Ty decydujesz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-22, 16:06   #1
pomarancza89
BAN stały

zmiany klimatu

Średnio wiedziałam gdzie to dać, bo mi nigdzie nie pasuję
Pomyślałam jednak, ze tutaj będzie się cieszyć to większym odzewem

co WY myślicie o takich akacjach jak ta:

http://www.tydecydujesz.org/

bierzecie w nich udział? pomagacie?
może kogoś zainteresuje i ta

ze strony:
" "Zmiany klimatu to największe wyzwanie, z którym przyszło się zmierzyć nam i przyszłym pokoleniom"
-- Ban Ki-moon, Sekretarz Generalny ONZ
TY DECYDUJESZ

Świat w twoich rękach

Susze, powodzie, huragany, brak dostępu do wody pitnej. Zmiany klimatu postępują szybciej niż naukowcy przewidywali jeszcze kilka lat temu i zabijają życie na naszej planecie. Jednak mamy jeszcze szansę na uniknięcie katastrofy. Aby tak się jednak stało…
Potrzebujemy zdecydowanych działań gwarantujących redukcje emisji gazów cieplarnianych. Może je zapewnić jedynie światowe porozumienie w sprawie ochrony klimatu.
Wiemy już, że wzrost średniej temperatury na Ziemi o zaledwie 1,5 °C bedzie mieć nieodwracalne konsekwencje dla ludzi i przyrody, a skok powyżej 2 °C niesie ze sobą ryzyko tragicznych zmian, których człowiek nie będzie w stanie kontrolować.
Politycy mogą to jeszcze zmienić.

Ty Decydujesz - to akcja mobilizująca polityków do działania w kwestii ochrony klimatu i transformacji gospodarczej opartej na czystych technologiach. To głos wszystkich, którym zależy na życiu ludzi i zwierząt zagrożonych zmianami klimatu.

"
pomarancza89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-22, 18:35   #2
ichii
Wtajemniczenie

Dot.: zmiany klimatu

oni zapominają, że gdy stare umiera, rodzi się nowe.

zmiany klimatu są naturalne, towarzyszą naszej planecie od początku i ingerowanie w nie wydaje mi się kompletnie nienaturalne i nielogiczne.
a określenie "tragiczne zmiany" jest grubo przesadzone
Stary 2009-11-22, 20:00   #3
teofano86
Zadomowienie

zawsze warto coś robić, może pozakładają filtry na wszystkie kominy, może w końcu będzie segregacja śmieci od a do z a nie tylko kto chce.
Ain't nothing I'd rather do
Goin' down, party time, My friends are gonna be there too
[...]"

teofano86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-22, 21:39   #4
girl99
Zakorzenienie

Taaa XD

Ja jestem na Ochronie Srodowiska i sie dowiedzialam, ze efekt cieplarniany wcale nie jest taki zly oO (bo gdyby nie doszlo do efektu cieplarnianego w czasach, kiedy Ziemia byla mloda, to dzis by nas nie bylo XD tak wiec, moja wszelka wiedza legla w gruzach :P) dodatkowo lepiej jak jest cieplej, bo przynajmniej niektore rosliny nie wymra) tak wiem, tez sie dziwie, ale powtarzam, to co uslyszalam na wykladach:P
I o akcje sie nie martwcie jak dotrwam i skoncze studia, to osobiscie wyelimiuje wszelkie zanieczyszczenia hihi XD

Vamos España

Edytowane przez girl99
Czas edycji: 2009-11-22 o 21:41
girl99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-23, 09:02   #5
bianeczkaa
Zakorzenienie

Tylko ze tysiące lat temu, efekt cieplarniany był pochodzenia naturalnego, a spaliny samochodów, dymy z kominów i inne zanieczyszczenia nie są naturalne i postęp ocieplenia jest zbyt szybki. Nie wiem czy wiecie, ale takie coś prowadzi do załamania klimatu i może nastąpić kolejne zlodowacenie a wtedy sobie znikniem Jestem po katedrze ekologii więc coś na ten temat wiem.

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
Napisane przez girl99 Pokaż wiadomość
Taaa XD

Ja jestem na Ochronie Srodowiska i sie dowiedzialam, ze efekt cieplarniany wcale nie jest taki zly oO (bo gdyby nie doszlo do efektu cieplarnianego w czasach, kiedy Ziemia byla mloda, to dzis by nas nie bylo XD tak wiec, moja wszelka wiedza legla w gruzach :P) dodatkowo lepiej jak jest cieplej, bo przynajmniej niektore rosliny nie wymra) tak wiem, tez sie dziwie, ale powtarzam, to co uslyszalam na wykladach:P
I o akcje sie nie martwcie jak dotrwam i skoncze studia, to osobiscie wyelimiuje wszelkie zanieczyszczenia hihi XD
jakbyś trochę bardziej uważała na zajęciach to może byś wyciągnęła logiczny wniosek, bo skoro będzie coraz cieplen i rosliny ciepłolubne będą miały jak w raju i nie wymrą to dla tych które nie tolerują ciepła oznacza to śmierć

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-23, 09:44   #6
pomarancza89
BAN stały

z własnego doświadczenia wiem, że każdy ma inną wizję tego , co będzie efektem ocieplenia, na pewno ma plusy, ale także minusy...
wydaje mi się, że nikt na prawdę nie wiem jak ogromne mogą być zniszczenia, a jeśli nawet nic się nie stanie, to czy nie warto chociaż spróbować? niektóre rzeczy są wprost banalne, więc nie wiele trzeba
spróbujmy zapobiegać na pewno nie zaszkodzimy
pomarancza89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-23, 16:09   #7
girl99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Tylko ze tysiące lat temu, efekt cieplarniany był pochodzenia naturalnego, a spaliny samochodów, dymy z kominów i inne zanieczyszczenia nie są naturalne i postęp ocieplenia jest zbyt szybki. Nie wiem czy wiecie, ale takie coś prowadzi do załamania klimatu i może nastąpić kolejne zlodowacenie a wtedy sobie znikniem Jestem po katedrze ekologii więc coś na ten temat wiem.

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

jakbyś trochę bardziej uważała na zajęciach to może byś wyciągnęła logiczny wniosek, bo skoro będzie coraz cieplen i rosliny ciepłolubne będą miały jak w raju i nie wymrą to dla tych które nie tolerują ciepła oznacza to śmierć
Tak sie sklada, ze uwazam Pani Ekolog I gdyby Pani mgr czytala wyrazniej, to by przeczytala, ze napisalam, ze NIEKTORE nie wymra, bo bedzie to dla nich korzystne. Natomiast nie przypominam sobie, zebym wspominala, ze to bedzie korzystne dla wszystkich.

Vamos España

Edytowane przez girl99
Czas edycji: 2009-11-23 o 16:12
girl99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 18:45   #8
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez pomarancza89 Pokaż wiadomość
z własnego doświadczenia wiem, że każdy ma inną wizję tego , co będzie efektem ocieplenia, na pewno ma plusy, ale także minusy...
wydaje mi się, że nikt na prawdę nie wiem jak ogromne mogą być zniszczenia, a jeśli nawet nic się nie stanie, to czy nie warto chociaż spróbować? niektóre rzeczy są wprost banalne, więc nie wiele trzeba
spróbujmy zapobiegać na pewno nie zaszkodzimy
Dokładnie tak Po co się kłócić, na ile zmiany w klimacie są naturalne, a na ile spowodowane przez człowieka, skoro przez ten czas można posortować śmieci.
Stary 2009-11-26, 20:25   #9
maddus
Przyczajenie

Ty decydujesz

Słuchajcie jest prowadzona kampania TY DECYDUJESZ pewnie już o niej słyszeliście i ciekawi mnie co o niej myślicie? Ja podpisałam petycję na ich stronie tydecydujesz.org ale czy faktycznie mamy szanse wpłynąć na Rząd? To że mamy wpływ na środowisko to tego jestem pewna ale na Rząd? Staram się żyć ekologicznie na ile mogę a wy?Moi teściowie ekologię mają w D... mam nadzieję że wasze podejście jest inne
maddus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 20:31   #10
rapifen
Zakorzenienie

Dot.: Ty decydujesz

Mnie bardziej martwi to że ludzie nie sprzątają chodników i pod sklepem leży psie rozwolnienie niż to że ktoś puszcza 100 ml wody za dużo przy myciu naczyń.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 20:35   #11
Ponura
Wtajemniczenie

A ja nie wiem, o co chodzi...

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-26, 20:40   #12
paula78
Zakorzenienie

Tak szczerze to staram sie byc eko ze wzgledu na rachunki bardziej niz sama naturę a już gadanie polityków o zyciu eko ,spotykanie sie na jakis wyspach ,latanie samolotami to hipokryzja.

Ja mam jeżdzic autobusem,wydawac 50 zł na żarówki ,pytanie kto na tym zarobi ?
ani ja ani moje dziecko,wnuki nie dożyja rozpuszczenia lodowców ,zuzycia gazu itp więc tak szczerze mam powazniejsze problemy.

I bardziej obchodzą mnie pety,kupy i puszki na chodnikach ,trawnikach ,plaży.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 23:48   #13
Marzeniatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość
A ja nie wiem, o co chodzi...
Dla jasności:
http://www.wirtualnemedia.pl/article...jesz_wideo.htm

B L O G

Marzeniatko wystarczy Marzena
Marzeniatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 00:10   #14
Elfir
Zakorzenienie

Masz wpływ na rząd - podczas głosowania co 4 lata.
Ekologia to fajne hasło, ale w dobie kryzysu za kosztowne.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 12:13   #15
maddus
Przyczajenie

Ponura tak w skrócie
Ty Decydujesz - to akcja mobilizująca polityków do działania w kwestii ochrony klimatu i transformacji gospodarczej opartej na czystych technologiach. To głos wszystkich, którym zależy na życiu ludzi i zwierząt zagrożonych zmianami klimatu.
to ze strony tydecydujesz.org i tam mozna złożyć oddać swój głos.

"I bardziej obchodzą mnie pety,kupy i puszki na chodnikach ,trawnikach ,plaży"
Paula78
tu się z tobą zgadzam ale my mamy jeszcze wybór a nie robiąc nic skazujemy nasze potomstwo, Tak mi się wydaje. Nie ma danych mówiących o tym kiedy nadejdzie przełomowy czas. My mozemy to spowolnić lub przyspieszyć.
Żarówki można już kupować za 5-7 zł mam takie w całym domu i mimo zabaw kontaktami mojego syna jeszcze żadna się nie spaliła.

Wydaje mi sie że inicjatywa jest dobra bo ja kupując zmywarkę wybrałam najekonomiczniejszą i sądzę że firmy przemysłowe kupując sprzęt do swoich fabryk rownież tym powinny sie kierować
Stary 2009-11-27, 13:19   #16
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Pytanie tylko czy te zmiany tak realnie cokolwiek zmienią. Bo spotkałam się z opiniami, że tak naprawdę zmiany klimatu przebiegają naturalnie, zawsze były i będą, więc choćbyśmy nie wiem jak zmienili nasze technologie - one (zmiany) i tak nadejdą.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 15:41   #17
maddus
Przyczajenie

Ja wg nauk mojej mamy wolę na zimne dmuchać a pozatym moimi poczynaniami nikomu nie zaszkodzę natomiast bezczynnością tak!

Znalazłam ciekawy artykuł na wp http://future.wp.pl/kat,111406,title...4sticaid=192e0

piszą tam ze są dowody na to że aktualne zmiany klimatyczne różnią się od wcześniejszych własnie tym ze tamte wywołane były zmianami naturalnymi a do tych również przyczynił sie czlowiek.

Warto więc petycję podpisać
Stary 2009-11-27, 20:42   #18
panierrka
Zadomowienie

Rozważni ludzie mówią, że zmiany są cykliczne i nie ma co przesadzać, a ja się z nimi zgadzam

A jak nie ten, to kto inny zbierze kasę, więc...

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 21:02   #19
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Masz wpływ na rząd - podczas głosowania co 4 lata.
Ekologia to fajne hasło, ale w dobie kryzysu za kosztowne.
żeby to była prawda.
przed wyborami to wszyscy pięknie mowią co trzeba ,a co nie.po wyborach zaczyna się zwyczajne życie.
czasem mam dość,bo za każdym razem mam wrazenie,że w końcu coś się zmieni,a zostaje jak zwykle.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-30, 12:07   #20
maddus
Przyczajenie

Myślę że ani ja ani wy nie mamy tak na prawdę wystarczającej wiedzy na temat dowodów ocieplenia klimatu i wpływu co2. Część powoluje się na jakieś żródła ale czy one są wiarygodne? Każdy chce być mądry ale tylko naukowcy na najwyższych szczeblach znają prawde i mają dowody a my szarzy ludzie mozemy rozsiewać tylko zasłyszane lub przeczytane plotki.
Tak czy siak lepiej na zimne dmuchać. Dla mnie ta kampania ty decydujesz to nie tylko walka o co2 ale taki rodzaj buntu, sprawdzenia czy da sie coś zrobić, czy faktycznie mamy wpływ na rząd. Jeśli nie to tylko straciłam minutę na podpisanie tej petycji, jeśli jednak tak- to do końca życia będe z siebie dummna
Stary 2009-11-30, 12:18   #21
Elfir
Zakorzenienie

Świat zaczyna odczuwać skutki działań ochronnych. W lodzie Grenlandii coraz mniej ołowiu, bo jeździmy na benzynie bezołowiowej i gazie.
Zużycie kopalin się zmniejsza gdyż współczesne piece i silniki są bardziej wydajne a poza tym nasz sprzęt w domach to AA++. W Europie furorę robią pompy ciepła i budownictwo pasywne, wymagające tyle energii do ogrzania domu ile pobiera mocna żarówka.
Problemem nadal są śmieci.
Spójrzcie na przyczyny ekonomicznego kryzysu na świecie. Załamanie się systemu kredytowego, który napedzał zakupomanię, rozbuchany konsumpcjonizm zachodu.
Co roku nowe ciuchy - bo moda minęła, co pięc lat nowy samochód, telewizor - bo wchodzą nowe technologie. Co roku nowy komputer, komórka - bo zeszłoroczny już przestarzały.
A takie zachowanie nie jest ekologiczne. Sprzęt AGD nie podlega recyklingowi w 100%.
To prowadzi nas do wniosku, że aby pozbyć się kryzysu nie mozna być ekologicznym. Albo ściśle przestrzegane zachowania ekologiczne wpedzą nas w kolejny kryzys.

Poza tym my tu sobie gadu gadu a Chiny mające ekologię w czterech literach radzą sobie pomimo kryzysu. W USA ekologia jest wynikiem kłopotów finansowych a nie filozofią zycia.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-11-30 o 12:21
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-30, 12:44   #22
effcia82
Zakorzenienie

ta cała ekologia to biznes. wielkie korporacje ciągną z tego ogromne zyski podobnie jak koncerny farmaceutyczne ze świńskiej grypy.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-30, 13:44   #23
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maddus Pokaż wiadomość
Ponura tak w skrócie
to ze strony tydecydujesz.org i tam mozna złożyć oddać swój głos.
Dziękuję .

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Pytanie tylko czy te zmiany tak realnie cokolwiek zmienią. Bo spotkałam się z opiniami, że tak naprawdę zmiany klimatu przebiegają naturalnie, zawsze były i będą, więc choćbyśmy nie wiem jak zmienili nasze technologie - one (zmiany) i tak nadejdą.
Słyszałam to samo. Ale i tak wydaje mi się, że rozsądnym jest wspieranie technologii, dzięki którym np. samochody emitują mniej spalin (mniej smrodu!), zużycie prądu jest mniejsze (mniej zapłacę), itd. Ekologia powinna iść w parze z ekonomią (czy raczej ekonomicznością).

A swoją drogą, może mi ktoś powie, dlaczego teraz tak jest, że np. nie można naprawić drukarki czy piecyka (znaczy, można, ale często taniej wyjdzie kupno nowego). Kupuje się nowe, a stare idą na złom, wysypiska śmieci rosną...Esz...

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-30, 16:52   #24
maddus
Przyczajenie

zgadza sie ponura tak jest z większością sprzętu. Ja bym się nie zgodzila z opiniami że ekologia jest niemożliwa w dobie kryzysu, fakt jest taki ze polskich produktów u nas się malo sprzedaje wolimy te zagraniczne przez co nasze marki obniżają swoją cenę kosztem jakości aż wreszcie zamykają produkcję. Mieliśmy wiele fabryk o bardzo wysokim standarcie ale zagraniczne G... O było "lepsze" dla wielu więc sami pod soba dołki kopiemy. Mam nadzieję że w kwestii ekologii nie obudzimy się z ręką w nocniku. Radzę działajmy już teraz, podpisujcie dziewczyny tę petycję moze uda się coś wskórać.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości