![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dziennikarstwo
Czesc dziewczyny ! mam pytanko - ktora z Was studiuje badz studiowala dziennikarstwo ? na ktorym roku jestescie? ja jestem na 1 roku i powiem Wam, ze bradzo mi sie to podoba
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziennikarstwo
O fajny wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
![]()
Przepraszam, że tak się wetnę, ale dziewczny, co sądzicie o aktorstwie ?
![]() ![]()
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!
tez bym się chętnie dowiedziała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Shine Czas edycji: 2013-09-10 o 13:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Shine Czas edycji: 2013-09-10 o 13:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
a ktos studiuje w szczecinie? filologia polska wydzial dziennikarstwa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do Szczecina... Nic mi na ten temat nie wiadomo. A wszty bo powinnam co nie co wiedzieć. Zresztą jeśli pójdę na ten kierunek to chyba do Poznania. Szczeciński poziom a raczej jego brak mnie przeraził.
![]() |
![]() |
#101 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Dość dobrze się w tym orientuje ponieważ pytałam się kilku profesorów. Jeśli chodzi o szkoły średnie to proszę bardzo jest w czym wybierać. Na pytanie o studia jednoznacznie stwierdzili, że aby się wybić muszę uciekać do innego miasta.
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
no ale widzisz, watpie ze po skonczeniu uczelni z dobrymi wynikami patrza na uniwersytet, po takich studiach oczekuja konkretnych umiejetnosci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
Właśnie i tu tych konkretnych umiejętności nie ma szans na zdobycie chyba że jest się naprawdę zdesperowanym i ma się czas, ochotę i ambicję. Tylko na stronach internetowych wszystko ładnie wygląda. Szkoda tylko, że nie realizują wcześniejszych wabików, które zostały zaserwowane podczas przyciągania studentów. Zastanawiałam się nad studiowaniem w Szczecinie bo w końcu uczę się tam ale na studia mykam dalej...
![]() |
#105 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a jakie kierunki na wydziale humanistycznym w szczecinie uwazasz za dobre? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Mogę nie wyjawiać w jakim liceum się uczę?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Tak czytam wątek i zastanawiam się czy jestem jedyną, której marzy się 'brudne dziennikarstwo' typu korespondent zagraniczny czy wojenny.
Dziennikarstwo (zaocznie) zamierzam zacząć w przyszłym roku, muszę skończyć całą resztę kursów i szkół (a przede wszystkim zrobić papier z kolejnego języka). Zastanawia mnie czy któraś z Was myślała o tego typu dziennikarstwie? Czy wiecie może w jaki sposób piąć się w kierunku 'korespondenta'?
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Ja myśle o dziennikarstwie jako o 2 kierunku. Dlatego mam do Was takie pytanie (do osób, które studiuja) ile miałyście/mieliście procent na maturze? I czy studia są cieżkie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
Ja skonczylam dziennikarstwo - i szczerze nie polecam. To kierunek o wszystkim i o niczym. Przekroj przedmiotow jest straszliwy - od zupelnie niepotrzebnych wg mnie jak historia sztuki czy ekonomia po reklame i prawo. Nie zaluje, ze studiowalam akurat ta dziedzine, ale jesli komus marzy sie praca w tym kierunku to ja bardziej polacalabym studiowanie kierunku zgodnego np. z jakimis waszymi innymi zaineteresowaniami i np. probowalabym dostac sie na staz/praktyki do jakiejs gazety czy radia. Praca typowego dziennikarza/reportera (przynajmniej ja mialam takie doswiadczenie) to dostepnosc 24h na dobe. Cos sie dzieje - jedziesz i robisz ralacje. Czasami siedzialam w redakcji po 10h dziennie, a czasmi tam nie zagladalam bo bylam w terenie. Trzeba naprawde to lubic, w innym przypadku odradzam pakowanie sie w ta dziedzine i strate czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do zorientowanych. Akurat jestem przed wyborem studiów (politologia i kulturoznastwo). Problem polega na tym, że moim celem jest bycie dziennikarzem muzycznym (radio, może być gazeta). Doświadczenie jakieś mam - prowadziłam audycje w radiu internetowym, a wiem, że angażowanie się w takie projekty jest w tym zawodzie bardzo ważne. Zamierzam na studiach dalej "działać" w jakimś radiu. Świadomie nie zdecydowałam się na dziennikarstwo, bo nie wiem, czego miałabym się na tych studiach nauczyć. Nauczyciele i znajomi twierdzą, że potrafię pisać, audycje mam interesujące i jestem dobra w te klocki.
Stąd moje pytanie - jeśli interesuje mnie dziennikarstwo muzyczne, to lepiej skończyć politologię, czy kulturoznastwo? Przeglądałam plany lekcji i kulturoznastwo ma się do muzyki tak jak politologia, czyli nijak ![]() ![]() ![]() Nie ukrywam, że przedmioty na kulturoznastwie wydają mi się kompletnie nieprzydatne, a na politologii jest specjalizacja dziennikarska. Z góry dziękuję za pomoc ![]() Edytowane przez spark Czas edycji: 2009-07-13 o 17:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- To będzie mój kierunek w 2011 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
swoją przyszłość wiążę z dziennikarstwem, jednak zamierzam studiować coś innego niż dziennikarstwo.
miałam okazję rozmawiać ze studentką dziennikarstwa drugiego roku we Wrocławiu i wypowiadała się na ten temat bardzo negatywnie. mówiła, że jest dwa lata 'w plecy', że nie dowiedziała się niczego nowego, że zajęcia przypominają terapie grupowe - siedzenie i opowiadanie na forum jak minął dzień, co czują itd. ponoć straszna głupota. niewiele uczelni ma odpowiednio wyposażone sale do ćwiczeń redaktorskich, więc nie ma szansy na ćwiczenia dziennikarskie typu prezentacje telewizyjne i podobne. wspominała też o ogromie materiału do nauczenia na sesję, w tym podawanie nazwisk redaktorów, dat pierwszego wydania i nakładu każdej gazety w kraju, nawet takich z najmniejszych pipidów typu 'dziennik kozicki', który czyta może ze dwadzieścia osób. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Też myślę o dziennikarstwie ale chcę go połączyć z kulturoznawstwem....
marzy mi sie radio ![]()
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Od dawna chodzi za mna dziennikarstwo sportowe. Przeczytałam gdzies ze mozna zrobic specjalizacje na dziennikarza sportowe na studiach podyplomowych po kazdym kierunku. Troche dla mnie to dziwne, myslicie ze to mozliwe? Zeby np. studiowac zarzadzanie a potem dodatkowo dziennikarstwo sportowe? Jak myslicie? A i wiecie moze gdzie w Łodzi moge studiowac ew. dziennikarstwo koniecznie sportowe? Bo na UŁ raczej nie. Pomozcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Studiuje dziennikarstwo i juz zaczynam zalowac-poprostu sie nudze.Kierunek o wszystkim i o niczym jak juz wspomniano.Ale studiowalam juz psychologie i przerwalam,wiec sprobuje wytrzymac na tym dziennikarstwie.Sadzialam ,ze bedzie ciekawiej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja myślę o dziennikarstwie połączonym z PR, właśnie na UW to oddzielny kierunek, mam wrażenie, że będzie ciekawszy od samego dziennikarstwa, no i większe pole do znalezienia pracy, tak mi się wydaje. Dużo z was pisało, że lepiej jest studiować to, co nas interesuje, bo dziennikarzem można zostać właściwie po wszystkim. Zgadzam się z tym. U mnie jednak powstaje zasadniczy problem - ja interesuję się właśnie dziennikarstwem... ![]() ![]() Ewentualnie filologia angielska, bo to druga dziedzina, którą naprawdę kocham. Ale z drugiej strony, boję się, że wyląduję później gdzieś jako nauczyciel, do czego się zupełnie nie nadaję... Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale mam tyle wątpliwości... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Rowniez mialam takie watpliowosci gdy bylam w klasie maturalnej,myslalam,ze wszystko bedzie takie proste i ciekawe.Niestety zycie weryfikuje poglady,cele...marzylam zawsze o psychologii nagle po 1,5 roku mi sie odwidzialo chcialam koniecznie sprobowac czegos innego.Pomyslalam,ze w liceum moja pasja bylo rowniez dziennikarstwo i to na ten kierunek rowniez sie wybieralam.Wiec porzucilam psychologie na rzecz dziennikarstwa i zaczynam zalowac.A studiuje w WSIZiA w Warszawie.Dokladnie ten kierunek nazywa sie -Dziennikarstwo i komunikacja spoleczno-polityczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Skończyłam ten kierunek i nie polecam. Jak dziewczyny wspomniały - kierunek o wszystkim i o niczym. Jeśli ktoś chce być dziennikarzem to nie musi mieć ukończonego tego kierunku. A jeśli po studiach stwierdzi (jak ja) że to nie jest to, wówczas tak naprawde takie studuia do niczego mu się nie przydadzą. Na dzień dzisiejszy brałabym inne kierunki - politologie, stosunki mędzynarodowe itp. No ale cóż, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem ...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.