![]() |
#1 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Dziennikarstwo - ZBIORCZY
Drogie wizaznki mam nadzieje ze mi pomozcie
![]() Chciaalm zapytac o studiowani dziennikartstwa ![]() Co myślicie o tym kierunku, czy jest ciezki, czy wrecz przeciwnie podoba sie Wam i jst bardzo przyjemny. jakie przedmioty sa wymagane na maturze oprocz jezyka polskiego rozszerzonego i jezyka obcego. Jakie macie opinie o uczelniach w tych miastach? Co bylo najtrudniejsze na tych studiach? Jaki panuje klimat-jest mila atmosfera czy wysig szczurow?/ Czy szkoly organizuja jakies praktyki w redakcjach /tv? I kim chcialybyscie zostac po takich stuiach- redaktorem w gazecie, a mzoe dziennikarzem w tv ? Mature bede zdawala wprawdzie za 2 lata, ale juz teraz chcialabym wiedzuiec do jakich przedmiotw trzeba sie bardziej przylozyc w liceum ![]() Bede bardzo wdzieczna, studentkom DZIENNIKARSTWA ,ktoire udziela mi odpowiedzi na te pytania ![]() Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!
o, też chętnie poczytam o tym kierunku, jeśli można.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Wiesz, sam kierunek jest zapewne ciekawy, ale tak mysle, że akurat jako dziennikarz najczęściej chyba pracują osoby, które nie skończyły takich studiów. Jeśli masz dobre pióro, język, siłę przebicia - bez takich studiów też sobie poradzisz. Moze lepiej skończyć coś, co bardziej cię ukierunkuje? Cos, w czym mogłabyś sie specjalizaować jako dziennikarka
![]() Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie ma co ukrywać,że dzinnikarstwo to ciężki kawałek chleba.Dlatego wybrałam studia,które już szybciej zagwarantują mi byt,a o dziennikarstwie myślę jako o kursie albo ewentualnym drugim kierunku. Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
|
Cytat:
A jesli mozna wiedziec to co studiujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Studia nierozerwalnie wiążące się z dziennikarstwem to politologia, polonistyka, wszelkie języki - takie kierunki na pewno były by ci pomocne w zawodzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja studiuje prywatnie dziennikarstwo i komunikacje społeczną, ale wiadomo jak to jest na prywatnej uczelni....teraz robiłam praktyki, sama sobie załatwiłam po znajomości w jednej z kobiecych gazet bo moja szkoła proponowała mi ...prace w księgarni jako praktyki...
to są studia licencjackie, dopiero ten semestr mam ten kierunek bo wcześniej były semestry o ogólnym humanistycznym charakterze, szczerze mówiąc nie jestem jakos mega zadowolona, albo ma sie jakieś zdolności w tym kierunku albo nie...większość dziennikarzy nie skończyło właśnie dziennikarstwa, po praktykach jestem przekonana że to dobrze płatna praca i jeśli dobrze sie trafi to przyjemna ale niestety obecna w życiu 24h i często stresująca zresztą dziennikarz dziennikarzowi nie równy, jeden może pisać porady babuni w Pani Domu a drugi pisać dla Forbsa, a jeszcze inny dla Wyborczej- jeden i drugi to dziennikarze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a ja skonczyłam dziennikarstwo, jestem z dziennikarskiej rodziny, 2 lata pracowałam. Powiem jedno- jeśli nie mieszkasz w stolicy nie ma sensu. Na "prowincji' gazety padają, a nie powstaja. Płace marne (ok 100 na początek), a doświadczony dziennikarz, w ogólnopolskim dzienniku max 2700 netto, aleto jednostki. Pracujesz od rana do wieczora. Jesli coś trzaśnie w nocy-jedziesz, w dzień wolny-jedziesz, jak jestes na wakacjach-moga Cię sciagnąć. jeśli nie jesteś bezczelna, nie wchodzisz oknem, jak dzrzwi zatrzaskuja przed nosem, nie umiesz krzyczeć, masz skrupuły, nie chcesz rozmawiac z matką zgwałconej dziewczynki- nie dla Ciebie praca w dzienniku. Praca w tyg., miesiecznikach społeczno-kulturalnych, branżowych, modowych- to zupełnie inna bajka- tu praca fajna i na ludzkich zasadach, warto. dzienniki, radio- prywatne życie staje się marzeniem. Dementuję: poza stolica to nie jest JUŻ dobrze płatna praca, a była. Super Express, Wyborcza dla początkujących to tak samo marne pieniadze jak w urzędzie, a czesto tylko umowa o dzieło, o etacie marzenie
