Dziennikarstwo - ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-11, 10:02   #61
fructissa
BAN stały

Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!

Lady Eileen- na UW chciałabym studiować Dziennikarstwo i komunikację społeczną . W końcu znalazłam bratnią duszę
fructissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 10:52   #62
Insomnia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunny Tiger Pokaż wiadomość
Gdzie znalazłaś taki kierunek ? To bardzo ciekawe, co piszesz
Ja w tej chwili jestem na PR, ale ciągle zastanawiam się co zrobić po licencjacie.
Przeglądałam ulotki rok temu z targów edukacyjnych, bo nie miałam pojęcia co chcę robić, gdzie iść. Znalazłam Wyższą Szkołę Finansów i Zarządzania w Warszawie. Tam też, znajduje się w/w kierunek. Jak dla mnie - super Od tego czasu nie zmieniłam zdania i pewnie w październiku tak wyląduję

Z tego co się orientuję są to studia ciągłe (5-letnie). Rok kosztuje (o ile mnie pamięć nie myli) 4 200 zł...
Stary 2008-02-11, 11:49   #63
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Insomnia89 Pokaż wiadomość
Przeglądałam ulotki rok temu z targów edukacyjnych, bo nie miałam pojęcia co chcę robić, gdzie iść. Znalazłam Wyższą Szkołę Finansów i Zarządzania w Warszawie. Tam też, znajduje się w/w kierunek. Jak dla mnie - super Od tego czasu nie zmieniłam zdania i pewnie w październiku tak wyląduję

Z tego co się orientuję są to studia ciągłe (5-letnie). Rok kosztuje (o ile mnie pamięć nie myli) 4 200 zł...
Szkoda, że we Wrocławiu nie ma takiego kierunku... pewnie i tak będę uzupełniać PR. Nie jest to mój szczyt marzeń, no ale zawód dobry
Stary 2008-02-11, 14:32   #64
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Napisane przez fructissa Pokaż wiadomość
Lady Eileen- na UW chciałabym studiować Dziennikarstwo i komunikację społeczną . W końcu znalazłam bratnią duszę
Fructi, na tym kierunku są trzy specjalności:

Dziennikarska,
PR i marketing medialny (na tą ja chce iść)
Fotografii prasowej.

Sunny Tiger, czy PR to kierunek na którym da sobie rade humanistyczny umysł? Bo u mnie z matematyką tak średniawo, a o chemii czy fizyce to w ogóle nie ma mowy..;>

No i mówisz, że prace łatwo znaleźć?

Jesteś po prostu na PR, czy może jest to dziennikarstwo ze specjalnością Public Relations?
Interesuje mnie to, czy dobrze zrobię idąc na dziennikarstwo ze specjalnością, czy może lepiej trzymać się ściśle PR jeśli w tym zawodzie chcę pracować?

Mój flickr

Lady Eileen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 14:51   #65
fructissa
BAN stały

ja własnie szukałam dzisiaj i nie mogłam znaleźć w ogole tych 'podkierunków' że tak powiem

masz moze stronkę z opisem każdego z tych 'podkierunkow' ??

Stary 2008-02-11, 15:01   #66
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Strona internetowa UW jest szczerze mówiąc mało czytelna i musiałam baaardzo długo szukać interesujących mnie informacji, a to co znalazłam:

http://www.id.uw.edu.pl/

http://mmpr.id.uw.edu.pl/

http://mmpr.id.uw.edu.pl/rekrutacja.htm

https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-DK

https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-DK-F

https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-DK-PR

Miałam gdzieś jeszcze tabelkę ilu chętnych było na jedno miejsce na każdym z kierunków na UW. Teraz tego nie mogę znaleźć, ale pamiętam, że na mój kierunek było chyba około 20osób na miejsce.

Mój flickr

Stary 2008-02-11, 15:17   #67
Tusio
Wtajemniczenie

ja mam z kolei inne pytanie: czy po polonistyce mozna pracowac w wydawnictwach?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-11, 16:09   #68
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tusio Pokaż wiadomość
ja mam z kolei inne pytanie: czy po polonistyce mozna pracowac w wydawnictwach?
Jako..?

