![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!
hej, ja studiuje dziennikarswto juz 5 rok i WRESCIE koncze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Do studentek dziennikarstwa
Chciałabym się was podpytać właśnie o ten kierunek.Czy ciężko się było dostać?I jak się wam podoba?Ogólnie napiszcie mi troszkę o tym kierunku,bo bardzo mnie interesuje
![]() ![]()
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Mieszkam w Białymstoku i tam tez mamy pierwsza w Polsce, w Europie, a moze i na swiecie dziecieco-mlodzieozwa rozglosnie radiową, czyli Radio Jard2, gdzie audycje prowadzone sa przez osoby w wieku od 8 do 18 lat
![]() ![]() ![]() powiem tyle - obserwujac prace doroslych dziennikarzy mozna wysnuc wnioski, ze jest to praca, ktora siedzi w glowie 24 na 24... mnostwo obowiazkow, malo czasu, ale co najwazniejsze jest to cos ciekawego, fajnego, pasjonujacego ![]() ![]() ![]() ![]() Moim starszym kolegom z Radia, ktorzy juz odeszli ze wzgledu na pelnoletnosc bez trudnu znajduja zatrudnienie w innych rozglosniach i telewizji bialostockiej, bo o wybicie sie gdzies dalej jak do tej pory nie slyszalam.. poza tym, wiele osob, ktore pracowaly w rozglosni radiowej po pewnym czasie wybily sie z eteru radiowego na eter telewizyjny ![]() ![]() a poza tym, moje marzenia zwiazne sa w dziennikarstwem, aczkolwiek watpie, ze mi sie uda, gdyz wiadomo jak jest... wokol tyle utalentowanych osob, ktore maja sile przebicia, ale z drugiej strony praca w mediach jest sliska i raz ja mozna miec, a raz nie.. taki zawod ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Gorzej jak mieszka się w małym miasteczku bez perspektyw.Jednyne co można wtedy zrobić to czekać aż zaczną coś mówić o jakiś castingach
![]()
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Jestem na drugim roku i nawet mi sie podoba
![]() ![]() ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
w mojej uczeli sa niestety niektore przedmioty bez sensu...rozumiem ze trzeba wyrobic norme ale zamiast tych zajec mogliby wsadzic cos praktyczego albo przedmioty ktore sa potrzebne a nie np aktorstwo spoleczne.....
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Podbijam, bo wątek interesujący...
![]() Myślę o studiowaniu tego kierunku więc chętnie więcej poczytam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
jak ktos chce byc dziennikarzem to lepiec studiowac cos innego niz dziennikarstwo: politologie, historie, polonistyke itd. itd. W kazdym razie tak sami dziennikarze mowia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Mały problem - politologia wydaje mi się być straaaasznie nudna
![]() Czyli co - nawet nie myśleć o dziennikarstwie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o dzienniakrstwie myslec mozesz - tylko po co? skoro dziennikarzem mozna byc nawet po fizyce? jako 'mysl glowna' wybralabym inny kierunek a z dzienniakrstwa sie doksztalcala ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Tylko właśnie... mnie polityka totalnie nie interesuje. Przeglądałam różne www, chciałam się doszukać mniej więcej jakie zajęcia są na politologii. I stwierdziłam: nigdy w życiu!!!
![]() Za to kierunek dziennikarstwo i komunikacja społeczna wydał mi się naprawdę interesujący. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
ja zamierzam isc na kierunek zwiazany z jezykami obcymi, ale nie na filologie a po nim robic 2-letnie podyplomowe dziennikarstwo, tyle że ja wolałabym pracować właśnie w jakiejs kobiecej gazecie bądź prowadzić fajny muzyczny program z radiu, ale to tylko ciche zamierzenia, a jak bedzie to wiadomo że nikt tego nie wie
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
ano nie musi byc politologia, mozesz byc biologiem z zawodu i zostac dziennikarzem. Lepiej studiowac cos co Cie interesuje. Dziennikarz zawsze sie w jakiejs dziedzinie specjalizuje, wiec musisz miec jakas wiedze w jakiejs dziedzinie, mozna ja na studiach zdobyc.
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak poza tym, to znam kilku dziennikarzy, i zaden z nich dziennikarzem z wyksztalcenia nie jest ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Podbijam.
Od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem pójścia na Dziennikarstwo i komunikacje społeczną, na specjalność Public relations i marketing medialny. I moje pytania: Czy jeśli mam zamiar zostać PR-owcem, to jest sens studiowania dziennikarstwa, czy może lepiej iść poprostu na Public relations? Na jakich państwowych uczelniach są takie kierunki i którą uczelnię najlepiej wybrać? Czy trzeba się dużo uczyć i czy zajęcia są ciężkie? Czy jest czas i możliwość zaczęcia w tym samym czasie jeszcze jednego kierunku studiów? Jak wygląda rynek pracy, sama praca oraz zarobki po takich studiach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Up. Bardzo zależy mi na odpowiedzi..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Ostatnio często przewijają się wątki o studiach, więc jeszcze raz podbijam, może teraz ktoś mnie zauważy..
![]() Marzy mi się dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim, potem jeśli tylko dałabym rade chciałabym zacząć Iberystykę lub sinologię. Ale szanse raczej marne, bo na każdy z tych kierunków mała liczba miejsc.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną (przy czym wybrałam inną specjalizację, więc na temat PR ciężko będzie mi się wypowiedzieć). Poza tym było to dość dawno temu, zatem informacje mało aktualne, ale może Ci się przydadzą
![]() Nie wiem jak jest obecnie, ale kilka lat temu miałam okazję poznać zdanie osób kończących dziennikarstwo na UW (wybierałam się tam na studia uzupełniające magisterskie, licencjat robiłam w łódzkiej WSHE). Zasadniczo narzekały one na zbyt dużą liczbę zajęć teoretycznych - praktycznych nie mieli właściwie wcale. Być może teraz sytuacja wygląda inaczej, ale trzeba by podpytać u źródła. U mnie na uczelni praktyka była stawiana na równi z teorią, mieliśmy trzy rodzaje warsztatów (prasowe, radiowe i telewizyjne) i to na nie kładziony był największy nacisk na ostatnim roku. Zajęć zasadniczo było dużo, a tym samym, także materiału do opanowania ![]() ![]() Drugi kierunek studiów w tym samym czasie? Zaocznie, czemu nie - ale sugerowałabym nie porywanie się na takie rozwiązanie od razu, raczej po ukończeniu pierwszego roku na dziennikarstwie. Rynek pracy i zarobki... Cóż, żeby rzeczywiście pracować w zawodzie, trzeba być i dobrym w tym co się robi i poświęcić się w dużym stopniu pracy. Nie jest jednak zbyt łatwo. Na ludzi po PR jest większe zapotrzebowanie. Zarobki - zależy, w jakiej firmie zostałabyś zatrudniona, reguł nie ma ![]()
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
up
![]()
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedź.
![]() Tak właśnie planowałam, żeby drugi kierunek zacząć co najmniej po pierwszym roku. A w jakim zawodzie Ty teraz pracujesz, jeśli mogę spytać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
ojej
![]() ![]() mi się marzy praca dziennikarki (prasowej lub telewizyjnej) od wielu wielu lat ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Różne rzeczy robiłam, ostatecznie założyłam własną firmę zajmującą się świadczeniem usług informatycznych i dziennikarskich
![]() ![]()
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Fructi, a o jakiej specjalności myślałaś na UW??
![]() Bo może razem na kierunku będziemy jak nasze plany wypalą. ![]() Ja w sumie to do studiów i matury dużo czasu mam, ale się już orientuję mniej więcej, bo zastanawiam się nad profilami w LO (Klasa z innowacją w zakresie edukacji lingwistyczno-prawnej z rozszerzonym programem nauczania j. francuskiego i j. angielskiego lub realizacja innowacji w zakresie warsztatów dziennikarskich. Wcześniej brałam tez pod uwagę klasę hiszpańskojęzyczną z maturą międzynarodową, ale jest ona czteroletnia i trochę żal mi tego roku, tym bardziej że na studia za granicę raczej się nie wybieram.) No i chciałabym wiedzieć na jakich przedmiotach powinnam się teraz najbardziej skupiać. ![]() Dzięki Akane za odpowiedzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Ja również dziennikarstwo ale - muzyczne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
Czy mogłbyście napisać które uczelnie mają kierunek dziennikarstwa na "dobrym" poziomie? Cokolwiek to w pojęciu każdej z nas znaczy...
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Jak już wspomniałam, dziennikarstwo kończyłam w łódzkiej WSHE. Uczelnia ta cieszy się dość dobrą opinią (jeśli chodzi o kierunki humanistyczne), fatalną, jeśli chodzi o nauki ścisłe
![]() ![]()
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdzie znalazłaś taki kierunek ? To bardzo ciekawe, co piszesz ![]() Ja w tej chwili jestem na PR, ale ciągle zastanawiam się co zrobić po licencjacie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:07.