|
|
#2791 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
ja dokładnie tak samo a moje koszty to narazie tylko wizyta i wyciski: 50zł i zdjęcie: 40zł Edytowane przez paulinciax07 Czas edycji: 2009-01-20 o 12:17 |
|
|
|
|
#2792 |
|
Kokon pro
|
Kilianna skad jestes?
|
|
|
|
|
#2793 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
...tlyko ze on nie ma zadnych gumeczek bo jest bezligaturowy, wiec nie trzeba je wymieniac. a co do czyszczenia to moze warto kupic sobie jakąs paste lekko wybielającą ..zeby potem roznica nie byla straszna ;pmnie tez na początku bolaly przednie ząbki, i tył ciągnął...a potem spokoj, no a ostatnio czuje jakby mi sie prawa strona rozciągala na zewnątrz...wiec przez 4 dni bolalo jak cholera-smarowalam dziąsla dentoseptem no i moze to pomoglo...Trzeba to jakos wytrwac. a powiedz mi na jak dlugo masz zaplanowane leczenie?wiesz juz cos? |
|
|
|
|
|
#2794 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2795 |
|
Blond forever!
|
Ja przy aparacie bezligaturowym mam wizytę co dwa miesiące, także można przyoszczędzić na wizytach
|
|
|
#2797 |
|
Kokon pro
|
|
|
|
|
|
#2798 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
gumki przezroczyste, orto nawet nie pytał, jakie chcędzięki aż się sama zdziwiłam, ze tak go mało widaćCytat:
ehh boli najgorzej jest z myciem zębów, szczególnie, że przez ten łuk nie mogę normalnie plućco do kosztów leczenia: -3000 zł aparat- metal- góra i dół -50 zł- pierwsza wizyta -100 zł- usuwanie zębów i 50 zł podcięcie wędzidełka u chirurga -55 zł- zdjęcie -wizyty mam mieć co 1,5 miesiąca, po 120 zł |
||
|
|
|
|
#2799 |
|
Blond forever!
|
Ponawiam pytanie do Arivy
![]() Ile będziesz nosic tego Damona?? I czy orto powiedziała Ci coś takiego, że z racji tego, że go masz to będziesz go nosiła krócej niż miałabyś nosic zwykłego druciaka?
|
|
|
#2800 |
|
Raczkowanie
|
Blondi dolaczam sie do Twojego pytania... tez mam damona, niby mamy nosic krocej ale czy tak bedzie... hmmm
|
|
|
|
|
#2801 |
|
Zakorzenienie
|
w ZG w ogóle wszystko jest fajne
Piękne miasto, studiowałam na uniwerku, zrobiłam licencjat i zaczęłam mgr, ale przeniosłam się do Poznania, bo chciałam trochę inną specjalizację robić. żeby tak nie odbiegać od tematu, chciałam zapytać, czy ktokolwiek tu mial aparat krócej niż 2 lata? |
|
|
|
|
#2802 |
|
Blond forever!
|
Była chyba dziewczyna, która nosiła aparat 9 miesięcy z tego co pamiętam.
I ja będę nosic aparat około roku. Do 1,5 roku maksymalnie w gorszym przypadku jak zęby się nie ustawią.
|
|
|
#2803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2804 |
|
Zadomowienie
|
Moja ortodontka powiedziała, że minimalny czas leczenia w jej gabinecie to rok i 3 miesiace od założenia aparatu na dół. Więc w sumie min. 18 miesięcy. Tłumaczyła to tym, że zęby oprócz tego, że muszą się ustawić powinny "trzymać się" we właściwych pozycjach.. Chodzi ochyba to, że nie trzeba retencji później baaardzo długo nosić i zęby nie powinny się rozjeżdżać..
Moja wspominana już wcześniej koleżanka trafiła do ortodonty, który kasuje za wyleczenie wady ustaloną sumę, a minimalny okres leczenia to 24 miesiące.. Więc wszytsko zależy od konkretnego ortodonty (ortodontę koleżanki podejrzewałam nawet o to, że przez te 24 miesiące chce z niej zdzierać za wizyty, ale w związku z ustaleniem całościowego kosztu tą opcję wypadałoby odbrzucić). |
|
|
|
|
#2805 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Orto powiedziala,ze bede nosila go jakies 17-18 miescy tak srednio. Obiecala powiedziec wiecej 24 stycznia 2009 kiedy to mam wizyte,jesli dowiem sie wiecej to na pewno was poinforumuje. To wszytsko i tak zalezy od zebow, dla mnie wszyscy mowia,ze moje prostuja sie szybko, hm.... ja sama to nie weim... jak to ja w kazdym badz razie z Damon'a jestem szalenie zadowlona. Efekty jakie ja zauwazylam to na ewpno poszerzenie szczeki, bolu prawie w ogole,a no i nie ma tych pierscieni wiec i mniej bolu przy zdejomwaniu,bo ja tego sie balabym troche... ![]() a poza tym to pozyjemy,zobaczymy...
|
||
|
|
|
|
#2806 |
|
Raczkowanie
|
dziewczęta, muszę się pochwalić, właśnie wróciłam od orto, gdzie zakładany miałam dolny aparacik
teraz już jestem pełnoprawną aparatką^^
|
|
|
|
|
#2807 |
|
Blond forever!
|
Ja miałam stosunkowo małą wadę, bardziej chyba krzywy zgryz. I mi orto powiedziała, że ten aparat bezligaturowy szybciej prostuje zęby niż zwykły metalowy. W moim przypadku by się to sprawdziło tak czy siak, bo jakby chciała zwykły metal założyć to musiałabym najpierw przez pół roku nosic taką nakładkę podniebienną ( nazwa chyba przewinęła już się gdzieś w wątku, ale jej nie pamiętam
), także chciałam jej uniknąć... Ja mam nadzieję, że u mnie wystarczy tak jak mówiła orto rok. Będę zawiedziona jak okaże się, że będę musiała nosic dwa lata... Po pierwsze poczuję się oszukana przez orto i będę zawiedziona, bo od razu byłam przygotowywana na rok z aparatem. Gdyby to musiałobyc dwa i od razu bym o tym wiedziała to byłoby ok.Wogóle uważam, że to właśnie jest bardzo długo dwa lata nosic aparat na zęby. Nic ta technika nie idzie do przodu, tylko ceny rosną. Niektórym zęby wyprostowały się na luks po 3 miesiącach, a potem musi i tak nosic aparat 21 miesięcy - po co? Żeby zęby się przyzwyczaiły? Wybaczcie, ale ja czasem mam w niektórych kwestiach mały rozumek i pewne rzeczy ciężko mi początkowo zrozumiec... Ja tu czuję biznes - dłużej nosisz - dłużej płacisz. Tak już się utarło - nosisz dwa lata i masz proste zęby. A przecież każda wada jest inna i indywidualna, a wszyscy noszą tyle samo czasu... Ciekawe jakby przyszła osoba z jednym krzywym zębem i prostym zgryzem, to też by musiała nosic aparat dwa lata? Z tego wszystkiego wynika, że tak. Krótko, nie musi też wcale oznaczac, że następnego dnia obudzisz się ze stanem sprzed założenia aparatu - tak myślę... Trochę się rozpisałam, ale musiałam to wyrzucic to z siebie
|
|
|
#2808 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
a ja byłam dzisiaj u chirurga szczękowego w sprawie tych ósemek i ogólnie facet strasznie nie miły, zabieg będzie nie przyjemny, ale skoro dostałas skierowanie to go zrobimy, że wolałby dwie ósemki pod rząd ale lepiej zrobimy po jednej. Już się boję tego wyrywania, bo to niby taka mini operacja jest.;/
|
|
|
|
|
#2809 |
|
Rozeznanie
|
Nie panikuj. Ja miałam chirurgiczne usuwanie. Dla mnie najgorszy był kontakt z igłą xD. Dostajesz znieczulenie, nic nie czujesz, nawet nie zorientujesz się kiedy Ci wyrwą zęba. Mnie do szewskiej pasji doprowadzały wystające szwy, które haratały mi język.
|
|
#2810 |
|
Raczkowanie
|
_Paulinka_jesli wyrywanie 8 wyglada jak wyrywanie innych zebow (np 4) to nie ma sie czego bac, nic nie boli
tylko to znieczulenie...![]() |
|
|
|
|
#2811 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie to nie tak jak normalnie, bo ich wogóle nie widać, nawet nie zaczęły wychodzić. ;P Ale też mam nadzieję że znieczulenie wszystko załatwi, a te szwy długo trzeba mieć?
|
|
|
|
|
#2812 |
|
Raczkowanie
|
Feniksica, jak Ty mnie pocieszylas!! wlasnie obgryzam paznokcie ze strachu przed usuwaniem 5tek..
|
|
|
|
|
#2813 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2814 |
|
Zakorzenienie
|
A później trzeba jeszcze jechac na usunięcie tych szwów? bo ja kurde mam kawałek do tego chirurga ;/
|
|
|
|
|
#2815 |
|
Raczkowanie
|
MZZZ2 nie ma sie czego obawiac
. Ja myslalam, ze pojade do domu samochodem a tu niespodzianka musialam wracac autobusem! wsrod ludzi! z buzia pelna gazy i krwi, ktora (niestety bardzo) splywala mi po brodzie;/. Na dodatek nie czulam, keidy mi 'leciala' bo mialam tak mocne znieczulenie, ze poszlo mi az na nos^^. W kazdym razie mialam szczescie, bo z kurtka zawsze razniej i byc moze nikt nie zauwazyl . 5 min i po wszystkim. Siadasz na fotel, dostajesz znieczulenie, i za chwile widzisz jak chirurg trzyma w dloni twoje 2 zeby:P
|
|
|
|
|
#2816 |
|
Raczkowanie
|
ale ta buzia pelna krwi to juz nie tak optymistycznie:P
|
|
|
|
|
#2817 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kalosza aparatkowa: góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r. dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r. Koszt leczenia: 4 285zł. Obsesja <3 Edytowane przez smiechotka Czas edycji: 2009-01-20 o 19:36 |
|
|
|
|
|
#2818 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2819 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny czy ktoras z Was leczyla sie u pan doktor Beaty Jarneckiej z Łodzi ? Jakie wrazenia ?
chodze do tej pani, ale jak przeczytaj opinie na znanylekarz.pl to sie przerazilam ![]() ![]() http://www.znanylekarz.pl/lekarz-859...donta-lodz.php |
|
|
|
|
#2820 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.

3/3/6-22/7/8

...tlyko ze on nie ma zadnych gumeczek bo jest bezligaturowy, wiec nie trzeba je wymieniac. a co do czyszczenia to moze warto kupic sobie jakąs paste lekko wybielającą 

najgorzej jest z myciem zębów, szczególnie, że przez ten łuk nie mogę normalnie pluć

a ja byłam dzisiaj u chirurga szczękowego w sprawie tych ósemek i ogólnie facet strasznie nie miły, zabieg będzie nie przyjemny, ale skoro dostałas skierowanie to go zrobimy, że wolałby dwie ósemki pod rząd ale lepiej zrobimy po jednej. Już się boję tego wyrywania, bo to niby taka mini operacja jest.;/