Zasadniczo ukończony kierunek studiów wcale nie musi pokrywać się z wykonywanym zawodem. Liczy się wiedza i umiejętności, a "papier" jest dodatkiem. Czasy, gdy wybierało się jeden zawód na całe życie, mamy już na szczęście za sobą
Stary 2008-02-11, 17:21   #69
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akane Pokaż wiadomość
Jako..?
hm..redaktor?
co mozna robic po edytorstwie?
Stary 2008-02-11, 17:34   #70
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lady Eileen Pokaż wiadomość
Sunny Tiger, czy PR to kierunek na którym da sobie rade humanistyczny umysł? Bo u mnie z matematyką tak średniawo, a o chemii czy fizyce to w ogóle nie ma mowy..;>
Jak dotychczas nie miałam na tych studiach żadnej styczności z przedmiotami ścisłymi, i dzięki bogu, bo u mnie na pewno nie jest z tym lepiej niż u Ciebie Jestem totalną humanistką i dobrze się czuję na tym kierunku. Myślę, że nie będziesz miała problemów.

Cytat:
No i mówisz, że prace łatwo znaleźć?

Jesteś po prostu na PR, czy może jest to dziennikarstwo ze specjalnością Public Relations?
Interesuje mnie to, czy dobrze zrobię idąc na dziennikarstwo ze specjalnością, czy może lepiej trzymać się ściśle PR jeśli w tym zawodzie chcę pracować?
Od jakiegoś czasu mówi się, że PR-owcy są poszukiwani, bo niemal każda większa firma potrzebuje takiego specjalisty. Tego się trzymam W tej chwili akurat pracuję w dość dużej firmie w dziale marketingu i mam trochę wspólnego z PR. A czy będę w przyszłości pracować w tym zawodzie - tego nie wiem na 100%

Jestem na dziennikarstwie ze specjalnością Public Relations. U nas wyboru specjalności dokonywało się na trzecim semestrze. Myślę, że to połączenie jest dobre ze względu na częstą współpracę PR-owca z dziennikarzami. Po prostu wiesz jak to wygląda z obydwu stron.
Jak wypada PR w zestawieniu z innym kierunkiem czy też samodzielnie - niestety nie mam pojęcia.
Stary 2008-02-11, 17:41   #71
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tusio Pokaż wiadomość
co mozna robic po edytorstwie?
Pracować np. w wydawnictwach lub portalach internetowych.
Stary 2008-02-11, 17:53   #72
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Jak dotychczas nie miałam na tych studiach żadnej styczności z przedmiotami ścisłymi, i dzięki bogu, bo u mnie na pewno nie jest z tym lepiej niż u Ciebie Jestem totalną humanistką i dobrze się czuję na tym kierunku. Myślę, że nie będziesz miała problemów.

Od jakiegoś czasu mówi się, że PR-owcy są poszukiwani, bo niemal każda większa firma potrzebuje takiego specjalisty. Tego się trzymam W tej chwili akurat pracuję w dość dużej firmie w dziale marketingu i mam trochę wspólnego z PR. A czy będę w przyszłości pracować w tym zawodzie - tego nie wiem na 100%

Jestem na dziennikarstwie ze specjalnością Public Relations. U nas wyboru specjalności dokonywało się na trzecim semestrze. Myślę, że to połączenie jest dobre ze względu na częstą współpracę PR-owca z dziennikarzami. Po prostu wiesz jak to wygląda z obydwu stron.
Jak wypada PR w zestawieniu z innym kierunkiem czy też samodzielnie - niestety nie mam pojęcia.

Dziękuję, bardzo mi pomogłaś.
Studiujesz we Wrocławiu tak? Na Uniwersytecie Wrocławskim?
Dużo chętnych było na kierunek?

Mój flickr

Stary 2008-02-11, 17:56   #73
Akane
Zakorzenienie

Tak się zastanawiam... czy któraś z Was nie miałaby ochoty na nawiązanie współpracy w zakresie pisania artykułów? Szukam właśnie kogoś, kto by mnie wspomógł w tym zakresie - tematyka raczej miła i przyjemna, chodzi o teksty dla portalu ślubnego. Współpraca na podstawie umowy o dzieło. Może któraś miałaby czas i chęci? Przepraszam za wtrącenie prywaty w ten wątek, ale od wczoraj mnie korci, żeby spytać Jeśli byłaby jakaś zainteresowana osoba to poproszę o informację na priv
Stary 2008-02-11, 18:08   #74
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Napisane przez Akane Pokaż wiadomość
Tak się zastanawiam... czy któraś z Was nie miałaby ochoty na nawiązanie współpracy w zakresie pisania artykułów? Szukam właśnie kogoś, kto by mnie wspomógł w tym zakresie - tematyka raczej miła i przyjemna, chodzi o teksty dla portalu ślubnego. Współpraca na podstawie umowy o dzieło. Może któraś miałaby czas i chęci? Przepraszam za wtrącenie prywaty w ten wątek, ale od wczoraj mnie korci, żeby spytać Jeśli byłaby jakaś zainteresowana osoba to poproszę o informację na priv
Pewnie by było ciekawie, ale za młoda jestem..

