![]() |
#61 |
BAN stały
|
Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!
Lady Eileen- na UW chciałabym studiować Dziennikarstwo i komunikację społeczną
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tego co się orientuję są to studia ciągłe (5-letnie). Rok kosztuje (o ile mnie pamięć nie myli) 4 200 zł...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziennikarska, PR i marketing medialny (na tą ja chce iść) Fotografii prasowej. Sunny Tiger, czy PR to kierunek na którym da sobie rade humanistyczny umysł? Bo u mnie z matematyką tak średniawo, a o chemii czy fizyce to w ogóle nie ma mowy..;> No i mówisz, że prace łatwo znaleźć? Jesteś po prostu na PR, czy może jest to dziennikarstwo ze specjalnością Public Relations? Interesuje mnie to, czy dobrze zrobię idąc na dziennikarstwo ze specjalnością, czy może lepiej trzymać się ściśle PR jeśli w tym zawodzie chcę pracować? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
ja własnie szukałam dzisiaj i nie mogłam znaleźć w ogole tych 'podkierunków' że tak powiem
![]() masz moze stronkę z opisem każdego z tych 'podkierunkow' ?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Strona internetowa UW jest szczerze mówiąc mało czytelna i musiałam baaardzo długo szukać interesujących mnie informacji, a to co znalazłam:
http://www.id.uw.edu.pl/ http://mmpr.id.uw.edu.pl/ http://mmpr.id.uw.edu.pl/rekrutacja.htm https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-DK https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-DK-F https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-DK-PR Miałam gdzieś jeszcze tabelkę ilu chętnych było na jedno miejsce na każdym z kierunków na UW. Teraz tego nie mogę znaleźć, ale pamiętam, że na mój kierunek było chyba około 20osób na miejsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
ja mam z kolei inne pytanie: czy po polonistyce mozna pracowac w wydawnictwach?
![]()
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zasadniczo ukończony kierunek studiów wcale nie musi pokrywać się z wykonywanym zawodem. Liczy się wiedza i umiejętności, a "papier" jest dodatkiem. Czasy, gdy wybierało się jeden zawód na całe życie, mamy już na szczęście za sobą ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#70 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jestem na dziennikarstwie ze specjalnością Public Relations. U nas wyboru specjalności dokonywało się na trzecim semestrze. Myślę, że to połączenie jest dobre ze względu na częstą współpracę PR-owca z dziennikarzami. Po prostu wiesz jak to wygląda z obydwu stron. Jak wypada PR w zestawieniu z innym kierunkiem czy też samodzielnie - niestety nie mam pojęcia.
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Pracować np. w wydawnictwach lub portalach internetowych.
![]() |
#72 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję, bardzo mi pomogłaś. ![]() Studiujesz we Wrocławiu tak? Na Uniwersytecie Wrocławskim? ![]() Dużo chętnych było na kierunek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Tak się zastanawiam... czy któraś z Was nie miałaby ochoty na nawiązanie współpracy w zakresie pisania artykułów?
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja natomiast będę potrzebowała w niedługim czasie osoby z którą będę mogła przeprowadzić wywiad, ponieważ muszę napisać pracę (na czwartek! ![]() ![]() Ale dokładną informację zamieszczę (może w nowym wątku na plotkowym), kiedy tylko wymyślę pytania i przemyślę cały temat, bo to informacja świeża.. ![]() Edytowane przez Lady Eileen Czas edycji: 2008-02-11 o 19:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
Lady- dasz rade
![]() Dzięki za linki, ale nie dowiedziałam się z nich tego co chciałam- ta stronka UW jest szczerze mówiąc do 'tyłka' ![]() ![]() No ja tez mialam kiedys stronke z tablelką ile osób jest chętnych na miejsce na dany kierunek na danej uczelni... ale tez nie moge znalezc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
BAN stały
|
różnic między specjalnością:
dziennikarstwo a PR i marketingiem medialnym ![]() Chyba że sama potrafisz to wytłumaczyć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
u mnie w szczecinie jest jedynie filologia polska wydział dziennikarstwa, to nie to samo co same dziennikarstwo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
No dziennikarstwo to dziennikarstwo.
![]() Tzn ja zrozumiałam tak: Kierunek Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, to jest podstawa. Na specjalności dziennikarstwo uczysz się z myślą o tym że zostaniesz dziennikarką w tv gazecie czy radiu. Rozwijasz tą "podstawę". Na PR masz podstawę dziennikarstwa, żeby wiedzieć z czym będziesz miała do czynienia, ale będąc PR-owcem jesteś po tej "drugiej stronie", czyli odpowiadasz za kontakt z mediami (między innymi). Mam nadzieję że zrozumiesz o co mi chodzi. ![]() Moim zdaniem bardziej tu się opłaca właśnie dziennikarstwo ze specjalnością PR, bo po tym mam większe pole manewru w wyborze pracy, a dziennikarzem też mogę być, raczej bez większych przeszkód. A poza tym, uważam że chcąc być dziennikarką, nie wystarczy tylko ukończyć dziennikarstwo. Bardziej poszukiwani są dziennikarze mający wiedzę z jakiejś konkretnej dziedziny. (a specjalizacja PR i marketing medialny to jest już jednak bardziej konkretny temat niż dziennikarstwo samo w sobie). Stąd też moje zainteresowanie rozpoczęciem drugiego kierunku po pierwszym roku. Sinologia przydałaby mi się zarówno jako dziennikarce jak i specjaliście od PR. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
ajj tam tak tylko sie mowi, ktos konczy jakies studia, a pracuje w ogole w zupełnie innym zawodzie, bo tak to w dzisiejszych czasach jest, ze odpowiednie studia to nie wszystko, czesto nie pracuje sie w tym kierunku co sie studiowało.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
Lady- dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
no w sumie fajnie ze placi sie co miesiac, bo tak to mniejsze sumy i latwiej sie placi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Moim marzeniem od zawsze było dziennikarstwo sportowe. Nie wiem jednak, czy się w nim sprawdzę... Nie mieszkam w Wawie ani w żadnym większym mieście, więc będzie mi na pewno ciężko dostać pracę w czymś bardziej fachowym... Kocham sport i kocham pisać o sporcie, ale teraz realnie na to spojrzałam. Jeśli nie przeprowadzę się np. do Wawy, to nie mam szans, niestety
![]() ![]()
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie taki mam plan. I bardzo chciałabym też studiować sinologie, przede wszystkim dlatego że to bardzo przyszłościowy kierunek. ![]() No i kilka dni temu zmieniły mi się priorytety. Przeczytałam kilka opinii, że będąc na sinologii drugi kierunek można zacząć dopiero od trzeciego roku, bo inaczej nie da rady się wyrobić. Więc chyba zacznę od sino, a potem dziennikarstwo i komunikację społeczną. Tylko że problem mam teraz trochę innej natury, bo sinologię najbardziej chciałabym studiować na UAM-ie, a tam jest dziennikarstwo ale beż rozszerzenia o specjalność PR i marketing medialny, tak jak bym chciała. Ale zobaczymy, może do czasu aż będę szła na studia coś się zmieni.. ![]() A stosunki międzynarodowe odradzam, bo z tego co słyszałam to raczej trudno później znaleźć pracę w zawodzie.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do tematu. Jak już kilka osób wcześniej zauważyło - żeby zostać dziennikarzem, wcale nie trzeba ukończyć dziennikarstwa. Powiem więcej, warto właśnie studiować coś innego, a w między czasie pisać i starać się publikować swoje teksty. Wiedzę z zakresu pisania tekstów można zdobyć "w praniu", natomiast fajnie jest być ekspertem w jakiejś dziedzinie. Zauważcie, że często w ogłoszeniach z pracą dla dziennikarzy, jest bardzo określona tematyka - szuka się np. osób które mają rozeznanie w finansach, by pisały dla działu gospodarki. Warto się zastanowić jakiego rodzaju dziennikarstwo mamy na myśli. Ja wybrałam studia etnologiczne i to był dla mnie strzał w 10 - nauczyłam się nie tylko robić wywiady z ludźmi, czy pisać obserwacje, ale i zdobyłam szeroką wiedzę z wielu dziedzin, z szeroko pojętej kultury współczesnej, antropologii kulturowej, filozofii, sztuki, religii (również wierzeń i zabobonów), historii, subkultur i grup etnicznych, a nawet marketingu i polityki. Dzięki mojej wiedzy łatwo odnajduję się w różnych tematach. Co jest ważne, jeśli się pracuje jako wolny strzelec. Moja rada: chcecie być dziennikarzami to po prostu piszcie, a co i gdzie będziecie studiować tak na prawdę nie ma większego znaczenia. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Zdaje się, że jestem przedstawicielką mniejszości na tym Forum... Ale powiem Wam jedno, kochane dziewczyny - jeśli chcesz studiować dziennikarstwo, to idź na te studia
![]() Mnie też mówili, że nie muszę studiować dziennikarstwa, żeby być dziennikarzem... Posłuchałam i mam rok w plecy... Bo nie zniosłam politologii! Zrezygnowałam z niej po pierwszym semestrze... Poszłam na dziennikarstwo i poczułam, że żyję. Myli się ten, kto myśli, że na dziennikarstwie uczą warsztatu. To nie jest szkoła pisania. To są studia dziennikarskie. Zgłębia się wiedzę ogólnohumanistyczną. Studia są łatwe, zajęć nie jest dużo. Kwestia tego, jak się masę wolnego czasu spożytkuje - można studiować drugi kierunek (dwa magistry to polski wymysł, ale co opcząć...?). Można też pracować. I mnóstwo osób od pierwszego roku pracuje w rozmaitych redakcjach... Kończysz studia, masz dyplom (czasem dwa ![]() Owszem, w gazetach zarobki nie są duże. Ale portale sobie wysoko pracownika cenią. Za 25h tygodniowo w gazeta.pl czy onet.pl zarabia się średnio 1200-1500zł. W zależności od ilości włożonej pracy (płacą zwykle typowe wierszówki). Jeśli się bardziej przyłożyć, wychodzi się w granicach 2000pln. Polecam dziennikarstwo nie dlatego, że to studia zapewniające pracę (żadne nie zapewniają, nie bądźmy naiwne). Polecam dziennikarstwo, bo to przyjemne studia - a wiedzę, którą się tu zdobywa, naprawdę trudno przecenić... Uwierzcie... P.S. Ja tu piszę wszystko przez pryzmat dziennikarstwa na UJ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Studia są przyjemne, zajęć nie ma dużo choć sesje bywają ciężkie. Trochę psychologii, socjologii, nauk o komunikowaniu, prawa, historii czy stosunków międzynarodowych plus warsztaty. Latem praktyki w redakcjach. Od trzeciego semestru podzieliśmy się na specjalizacje: radiową, telewizyjną i online. Owszem, mam zastrzeżenia do profesjonalizmu niektórych wykładowców i ćwiczeniowców, ale mimo to nie żałuję decyzji o studiowaniu dziennikarstwa. Ten kierunek daje czas na rozwijanie pasji i zainteresowań. Możesz ostatecznie zdecydować co Cię naprawdę interesuje - tak np. ja dzięki zajęciom już wiem, że socjologia to coś kompletnie nie dla mnie, w przeciwieństwie do prawa. Zabawne o tyle, że swego czasu bardzo chciałam studiować socjo. Sporo czytasz, jesteś na bieżąco, krystalizują Ci się poglądy. Uczysz się ubierać je w zupełnie inne słowa niż kiedyś. To się przydaje. Każdemu ![]() Oczywiście, dziennikarzem nie zostaje się z racji ukończonych studiów. Mało tego, wielu znanych ludzi mediów twierdzi, że przeglądając cv z góry odrzucają ludzi po dziennikarstwie. Wydaje mi się jednak, że takie studia są przydatne. Dużo dają, zwłaszcza w połączeniu z drugim kierunkiem albo zainteresowaniami (na temat których masz dużą wiedzę). No i ludzie! Na dziennikarstwie zdarzają się wspaniali, charakterystyczni ludzie - kreatywni i z poczuciem humoru (mówię tu o studentach) i specyficzni wykładowcy. Będzie co wspominać ![]() Zatem jeśli chcecie to polecam ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.