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jeszcze jedno-pisac mozna sie nauczyc, bo to czego uczą na studiach to jakis żart. Jeśli nie masz zyłki i talentu zostaniesz jedynie rzemieslnikiem. ja swój talent postanawiam zmarnować, bo psychicznie nie dawałam rady. A kasa marna.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja niezgodze sie że kasa marna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ale ja napisałam dokładnie gdzie kasa marna
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Super_karo, o anglistyce są już wątki, poszukaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Kilka wątków
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135561 I proszę,cały watek na ten temat http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=129041 A gdyby coś,to pytaj. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
ja jestem mgr dziennikarstwa
![]() ![]() ![]() a studia i owszem ciekawe, ale ja konczylam w poznaniu i nie wiem niestety jak jest w innych miastach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mówicie wydaje się ciekawy kierunek. Ale chyba trudny? Zresztą jak się nie ma talentu do pisania to pewnie, że tak
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Gabi buziak
![]() ![]() Gabi mam pytanie- a gdzie studiujesz dziennikarstwo w Wawie?
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
|
Cytat:
POdlaczam sie pod pytanie do Gabi-gdzie studiujesz dziennikarstwo w Wawwie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
2 lata temu mialam swoj wielki prywatny boom na ten kierunek. myslalam, ze to jest cos, co by mi odpowiadalo. szukalam w necie opinii studentow tego kierunku itp. bylam z klasa na wycieczce w jednej z gazet. tam uslyszalam, ze lepiej nie studiowac dziennikarstwa. lepiej cos innego, humanistycznego najlepiej, ale niekoniecznie. tylko jakis czas pozniej zaswiecila mi sie lampka: dziewczyno, ty jestes umysl scisly, to nie dla ciebie, nie dla ciebie profil humanistyczny w lo, nie dla ciebie to wszystko. teraz wiem, ze owszem, sama praca mi sie podoba, ale ze sa rzeczy, do ktorych nadaje sie bardziej.
wracajac do tematu, bylam rowniez na wycieczce z klasa w telewizji i w radiu. naprawde sadze, ze jesli chcesz byc dziennikarka, to badz. ale wybierz jakis inny kierunek studiow, a szukaj sobie juz teraz jakichs praktyk w mediach, postaraj sie jakos wkrecic w to srodowisko, poznawaj ludzi z tej branzy, to wszystko zaprocentuje w przyszlosci. pamietaj tez, ze wybierajac inne studia niz dziennikarstwo, zawsze masz jakby co jakas alternatywe. moze nie od razu znajdziesz prace w tym zawodzie, moze po pewnym czasie ci sie to znudzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Hmm...a jeśli ktoś chce studiować dziennikarstwo, ale wcale nie chce być dziennikarzem?
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() studiuje w Wyższej Warszawskiej Szkole Humanistycznej na ulicy Bema, mój kierunek to dziennikarstwo i komunikacja społeczna Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko się zastanawiam, czy jest sens studiować dziennikarstwo, jeśli z góry się wie, że nie chce się pracować jako dziennikarz, tylko robić właśnie coś takiego.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Mnie również interesuje dziennikarstwo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja po tym co zobaczyłam na praktykach mam już swoje zdanie, może być cięzko a nie musi, zależy od miasta, gazety, szefostwa itp
TŻ też pracuje w gazecie akurat komputerowej(KŚ) a studiuje informatyke, nie dziennikarstwo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Mam takie samo zdanie jak dziewczyny... lepiej studiować coś innego niż dziennikarstwo (np. socjologie, stosunki międzinarodowe)
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
wybaczam
![]() chociaż mały ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:28.