Ja natomiast będę potrzebowała w niedługim czasie osoby z którą będę mogła przeprowadzić wywiad, ponieważ muszę napisać pracę (na czwartek!) w formie artykułu, reportażu, eseju lub wywiadu, no i właśnie na to ostatnie się chyba zdecyduję.
Ale dokładną informację zamieszczę (może w nowym wątku na plotkowym), kiedy tylko wymyślę pytania i przemyślę cały temat, bo to informacja świeża..

Mój flickr

Edytowane przez Lady Eileen
Czas edycji: 2008-02-11 o 19:37
Stary 2008-02-11, 18:12   #75
fructissa
BAN stały

Lady- dasz rade .

Dzięki za linki, ale nie dowiedziałam się z nich tego co chciałam- ta stronka UW jest szczerze mówiąc do 'tyłka' haha

No ja tez mialam kiedys stronke z tablelką ile osób jest chętnych na miejsce na dany kierunek na danej uczelni... ale tez nie moge znalezc

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-11, 18:14   #76
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Napisane przez fructissa Pokaż wiadomość
Lady- dasz rade .

Dzięki za linki, ale nie dowiedziałam się z nich tego co chciałam- ta stronka UW jest szczerze mówiąc do 'tyłka' haha

No ja tez mialam kiedys stronke z tablelką ile osób jest chętnych na miejsce na dany kierunek na danej uczelni... ale tez nie moge znalezc

Powiedz czego chcesz się dowiedzieć, może znajdę.

Mój flickr

Stary 2008-02-11, 18:17   #77
fructissa
BAN stały

różnic między specjalnością:
dziennikarstwo a PR i marketingiem medialnym

Chyba że sama potrafisz to wytłumaczyć to nie musisz szukać
Stary 2008-02-11, 18:35   #78
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

u mnie w szczecinie jest jedynie filologia polska wydział dziennikarstwa, to nie to samo co same dziennikarstwo wydaje mi sie to lepsze. ;P
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 18:36   #79
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

No dziennikarstwo to dziennikarstwo.

Tzn ja zrozumiałam tak:
Kierunek Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, to jest podstawa.
Na specjalności dziennikarstwo uczysz się z myślą o tym że zostaniesz dziennikarką w tv gazecie czy radiu. Rozwijasz tą "podstawę".
Na PR masz podstawę dziennikarstwa, żeby wiedzieć z czym będziesz miała do czynienia, ale będąc PR-owcem jesteś po tej "drugiej stronie", czyli odpowiadasz za kontakt z mediami (między innymi).

Mam nadzieję że zrozumiesz o co mi chodzi.
Moim zdaniem bardziej tu się opłaca właśnie dziennikarstwo ze specjalnością PR, bo po tym mam większe pole manewru w wyborze pracy, a dziennikarzem też mogę być, raczej bez większych przeszkód.

A poza tym, uważam że chcąc być dziennikarką, nie wystarczy tylko ukończyć dziennikarstwo. Bardziej poszukiwani są dziennikarze mający wiedzę z jakiejś konkretnej dziedziny. (a specjalizacja PR i marketing medialny to jest już jednak bardziej konkretny temat niż dziennikarstwo samo w sobie).

Stąd też moje zainteresowanie rozpoczęciem drugiego kierunku po pierwszym roku. Sinologia przydałaby mi się zarówno jako dziennikarce jak i specjaliście od PR.

Mój flickr

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-11, 18:41   #80
Konto usunięte

ajj tam tak tylko sie mowi, ktos konczy jakies studia, a pracuje w ogole w zupełnie innym zawodzie, bo tak to w dzisiejszych czasach jest, ze odpowiednie studia to nie wszystko, czesto nie pracuje sie w tym kierunku co sie studiowało.
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 18:43   #81
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję, bardzo mi pomogłaś.
Studiujesz we Wrocławiu tak? Na Uniwersytecie Wrocławskim?
Dużo chętnych było na kierunek?
Studiuję zaocznie na uczelni prywatnej. Wiem, że na uniwerek jest sporo chętnych na dzienne, około 20os. na miejsce... Mi zależało na zaocznych ze względu na pracę, a niestety nie miałam możliwości wyłożyć całej kwoty za semestr jak to jest przeważnie wymagane na uczelni państwowej. Tutaj mam możliwość płacenia w miesięcznych ratach i bardzo mi ta forma odpowiada. Zastanawiam się jednak nad uzupełniającymi na państwowych - jednak co uniwerek to uniwerek
Stary 2008-02-11, 18:44   #82
fructissa
BAN stały

Lady- dziękuję Mniej więcej już zrozumiałam
Stary 2008-02-11, 18:48   #83
Konto usunięte

no w sumie fajnie ze placi sie co miesiac, bo tak to mniejsze sumy i latwiej sie placi moja mama niestety musi placic za semestr czy za pol roku kalendarzowego, nie pamietam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-11, 19:12   #84
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Studiuję zaocznie na uczelni prywatnej. Wiem, że na uniwerek jest sporo chętnych na dzienne, około 20os. na miejsce... Mi zależało na zaocznych ze względu na pracę, a niestety nie miałam możliwości wyłożyć całej kwoty za semestr jak to jest przeważnie wymagane na uczelni państwowej. Tutaj mam możliwość płacenia w miesięcznych ratach i bardzo mi ta forma odpowiada. Zastanawiam się jednak nad uzupełniającymi na państwowych - jednak co uniwerek to uniwerek
Dokładnie z tego samego powodu wybrałam uczelnię prywatną Nie zarabiałam takich sum, żeby lekką ręką wyłożyć w jednym rzucie ponad 2000 zł, a tyle kilka lat temu kosztował semestr na uniwerku na studiach zaocznych.
Stary 2008-02-16, 23:39   #85
Sandrulek91
Raczkowanie

Moim marzeniem od zawsze było dziennikarstwo sportowe. Nie wiem jednak, czy się w nim sprawdzę... Nie mieszkam w Wawie ani w żadnym większym mieście, więc będzie mi na pewno ciężko dostać pracę w czymś bardziej fachowym... Kocham sport i kocham pisać o sporcie, ale teraz realnie na to spojrzałam. Jeśli nie przeprowadzę się np. do Wawy, to nie mam szans, niestety Mogłabym pisać również felietony, bo bardzo to lubię, jednak na pewno nie w Płocku, bo tu nie ma szans Lubię bardzo język angielski i WOS hmm więc nie wiem- stosunki międzynarodowe? Co można robić po stosunkach międzynarodowych lub politologii? Oświećcie mnie.
Stary 2008-02-17, 13:52   #86
Lady Eileen
Zadomowienie

GG do Lady Eileen

Cytat:
Napisane przez Sandrulek91 Pokaż wiadomość
Moim marzeniem od zawsze było dziennikarstwo sportowe. Nie wiem jednak, czy się w nim sprawdzę... Nie mieszkam w Wawie ani w żadnym większym mieście, więc będzie mi na pewno ciężko dostać pracę w czymś bardziej fachowym... Kocham sport i kocham pisać o sporcie, ale teraz realnie na to spojrzałam. Jeśli nie przeprowadzę się np. do Wawy, to nie mam szans, niestety Mogłabym pisać również felietony, bo bardzo to lubię, jednak na pewno nie w Płocku, bo tu nie ma szans Lubię bardzo język angielski i WOS hmm więc nie wiem- stosunki międzynarodowe? Co można robić po stosunkach międzynarodowych lub politologii? Oświećcie mnie.
A nie myślałaś o tym żeby studiować dziennikarstwo właśnie w większym mieście i potem zaczepić się tam jakoś i zostać?

Ja właśnie taki mam plan. I bardzo chciałabym też studiować sinologie, przede wszystkim dlatego że to bardzo przyszłościowy kierunek.
No i kilka dni temu zmieniły mi się priorytety. Przeczytałam kilka opinii, że będąc na sinologii drugi kierunek można zacząć dopiero od trzeciego roku, bo inaczej nie da rady się wyrobić. Więc chyba zacznę od sino, a potem dziennikarstwo i komunikację społeczną.

Tylko że problem mam teraz trochę innej natury, bo sinologię najbardziej chciałabym studiować na UAM-ie, a tam jest dziennikarstwo ale beż rozszerzenia o specjalność PR i marketing medialny, tak jak bym chciała. Ale zobaczymy, może do czasu aż będę szła na studia coś się zmieni..

A stosunki międzynarodowe odradzam, bo z tego co słyszałam to raczej trudno później znaleźć pracę w zawodzie..

Mój flickr

Stary 2008-02-18, 14:28   #87
Sandrulek91
Raczkowanie

Cytat:
A nie myślałaś o tym żeby studiować dziennikarstwo właśnie w większym mieście i potem zaczepić się tam jakoś i zostać?

Ja właśnie taki mam plan. I bardzo chciałabym też studiować sinologie, przede wszystkim dlatego że to bardzo przyszłościowy kierunek.
No i kilka dni temu zmieniły mi się priorytety. Przeczytałam kilka opinii, że będąc na sinologii drugi kierunek można zacząć dopiero od trzeciego roku, bo inaczej nie da rady się wyrobić. Więc chyba zacznę od sino, a potem dziennikarstwo i komunikację społeczną.

Tylko że problem mam teraz trochę innej natury, bo sinologię najbardziej chciałabym studiować na UAM-ie, a tam jest dziennikarstwo ale beż rozszerzenia o specjalność PR i marketing medialny, tak jak bym chciała. Ale zobaczymy, może do czasu aż będę szła na studia coś się zmieni..

A stosunki międzynarodowe odradzam, bo z tego co słyszałam to raczej trudno później znaleźć pracę w zawodzie..
Studiować chciałabym w Warszawie, Toruniu lub Łodzi (tylko te miasta wchodzą w grę). No, ewentualnie Włocławek, gdyby się coś znalazło. Jestem coraz bardziej przekonana do filologii polskiej, bo po tym kierunku jest jeszcze łatwiej znaleźć pracę nie tylko w gazecie. Filologia angielska za trudna chyba dla mnie... Ale pogadam jeszcze z siostrą mojego TŻ lub jej mężem, bo oni właśnie ukończyli ten kierunek
Stary 2008-02-18, 16:07   #88
anna_paw
Raczkowanie

GG do anna_paw

Cytat:
Napisane przez Sandrulek91 Pokaż wiadomość
Studiować chciałabym w Warszawie, Toruniu lub Łodzi (tylko te miasta wchodzą w grę). No, ewentualnie Włocławek, gdyby się coś znalazło. Jestem coraz bardziej przekonana do filologii polskiej, bo po tym kierunku jest jeszcze łatwiej znaleźć pracę nie tylko w gazecie. Filologia angielska za trudna chyba dla mnie... Ale pogadam jeszcze z siostrą mojego TŻ lub jej mężem, bo oni właśnie ukończyli ten kierunek
Po filologii polskiej na UŁ wcale nie tak łatwo znaleźć pracę w gazecie, wierz mi, wiem coś o tym. Zresztą nie tylko po dziennikarstwie, generalnie w Łodzi nikt nie czeka na dziennikarzy z otwartymi ramionami.

Co do tematu. Jak już kilka osób wcześniej zauważyło - żeby zostać dziennikarzem, wcale nie trzeba ukończyć dziennikarstwa. Powiem więcej, warto właśnie studiować coś innego, a w między czasie pisać i starać się publikować swoje teksty. Wiedzę z zakresu pisania tekstów można zdobyć "w praniu", natomiast fajnie jest być ekspertem w jakiejś dziedzinie. Zauważcie, że często w ogłoszeniach z pracą dla dziennikarzy, jest bardzo określona tematyka - szuka się np. osób które mają rozeznanie w finansach, by pisały dla działu gospodarki.
Warto się zastanowić jakiego rodzaju dziennikarstwo mamy na myśli.

Ja wybrałam studia etnologiczne i to był dla mnie strzał w 10 - nauczyłam się nie tylko robić wywiady z ludźmi, czy pisać obserwacje, ale i zdobyłam szeroką wiedzę z wielu dziedzin, z szeroko pojętej kultury współczesnej, antropologii kulturowej, filozofii, sztuki, religii (również wierzeń i zabobonów), historii, subkultur i grup etnicznych, a nawet marketingu i polityki.
Dzięki mojej wiedzy łatwo odnajduję się w różnych tematach. Co jest ważne, jeśli się pracuje jako wolny strzelec.

Moja rada: chcecie być dziennikarzami to po prostu piszcie, a co i gdzie będziecie studiować tak na prawdę nie ma większego znaczenia.
Pozdrawiam
Stary 2008-03-08, 22:22   #89
fibee
Raczkowanie

GG do fibee

Zdaje się, że jestem przedstawicielką mniejszości na tym Forum... Ale powiem Wam jedno, kochane dziewczyny - jeśli chcesz studiować dziennikarstwo, to idź na te studia
Mnie też mówili, że nie muszę studiować dziennikarstwa, żeby być dziennikarzem... Posłuchałam i mam rok w plecy... Bo nie zniosłam politologii! Zrezygnowałam z niej po pierwszym semestrze... Poszłam na dziennikarstwo i poczułam, że żyję.
Myli się ten, kto myśli, że na dziennikarstwie uczą warsztatu. To nie jest szkoła pisania. To są studia dziennikarskie. Zgłębia się wiedzę ogólnohumanistyczną. Studia są łatwe, zajęć nie jest dużo. Kwestia tego, jak się masę wolnego czasu spożytkuje - można studiować drugi kierunek (dwa magistry to polski wymysł, ale co opcząć...?). Można też pracować. I mnóstwo osób od pierwszego roku pracuje w rozmaitych redakcjach... Kończysz studia, masz dyplom (czasem dwa ) i masz 4 czy 5 lat doświadczenia zawodowego... Masz doświadczenie - łatwiej znaleźć pracę.
Owszem, w gazetach zarobki nie są duże. Ale portale sobie wysoko pracownika cenią. Za 25h tygodniowo w gazeta.pl czy onet.pl zarabia się średnio 1200-1500zł. W zależności od ilości włożonej pracy (płacą zwykle typowe wierszówki). Jeśli się bardziej przyłożyć, wychodzi się w granicach 2000pln.
Polecam dziennikarstwo nie dlatego, że to studia zapewniające pracę (żadne nie zapewniają, nie bądźmy naiwne). Polecam dziennikarstwo, bo to przyjemne studia - a wiedzę, którą się tu zdobywa, naprawdę trudno przecenić... Uwierzcie...

P.S. Ja tu piszę wszystko przez pryzmat dziennikarstwa na UJ...
fibee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-09, 12:01   #90
madame_apple
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fibee Pokaż wiadomość
Polecam dziennikarstwo nie dlatego, że to studia zapewniające pracę (żadne nie zapewniają, nie bądźmy naiwne). Polecam dziennikarstwo, bo to przyjemne studia - a wiedzę, którą się tu zdobywa, naprawdę trudno przecenić... Uwierzcie...
dokładnie. Ja studiuję dziennikarstwo na Uniwersytecie Gdańskim. Jestem na drugim roku, w planach mam rozpoczęcie kolejnego kierunku.
Studia są przyjemne, zajęć nie ma dużo choć sesje bywają ciężkie. Trochę psychologii, socjologii, nauk o komunikowaniu, prawa, historii czy stosunków międzynarodowych plus warsztaty. Latem praktyki w redakcjach. Od trzeciego semestru podzieliśmy się na specjalizacje: radiową, telewizyjną i online.
Owszem, mam zastrzeżenia do profesjonalizmu niektórych wykładowców i ćwiczeniowców, ale mimo to nie żałuję decyzji o studiowaniu dziennikarstwa.
Ten kierunek daje czas na rozwijanie pasji i zainteresowań. Możesz ostatecznie zdecydować co Cię naprawdę interesuje - tak np. ja dzięki zajęciom już wiem, że socjologia to coś kompletnie nie dla mnie, w przeciwieństwie do prawa. Zabawne o tyle, że swego czasu bardzo chciałam studiować socjo.
Sporo czytasz, jesteś na bieżąco, krystalizują Ci się poglądy. Uczysz się ubierać je w zupełnie inne słowa niż kiedyś. To się przydaje. Każdemu
Oczywiście, dziennikarzem nie zostaje się z racji ukończonych studiów. Mało tego, wielu znanych ludzi mediów twierdzi, że przeglądając cv z góry odrzucają ludzi po dziennikarstwie.
Wydaje mi się jednak, że takie studia są przydatne. Dużo dają, zwłaszcza w połączeniu z drugim kierunkiem albo zainteresowaniami (na temat których masz dużą wiedzę).
No i ludzie! Na dziennikarstwie zdarzają się wspaniali, charakterystyczni ludzie - kreatywni i z poczuciem humoru (mówię tu o studentach) i specyficzni wykładowcy. Będzie co wspominać
Zatem jeśli chcecie to polecam I nie myślcie o tym pod kątem: "opłaca się czy nie". Opłaca się robić to co lubisz.
Pozdrawiam

madame_apple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości