Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-05, 21:28   #1981
Roksana1332
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

papryka85 Dziekuję Już wole o nic nie pytać bo jeszcze zginę na tym wizażu

Smak życia nie jest już

taki jak kiedyś...
Roksana1332 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 21:29   #1982
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
mi sie po barszczyku czerwonym gumeczki nie zafarbowały...nie jestem pewna na 100%,ale można uważać na czerwoną herbatę,ale nie pamiętam czy to ona na pewno troszeńkę zmieniła kolor moich turkusowych gumeczek...
No bo jak już wspomniałam-różnie z tymi gumkami jest i trudno przewidzieć, co je pogrąży

Roksana pytaj pytaj, ale czytaj też, co piszemy, bo akurat o tym była mowa niedawno i nawet w FAQ jest parę słów
właśnie a propos FAQ-mam poprawki, ale chyba już ostatnie lub jedne z ostatnich
zaraz je wkleję plus swoją część w wersji takiej, jakbym ją umieściła

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-01-05 o 21:31
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 21:37   #1983
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
ja mam za to górę prościutką i najpierw będę miała zakładany dól, a góra to podobno wyjdzie w praniu, jak się będzie zgryz układał. Tak mówiła orto, no zobaczymy.
ładnie Ci w aparaciku
Ja też czekam ale już mam aparat od marca i narazie nic nie slysze o zakladaniu dołu

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
_Emi_ ząbki masz na prawdę bomba
Bardzo dziękuję.

Cytat:
Napisane przez Malwiana Pokaż wiadomość
dzisiaj rano bylam na wizycie i mam zalozone separatory. zęby mam upchane strasznie ciasno, wiec troche sie ortodontka nameczyla zanim odalo jej sie wcisnac te gumki miedzy zęby. Niezbyt to przyjemne uczucie, ale na poczatku byl ok. Ale od polowy dnia juz nie za bardzo moglam gryzc, a teraz to nawet jak nie ruszam to mnie boli juz nie moge wytrzymac. mam wrazenie ze mnie dziasla swedza, a nie moge sciskac zebow bo strasznie boli
Pamiętam, też tak miałam. To było straszne. Przez 4 dni nie jadlam

Cytat:
Napisane przez Roksana1332 Pokaż wiadomość
_Emi_Ten twój uśmiech.Prościusi,bialusi Zazdroszcze Ci Też bym już taki chciała.

Dziękuję

Właśnie wróciłam od orto wygieła mi haczyk do podkręcania ( nie wiem jak to dokładnie się nazywa) i poprosiłam o zmianę gumeczek, bo już nie mogłam patrzeć na te zabarwione fioletowe Teraz chciałabym utrzymać moje śliczniusie różowe aż do nastepnej wizyty.Na pewno nie wypije barszczyku kurczę... chciałam znaleźć gdzieś na jakimś wątku co nie wolno jeść aby uniknąć przebarwienia gumek a nie mogłam nic znaleźć. Może o tym pisałyście a ja to przeoczyłam, jak tak to nie krzyczcie Mogłaby któraś mi napisać konkretnie jakie potrawy odbadają ? Ładnie proszę
Hmm. Albo ja mam dziwną orto albo Ty. Ja na każdej wizycie mam wymieniany łuk a co za tym idzie gumki. I żadne mi się nie odbarwiały Jedynie przezroczyste.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 21:48   #1984
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Dostałam niebieskie gumki czyli chyba klasyka.
Ja miałam takie coś pomiędzy niebieskim a ciemnym zielonym, mniej więcej takie.

Ja też dziś po wizycie u orto, zaraz po niej miałam jeszcze zajęcia i siedziałam na nich myśląc o tym, że mnie górne dwójka i trójka bolą... Teraz mi górne szóstki tak jakby zesztywniały Ale nic nie ruszam językiem nawet, bo będzie boleć jeszcze bardziej.

Możliwe, że za miesiąc już będą miała całość aparatu, ale to zależy od tego, czy czwórki się całkiem do szóstek przesuną przez ten czas.
Mam zmieniony łuk i kombinację łańcuszków i metalowych drucików.

Czy Wy myjecie zęby normalnie po wizycie u orto?
Mnie czasem tak boli dolna szóstka na której mam pierścień, że w ogóle mogę zapomnieć o jakimkolwiek dotykaniu jej szczoteczką. Także bywa, że jakieś 2 dni trzeba się obejść tylko płukaniem ust i czyszczeniem jedynie wyciorkiem zamków.
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 21:49   #1985
papryka85
Zakorzenienie

kocimietka kolorem to, co dopisałam
1. Czy mam zakładać aparat?
Jeśli masz krzywy zgryz, zaoszczędzone pieniądze to oczywiście ,że tak! Z aparatem przechodzisz od 1,5 roku do max 3 lat(chyba, że wada jest poważna, to dłużej), resztę życia ciesząc się prostymi ząbkami Unikniesz różnych chorób zębów i dziąseł (poza próchnicą-to radziłabym usunąć, bo przy bardzo dużych stłoczeniach może być trudno doczyścić zęby, więc i o próchnicę łatwiej-ja tak miałam z jedynkami), których przyczyną najczęściej jest zły zgryz. Nie musisz się obawiać opinii publicznej- ludzie dobrze odbierają aparat na zębach. Motto: LEPIEJ MIEĆ APARAT I PROSTE ZĘBY, NIŻ WIECZNIE CHODZIĆ Z KRZYWYMI. O!

2. Mam krzywe zęby, chcę je wyprostować, co mam zrobić?
Udaj się na konsultacje do kilku ortodontów, wybierz tego,który wydaje się być dla Ciebie najlepszy -> poświęca Ci całą swoją uwagę, wszystko tłumaczy, chętnie odpowiada na Twoje pytania, szczerze mówi, na jakie koszty całego leczenia musisz się przygotować, ewentualnie: nie każe usuwać zębów/każe usuwać minimalną ilość zębów przy gwarancji, że mimo to leczenie przebiegnie prawidłowo, a jego efekty będą trwałe. Warto też poszukać kogoś poleconego przez innych pacjentów.
Przygotuj się na to, że jeżeli nie masz swoich zdjęć i wycisków, to u każdego ortodonty z osobna za nie zapłacisz, gdyż bez nich przedstawienie planu leczenia czasem okazuje się niemożliwe.

4. Jak wygląda przygotowanie do leczenia ortodontycznego?
Kiedy już wybierzesz lekarza, musi on poinformować Cię jak będzie prowadził Twoje leczenie. najprawdopodobniej zleci Ci zrobienie zdjęcia pantomograficznego/cefalometrycznego i panoramicznego(pantomograficzne i panoramiczne to nie to samo? ). Może zlecić usuniecie jakichś zębów- stanowiących łuk lub zatrzymanych w kości( np. ósemki).
Na pierwszych wizytach będziesz mieć robione wyciski , przymiarki,itp.

13. Jakiego jedzenia unikać?
Nie trzeba niczego unikać,co najwyżej jeść ostrożnie. Gumę do żucia trzeba nauczyć się żuć tak,żeby nie przyklejała się do zamków(balonów robić się nie da), orzechy, surowe marchewki, wszystko co twarde- jeść tak żeby nic się nie odkleiło-najlepiej nie odgryzać. Unikać gryzienia np całych jabłek(no właśnie nie tylko jabłek )- lepiej pokroić sobie w ćwiartki., Ostrożnie z warzywami i owocami, al e tylko kiedy jemy w towarzystwie- nieestetycznie mogą się przyczepić tu i ówdzie, wtedy zostaje tylko wykałaczka lub mycie zębów.
Gumki mogą
się odbarwiać od rożnych rzeczy i też zależnie od ich koloru(może napiszmy, że najbardziej odbarwiają się te jasne). Marchew, kawa , herbata, curry, zupki z torebek, barszcze, buraki-wszystkie z dyzą ilością barwnika zabronione jeśli mamy przezroczyste gumki i chcemy,żeby trochę dłużej zostały bezbarwne

21. Co to jest wosk ochronny?
Plastyczna przezroczysta masa podobna do wosku, którą nakłada się na wystające części aparatu, żeby nie raniły buzi. Możesz mieć wosk twardszy- wymagający zanurzenia w ciepłej wodzie, lub taki,który od początku jest miękki i nie wymaga specjalnego rozgrzewania-wtedy wystarczy rozmiękczyć go w palcach. Odrywasz kawałeczek wosku, formujesz kuleczkę i przyklejasz na element aparatu ,który Ci dokucza(kłuje, robi dziurę w śluzówce)
Można poprosić o niego orto lub kupić w sklepie stomatologicznym. Koszt pudełeczka ok 5 zł. Do jedzenia lepiej zdjąć wosk z aparatu, ale jak się niechcący trochę go zje, to nic się nie stanie

Więcej uwag nie mam więcej pomysłów na pytania też nie mam

Czas edycji: 2009-01-05 o 21:50
Stary 2009-01-05, 22:06   #1986
papryka85
Zakorzenienie

A moja część będzie taka jak pisałam https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1897 tylko oczywiście bardziej przejrzyście i kolorowo ją napiszę, poprawię ewentualne literówki(kocimietka-u Ciebie też są ) i dopiszę jeszcze to na koniec:

Uwaga!

FAQ stworzyły PACJENTKI na podstawie własnych doświadczeń i informacji, które uzyskały od swoich lekarzy przed i w trakcie leczenia.

Przedstawione tu informacje nie zastąpią Ci konsultacji z ortodontą-to lekarz jako osoba posiadająca odpowiednie wykształcenie ma być Twoim głównym źródłem wiedzy! Każdy przypadek jest inny, każdy lekarz może mieć nieco inne metody- w razie jakichkolwiek wątpliwości-pytaj go!

Jeśli natomiast potrzebujesz trochę pomarudzić na bolące zęby, masz jakiś problem, a do lekarza chwilowo nie po drodze, masz pytanie, którego nie ma w FAQ, albo po prostu chcesz wymienić się wrażeniami z innymi pacjentami, zajrzyj do nas
(tu podamy link do wątku-tego tutaj)

ZAPRASZAMY

PS. Będzie ok?

Czas edycji: 2009-01-05 o 22:07
Stary 2009-01-05, 22:17   #1987
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
PS. Będzie ok?
kurcze, Polak to jednak zdolna bestia - w 2 dni stworzyć takie cudo
jestem pod wrażeniem (ogroooooomnym )

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 22:18   #1988
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
mi sie po barszczyku czerwonym gumeczki nie zafarbowały...nie jestem pewna na 100%,ale można uważać na czerwoną herbatę,ale nie pamiętam czy to ona na pewno troszeńkę zmieniła kolor moich turkusowych gumeczek...
dodam jeszcze jagody i ostatnio po kakao mi przyfarbowały bezbarwne

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 22:25   #1989
kanashimi
Raczkowanie

GG do kanashimi

Cytat:
Napisane przez papryka85;10359481
[COLOR=black

PS. Będzie ok?

[/COLOR]
Nie ma innego wyjścia by nie było ok bo jest REWELACYJNE
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra

"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia"

BECK
kanashimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 22:26   #1990
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
kurcze, Polak to jednak zdolna bestia - w 2 dni stworzyć takie cudo
jestem pod wrażeniem (ogroooooomnym )
dziękujemy docisnęło nas, bo po sto razy to samo pisać, a i odsyłać do wyszukiwarki, to też nie bardzo
Teraz podstawy będą mniej więcej znane, dodatkowe pytania to już na forum. I myślę, że jak ktoś będzie chciał uzyskać info o różnych aparatach od osób, które go nosiły-też uzyska to tutaj wejdzie i napisze-kto nosi aparat kryształowy? i opinia gotowa to o czym wspomniała buddha w końcu nie możemy napisać w FAQ wszystkiego
zresztą ja i tak z czasem pewnie będę się mniej udzielać, bo jakby nie było-przestałam być aparatką(no jeszcze ta retencja trochę mnie aparatką czyni )
Stary 2009-01-05, 22:30   #1991
patelaszka
Raczkowanie

GG do patelaszka

A czy to prawda, że po zdjęciu aparatu wybiela się zęby ?
patelaszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 22:33   #1992
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patelaszka Pokaż wiadomość
A czy to prawda, że po zdjęciu aparatu wybiela się zęby ?
Się wybiela, jak się chce
Nie jest to umieszczone "w pakiecie", masz ochotę i kasę, to wybielasz w gabinecie, masz ochotę, ale nie masz kasy-masz problem ja wybielam w domu żelem-biała perła i jestem zadowolona(koszt-53 zł)
Stary 2009-01-05, 22:36   #1993
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

No i mamy kolejne pytanie do FAQ.
I nie to nie jest prawda, nikt Cię do tego nie zmusza i nie jest powiedziane, że są ku temu jakieś wskazania. Jest to zabieg czysto upiększający i nie wpływa w pozytywny sposób na zdrowie zębów, a bywa że je osłabia.
Stary 2009-01-05, 22:38   #1994
88Ekaterina88
Zakorzenienie

i zaraz po ściągnięciu aparaty raczej sie nie zaleca wybielania

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-01-05, 22:39   #1995
Bawitching
Zadomowienie

jak wybielisz po zdjeciu aparatu daje ci to wieksze zadowolenie z widocznych efektow.

mam aparat ponad miesiac i jeszcze mnie bola przednie zeby
Bawitching jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 23:14   #1996
zadra5
Przyczajenie

Witam
wczoraj w czasie mycia zębów zerwała mi się ligatura z jednego zęba na moje nieszczęćie z górnej trójki na której noszę wyciąg . Moje pytanie jest następujące czy muszę iść do ortodonty żeby mi ją załozył czy moge tak chodzić bez do 22 stycznia oraz czy nosić wyciagi w czasie gdy nie mam tej ligaturki ( dodam ze łuk się niestety wyczepił z zamka )
pozdrawiam
zadra5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 23:59   #1997
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
Napisane przez zadra5 Pokaż wiadomość
Witam
wczoraj w czasie mycia zębów zerwała mi się ligatura z jednego zęba na moje nieszczęćie z górnej trójki na której noszę wyciąg . Moje pytanie jest następujące czy muszę iść do ortodonty żeby mi ją załozył czy moge tak chodzić bez do 22 stycznia oraz czy nosić wyciagi w czasie gdy nie mam tej ligaturki ( dodam ze łuk się niestety wyczepił z zamka )
pozdrawiam
Ale ligaturka gumowa,tak? Spróbuj wcisnąc drut z powrotem w zamek ,a gumkę przelożyc z jakigoś innego zęba.. Al eja tutaj nie pomogę, bo wyciągów jeszcze nie miałam, nie wiem jak to jest z tym.

Papryka- te poprawki ,które napisałaś na niebeisko- wsjo OK co do zdjęcia- panoramiczne to zdjęcie szczęki z boku :0 więc to nie jest to samo. wiem ,z etam są literówki, i tak bardzo dużo ich poprawiłam.

Mam prośbe- skoro masz jutro wolne(prawda?) to mogłabyś te poprawki które dodałaś na niebeisko wkleić ladnie do tekstu?wiesz, żeby to składniowo było napisane. A i - wstęp extra, o takim właśnie myślałam.

Mój umysł nie ma ostatnio siły na takei rzeczy, ale powoli dokończymy to FAQ

APARATKI- zgłaszać poprawki póki jest czas edycji FAQ

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 00:06   #1998
Malwiana
Zadomowienie

Od tych separatorkow nie tylko bola mnie bardzo zęby, ale tez koszmarnie swędzą mnie dziąsła. przed chwila siedzialam z 5 minut i szorowalam je szczoteczka. tez tak mialyscie?

Malwiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 07:14   #1999
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

dziewczyny zdjecie panoramiczne/pantomograficzne, czyli pelny widok(jak foto widoczkow z gor ) wyglada tak: KLIK
a cefalometryczne to jest profil czaszki czyli: KLIK

a ja profilu nie mialam robionego przy powaznym tylozgryzie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg vera10.jpg (13,6 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rentgen_zdjecie1_large.jpg (33,9 KB, 66 załadowań)

Edytowane przez Djana
Czas edycji: 2009-01-06 o 13:48 Powód: zeby nie wprowadzac w blad....
Djana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 10:06   #2000
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zadra5 Pokaż wiadomość
Witam
pozdrawiam
Jak masz blisko do orto, to podejdź, jak nie, to może faktycznie spróbuj przełożyć gumkę z innego zamka lub nie zakładaj wyciągów

Cytat:
Napisane przez kocimietka Pokaż wiadomość
Papryka- te poprawki ,które napisałaś na niebeisko- wsjo OK co do zdjęcia- panoramiczne to zdjęcie szczęki z boku :0 więc to nie jest to samo. wiem ,z etam są literówki, i tak bardzo dużo ich poprawiłam.

Mam prośbe- skoro masz jutro wolne(prawda?) to mogłabyś te poprawki które dodałaś na niebeisko wkleić ladnie do tekstu?wiesz, żeby to składniowo było napisane. A i - wstęp extra, o takim właśnie myślałam.

Mój umysł nie ma ostatnio siły na takei rzeczy, ale powoli dokończymy to FAQ
OK
Cytat:
Od tych separatorkow nie tylko bola mnie bardzo zęby, ale tez koszmarnie swędzą mnie dziąsła. przed chwila siedzialam z 5 minut i szorowalam je szczoteczka. tez tak mialyscie?
Tak, to normalne zęby przesuwają się przecież w dziąsłach, jak dzieci ząbkują lub wychodzą nam ósemki, to też swędzą dziąsła

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
dziewczyny zdjecie panoramiczne, czyli pelny widok(jak foto widoczkow z gor ) wyglada tak: KLIK
a pantomograficzne/cefalometryczne to jest profil czaszki czyli: KLIK
sprawdziłam-zdjęcie PANORAMICZNE to to samo co PANTOMOGRAFICZNE-ukazuje wszystkie zęby z przodu, natomiast CEFALOMETRYCZNE to zdjęcie z profilu
Stary 2009-01-06, 10:09   #2001
Malwiana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
dziewczyny zdjecie panoramiczne, czyli pelny widok(jak foto widoczkow z gor ) wyglada tak: KLIK
na tym zdjeciu jest wlasnie pantomogram

Stary 2009-01-06, 10:11   #2002
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
na tym zdjeciu jest wlasnie pantomogram
dokładnie też to napisałam
Stary 2009-01-06, 10:28   #2003
Malwiana
Zadomowienie

Cytat:

Tak, to normalne zęby przesuwają się przecież w dziąsłach, jak dzieci ząbkują lub wychodzą nam ósemki, to też swędzą dziąsła
A ile u Was to trwalo? dzisiaj juz jest troche lepiej, mniej swedzi. Ale jeszcze nic nie jadlam. Boje sie ze jak zaczne chociaz troszke gryzc to znowu mnie rozboli.
Poza tym jak probuje domknac szczeke to mam wrazenie ze mi zęby do siebie nie pasuja (tzn gorne z dolnymi)

Stary 2009-01-06, 10:41   #2004
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
A ile u Was to trwalo? dzisiaj juz jest troche lepiej, mniej swedzi. Ale jeszcze nic nie jadlam. Boje sie ze jak zaczne chociaz troszke gryzc to znowu mnie rozboli.
Poza tym jak probuje domknac szczeke to mam wrazenie ze mi zęby do siebie nie pasuja (tzn gorne z dolnymi)
Czyli wszystko w normie
Zęby nie pasują, bo gumki je rozepchały
Spróbuj jeść, ale miękkie rzeczy, a ból i swędzenie stopniowo będą ustępować.
Stary 2009-01-06, 11:14   #2005
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

ok, to ja na jakies trefne informacje musialam trafic zwracam honor
Djana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 12:14   #2006
201701160959
Konto usunięte

Nie ma tego w FAQ wiec mam pytanie

Czy po założeniu aparatu, dziewczyny beda mnie omijac szerokim lukiem ?
Co jesli osoba ktora mi sie podoba, zobaczy ze mam aparat i jej sie to nie spodoba ehhh
201701160959 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 12:55   #2007
ankaw001
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kamil.o Pokaż wiadomość

Co jesli osoba ktora mi sie podoba, zobaczy ze mam aparat i jej sie to nie spodoba ehhh
tak ci sie tylko wydaje mnie tez na początku trudno bylo przywyknąć do aparatu, ale po dluzszej rozmowie chyba nnikt juz na to nie zwraca uwagi. a jesli jakiejs lasce zalezy tylko na wyglądzie fizycznym to takie olej...uwierz mi nie wszystkie są takie...;p aha i nawet a aparacie zachowuj sie jak dawniej--i wychodź do ludzi...sam zobaczysz ze to nic strasznego
ankaw001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 12:59   #2008
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:

nic tylko zamknać się w 4 ścianach i przeczekać tam cały etap noszenia aparaty

No chyba takie pytania to nie do FAQ

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-01-06, 13:16   #2009
201701160959
Konto usunięte

no to moge smialo zakladac aparat dzieki
najwyzej nikt na mnie nawet nie spojrzy
201701160959 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 13:19   #2010
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
no to moge smialo zakladac aparat dzieki
najwyzej nikt na mnie nawet nie spojrzy
to sie nie usmiechaj
to spojrzą
Albo spojrzą zobaczyc co masz na tych zebach

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości