie.
-Przesunął mi się łuk i teraz rani mi buzię.
-Najpewniej zęby się przemieściły, albo łuk był za słabo przymocowany do zamków. Nakładaj na końcówkę drutu wosk ochronny i idź do orto na podcięcie lub podgięcie łuku. W razie bolących ran-smaruj maściami stomatologicznymi -sachol, solcoseryl, trascodent.
-Ranią mnie zamki/metalowe ligatury.
-Nakładaj wosk, nakładaj wosk, nakładaj wosk z czasem się przyzwyczaisz.
-Spadła mi ligatura.
-Gumowa-możesz próbować założyć ją z powrotem za pomocą szpilki(ale musisz bardzo uważać, ze szpilkami nie ma żartów), lub jeśli spadła z jakiegoś zamka z tyłu gdzie nie widać jej braku-poczekaj do wizyty.
-Metalowa-jej założenie jest trudniejsze, przyda Ci się jakieś narzędzie, np. pęseta, żeby opleść ją wokół zamka. Jednak nawet jeśli Ci się to uda, nie zdziw się, jak spadnie znowu-sam(a) nie jesteś w stanie założyć jej tak ściśle jak ortodonta
-Jagódka w zamku
-Wykałaczka i dłubiemy-wszystko da się wydostać J
-Jak wynitkować zęby?
-Pierwszy odruch może być taki-nie da się, ale nic bardziej błędnego wszystko się da i nie trzeba do tego specjalnych nici ortodontycznych. Przełóż nić pod łukiem i voila
-Mam osad/kamień.
-Idź do dentysty na piaskowanie i/lub skaling(usuwanie kamienia). Podczas noszenia aparatu osad może się szybciej odkładać, warto od czasu do czasu zafundować sobie czyszczenie.
-osad-najczęściej brązowawy nalot, usuwa się go za pomocą specjalnego proszku(smak solny)zmieszanego z wodą, koszt-najczęściej ok. 100 zł
-kamień-chropowaty osad w kolorze żółtym lub czarnym, najczęściej odkłada się przy dziąsłach, usuwa się go za pomocą tzw skalera emitującego ultradźwięki, koszt ok. 50 zł.
-Bardzo bolą mnie zęby.
-Jeśli już masz ochotę walić głową w mur, to sięgnij po środki przeciwbólowe(choć nie wszystkim i nie zawsze ona pomagają). Jednak staraj się ich unikać-ból towarzyszący prostowaniu zębów nie jest objawem choroby, stanu zapalnego itp. To normalna reakcja wywołana działaniem sił aparatu i oznaka, że zęby się przesuwają. Najgorsze są pierwsze dwie doby po wizycie, potem ból stopniowo zanika. Lepiej zaopatrzyć się w miękkie jedzenie, niż faszerować się tabletkami przeciwbólowymi.
-Odbarwiły mi się gumki/łańcuszek.
-Na to nie ma rady. Jak już się odbarwiły, to pozamiatane-koloru nie przywrócisz. Jeżeli bardzo nieestetycznie to wygląda, możesz przejść się do ortodonty i poprosić o wymianę gumek na nowe.
-Boli mnie język od łuku podniebiennego/hyraxa/Hassa, trudno mi przełykać, seplenię.
-Musisz przecierpieć pierwsze dni. Z czasem się przyzwyczaisz i nauczysz jeść i mówić z ustrojstwem.
-Ratunku! Przerwa między jedynkami!
-Przerwy będą się robić w różnych miejscach i jest to zupełnie normalne. Ortodonta nie przesuwa wszystkich zębów na raz, najczęściej przesuwa kilka, gdy powstaną przerwy, przesuwa następne, stąd „wędrujące przerwy” mimo, że czasem może to wyglądać nieciekawie-tak musi być, by w efekcie końcowym wszystko stało jak należy-już bez szpar. Twoja buzia, to „plac budowy” -zanim będzie ładnie, musi zapanować chwilowy bałagan Jednak by wiedzieć na co się nastawiać po wizycie-proś swojego ortodontę, by tłumaczył Ci co i w jakim celu Ci zakłada, co i jak powinno się przemieścić. Niektórzy lekarze sami informują pacjenta, ale niestety nie wszyscy, a Ty jako pacjent wydający kupę kasy na leczenie, masz prawo wymagać, by udzielano Ci informacji.

ZDEJMOWANIE APARATU
Samo zdejmowanie trwa bardzo krótko-ortodonta kleszczami odrywa zamki od zębów(zaciska je i same odskakują), pierścienie podważa , potem wszystko razem zdejmuje. Bierze odpowiednie wiertło i ściera nim klej i cement z zębów, może usunąć ewentualny osad i/lub kamień.
Zdejmowanie może być trochę nieprzyjemne(zwłaszcza piłowanie kleju), ale nie jest bolesne.
Orto robi wyciski, by do modeli dopasować ruchomy retainer.( Wyciski mogą być robione jeszcze w aparacie, by retainer był już gotowy na wizytę, kiedy aparat stały będzie zdejmowany, ale to zależy od ortodonty)
W przypadku dołu-zanim aparat zostanie zdjęty, ortodonta może najpierw podkleić stały retainer -dopiero potem zająć się zdejmowaniem aparatu.
RETENCJA
Po zdjęciu aparatu stałego konieczne jest zastosowanie retencji-aparatów utrzymujących efekt prostowania.
-retainer stały-najczęściej stosuje się go na dolnych zębach, jest to drucik przyklejany od wewnętrznej strony zębów od trójki do trójki, nie widać go, nie przeszkadza w mówieniu ani jedzeniu, po kliku pierwszych dniach w ogóle się go już nie czuje(do nitkowania zębów objętych retainerem stałym dobra jest nić ortodontyczna z usztywnianą końcówką)
-retainer ruchomy-wygląda jak ruchomy aparat, najczęściej stosowany dla górnych zębów (podklejony od wewnętrznej strony drucik mógłby być przez dolne zęby zgryzany), długość i częstotliwość noszenia zależy od zaleceń ortodonty(czyli Twojej wady ), im poważniejsza była wada, tym dłużej trzeba go nosić. Najczęściej ortodonci zalecają nosić retencję tyle samo czasu co aparat stały, jednak w przypadku poważnych wad lub dużych przerw między zębami retencja może się okazać konieczna dożywotnio. Początkowo nosi się go cały czas, lub trochę w ciągu dnia i na każdą noc, z czasem nosi się rzadziej np. tylko na noc. Do jedzenia się zdejmuje, trochę się sepleni, ale da się przeżyć
Ważne jest, by nosić retencję sumiennie wg wskazań ortodonty i zgłaszać się co kilka miesięcy na kontrole. Odpuszczanie sobie zakładania retainera i nie zgłaszanie się na wizyty kontrolne co jakiś czas, może doprowadzić do tego, że Twoja wada powróci, a to chyba najgorszy koszmar pacjenta.
PO ZDJĘCIU APARATU
Po zdjęciu aparatu warto przejść się do dentysty, by sprawdzić, czy nie ma czegoś do leczenia i jeśli ortodonta tego nie zrobił –poprosić o usunięcie kamienia i/lub osadu. Warto również zrobić lakierowanie zębów(fluoryzację), żeby zabezpieczyć je przed próchnicą-koszt ok. 100 zł.
Jeśli nie odpowiada nam kolor naszych zębów, można zrobić wybielanie w gabinecie-nakładkowe lub lampą(to drugie jest droższe) lub „domowymi sposobami” np. żelem „biała perła”(najczęściej polecany przez wizażanki, jest osobny wątek jej poświęcony). Niektórzy lekarze twierdzą, że nie jest dobrze robić wybielanie zaraz po zdjęciu aparatu, bo zęby są osłabione- trudno powiedzieć- co lekarz, to opinia.
PRAWDY I MITY
-W aparacie stałym się sepleni.
-Bzdura jakich mało. W aparacie klejonym od zewnętrznej strony zębów nie można seplenić, choćby się bardzo chciało Problemy z wymową mogą się pojawić w przypadku noszenia aparatów podniebiennych lub przy aparacie ling walnym.
-W aparacie nie można żuć gumy.
-Można, ale trzeba to robić umiejętnie, by nie wplątać jej w zamki.
-Po założeniu aparatu nie można już leczyć zębów(plombować).
-Bzdura. Zaleca się wyleczyć wszystkie zęby przed założeniem aparatu, bo jak już się go nosi, jest utrudniony dostęp do zębów. Jednak jeśli w trakcie prostowania zachodzi potrzeba leczenia, lub wymiany plomby, to trzeba to zrobić. W razie potrzeby ortodonta zdejmie jakiś element aparatu, by był lepszy dostęp do zęba.
-W aparacie nie można wybielać zębów.
-Logika wskazuje, że jeśli się je zrobi, po zdjęciu aparatu zostaną ciemniejsze, niewybielone plamy tam, gdzie były naklejone zamki/pierścienie. Łagodne wybielające pasty raczej nie zaszkodzą, ale radykalnego wybielania żelami lub w gabinecie lepiej nie robić.
-Gdy się nosi aparat, nie wolno jeść słodyczy i klejących rzeczy.
-Nie jest tak źle J Można jeść wszystko(tylko lepiej nie rozgryzać twardych cukierków czy sezamków, żeby sobie aparatu nie uszkodzić), ale najlepiej by resztki nie zostawały w aparacie „na później”
-Trzeba myć zęby po każdym posiłku.
-Przynajmniej dwa razy dziennie-wystarczy. Jeżeli sytuacja na to pozwala-można oczywiście częściej, ale nie ma się co gorączkować po każdej przekąsce. Najważniejsze to nie zostawiać resztek, więc wydłubanie pozostałości wykałaczką i wypłukanie, przejechanie nicią załatwia sprawę. I tu guma do żucia może okazać się przydatna. Jednak dwa porządne mycia na dzień, to minimum, którego lepiej sobie nie odpuszczać.
-W aparacie nie można się całować.
-Praktyka czyni mistrza nawet dwie zadrutowane osoby
-Aparat szpeci.
-Aparat nie jest ozdobą, zakłada się go w celach leczniczych, jego noszenie nie należy do sielanek, jednak nie należy się obawiać oszpecenia. Ludzie pozytywnie reagują na aparaty, gdyż jest on oznaką dbania o zęby i zapowiedzią hollywoodzkiego uśmiechu. Aby aparat wyglądał ładniej, można wybierać kolorowe ligatury, robić mixy kolorów-to naprawdę dodaje uroku J
-Zęby da się wyprostować tylko w bardzo młodym wieku.
-Najlepszym zaprzeczeniem tej opinii jest wątek aparatowy, w którym można spotkać pacjentów kilkunastoletnich, dwudziesto paroletnich i trzydziestoletnich, a zdarza się, że i po czterdziestce ludzie zakładają aparaty J
Stary 2009-01-04, 17:56   #1897
klada
Zakorzenienie

Papryczka, gratulacje Dzisiaj to napisalas?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Stary 2009-01-04, 17:57   #1898
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
Papryczka, gratulacje Dzisiaj to napisalas?
Ano
Macie jeszcze jakieś sugestie co w tym dziale jeszcze umieścić?
Stary 2009-01-04, 17:58   #1899
klada
Zakorzenienie

moze cos o tym zolknieniu zebow w aparacie?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Stary 2009-01-04, 18:02   #1900
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
moze cos o tym zolknieniu zebow w aparacie?
No ale tutaj bywa różnie. Napisałam o wybielaniu-że ortodonci raczej odradzają, no ewentualnie pasty wybielające, ale one nie dają jakichś super efektów. Zresztą napisałam o osadzie, więc każdy może żółknięcie zębów z tym powiązać. Na wybielanie jest czas po zdjęciu

Mogę napisać jeszcze o szczotkach, ale o elektrycznych nie posiadam informacji :/

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-01-04 o 18:05
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 18:07   #1901
klada
Zakorzenienie

mozna tez na koncu napisac uwagę, aby dziewczyny nie obawialy sie zalozenia apratu po ogladnieciu Brzyduli
Ze aparat jest oznaka dbania o siebie, a nie oszpecania (ale to juz napisalas na koncu)
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Stary 2009-01-04, 18:11   #1902
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Ja tez wybieram sie do ortodonty
Kurcze zawsze myslalam ze nie mam ,az tak wielkiej wady
Jest lekka szpara miedzy dwona tymi glownymi, i po bokach sa troche skrzywione do srodka ,a tu tak ogladalam jedne zdjecia i mam wrazenie ze bede musiala z 2 lata ten aparat nosic

Wiec moje pytanie brzmi tak: Czy sa aparaty lub metody ktore lecza szybciej ? To zalezy jakos ? od kasy aparatu itd ?

Papierosy
zapuszczanie
WweronikaWw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 18:14   #1903
Malwiana
Zadomowienie

a takie pytanie mi dzisiaj przyszlo do glowy - jak to jest z sauna? bo przeciez wszystko metalowe kaza sciagac przed wejsciem.

Malwiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 18:15   #1904
papryka85
Zakorzenienie

No trzeba by to jakoś fajnie zredagować
Odnośnie rozszerzaczy-nie jestem pewna, czy hyrax też jest rozkręcany przez pacjenta wydawało mi się, że tylko hass, ale może już nie pamiętam za dobrze

o aparacie Damon można napisać tyle, że:
-jest to aparat bezligaturowy, z mniejszymi zamkami, które trzymają łuk dzięki zatrzaskom, jest droższy od zwykłych druciaków(najchętniej używanych przez naszych ortodontów tak w ogóle), ale ceny niestety nie kojarzę, 2500zł za łuk i że działa inaczej niż zwykłe aparaty, bo formuje nowy łuk zębowy, sam odpowiednio poszerza szczękę, no i że wizyty są rzadsze

No gdzie jest kasiek-przydałaby nam się tu
Stary 2009-01-04, 18:24   #1905
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Ja chyba sobie ten Damon zaloze bo go nie widac

,ale zawsze myslalam ze aprat jest na rok ,a na ile wy macie ??

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-04, 18:27   #1906
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

W związku z częstym pojawianiem się tych samych pytań odnośnie leczenia ortodontycznego oraz równie licznymi odpowiedziami na nie
napisałam listę najczęściej zadawanych pytań wraz z odpowiedziami na nie. Mam nadzieję ,że wprowadzi to trochę porządku na forum o aparatach.
Każda aparatka- szczególnie ta przyszła, ale obecna i była również powinna dokładnie przeczytać ten post, zanim zada pytanie na forum.
No więc- START :

ETAP 1 -PRZED ZAŁOŻENIEM APARATU:

1. Czy mam zakładać aparat?

Jeśli masz krzywy zgryz, zaoszczędzone pieniądze to oczywiście ,że tak! Z aparatem przechodzisz od 1,5 roku do max 3 lat, resztę życia ciesząc się prostymi ząbkami Unikniesz różnych chorób zębów i dziąseł (poza próchnicą), których przyczyną najczęściej jest zły zgryz. Nie musisz się obawiać opinii publicznej- ludzie dobrze odbierają aparat na zębach. Motto: LEPIEJ MIEĆ APARAT I PROSTE ZĘBY, NIŻ WIECZNIE CHODZIĆ Z KRZYWYMI. O!

2. Mam krzywe zęby, chcę je wyprostować, co mam zrobić?

Udaj się na konsultacje do kilku ortodontów, wybierz tego,który wydaje się być dla Ciebie najlepszy -> poświęca Ci całą swoją uwagę, wszystko tłumaczy, chętnie odpowiada na Twoje pytania, szczerze mówi, na jakie koszty całego leczenia musisz się przygotować, ewentualnie: nie każe usuwać zębów/każe usuwać minimalną ilość zębów przy gwarancji, że mimo to leczenie przebiegnie prawidłowo, a jego efekty będą trwałe
Przygotuj się na to, że jeżeli nie masz swoich zdjęć i wycisków, to u każdego ortodonty z osobna za nie zapłacisz, gdyż bez nich przedstawienie planu leczenia czasem okazuje się niemożliwe.

3. Ile kosztuje całe leczenie?

Są to dość duże koszty. Cena aparatu(patrz niżej) plus comiesięczne wizyty( od 50 do 150 zł) plus ewentualne łuki rozszerzające, maski i retainer(noszony po zdjęciu aparatu ort.)

4. Jak wygląda przygotowanie do leczenia ortodontycznego?

Kiedy już wybierzesz lekarza, musi on poinformować Cię jak będzie prowadził Twoje leczenie. najprawdopodobniej zleci Ci zrobienie zdjęcia pantomograficznego/cefalometrycznego i panoramicznego. Może zlecić usuniecie jakichś zębów- stanowiących łuk lub zatrzymanych w kości( np. ósemki).
Na pierwszych wizytach będziesz mieć robione wyciski , przymiarki,itp.

5. Co to są wyciski?

Wyciski wykonuje się poprzez odciśnięcie Twoich zębów w szybko twardniejącej masie, którą lekarz nakłada na specjalną metalową łyżkę. To absolutnie nie boli, ale może być nieprzyjemne i wywoływać odruch wymiotny. Wycisk ten zostanie wykorzystany do zrobienia gipsowego modelu Twojej szczęki.

6. Co to jest separacja?

Separacja są to (zazwyczaj niebieskie) gumki ,które ortodonta wciska Ci między piątki i szóstki i/lub szóstki i siódemki. Jest konieczna tylko przy stłoczeniach, po to by móc zainstalować na zębach pierścienie. Separację zakłada się na kilka lub kilkanaście dni przed założeniem aparatu. Najczęściej jest bardzo bolesna.

7. Z czego składa się aparat?

Aparat składa się z zamków, przyklejanych na każdym zębie, z pierścieni lub rurek przyklejonych na ostatnich zębach(na piątkach, szóstkach lub siódemkach- to zależy od indywidualnego leczenia), z drutu(łuku) , który jest przeciągnięty przez wszystkie zamki a jego końce zahaczone są o rurki lub pierścienie oraz z gumek, które trzymają łuk coby nie wychodził z zamków(gumki mają tysiąc pińcet kolorów , można się nieźle zabawić wybierając kolory). To czy będziemy mieć pierścienie lub rurki zależy od leczenia. W miarę upływu leczenia lekarz może dodawać różne elementy do naszego aparatu : druciki, wyciągi, i Bóg wie co jeszcze.

8. Mam mieć rozszerzaną szczękę, lekarz coś mówił, ale ja nie wiem o co chodzi....

Szczękę rozszerza się poprzez różne ustrojstwa,również zależne od wady i lekarza:
-łuk podniebienny : drucik wygięty w pętelkę, zainstalowany na podniebieniu, na pierścieniach; pomaga trochę rozszerzyć szczękę. Czasami założony po to ,by utzrymac szóstki w pozycji. Jego działanie nie powoduje bólu natomiast może on obcierać język , odciskać się na nim, powodować problemy z jedzeniem. Po jakimś czasie te wszystkie przykre objawy przechodzą, zapomina się o jego istnieniu. Taki łuk można nosić od kilku miesięcy aż do całej długości trwania leczenia.
-hyrax - wymyślne urządzono, zainstalowane na podniebieniu. Pacjent musi codziennie lub co kilka dni go "przekręcać" specjalnym śróbokrecikiem,aż do tzw pęknięcia łuku. Urządzenie powoduje ból, ale skutecznie rozszerza zbyt małe szczęki.
-operacja - to już wersja ekstremalna, wszystkie szczegóły dostępne u lekarza. Jest niewiele przypadków operacyjnych ( na szczęście!).

9. Czy będę musiał/a wyrwać zęby?Czy to boli? Czy szpary są widoczne?

To zależy od wady ,ale również od lekarza i planu leczenia ,który dla Ciebie przewiduje. W niektórych przypadkach wyrwanie jest konieczne, w innych zdania są podzielone. Wyrywanie zębów nie boli, bo wyrywa się pod znieczuleniem. Może boleć kiedy znieczulenie przestanie działać, szczęka jest odrętwiała. Przy wyrywaniu ósemek rzadko obchodzi się bez środków przeciwbólowych (np. Ketonal), może spuchnąć buzia, pojawić się siniak, zawroty głowy. Poza ósemkami najczęściej wyrywa się czwórki/piątki. Szpary nie są bardzo widoczne, do tego szybko znikają podczas prostowania ząbków. W ekstremalnych przypadkach zleca się wyrwanie jedynki lub dwójki- wtedy radziłbym konsultacje z innym lekarzem.

10.Po jakim czasie od wyrwania zęba można zakładać aparat?

Wśród Nas, aparatek są takie, które musiały odczekać tydzień lub dwa na zalozenie,żeby rana się wygoiła. Są też takei które po miały zakładane po 2-3 dniach. Były przypadki wyrywania u osób, które aparat już posiadają: Także nie ma reguły

11. Jaki aparat mam wybrać? Ile to kosztuje?

- aparat metalowy- najbardziej pospolity, najtańszy (od 1200 do 1800 zł za łuk), jest widoczny ,ale znośnie. Idealny do mixowania kolorów gumek.
- aparat Damon - jest to aparat bezligaturowy, z mniejszymi zamkami, które trzymają łuk dzięki zatrzaskom, jest droższy od zwykłych druciaków(najchętniej używanych przez naszych ortodontów tak w ogóle), 2500zł za łuk i że działa inaczej niż zwykłe aparaty, bo formuje nowy łuk zębowy, sam odpowiednio poszerza szczękę, no i że wizyty są rzadsze
- aparat ceramiczny- zamki są większe od tych w metalowym, ale maja kolor zęba. aparat jest droższy średnio o 400zł za łuk od metalowego. Jest dyskretniejszy od metalowego.
- aparat kryształowy - zamki jeszcze droższe, ale przezroczyste. Nie ma opcji zabawy kolorami gumek- zakładanie bezbarwnego aparatu po to by nosić czerwono niebieskie gumki wydaje się być bezsensem .
Można zakładać na przednich zębach zamki kryształowe/ceramiczne a z tyłu metalowe, ale to już zależy od decyzji ortodonty. Nie wiadomo jak to jest z trwałością zamków- są opinie o tym,że kryształowe i ceramiczne zamki są mniej trwałe, są też takie ,że materiał nie ma wpływu na trwałość.
Jest jeszcze jeden rodzaj aparatu- lingwalny. Jest zamontowany od wewnętrznej strony zębów. Bardzo drogi (kilka tysięcy za łuk), ciężki w utrzymaniu higieny. Poza tym bardzo obciera język u utrudnia mówienie.

12. Jakie jedzonko przygotować sobie na pierwsze parę dni z aparatem, żeby nie umrzeć z głodu?

Wszystko to co nie wymaga gryzienia- jogurty, kaszki, zupy. nie zawsze boli tak,że nie da się jeść absolutnie niczego,ale trzeba być przygotowanym na ból

13. Jakiego jedzenia unikać?

Nie trzeba niczego unikać,co najwyżej jeść ostrożnie. Gumę do żucia trzeba nauczyć się żuć tak,żeby nie przyklejała się do zamków(balonów robić się nie da), orzechy, surowe marchewki, wszystko co twarde- jeść tak żeby nic się nie odkleiło. Ostrożnie z warzywami i owocami, al e tylko kiedy jemy w towarzystwie- nieestetycznie mogą się przyczepić tu i ówdzie, wtedy zostaje tylko wykałaczka lub mycie zębów.
Gumki mogą
się odbarwiać od rożnych rzeczy i też zależnie od ich koloru. Marchew, kawa , herbata, curry, wszystkie z dyzą ilością barwnika zabronione jeśli mamy przezroczyste gumki i chcemy,żeby trochę dłużej zostały bezbarwne

14. W jakie specjalne przyrządy do mycia zębów się zaopatrzyć?

Poza szczoteczka do zębów i pastą- wyciorki(małe szczoteczki w kształcie wyciorków do butelek, sprzedawane w Rossmanach po 5 sztuk), szczotka z rowkiem po środku(żeby dobrze umyć powierzchnię zęba przy łuku). Poleca się też irygator,ale to już droższy zakup.

15. Czy aparat przeszkadza w mówieniu, całowaniusię itp?

Może przeszkadzać,ale tylko na początku- wargi muszą się przyzwyczaić. Później nie ma już z niczym problemu,naprawdę można robić WSZYSTKO

Papryczko - dodałam od razu to o damonie- bo właśnie nie wiedziałam:P I jeszcze prosze aby ktoś napisał cos o hyraxach i tych wszystkich urządzeniahc, bo ja mam słabą wiedzę w tym temacie...

I jak to wygląda??

hiszpański A2->B1
Stary 2009-01-04, 18:29   #1907
klada
Zakorzenienie

mi orto powiedziala, ze bede miec tak najprawdopodobniej 1,5 roku, ale najlepiej zalozyc 2 lata

Oczywiscie jeszcze nie nosze
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Edytowane przez klada
Czas edycji: 2009-01-04 o 18:31
Stary 2009-01-04, 18:29   #1908
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
Napisane przez WweronikaWw Pokaż wiadomość

,ale zawsze myslalam ze aprat jest na rok ,a na ile wy macie ??
skad ta informacja ze Damona nie widac? pzreciez to to metalowe jest ...
A poza tym możesz pzreczytać to co wkleilam w poprzednim poście

hiszpański A2->B1
Stary 2009-01-04, 18:34   #1909
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Napisane przez kocimietka Pokaż wiadomość
skad ta informacja ze Damona nie widac? pzreciez to to metalowe jest ...
A poza tym możesz pzreczytać to co wkleilam w poprzednim poście
eee
Bo on jest takie przezrpoczysty ,a czytalam cosa o tych przezroczystych ze ich tak nie widac

Nie ,ale teraz juz nie rozumiem
Ten Damon jest zakladany u kaznego ortodonty ? czy nie kazdy ortodonta takie ma ?
Czy ten aparat szybciej leczy ?

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-04, 18:37   #1910
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
eee
Bo on jest takie przezrpoczysty ,a czytalam cosa o tych przezroczystych ze ich tak nie widac

Ten Damon jest zakladany u kaznego ortodonty ? czy nie kazdy ortodonta takie ma ?
Damon jest metalowy, a od zwykłego różni się tym,że jest droższy , ma samoligaturujace sie zamki(czyli nie masz tych kolorowych gumeczek) i masz rzadziej wizyty.... Czy leczy szybciej? niekoniecznie.
Przezroczysty jest kryształowy.
zawsze musisz się spytać ortodonty jakei rodzaje aparatów zakłada.
na pewno przeczytałaś to co jest napisane powyzej?

hiszpański A2->B1
Stary 2009-01-04, 18:42   #1911
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Napisane przez kocimietka Pokaż wiadomość
Damon jest metalowy, a od zwykłego różni się tym,że jest droższy , ma samoligaturujace sie zamki(czyli nie masz tych kolorowych gumeczek) i masz rzadziej wizyty.... Czy leczy szybciej? niekoniecznie.
Przezroczysty jest kryształowy.
zawsze musisz się spytać ortodonty jakei rodzaje aparatów zakłada.
na pewno przeczytałaś to co jest napisane powyzej?
aha ok no to juz wiem
ale przy aparacie zmieniaja sie rysy twarzy prawda ?
Czy one zmieniaja sie powoli w trakcie noszenia czy dopiero po sciagnieciu ?

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-04, 18:45   #1912
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
eee

Nie każdy orto leczy Damonem i nie jest to aparat przezroczysty

kocimietka dopisz do niego, że jest METALOWY

Dopisz jeszcze pytanie: Ile trwa leczenie?
Najczęściej są to dwa lata plus minus pół roku-zależy od wady.

I mam dwie uwagi
-to, czy będą rurki czy pierścienie zależy od preferencji ortodonty
-mieszanie zamków ceramicznych i metalowych raczej nie zależy od ortodonty, tylko od tego, czy pacjent chce
-przy aparatach metalowych nie pisałabym słowa "pospolity", bo ono negatywnie się kojarzy, może raczej "najchętniej stosowany przez naszych ortodontów"
A, to są już 3 uwagi a nie 2
Stary 2009-01-04, 18:51   #1913
blowing bubbles
Przyczajenie

Przepraszam za dość 'mocne' pytanie, mam już jakiś czas aparat i zastanawia mnie jedno. Czy w aparacie bez obaw można mhm...pieścić się oralnie
blowing bubbles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 18:52   #1914
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

To ja moze sobie ten przezroczysty sprawie Ten to ma kazdy ortodonta ?
Ja tam nie wiem ,ale demon bardzo zmienia ksztaly twarzy ,a zwykly ? Tez ?

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-04, 18:53   #1915
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Pozmieniałam
I czekam na dalsze wskazówki i poprawki.

Napisałam że metalowy jest najpopularniejszy :P

teraz zmykam na spacer, nie wiem po co.. chyba odmrozic sobie nos i stopy

hiszpański A2->B1
Stary 2009-01-04, 19:10   #1916
papryka85
Zakorzenienie

kocimietka ok
Pod rodzajami aparatów można wkleić ten link http://www.aparaty-ortodontyczne.pl/...dontyczne.html
o hyraxie znalazłam:

Hyrax jest jednym z aparatów zakładanych na podniebienie, który służy do rozszerzania szczęki. Na podniebieniu znajdują się płytki połączone śrubą.
Osoba nosząca hyrax co pewien ściśle określony czas musi sama tą śrubę przekręcać, po to, aby rozprężać szczękę. Hyrax może być mocowany na jednym, bądź dwóch pierścieniach, które okalają zęby trzonowe, zwykle szóstki, w przypadku pojedynczych pierścieni i przedtrzonowe w przypadku podwójnych. Hyrax może być noszony jednocześnie z aparatem stałym.

Hass:
Podobny do hyraxa aparat stały przyklejony na górne zęby przedtrzonowe i trzonowe służący do poszerzania łuku górnego przez rozerwanie szwu podniebiennego. W typowym przebiegu leczenia noszony jest ok. cztery miesiące.

Kurde wystarczy wpisać w google, a ludziom się nie chce nic poszukać, tylko wpadają na forum i chcą kawę na ławę
Zrobimy FAQ i jak ktoś wyskoczy z jakimś głupim pytaniem, to ustrzelę
Stary 2009-01-04, 19:10   #1917
Blondi2989
Blond forever!

Malwiana, ja w piątek po raz pierwszy byłam w saunie
A mam aparat bezligaturowy, metalowy, na górę i na dół i z tego co widzą moje młode oczy, to wszystko jest na swoim miejscu i nic się nie roztopiło
Gratuluje dziewczynom stworzenie FAQ
Jutro mam wizytę

Papryka, bo Bana dostaniesz za te groźby

Edytowane przez Blondi2989
Czas edycji: 2009-01-04 o 19:12
Blondi2989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 19:26   #1918
Malwiana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Malwiana, ja w piątek po raz pierwszy byłam w saunie
A mam aparat bezligaturowy, metalowy, na górę i na dół i z tego co widzą moje młode oczy, to wszystko jest na swoim miejscu i nic się nie roztopiło
Uff to mnie pocieszylas, bo teraz regularnie chodze na saune i szkoda by mi bylo zrezygnowac. Bardziej obawialam sie nie tyle ze cos moze sie rozpuscic, a bardziej o nagrzewanie, zeby sie nie poparzyc.

Malwiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 19:32   #1919
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Czytalam wlasnie o aparatach na 4 miesiace
Szkoda tylko ze tak malo o nich znalazlam informacji

,a posiada tu ktoras Damon 3 ??

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-04, 19:33   #1920
smiechotka
Rozeznanie

@ papryka85 i kanashimi:
Wcale nie przesadziłam. Po prostu każdy ma inne uzębienie i każdego zgryz inaczej reaguje na takie, hymm 'wyjątkowe warunki' :P. Nikt z moich znajomych aparaciarzy, a jest ich sporo , nie skarżył się nigdy na żółknięcie zębów. Kamień się zbiera, bo ślina nie ma pełnego dostępu do zębów.
Ja odpukać nigdy nie miałam takich problemów, i kiedyś, kiedyś przy ruchomym aparacie i teraz przy stałym .

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości