![]() |
#91 | |
Wiedźma
|
Dot.: Precz woreczkom foliowym!!!!!
Cytat:
Konkretnie dostrzeganie wszędzie spisku, lobby, układu, jakkolwiek to nazwać. Zaintrygowało mnie, czy ten sposób myślenia obejmuje także pozapolitycznie dziedziny życia.
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolegów nawet kablował w czasie studiów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wiedźma
|
![]() Skoro już offtopujemy: Lemoorko, dlaczego nie masz awatarka? Przedtem miałaś. ![]()
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Mam nadzieję, że sytuacja szybko się poprawi. ![]() Idę do łóżka. Gdyby nie temperatura pewnie już bym tu wojowała o torby i wodę. ![]() Trzymaj się. ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | ||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mój poprzedni post świadczył o tym, iż z problemem trzeba walczyć od góry - dlaczego zwolennicy ekologii nie wymuszą na państwach ograniczenia znacznie emisji CO2 itd itp...? No bo komu to się opłaca? Przeróżni producenci i wytwórcy zaraz protestowaliby i tyle. Ograniczenia niby są ale nic nie zmieniają bo bogatsze kraje wykupują sobie limity emisji CO2 od biedniejszych krajów i stan jest i tak taki sam jakby i nie było ograniczeń A sytuacja z woreczkami foliowymi ![]() ![]() ![]() Walczenie z woreczkami foliowymi ... hmmm to tak jakby walkę z korupcją zacząć od zakazu produkcji kopert ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Wiele masz racji,beti-to na pewno
![]() Do mnie przemawia taka wersja np:jak 30% ludzi w Polsce postanowi nie korzystać z darmowych reklamówek,to automatycznie zmniejszy się ich produkcja-czyli będzie mniej smieci.Może jest to prosty tok myslenia,ale własnie taki przemawia do zwykłych ludzi,że cos jednk mogą zrobić,że od nich też cos zależy.No bo,jak mam np. wpłynąć na moje państwo,żeby ograniczyło emisję CO2?Mogę co najwyżej zagłosować w wyborach na partię,która ma to w programie(albo sama mogę zostać politykiem i z tym walczyć,ale to raczej mało realna wersja ![]() ![]() A czym TY możesz się pochwalić,jaki jest TWÓJ wkład w ekologię?Czy nie zakręcasz wody,jak się namydlasz pod prysznicem,bo to byłoby bezmyślne tak iść za tłumem?(swoją drogą,są różne "tłumy",część osób myśli jak ty,to znaczy,że nie jesteś w tym oryginalna,czyli też bezmyślnie powielasz postawę innych????) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od czegoś czeba zaczać ![]() Jescze raz napisze, zaden zryw się nie udaje, Andrju z Smaoobrony się o tym przekonał. Ja tez bez powodu sama od siebie nie zaczełam ograniczac woreczków- podsuneła mi to pani z drogerii- robiłam zakupy, ba zalewie jakies mazidło - ja z wysteknieniem czekam na mała reklamówke z napisem owej firmy i tu mnie zdumiało- pani powiedziała, że moge wrzucić do torebki, bo nic sie nie stanie- nie zrobiła tego w sposób niemiły, albo na zasadzie zaoszcędze te marne grosze dzieki Tobie ![]() Do tego doszedł przeczytany przeze mnie artykuł o ilości ton produkownaych woreczków i sama się zatrwozyłam. Więc prosze CIę beti33- policz ile możmey zdziałac- przeciez nie tylko Ty bierzesz woreczki, może zaraziż znajomych, ba może nawet nowakowa ze sklepu nie będzie pakowac do woreczka jogurciku, skoro za 5 minut zje go na śniadanie. A postawa strusia Emu- to żadna postawa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
W osiedlowym supermarkecie prawie całkowicie zrezygnowali z takich dużych reklamówek na rzecz foliowych siateczek i kasjerki pakują zakupy do tych siateczek (jednorazówek), średnio na jednego kupującego wypada 2-3 takie siatki ale czasem nawet wiecej (6-7). A nad kasą wisi kartka "Ograniczaj użycie jednorazówek!"
![]() :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
że jaka korupcja? co ma piernik do wiatraka?kęcic lody? a cóż to znaczy?
![]() wiesz, papier (to z drzewa gdybyś nie wiedziała. Drzewa jedzą robaczki.) jest odnawialny w 100 %, do wytworzenia woreczków potrzeba dużo chemii ![]() ![]() ![]() beti33 czyli według Ciebie należy nic nie robić, bo po co, tak? trzeba czekć, aż 110% Polaków zadeklaruje, że będzie segregowało śmieci, tak? wtedy można prowadzić jakąś kampanię na rzecz ochrony środowiska? Ciemnogród... wiesz, twoja postawa, bardzo bierna zresztą ![]() ![]() ale faktem jest, że nie od razu Kraków zbudowano.Trzeba zaczynać od małych kroczków ![]() ![]() Kto jak nie dorośli, rodzice, ma pokazać dzieciom, przyszłym pokoleniom, że można życ inaczej? Że nie tylko my żyjemy na tej planecie? Ja mam właśnie taką wizję. Tacy jak ty, zniszczą tę planetę. Zawalą ją tonami śmieci, zatrują toksycznymi gazami. I jak w filmach SF trzeba będzie się stąd wynieść. Na razie Ziemia jest tylko jedna ![]() Czy to tak wiele nie wziąć woreczka ze sklepu? Korona z głowy komuś spadła, może Tobie beti33? Jesli chodzi o wodę, to również nie leję jej podczas mycia zębów nadaremnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
uważam, że wystarczy aby ludzie przestali wciskać do koszyków z zakupami dodatkowe siatki "bo potem sobie wszystko upakuję", żeby nie marnowali wody w domach (burzliwy wątek "jak często się kąpiecie?"),
z tym szałasem jest trochę racji- ekologiczna poprawność w tych czasach, w dobie aerozoli, swetrów z poliestru itd jest baardzo trudna z drugiej strony wielu z nas trudno jest pojąć, jak można odmówić sobie 2x dziennie kąpieli w wannie wody wystarczy, żeby każdy zaczął pilnować siebie a do teog potrzebna jest jakaś edukacja tak jak plastikowe butelki mozna przetopić na włókno do produkcji odzieży, tak z siateczek niestety nic więcej zrobić się nie da moment produkcji jest finalnym zastosowaniem jestem za dużymi torbami, ale hm.. ja swoje torby muszę kupować w kauflandzie są po 8 zł, w auchan po 2,50 być może negatywne podejście do ekologii zmieniłoby się, wraz ze zmianą polityki sklepów kupić jednorazówki im się opłaca, ale wielokrotnego użytku już nie? trzeba na tym "zarobić"? ekologia w ten sposób staje się domeną ludzi bogatszych, którzy paradoksalnie zużywają więcej wody, kupują więcej plastików niż rodzina żyjąca "pod kreską", której może być nie stać na torby za 8zł tymczasem ja często zapominam z samochodu torby i przyznam- nie kupuję nowej mówię tu o torbach z wytrzymałych włókien syntetycznych
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Już wyjaśniam - oprócz kosztów foliówek jest jeszcze koszt utraconych klientów, którzy mając do wyboru dwa sklepy obok siebie, z których jeden oferuje darmowe foliówki (darmowe z punktu widzenia klienta) i drugi, który nie daje torebek, wybiorą sklep pierwszy i tam będą dokonywać zakupów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||||
Zadomowienie
|
Xandro:
Cytat:
Cytat:
Zauważ, że IKEA czy Yves Rocher mogą sobie pozwolić na rezygnację z toreb foliowych ponieważ oferują unikatowe produkty i klienci są do nich przywiązani. Słowem jeśli chcę kupić wodę toaletową Les Plaisirs Nature to znajdę ją tylko w YR, a nie w kosmetycznym na rogu ulicy - nie mam wyboru co do sprzedawcy. Dlatego sprzedawca ma tutaj przewagę nad klientem i może narzucić pewne rozwiązania. Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
xandra ok, wiem o co Ci chodzi, ale jeśli np. popatrzeć na krakowskie mniejsze sklepy, osiedlowe sklepiki, gdzie właściciel jest jeden, to nie znajdziesz takiego, który nie rozdawałby tych zrywek na prawo i lewo. A reklamówki wielo-razowej ze świecą można szukać. Oczywiście, że mi się to nie podoba.
Cytat:
![]() Z innej beczki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
A jak by Wam się spodobała ustawa, która nakazywałabym sklepom sprzedaż jednorazówek? Np po 5 groszy. Co byście wtedy zrobiły?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli w Irlandii wprowadzenie opłaty spowodowało spadek zużycia toreb foliowych o 95% to naprawdę gra warta jest świeczki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Ja byłabym za, bo przynajmniej nikt z marszu nie pakowałby mi moich zakupów do jednorazówek, a teraz jest to b. powszechne, traktowane przez sprzedającego jako coś normalnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Znalazłam jeszcze inne dane dotyczące średnich płac i wtedy proporcjonalnie do wynagrodzeń woreczek w Polsce kosztuje 15 groszy Edytowane przez Abuba Czas edycji: 2007-10-31 o 11:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
CZy to jest dobry uczynek, czy nadgroliwośc? Jezeli ktos chce wspomoc Polskie Harcerstwo, to i tak wrzuci, bez względu na to, czy harcerz dometsos z masłem spakuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Ja też jestem za płatnością za torebki foliowe. Byłoby mniej śmieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
JA tez nie lunbie harcerzy pakujacych moje zakupy, duzo razy zdazyło mi się ze zanim zdązyłam ich zauwazyć i poprosić zeby nie pakowali moich zakupów to już miała spakowane prawie wszystko do osobnych jednorazówek...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Donoszę, iż w Tesco pojawiły się ekologiczne torby na zakupy - szczegóły pod linkiem: http://www.tesco.pl/oferta/torba-na-cale-zycie/
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
U mnie w sklepie też są w sprzedaży torby ekologiczne.Nawet fajne, różnokolorowe, z dużymi uszami, kosztują 4zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
u mnie w żadnym sklepie na osiedlu nie ma ekologicznych worków
![]()
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.