emigrancki los;) - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-07-29, 20:12   #601
nineczka
Wtajemniczenie

Dot.: emigrancki los;)

Niestety $200 to bardzo malo na caly miesiac jezeli ktos tu zyje na stale.. Bo jesli ktos przyjezdza na 2, 3 czy 4 miesiace to jakos mozna poodmawiac sobie roznych rzeczy i oszczednie kupowac. Zgadzam sie, ze $200 moze wystarczy na tzw gotowe potrawy albo codzinne wizyty w hamburgerowniach tylko, ze to strasznie niezdrowe ale jesli to ma byc krotki okres to na pewo wszystko bedzie ok.

Czarny Elfie albo Ty jestes taka oszczedna albo naprawde tam gdzie mieszkasz jest wszystko tansze niz tutaj w CA. Ja ciagle probuje zaoszczedzic i nic mi z tego nie wychodzi.. RATUNKU!!!!
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-29, 20:15   #602
nineczka
Wtajemniczenie

No i oczywiscie wszystko zalezy jaki rodzaj jedzenia sie kupuje. Ja np. przestalam kupowac tanszego lososia z Costco bo jest z hodowli a kupuje tzw dziko lapane albo z Canady w Trader Joe's i wtedy jest on troszke drozszy. Staram sie tez kupowac tzw organic i bez corn syrop produkty, bo to dziadostwo. Chleb u nas tez nie jest tani, taki bardziej podobny do Polskiego kosztuje ponad $3.
Stary 2005-07-29, 20:18   #603
Magda.
Zadomowienie

Trader Joe's!!!!!!! Uwielbiam i zaopatruje sie tam co tydzien. Sklep ma siedzibe w Kalifornii i tam ma mase sklepow, chociaz u mnie tez klika maja. Polecam, bo maja niskie ceny, a zdrowsze produkty (zwlaszcza "organic" czy po prostu zywnosc naturalna, regulowana federalnymi przepisami).

http://www.traderjoes.com/

Edytowane przez Magda.
Czas edycji: 2005-07-29 o 20:55
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-29, 21:06   #604
nineczka
Wtajemniczenie

tak, to jest najukochanszy moj sklep .. uwielbiam tam robic zakupy.. Maja duzo bardzo dobrych, zdrowych i tanich rzeczy.. no i super winka z calego swiata za dosc niskie ceny.
Stary 2005-07-29, 21:11   #605
Magda.
Zadomowienie

Tak, ich winka sa rewelacyjne. I jaki wybor! Poza tym podoba mi sie, ze maja przepisy (wiele juz wyprobowalam) - proste, a jakie pyszne, mozna tez sporbowac roznych smakolykow w sklepie.

Kasjerzy sa rowniez wyjatkowo mili, sa tez bardzo na luzie i pogawedza przyjemnie. Przez Thanksgiving potrzebowalam bezmiesny gravy, ale sklep go nie miala i co sie stalo? Jedna z pracownic byla weganka, ktos ja specjalnie zawolal i dala mi swoj wlasny przepis.

Ostatnio dalam wszystkie moje torby do recyklingu i kupilam sobie tez z materialu. Ale dumna z siebie jestem.

Nineczka - a masz jakis ulubiony smakolyk z tego sklepu? ja ostatnio uwielbiam truskawkowe lody wodne.
Stary 2005-07-29, 21:14   #606
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nineczka
Niestety $200 to bardzo malo na caly miesiac jezeli ktos tu zyje na stale.. Bo jesli ktos przyjezdza na 2, 3 czy 4 miesiace to jakos mozna poodmawiac sobie roznych rzeczy i oszczednie kupowac. Zgadzam sie, ze $200 moze wystarczy na tzw gotowe potrawy albo codzinne wizyty w hamburgerowniach tylko, ze to strasznie niezdrowe ale jesli to ma byc krotki okres to na pewo wszystko bedzie ok.

Czarny Elfie albo Ty jestes taka oszczedna albo naprawde tam gdzie mieszkasz jest wszystko tansze niz tutaj w CA. Ja ciagle probuje zaoszczedzic i nic mi z tego nie wychodzi.. RATUNKU!!!!

Staram sie oszcedzac(zostalo mi z Polski-zawsze tam sie musialam liczyc z kasa) robie sobie co miesiac liste w specjalnym elektronicznym notatniku ile wydalam i staram sie nie przekraczac limitu,chociaz w ostanim miesiacu mi sie zdarzylo wydac $200 na kosmetyki i ciuchy,ale nie zastanawialam sie wtedy tylko kupowalam wszystko pod wplywem impulsu.
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-29, 21:15   #607
nineczka
Wtajemniczenie

Kurcze, trudno powiedziec, co lubie najbardziej.. Ja tam kupuje dosc sporo warzyw- choc mogliby miec wiekszy wybor, kupuje tez ryby.. majonez-bez kropli corn syrop, maja swietny chrzan po ok $1- bardzo ostry jesli ktos lubi. Lubie tez ich jogurty, sery.. wlasciwie to nie mam jednej ulubionej rzeczy-wszystko jest dobre ..aa.. ostatnio znalazlam tam kopytka! Pyszne- jakby babcia robila
Stary 2005-07-29, 21:16   #608
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf
robie sobie co miesiac liste w specjalnym elektronicznym notatniku ile wydalam i staram sie nie przekraczac limitu,chociaz w ostanim miesiacu mi sie zdarzylo wydac $200 na kosmetyki i ciuchy,ale nie zastanawialam sie wtedy tylko kupowalam wszystko pod wplywem impulsu.
Ach te PDA. Myslalam, zeby sobie kupic ale... wygral zwykly papierowy organizer, bo juz tyle wokol mnie elektroniki, ze wole dac oczom, odpoczac od ekranu choc na chwile. Ale mam nadzieje, ze Ci sluzy, bo badz co badz to fajny wynalazek.
Stary 2005-07-29, 21:17   #609
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nineczka
aa.. ostatnio znalazlam tam kopytka! Pyszne- jakby babcia robila
Gnocci moze?
Stary 2005-07-29, 21:18   #610
nineczka
Wtajemniczenie

a ja nie lubie elektronicznych zabawek...nawet o komorce czesto zapominam a potem ktos do mnie dzwoni a ja dowiaduje sie o tym jak wygrzebie komorke z czelusci mojego plecaka
Stary 2005-07-29, 21:18   #611
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magda.
Ach te PDA. Myslalam, zeby sobie kupic ale... wygral zwykly papierowy organizer, bo juz tyle wokol mnie elektroniki, ze wole dac oczom, odpoczac od ekranu choc na chwile. Ale mam nadzieje, ze Ci sluzy, bo badz co badz to fajny wynalazek.
hihi maz mi kupil na rocznice slubu Juz mi go dal Chociaz rocznica za miesiac Fajna rzecz sa gry a nawet internet i filmy tez mozna ogladac
Wczesniej mialam papierowy ale teraz juz sie uzaleznilam od tego nowego.
Stary 2005-07-29, 21:18   #612
nineczka
Wtajemniczenie

Magda- tak, tak..pyszne sa te kopytka
Stary 2005-07-29, 21:19   #613
nineczka
Wtajemniczenie

Czarny Elfie bralas slub w sierpniu? Bo ja tez.- 4-tego sierpnia
Stary 2005-07-29, 21:20   #614
CzarnyElf
Zakorzenienie

Ja zawsze bylam niezorganizowana osoba i wszystkie notatki robilam na skrawkach papierow jakie mialam pod reka i zawsze na to narzekalam,z tym notesem jest latwiej
Stary 2005-07-29, 21:20   #615
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nineczka
Czarny Elfie bralas slub w sierpniu? Bo ja tez.- 4-tego sierpnia
Ja bralam 24 sierpnia
Stary 2005-07-29, 21:22   #616
Magda.
Zadomowienie

Elfiku - moze pisalas, a ja przegapilam - ale gdzie poznalas swogo lubego?

Nineczka - Twoj maz to Jankes czy Polak?
Stary 2005-07-29, 21:25   #617
CzarnyElf
Zakorzenienie

Wkleje Ci moja wypowiedz jak poznalam meza(pisalam o tym kilka stron temu)

Poznalismy sie przez neta,szukalam kogos zeby sobie pocwiczyc angielski i odezwal sie on.
Zaczelismy gadac okazalo sie ze mamy podobne poglady oczekiwania od zycia,czulam sie jakbym go znala od zawsze
Mimo ze jest kilkanascie lat starszy wydawalo mi sie ze gadam ze swoim rowiesnikiem,nie odczuwalam roznicy wieku,a moze dlatego ze ja raczej jestem dojrzala jak na swoj wiek?
Zaczely sie emaile,wysylanie zdjec,najpierw spodobal mi sie z charakteru,ale gdy zobaczylam zdjecia tez nie bylam rozczarowana,on mial dobre oczy a oczy to zwierciadlo duszy
Wiedzialam ze to ten jedyny to sie po prostu czuje
Po 3 miesiacach rozmow telefonow kilkugodzinnych postanowil przyleciec do Polski
Rzucil prace i przylecial
Ja czekalam w warszawie na niego i mial zadzwonic jak wyladuje,samolot sie opoznil bylam zdenerwowana zaczelam watpic bo on nie dzwonil
ale wszytko sie skonczylo dobrze spotkalismy sie gdy go zobaczylam bylam bardzo szczesliwa
spedzilismy kilka dniw warszawie potem odwiedzilismy moja rodzine,moja rodzina podchodzila sceptycznie na poczatku
postanowilismy byc razem i sie starac o wize
dostalam narzeczenska po 3 miesiacach,do tego czasu wynajelismy mieszkanie i mieszkalismy sobie razem
potem wyjechalam do stanow i juz tu jestem 3 lata,po slubie jest jeszce lepiej niz bylo przed
nie zmienil sie z charakteru,no moze troche go rozpiescilam i stal sie troszke leniwy,ale mnie on tez rozpieszcza
to w takim ekspresowym skrocie moja historia

wierze w milosc przez internet
Stary 2005-07-29, 21:32   #618
nineczka
Wtajemniczenie

ja przypadkowo na czacie poznalam mojego meza Polaka
Stary 2005-07-29, 21:33   #619
Magda.
Zadomowienie

Piekna historia Elfiku.
Ja tez tu jestem 3 lata, no prosze.

Widze, ze obie z Nineczka internetowi zawdzieczacie bicie serducha.
Stary 2005-07-29, 21:34   #620
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nineczka
ja przypadkowo na czacie poznalam mojego meza Polaka
fajnie,widze ze coraz wiecej takich internetowych milosci
Stary 2005-07-29, 22:04   #621
nineczka
Wtajemniczenie

Ja poznalam mojego meza przez przypadek .. Pierwszy raz w zyciu bylam na czacie.. wymienilismy sie emailami i po 1.5 roku spotkalismy. I to moze byc szokiem- ale to ja przylecialam do niego a nie on do mnie.. Nigdy nie wiadomo kiedy na czlowieka spadnie milosc
Stary 2005-07-29, 22:18   #622
zuzaneczka
Zakorzenienie

Dziewczyny chciałam tylko napisać, że przeczytałam cały ten wątek i teraz śledze go na bieżąco, choć nie jestem emigrantką i raczej nie będę (przynajmniej nie planuje). Naprawde świetnie się Was czyta, choć to o czym piszecie jest mi obce. Powinnyście chyba książki napisać o róznicach kulturowych i tęsknotach emigrantek. Taki poradnik dla wyjeżdzających - czego mogą się spodziewać.
Dzielne z Was babeczki !!!
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę spełnienia marzeń i odnalezienia w realu dobrych przyjaciół
a Tobie Elfiku dodatkowo przeprowadzki do wielkiego miasta z chodnikami

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-29, 22:25   #623
Magda.
Zadomowienie

Zuzaneczko - dziekujemy za mile slowka o nas i o tym watku. Sama niedawno do niego dolaczylam i faktycznie ma swoj urok.

A Elfik to kurcze moglby sie przeprowadzic w moje strony, fajnie by bylo... Duze miasto, chodnikow ma pod dostatkiem, polskich kosmetykow tez, no i jest tu masa atrakcji.
Stary 2005-07-29, 22:34   #624
vanilla_sky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magda.
Za dwa tygodnie. Tzn. zobaczymy sie jeszcze w Polsce na dwa dni, potem on wraca, a ja jeszcze tydzien zostaje.
lecisz do polski? - kiedy? zazdroszcze
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-29, 22:37   #625
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vanilla_sky
lecisz do polski? - kiedy? zazdroszcze
Tak, lece za twa tygodnie. Ostatnio bylam w odwiedzinach poltora roku temu, wiec najwyzszy czas.
Stary 2005-07-29, 22:51   #626
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magda.
Zuzaneczko - dziekujemy za mile slowka o nas i o tym watku. Sama niedawno do niego dolaczylam i faktycznie ma swoj urok.

A Elfik to kurcze moglby sie przeprowadzic w moje strony, fajnie by bylo... Duze miasto, chodnikow ma pod dostatkiem, polskich kosmetykow tez, no i jest tu masa atrakcji.

Nie takie proste to jest Magdo,kurcze myslisz ze ja bym nie chciala?Ja o tym wrecz marze zeby sie wyrwac z tej dziury ale taka prawda ze jak juz sie w takiej dziurze ugrzeznie to trudno jest z niej uciec.
Chodzi tez o prace
Dzwonia do mojego w sprawie pracy ale w wiekszosci z dziur-wczoraj np Champagne IL-nastepna dziura chyba nawet mniejsza od Springfield,dzwonil Facet z Chicago-mial odzwonic i na razie jeszce nie oddzwonil
Moj maz odpowiedzial na kilka ofert z Colorado-cisza
Oni juz wola kogos na miejscu bo i musieli by chyba pokrywac koszty przeprowadzki,ahhh moj maz nawet napisal ze koszty przeprowadzki by wzial na siebie-ale oni i tak pewnie w pierwszej kolejnosci wybieraja miejscowych bo wygodniej
Smutno mi-nie chce byc juz w tej dziurze a najgorsze ze moze z tej dziury trafie do nastepnej dziury....
ehhhhhh

juz nawet kombinuje i powiedzialam mezowi zeby moze napisal ze mieszka w Colorado- w sumie moglby podac tylko nr komorkowy ale tez musialby miec komorkowy stamtad i no i znowu w Resume by sie nie zgadzalo,mieszka w Colorado a pracuje w Springfield- ahhh juz wszystkich sposobow probuje nawet kombinacjii i oszukiwania

Ale marudze przepraszam Was ale taka prawda.......
Stary 2005-07-29, 22:52   #627
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka
Dziewczyny chciałam tylko napisać, że przeczytałam cały ten wątek i teraz śledze go na bieżąco, choć nie jestem emigrantką i raczej nie będę (przynajmniej nie planuje). Naprawde świetnie się Was czyta, choć to o czym piszecie jest mi obce. Powinnyście chyba książki napisać o róznicach kulturowych i tęsknotach emigrantek. Taki poradnik dla wyjeżdzających - czego mogą się spodziewać.
Dzielne z Was babeczki !!!
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę spełnienia marzeń i odnalezienia w realu dobrych przyjaciół
a Tobie Elfiku dodatkowo przeprowadzki do wielkiego miasta z chodnikami
dziekuje
Ja sie modle o to codziennie
Stary 2005-07-29, 22:55   #628
Magda.
Zadomowienie

Elfiku - ja tez trzymam kciuki! Wiem, ze bys chciala i ze to nie takie proste...
Stary 2005-07-29, 22:57   #629
CzarnyElf
Zakorzenienie

wiecie co ja to jestem okropna tak marudze
Kiedys na Kafeterii tak marudzilam i w koncu przestalam tam zagladac bo chyba mieli mnie dosc
teraz na wizazu zaczynam moje marudzenie,pewnie niektorzy czytajacy tez maja mnie dosc hihihihi

Przepraszam za to marudzenie no ale juz taki mam charakter.

Magda dziekuje trzymaj mocno
Stary 2005-07-29, 22:58   #630
jenn
Rozeznanie

GG do jenn

Cytat:
Napisane przez nineczka
Ja poznalam mojego meza przez przypadek .. Pierwszy raz w zyciu bylam na czacie.. wymienilismy sie emailami i po 1.5 roku spotkalismy. I to moze byc szokiem- ale to ja przylecialam do niego a nie on do mnie.. Nigdy nie wiadomo kiedy na czlowieka spadnie milosc
Nie znasz dnia, ani godziny... ale pod wzgledem nietypowego miejsca spotkania mezczyzny zycia mnie malo co przebije . Na mnie milosc spadla w ... meskiej toalecie. Jeszcze jako studentka pracowalam w USA hotelu i do moich obowiazkow nalezalo min. sprawdzanie czystosci toalet, rozwniez meskich. Zazwyczaj dyskretnie pukalam albo pytalam wychodzaca osobe czy z lazienki jeszcze ktos korzysta. Jedna z takich osob byl moj obecny TZ. Zauwazyl na mojej plakietce, ze jestem z Polski wiec zagadal "Dzien dobry", a potem jeszcze "Daj mi buzi" (dzieki babci - Polce znal te dwa wyrazenia). Znajomosc jezykow jednak sie w zyciu przydaje jak widac, bo tymi wydukanym z dziwnym akcentem slowami bardzo mnie ujal.
jenn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości