![]() |
#181 | |
Pani Mizantrop
|
Dot.: Ekspres do kawy - ciśnieniowy czy przelewowy?
Cytat:
![]() |
![]() |
#182 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#186 |
Pani Mizantrop
|
W ogole moj ekspres mnie wybitnie nie lubi. Zawsze, kiedy probuje go odkamienic zgodnie z instrukcja obslugi, to nie dziala, chocbym sie i godzine z nim meczyla. Dlatego zawsze prosze meza, zeby odkamienil, on nie ma z tym zadnego problemu, to czary jakies normalnie chyba sa
![]()
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
szczerze mówiąc, ja miałam ekspres, ale jakoś nie zachwycił mnie tak bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
my kupiliśmy teściom ekspres ciśnieniowy, z delonghi, jakiś totalny basic, bez pojemnika na mleko i innych udziwnień, bo teściowie takich nie lubią - piją zwyczajną, czarną kawę. Ich wcześniejszy padł śmiercią naturalną po 7 latach użytkowania. Z tego są bardzo zadowoleni. Sami też dużo bardziej chwalą sobie ciśnieniowy, niż przelewowy (taki też mają, w biurze, i nie za bardzo go lubią)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Konto usunięte
|
U mnie rządzi French Press, kawiarka to za dużo roboty :P Myślę o ekspresie ciśnieniowym, mam kolbowy ale jest hmmm słaby :P Też dużo sprzątania...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Pani Mizantrop
|
Wlasnie z tych wzgledow nie lubilam ekspresu kolbowego. Mialam z 10 lat temu taki maly kolbowy z Saeco i nie przepadalam za nim. Chociaz kawe robil dobra, ale to za duzo roboty i sprzatania jak dla mnie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz.52
Chciałabym kupić ekspres do kawy, który ma możliwość regulacji ilości kawy i mleka. Dobrą opcją wydawały się ekspresy Philips, ALE okazało się, że regulacji nie wybiera się w menu, tylko leci kawa/mleko i klikam przycisk jeśli wystarczy mi kawy/mleka. Dla mnie to opcja bez sensu, bo wolałabym w menu wybierać sobie takie opcje. Znalazłam taką funkcję w dość starym ich ekspresie (3200), gdzie mam 3 stopniową regulację mocy kawy i ilości mleka PRZED zaparzeniem kawy. Pasi mi ta opcja, ale zastanawiam się dlaczego Philips z niej zrezygnował? Może nie sprawdzało się? A może ktoś zna ekspres o podobnych funkcjach? Podpowiedzcie coś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
[1=44fee507034f68ecff0b692 d635bddccdf886c4e_65540ba 289b10;87357186]Treść usunięta[/QUOTE]
Jaki dokładnie masz model i dlaczego wybrałaś akurat ekspres tej firmy? Jak długo go masz? Wydaje mi się, że jest mało popularna ![]() Jeśli chodzi o Philipsa, to właśnie miałam na myśli serie Latte Go. Są bardzo popularne i rozreklamowane, a zupełnie nie wiem co w nich takie szczególnego. Zainteresowały mnie jeszcze ekspresy Saeco- też mają regulacje kawy i mleka. Minus taki, że są dość drogie. Delonghi też mają regulacje, ale raczej odpadają ze względu na dużą awaryjność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zadomowienie
|
Ja deliberuję, czy kupić sobie ekspres ciśnieniowy, taki nie za drogi, z młynkiem. Piję 1 kawę dziennie, ale jak przez 5 dni w tygodniu jestem w pracy, to piję ją w pracy (z ekspresu). W domu mam tani, kolbowy, ale nie smakuje mi kawa z niego, więc marzy mi się taki ekspres z prawdziwego zdarzenia. Tylko, czy to ma sens, jak używałabym tego raz na tydzień?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
W przypadku Jury jest trochę inna konstrukcja bloku. Czy dobrze, że nie jest wyciągany, trudno powiedzieć. Pamiętaj tylko, żeby stosować oryginalne tabletki do czyszczenia Jury, ponieważ one czyszczą i konserwują i spokojnie dają radę utrzymać ekspres w czystości. Oczywiście pod warunkiem, że czyścimy go regularnie. Taki komunikat wyświetla się gdzieś po 200 kawach. Z zamiennikami niestety bywa różnie. ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Przy nowym ekspresie powinny być zawsze papierki lakmusowe, dzięki którym sprawdzamy sobie, jaką mamy twardość wody i taką ustawiamy w ekspresie. Średnio przyjmuj się, że odkamieniamy ekspres co 1,5-3 miesiące. Jeśli w ekspresie nie pojawia się taki komunikat, to niestety musimy pamiętać o odkamienianiu, albo sobie zapisywać, bo jeśli będziemy przeciągać, to w efekcie kawa może być niedoparzona lub dysza może kiepsko spieniać mleko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Skoro jesteśmy w temacie ekspresów to poszukuję ekspresu do domu - ciśnieniowego, z młynkiem, z funkcją spieniania mleka, z opcją caffe late albo latte machiatto - budżet max do 3 tysięcy.
Kiedy można spodziewać się większych promocji - przed świętami czy w lutym? Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2019-11-23 o 18:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Konto usunięte
|
Sprawdzaj jeszcze w Black Friday. Na ceneo masz wykresy cen, widać czy rzeczywiście staniało, czy to tylko chwyt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Przyczajenie
|
NinaSimone - odnośnie Jury
Dobrze jest co jakiś czas zerknąć na zaparzacz, po wyciągnięciu tacy, poświecić latarką i zobaczyć w jakim jest stanie. Można go też z zewnątrz na ile się da ręcznie wyczyścić pędzelkiem. I ważna uwaga, nigdy nie zostawiaj fusów na dłużej, żeby nie zaszły pleśnią, bo mogą przenieść się do wnętrza. ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
Kawa z Saeco jest słabsza, bo te ekspresy mają małą jednostkę zaparzania do 9g. Nivona i Melitta do 12,5g a liderem na rynku jest Jura do 16g. Stąd ta różnica w smaku. Szczególnie odczuwalne jest to przy mlecznych kawach. W tej chwili nam w domu Nivone 789, moi rodzice Melitta Solo a teściowie Melitta CI. Gdybym teraz kupowała nowy, wybrałabym też Melitte. Edytowane przez Anita_Godlewska Czas edycji: 2019-11-24 o 12:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki ekspres łatwie się czyści? Z pojemnikiem na mleko czy bez? Tzn najlepszy byłby taki samoczyszczący się. Przeglądam te polecane przez Was Melitta i De Longhi ale chyba w żadnym nie widziałam Latte Macchiatto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Zobacz Miele https://www.ceneo.pl/55981119#tab=click Mam starszy model i nie mam z nim żadnych problemów. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zazwyczaj producenci nie podają takich parametrów oprócz Jury, która się tym szczyci, bo ma czym. Potwierdzam, że zintegrowane dzbanki / karafki na mleko to kiepski wybór. Po roku uszczelnienia i gumy tak przechodzą zapachem mleka, że potrafi odrzucać. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest dysza z podłączonym wężykiem, który umieszczamy bezpośrednio w kartoniku na mleko, bądź w zewnętrznym szklanym, plastikowym lub stalowym pojemniku. Takie rozwiązanie jest też i szybsze i prostsze w czyszczeniu. Po cyklu kaw mlecznych uruchamiany jednym kliknięciem proces płukania spieniacza (ekspres sam woła), ale i tak co 2-3 dni powinniśmy uruchomić proces czyszczenia spieniacza specjalnym preparatem (a o tym trzeba już pamiętać). W modelach Melitty od Passione OT po Baristę TS wszędzie masz Latte macchiato. Edytowane przez Anita_Godlewska Czas edycji: 2019-11-25 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.