|
|
#241 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Cytat:
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ból zębów po wizycie raz jest mocniejszy, raz słabszy-nie da się porównać do separacji, tym bardziej, że każdy może odczuwać to nieco inaczej.
|
|
|
#243 |
|
Raczkowanie
|
A jak było przynajmniej w Twoim przypadku?
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
Na prawdę trudno porównać.
W ciągu całego leczenia najbardziej dały mi popalić: -gumki separacyjne -pętle retrakcyjne(kontrakcyjne? nie wiem dokładnie jak to się nazywało)-takie specjalne dogięcie łuku w celu domknięcia szpar i wytorkowania siekaczy(były trochę za bardzo skierowane na zewnątrz) -wyciągi-gumki do korygowania zgryzu(miałam tyłozgryz) To były najgorsze momenty, kiedy zaczynałam żałować, że się w ogóle na to zdecydowałam. Poza tym reszta nie była taka straszna. Siekacze bolały mnie intensywnie, ale krótko, bo szybko się przesuwały. Trzonowce bolały dłużej, ale do przeżycia. Tak że jak widzisz-nie ma reguły, bywa różnie.
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
Mnie separacja boli straszliwie, nie mogę nic jeść, gryze przednimi zębami ;// Na początku nic a nic, po powrocie od orto normalnie zaczęłam jeśc kolację i inne smakołyki, a dziś? Szkoda gadać ;// Za tydzień chyba wycisk, mówił cos o aparacie podniebiennym....nie wiem dokładnie oco mu chodziło, a Wy wiecie?
|
|
#246 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a ja nie miałam gumek separacyjnych poprostu wcisnęła mi pierścienie na siłę i już uczucie nieprzyjemne, ale do zniesienia
|
|
|
#247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
słowo podniebny skojarzylo mi sie z podniebnym lotem samolotem, sory nie moglam sie powstrzymac ![]()
`Mój wymiankowy Zapraszam. ODPISUJCIE U MNIE !https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287610 `Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No chyba, że będziesz miała poszerzaną szczękę, to mogło chodzić o ekspander
|
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
rybenka_ spooko xDD
papryka85, nie mam pojęcia o co mu chodziło, mówił, że będziemy tym przesuwać tylne zęby do tyłu o_O Ktos się z czymś takim spotkał?
|
|
#250 |
|
Rozeznanie
|
Ja nosiłam łuk podniebienny w celu poszerzenia szczęki
Jak już się tak wszyscy chwalą gdzie się leczą, to ja też się pochwalę ![]() http://www.ort-stom.com.pl/
|
|
|
#251 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=papryka85;9547827]Ssssspokojnie, przerwa jest tymczasowa. Orto przesuwa Ci zęby i przerwy będą się robić w różnych miejscach-to zupełnie normalne. Oczywiście na koniec żadnych przerw nie będzie.
Co do kolorowego drutu-słyszałam o białych, ale podobno farba od nich odpryskuje. Dziękuję za pociesznie i uswiadomienie. Jestem jeszcze w "tych "sprawach młoda i glupia ![]() Powinnam sie cieszyc,ze w koncu cos sie dzieje... ![]() biały ee... a tak swoja drogą ciekawe,czemu nie ma klorwych drutów. Wasnie dlatego,ze farba by odpryskiwała? Trzeba by bylo jakos "wewnętrznie" barwic..
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=ariva;9552508]
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
[quote=Kamil.o;9552601]
Cytat:
![]() Tego będzie mi brakować po zdjęciu aparatu...
|
|
|
#254 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie wiem czy o to własnie chodziło twojemu orto. Mój łuk ma za zadanie trzymac 6stki w jednym miejscu. No cóż...najpierw strasznie mnie bolał język od tego bo mi uciskało w jednym miejscu ciągle. Teraz w tym miejscu mam odgnieciony ten łuk. Śmiesznie wygląda, ale juz nie boli. No i trzeba sie przyzwyczaic bo jedzenie sie o to zachacza, zaplątuje i poźniej nie moge odplątać i musze sobie palcem pomagac Ale ogólnie luz.
|
|
|
|
|
|
#255 |
|
Raczkowanie
|
OMG noooł xD Orto mówił, że będziemy tym przesówać tylne zęby do tyłu. A wiecie ile się filmów naoglądałam na youtube jak zakładają aparaty łohoho. jeden chłopak własnie z filmiku miał coś takiego na podniebienie, zaraz podam linka.
edit: http://pl.youtube.com/watch?v=XtS-7n...eature=related
Aparatka ![]() Góra: 26.06.09 Dół: 04.02.09 Edytowane przez Palemka005 Czas edycji: 2008-11-02 o 09:35 |
|
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
OMG noooł xD Orto mówił, że będziemy tym przesówać tylne zęby do tyłu. A wiecie ile się filmów naoglądałam na youtube jak zakładają aparaty łohoho. jeden chłopak własnie z filmiku miał coś takiego na podniebienie, zaraz podam linka.
|
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
Hello
![]() Mam pytanie, czy jesli mialam wyrywane 5 to pierscien bedzie na 6? I czy w zwiazku z tym separacja u mnie jest konieczna? Pozdrawiam wszytskich prostujacyh zeby
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
tak
tak tak
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Dawno nic nie pisałam,ale ciągle Was czytam i widzę,że wciąż pojawiają się nowe osoby Mi minęło niedawno pół roku noszenia aparatu-byłam w szoku jak to sobie uświadomiłam. Ponieważ mam dużą wadę-oprócz stłoczonych zębów jeszcze krzywy zgryz,to nie ma u mnie być może tak rewelacyjnych efektów jak u niektórych z Was,i nie mogę napisać,że już moje zęby są idealnie proste,ale ja jestem zadowolona W tym tygodniu miałam wizytę-orto zdjęła mi łuk z podniebienia(miał pomóc utrzymać efekt rozszerzenia szczęki uzyskany dzięki hyraxowi)-kompletnie się tego nie spodziewałam Nie przeszkadzał mi już,bo w porównaniu z hyraxem to był pikuś,ale jednak miło było się go pozbyć.Oprócz tego wymieniła mi łuki na grubsze,kolor gumek wybrałam ten sam-czerwony,i założyła mi jeszcze na dół białe łańcuszki(mam nadzieję,że się nie przebarwią).Dalej trochę bolą mnie zęby,ale już się przyzwyczaiłam,że tak jest przez 4-5 dni po wizycie i po prostu unikam wtedy gryzienia ![]() Rozpisałam się ![]() Pozdrawiam wszystkich,w tym oczywiście Kamila,który trochę utrudnił nam sprawę i nie można już pisać "pozdrawiam wszystkie aparatki" Swoją drogą wymyśliliście jakąś męską formę tego słowa?Aparatek? :P
kiedy patrzysz na wszechświat i myślisz: "A co ze mną?". I możesz usłyszeć, jak wszechświat odpowiada: "No a co z tobą?". Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie. Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze. |
|
|
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
np.pozdrawiam wszystkich aparaciarzów xD
|
|
#262 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
(a łuk wygląda tak jak u mnei na zdjęciu)Laski ( i lasku xD ),dodaję zdjęcia (nosze aparat od lutego)
![]() Tomorrowland lub UltraMusic Festival dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów ![]() Edytowane przez kocimietka Czas edycji: 2008-11-02 o 14:39 |
||||
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę, że też jesteś amatorką czerrrrwonych gumek ![]() No myślę, że najlepiej określać wszystkich mianem "zadrutowanych" ![]() wtedy nie ma znaczenia jaka płeć
|
|
|
#264 |
|
Rozeznanie
|
wow, kocimietka!!! Ale ładnie ci się naprostowały dwójki i trójki
![]() Ja idę we wtorek na wizytę i orto ma już mniej więcej określić kiedy ściągamy ![]()
|
|
|
#265 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dosc ze nic ciekawego nie wnosze to jeszcze stwarzam nieudogodnienia ![]() Cytat:
Edytowane przez 201701160959 Czas edycji: 2008-11-02 o 21:53 |
||
|
|
|
|
#266 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że u mnie też tak to będzie wyglądać za jakiś czasCytat:
![]() tak, pierścień będzie prawdopodobnie na szóstce. Separacja powinna być wtedy między 6 i 7 - no, chyba że jest tam wystarczająco miejsca, żeby bez tego założyć pierścień |
||
|
|
|
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
Czesc Wszystkim ostatni raz jak na forum pisalam to mialam ogromny problem z wybraniem ortodonty, co wiecej jak sie juz w koncu zdecydowalam to wyznaczyli mi date wizyty na polowe listopada.... tymczasem przyjaciolka polecila mi super zaklad w krakowie i w ciagu 2 tygodni zrobili wszystko co potrzebne i dzieki temu juz mam aparat na zabkach, jedynym moim problemem jest to ze nie moge prawie nic jesc a raczej gryzc..... zeby strasznie bola, macie na to jakas rade ? slyszalam o jakiejs masci chlodzacej ze podobno zmniejsza bol ??
|
|
#268 |
|
Wtajemniczenie
|
Justynka PI za kilka dni powinno być lepiej. Ja po założeniu aparatu nie mogłam nawet zębami rozerwać liścia sałaty
. Póki co zaopatrz się w miękkie i płynne pokarmy, ew. jakieś tabletki przeciwbólowe albo żel dla ząbkujących dzieci (z kodeiną). I pomyśl sobie, że jak boli, to w sumie dobrze- bo to znaczy, że zęby się prostująPOzdrawiam,
|
|
|
|
|
#269 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale masz fajnie ... Ja nawet nie myslę o tym ile noszenia jeszcze mi zostało,bo jak o tym myślę, to mi się rozwleka czas![]() Cytat:
trzymam kciuki ,żeby nei bolało
|
|
|
|
#270 |
|
Przyczajenie
|
hej
Planuje załozyc sobie aparat jednoczesnie na dwie szczęki, bije się zmyślami ale chyba decyzja juz zapadła.Zakładam.Widze jednak że piszecie o jakiejś"separacji"?co to jest?????Pewnie boli na to jesem juz przygotowana.Bardzo dziękuje za podpowiedzi. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

, wsadz palec w drzwi to zapomnisz i zebach 

czy ja dobrze rozumiem musza mi rozstawic zeby zeby zalozyc te pierscienie????

Ale masz fajnie ... Ja nawet nie myslę o tym ile noszenia jeszcze mi zostało,bo jak o tym myślę, to mi się rozwleka czas