![]() |
#121 | |
Przyczajenie
|
Dot.: czystosc?
Cytat:
A co do kota w worku, tak naprawdę to taki slogan, nie niosący sam w sobie NIC. Bo co ma nieść: wygląd i wymiary penisa, wygląd i wymiary pochwy? Ciekawe, której by pasowało, że facet ocenia ją po wyglądzie jej narządów intymnych... Więc cóż dalej tym kotem jest - samo niedopasowanie anatomiczne narządów - poza jakimiś skrajnymi przypadkami, każda kobieta anatomicznie pasuje do faceta i na odwrót. Kolejna więc rzecz - wszystko co można sklasyfikować jako temperament, fantazje itd. - ale to w dużym stopniu można poznać rozmawiając ze swym partnerem, poznając jaki jest, czego chce, jakie ma oczekiwania odnośnie współżycia itd. Kolejny mit to rozstanie z przyczyn niedopasowania w łóżku. Jest to pomylenie przyczyny z rezultatem. Bowiem nie jest to przyczyna a konsekwencja, konsekwencja po prostu niepasowania do siebie, którą można było rozpoznać wcześniej, ale w wyniku zbliżenia seksualnego to poznanie następuje później - ludzie poznają się w nie tej kolejności co trzeba, można by powiedzieć. Poza tym przyczyną może być po prostu brak dostatecznej miłości - przedkładanie własnych potrzeb i upodobań nad dawanie siebie drugiej stronie. Nie będę rozwijał kolejnego wątku, ale tylko go zasygnalizuje - posiadanie wcześniejszych partnerów seksualnych z różnych względów może wpływać niekorzystnie na pożycie z obecnym partnerem.
Dla bydlaków gwałcicieli tylko kara śmierci ![]() Polit. poprawna frazeologia wyrugowuje rozwiązłość ze słownictwa a upowszechnia w życiu ![]() Prześladowany za poglądy ![]() Edytowane przez stanczyk Czas edycji: 2009-06-30 o 15:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Święte słowa Aggie. Więc ja też powinnam nie oczekiwać szacunku od innych bo błonka już nie ta??
Dzięki Bogu nie oceniam ludzi tak powierzchownie... Bo dla mnie przeszłość seksualna bądź jej brak nie określa człowieka, ale może jestem jakaś inna? ![]() Zawsze myślałam, że to jakim jest się człowiekiem i co się sobą prezentuje świadczy o szacunku a nie to co wyprawia w sypialni. Wychodzę z założenia, że jeśli ja sama siebie szanuję, robią to też inni bez względu czy jestem cnotliwa czy nie. Bo szacunek do siebie siedzi w głowie, a nie między nogami. Gdyby ktoś oceniał mnie po tym, co robię w łóżku pomyślałabym, że coś tu z kimś jest nie tak, bo jakby nie patrząc... To MOJA sprawa, MOJE życie, MOJE łóżko. Zdecydowanie bardziej nie będę szanować współpracownicy, która 'podkłada świnie' kolegom z pracy, niż osobę czerpiącą przyjemność z seksu przed ślubem. * jestem katoliczką, wierzę, SZANUJĘ wybory innych, ale nie znoszę generalizowania w stylu "ona już po, nie szanuje się, a ta przed to sobie kogoś znajdzie bo to skarb" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Shanaya, masz rację. Gorzej ocenię kobietę która robi ludziom świństwa niż kobiete, która nie chce byc dziewicą aż do dnia ślubu.
Poza tym pogląd "ona już nie jest dziewicą, więc nie jest wiele warta" - ciekawa jestem, czy w taki sam sposób oceniłoby się mężczyznę, z którym owa "rozpustnica" cnote straciła? Bo o tym jakos sie nie wspomina, albo ja niedokładnie czytam ![]()
![]() |
#125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;13025987]Może i bzdury, ale ja w ósmym roku pożycia czuję się szczęśliwsza niż pewna, odpowiednio doświadczona 24-latka na dwa miesiące przed ślubem.[/QUOTE]
Jeśli odnosisz się do przypadku konkretnej osoby, to istotnie może się tak zdarzyć. Jednak to nie jest gwarancją, że osoba pozostająca w dziewictwie aż do ślubu będzie przez całe życie szczęsliwa z mężem. Podobnie jak i nie mozna zakłądać, że dziewczyna która miała partnerów seksualnych przed śłubem (często wielu) nie będzie szczęsliwą żoną i matką, której w głowie ani zdrady, ani inni mężczyźni. Mnie mozna by nazwać osobą ze sporym doświadczeniem w sprawach seksu przedmałżeńskiego, a jestem szczęśliwą mężatką - ślubną od 3 lat, w nieformalnym związku - od 12-tu ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
A wg mnie nie
![]() ![]() Parę banałów - selektywnie i subiektywnie ![]() Co do szacunku - religia chrześcijańska (nie, nie tylko katolicyzm) WYMAGA szacunku wobec KAŻDEGO. Więc osoby dające do zrozumienia, że są "lepsze" ponieważ zachowały dziewictwo popełniają grzech pychy. Ogólnie taka postawa ma niewiele wspólnego z nauczaniem którego kolwiek z kościołów chrześcijańskich i z Pismem Świętym jako takim. Czystość to nie to samo co dziewictwo. Można być "czystą/m" nie będąc dziewicą/prawiczkiem i na odwyrtkę ![]() Seks w sposób jedyny w swoim rodzaju łączy ludzi (endorfiny, oksytocyna itd.). Dlatego bardzo uzasadnionym się wydaje, by tego rodzaju "klejem" próbować połączyć się na całe życie, a nie "rozpuszczać" go w kolejnych łóżkach. Zwłaszcza myląc środki z celami (np. oddając ciało w poszukiwaniu miłości/akceptacji itp.). Każda miłość chce być jedyna i niepowtarzalna. Zachowanie siebie dla jedynego partnera jest JEDNYM ZE sposobów pokazania mu/jej jak bardzo jest wyjątkowy/a. Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by nie cenił sobie takiego "daru". Religia katolicka uważa seks za coś fantastycznego. W małżeństwie. Seks małżeński to nie tylko pozycja misjonarska przy zgaszonym świetle. Naprawdę ![]() IMHO (i nie tylko) faceci podlegają takim samym prawom i obowiązkom jak i panie. No ale kulturowo się ugruntowało, że "mężczyzna zdobywa", a "kobieta się oddaje". Stąd - zgodnie z tym kanonem - dobry samiec to taki, co miał sporo partnerek, zaś kobieta - taka, która zachowała dziewictwo. Jest to o tyle "uzasadnione", że chodzi zawsze o trudniejszą ścieżkę - mężczyzna musi się starać, aby dotrzeć do alkowy (w założeniu), zaś kobieta, by zachować czystość. No a ludzie cenią sobie to, co trudne ![]() I pewnie walka z tymi wiatrakami będzie jeszcze trwać przez pokolenia... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;1302968 4]Masz rację, 'jednym ze sposobów'. Jeśli moje życie potoczy się tak, że rozstanę się ze swoim TŻtem i będę w związku z innym mężczyzną, to również to będzie miłość wyjątkowa, miłość niezwykła.[/QUOTE]
Nie da się zaprzeczyć. A w teorii ta "największa" miłość w życiu powinna być zwieńczona ślubem. Stąd postulat, by dla tej "naj" zachować NAJwięcej jak się da ![]() ![]() I nie zrozum mnie źle - to jest postulowany stan idealny. A człowiek idealny nie jest. No ale do ideału powinien dążyć... Seks przedmałżeński nikogo nie przekreśla, ani tym bardziej nie odbiera szans na świetne małżeństwo. Ale - moim zdaniem - tym szansom (co najmniej) nie pomaga. [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;1302968 4] Ilu ludzi na świecie tyle wyobrażeń o miłości, więc mój grzeszny brak dziewictwa nie zmieni faktu, że będę ufać, kochać! i uwaga: szanować.[/QUOTE] UWAGA! Twoim (i innych!) OBOWIĄZKIEM jest szanować - siebie i innych. Temat grzeszności braku dziewictwa jest dość dyskusyjny, bo nie przypominam sobie, aby ktokolwiek mówił o dziewictwie w ten sposób. Mówi się właśnie o "czystości" - pewnej postawie związanej z wyznawanym światopoglądem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
drogie dziecko ,takiej pewnosci nie masz nigdy i uwierz mi za 10 lat bedziesz sie ze swojej naiwnosci śmiala. pomysl moze tak sie rozsmakuje w seksie ze bedzie chcial sprawdzic jak to jest z inna i co wtedy ?a moze bedzi echcial sprobowac czegos czego ty jako cnotka do slubu nie akceptujesz(a nie rozmawialiscie o seksie w szczególach przed ślubem ,bo nie wypada przeciez pytac o sex oralny ) i co wtedy ? Cytat:
Cytat:
jesli mąż bedzie mial stracha o twoich byłych to proponuje popracowac nad jego poczuciem wlasnej wartosci a to ze jest najwazniejszy to nie tylko zachowanie kawalak blony ale to ze z nim jestes ,masz dom,dzieci i chcesz z nim byc. Cytat:
masz meza ,masz 16 lat i pare dni temu postawilas na 1 karte ? nie kumam ale zycze powodzenia w slodkiej naiwnosci. ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Moze też wpłynąc korzystnie. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-06-30 o 21:10 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z Tobą. Dążenie do ideału powinno być dewizą każdego, z tym że dla każdego ideałem jest coś innego. Mam nadzieję, że dyskusja ta będzie nadal na tym samym poziomie a nie przerodzi się w walkę fanatyków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
2: Jasne. A człowiek który nigdy nie współżył ma w 100% sprecyzowane oczekiwania, a tym bardziej preferencje których jest w pełni świadom i jest w stanie je rzeczowo opisać. Na podstawie rozmowy można również ustalić, czy seksu, którego nie doświadczył, będzie potrzebował codziennie, czy może raz na miesiąc. A już szczególnie można się dogadać na temat tego, czy odpowiada obojgu taki sam seks, np. ostry, czy może raczej romantyczny. Może wolny, a może jak najszybciej. Może długa gra wstępna, a może w ogóle bez. Nie wie się takich rzeczy przed rozpoczęciem współżycia, bo i skąd? 3: ja bym jednakowoż chętnie się dowiedziała, z jakich względów może to wpływać negatywnie. Poza oczywiście lękiem, że "będę gorszy od poprzedników" co wynika z kompleksów. [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;13025987]Może i bzdury, ale ja w ósmym roku pożycia czuję się szczęśliwsza niż pewna, odpowiednio doświadczona 24-latka na dwa miesiące przed ślubem.[/QUOTE] Widocznie akurat ta 24-latka ma jakiś problem. Ja mam 20 lat, trzeciego partnera i w życiu nie czułam się szczęśliwsza. Cytat:
---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:33 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- Cytat:
I nie mam zamiaru nikomu okazywac, że jest gorszy czy lepszy. Ja tylko Wam przedstawiam moje myślenie i poglady. Nie rozumiem tych ataków. Uwazam dziewictwo za piekne przeżywanie swojej seksualności i znam mężczyzn(w każdym wieku), którzy myślą podobnie. Edytowane przez pagzik Czas edycji: 2009-06-30 o 23:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
pagzik nikt Cie tu nie atakuje, kazdy wyraza tylko swoje zdanie
![]() ja jestem z moim TZem prawie 4 lata i jest on moim pierwszym facetem (zreszta ktorym moglby byc skoro zaczelismy sie spotykac jak mialam 15 lat? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
przedstawilam ci jak bardzo jestes naiwna wierząc ze brak sexu=wierność zycie jest troche inne niz fantazje wolalabym aby moja corka miala bardziej realistyczne spojrzenie na świat winnym przypadku dostanie po tylku o wiele bardziej od zycia niz bym chciala. Cytat:
nie mniej jednak życze powodzenia. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Napisane przez pagzik
![]() Uwazam dziewictwo za piekne przeżywanie swojej seksualności i znam mężczyzn(w każdym wieku), którzy myślą podobnie. Gratuluję poznania mężczyzn w każdej grupie wiekowej i wypowiadania się w ich imieniu ![]() Wybacz ale ja również nie rozumiem tej całej dorabianej ideologii związanej z czystością przedmałżeńską. Chcesz być dziewicą do nocy poślubnej OK - szanuję Twój wybór, w końcu świadomie go podjęłaś. Ale śmieszą mnie nieco śpiewki w stylu 'Jestem nienaruszona więc mąż będzie ze mną na amen.' Z drugiej strony rozbawiła mnie wypowiedź bodajże stanczyka, który napisał, że wszystko da się rozmową ustalić przed. Ale za przeproszeniem... Jak do cholery?! Jak ludzie mają się dogadywać w tych sprawach nie mając o nich zielonego pojęcia? To tak jak rozmowa głodnego z najedzonym, pogadać można, ale co potem gdy nasze wyobrażenia nie będą się pokrywały z rzeczywistością? Jeżeli nie mam o czymś pojęcia to o tym nie dyskutuję i tyle. A wiedza książkowa bądź z innego źródła nie zawsze pokryją się z naszymi doświadczeniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
Tak sobie czytam i troche śmiać mi się chce jak są atakowane osoby pozytywnie wypowiadające na temat czekania na tego jedynego, czy tę jedyną przez użytkowników którzy mieli wielu partnerów.
![]() Dlaczego próbujecie zniszczyć czyjeś ideały? Przecież jeśli "pagzik" ma takie poglądy w tych sprawach, to ja jej powiem trzymaj się swych zasad, masz szansę że ci się uda, tylko myśl głową... A wy od razu, że to głupota, że nie zna życia, że to tak nie jest, że się pomyli. No z takim podejściem to bardzo prawdopodobne, że będzie się miało wielu partnerów seksualnych... Dobre jest też gdy osoba mająca wielu partnerów seksualnych zarzuca komuś opowiadającemu się pozytywnie za czystością przedmałżeńską myślenie genitaliami. No przepraszam, ale genitaliami to jak na moje myśli raczej ta osoba co ma wielu tych seksualnych partnerów a nie ta co docenia dziewictwo dla tego jedynego/tej jedynej ![]()
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;1304142 8]A nie uważasz, że głupotą jest ślepa wiara w to, że jeśli dziewczyna zachowa czystość do ślubu to ten Jedyny jej nigdy nie zdradzi/zostawi/skrzywdzi?? Zwracamy uwagę na niedorzeczność i naiwność.[/QUOTE]
zgadzam sie z Shanaya ![]() jesli ktos chce czekac do slubu - prosze bardzo, to jego/jej wybor. ale to wcale nie oznacza ze maz nigdy jej nie zdradzi. jak bedzie mial ochote, to zdradzi. jaki to ma zwiazek z tym czy dziewczyna miala przedtem innych partnerow seksualnych? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do pogrubionego, ja mam jeden pozytywny związek do tego ![]() ![]() Jeśli kobieta kocha, ufa, wie, że tego chce i robi to w pełni świadomie, zabezpiecza się i przy tym nie krzywdzi nikogo to w czym problem?? Bo ja go nie widzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
cóż. do wiary nie trzeba doświadczenia. ja po prostu wiem, że skoro ofiarowałam swoją czystość Panu Bogu to On nie da mi krzywdy zrobić
![]() a Was szanuję, że podjęłyście taką drogę a nie inną, byleby Wam to wyszło na dobre. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
Więc jeśli chodzi o wiarę to szanuję jeszcze bardziej. Ta ideologia do mnie przemawia, pomimo, że się do niej nie stosuję. Nie podoba mi się dorabiana ideologia o której była mowa.
Powodzenia, pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Będę wdzięczna za czytanie moich wypowiedzi ze zrozumieniem i nie dorabianiem do niech czegoś, czego nie powiedziałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
no skoro zasady kościoła mamy w nosie to zawsze sie można rozwieść w razie gdyby ryby czyż tak nie jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
jasne, ze mozna.
kto powiedzial, ze nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:49.