|
|
#661 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: emigrancki los;)
Cytat:
|
|
|
|
|
#662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#663 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No taka dziwna jestem,samochody uwielbiam ogladac i sie nimi zachwycac,ale do jezdzenia nimi jakos nie mam pociagu.... |
|
|
|
|
#665 |
|
Zadomowienie
|
Aha, no ale jak masz szofera
i ewentualnie autobusy, to wszystko w porzadku.
|
|
|
|
#666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#667 |
|
Zadomowienie
|
Elfie powodzenia w szukaniu pracy (dla meza) i zeby spelnily sie Twoje plany przeprowadzki. Ja czasem mam bardzo dosc tego szybkiego zycia w moim miescie i marze o jakiejs "dziurze" gdzie moglabym sie relaksowac koszac swoj trawniczek
Wiesz co jak robie te rozne dziwne testy na Toefl to stwierdzam, ze nie jest to az takie trudne i jak sie wciagne to nie moge sie oderwac Najwiekszy problem mam z jednak z rozumieniem ze sluchu, moze dlatego ze na codzien nie jestem osluchana z akcentem anglofonow Mysle ze Ty jako ze masz takiego jednego Anglofona na codzien to pewnie ladnie mowisz Czy ten kurs ktory skonczylas specjalnie przygotowywal do tego testu? Czy raczej to byl taki ogolny dla emigrantow. Ja na razie jestem samoukiem, ale jak sobie nie poradze to tez chyba pojde po pomoc Tak sobie mysle jak czytam Twoje posty i nasuwa mi sie jeden wniosek. Moze byloby Ci latwiej i przyjemniej spedzac czas gdybys zaczela cos robic dla siebie. Mam na mysli nauke. Poznalabys ludzi, a przede wszystkim po jakims czasie bylby dyplomik w kieszeni. Mnie na razie wstrzymuje brak oficjalnego papierka stalego pobytu no i ten Toefl na ktory tak sie uparlam Teraz na pewno liczysz na przeprowadzke i na pewno sie uda, tylko moze wymaga to ciut wiecej czasu. Potem wszystko sie moze zmienic i otworzy sie duzo mozliwosci przezd Toba w nowym miejscu. A jesli by sie mialo okazac ze jeszcze jakis czas zostajecie w S. to moze przez to ze mniejsza miejscowosc to i szkoly tansze? Pieski sa sliczne!!!!!!!! |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#668 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ten kurs to byl wlasnie przygotowujacy do tego egzaminu,robilismy testy rozumienia ze sluchu itp,pisalismy eseje.Tak zamierzam isc do szkoly ale teraz to juz czekam na ta przeprowadzke bo nie oplaca mi sie niczego zaczynac a potem przerywac(no bo moze maz znajdzie prace niedlugo)Szkola do ktorej chce isc to beauty school-tu u nas w Springfield kosztuje $9000,niewiem jak w innych miejscach. ![]() co do angielskiego to ciagle robie bledy mimo ze maz amerykanin i caly czas w tym jezyku rozmawiamy,czasami mi sie wlacza polski i mysle po polsku i trudno wyrazic swoje mysli po angielsku
|
|
|
|
|
#670 |
|
Rozeznanie
|
a nowym jorku ceny beauty school zaczynaja sie od 5500 d0 $7000 za 600 godzin, natomiast szkoly fryzjerskie maja po 1200 godzin i ceny zaczynaja sie od $10000. Czyli u ciebie Efiku ceny sa wysokie
|
#671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokazywalam mojemu ta stronke ktora podalas znalezlismy kilka ofert z Denver i Colorado-jutro moj bedzie wysylal resume,bo dzisiaj to juz zmeczony(bylismy w pubie ze znajomymi i wypilismy kilka piwek,mnie tez sie oczy kleja -ide spac)
|
|
|
|
|
#672 |
|
Rozeznanie
|
to pa i dobrej nocy, ja tez sie zbieram,papapa
|
#673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#674 |
|
Zadomowienie
|
No tak masz racje Elfie, trzeba poczekac i probowac w innym miescie
Czyli chcialabys zostac kosmetyczka? Makijazystka? Wizazystka? Czy wszystko razem Ja to w sumie jeszcze nie wiem. Teraz to 10 000 razy sie zastanowie zanim podejme decyzje bo nie chcialabym znowu rezygnowac jak z poprzednimi szkolami. W sumie ostatnia to nawet bym i skonczyla ale zachcialo mi sie wyjazdu do Kanady. Vanilla: fajnie ze masz te weselicha, ja bylam w Kanadzie raz na weselu (wloskim) troche bylo sztywnawo, a poza tym byla tam "exgirlfriend" mojego TZ i jakos sie srednio bawilam. No i bylo moje skromniutkie wesele, na ktore (bylam jeszcze lepsza) zaprosilam swojego ex. Ale chcialam z nim miec kontakt, bo mily chlop z niego byl (byl bo teraz sie zmienil) i zawsze od czasu do czasu potrzebowalam porad lekarskich Za to kilka dni przed wyjazdem do Kanady bylam na takim wiejskim weselichu u kuzyna, super sie wybawilam, popilam i na koniec zlapalam welon Milego dnia dziewczyny jaka u Was pogoda?
|
|
|
|
#675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama niewiem w czym jestem dobra,najlepiej to by bylo jakby ktos mnie nakierowal ![]() U nas goroca dzisiaj
|
|
|
|
|
#676 |
|
Wtajemniczenie
|
Elfie, widze, ze mamy podobne rozterki i zainteresowania. Obok mojego domu jest tzw beauty college.. ale co on ma wspolnego z collegem to nie wiem. Gdy obok tego przechodze to wydlada to gorzej niz z Polsce za dawnych czasow najgorsze zawodowki. I pracuja-ucza sie tam same azjatki. Ta "szkola" to takie jedno pomieszczenie gdzie uczennice ucza sie na normalnych babkach swego zawodu. Ale ja mam takie ogolne wraznie, ze tutaj nie ma za duzo dobrych fachowcow. Babki kompletnie nie wiedza jak obcinac wlosy, nie mowiac juz o farbowaniu. A kosmetyczki nie maja podstawowej wiedzy o higienie. Bylam u takiej jednej kiedys na bikini wax.. i nigdy wiecej. Wracajac do tematu, ja chodze do takiego super fryzjera Polaka (ale uczyl sie tutaj) az do San Francisco. On mi powiedzial, ze tutaj np jesli chcesz byc fryzjerem to nie jest tak, ze uczysz sie tylko tego (stad moze taki poziom) ale tez robic makijaz itd. Nie ma czegos takiego, ze ja chce byc tylko fryzjerem i koniec. A jakie sa ceny za szkole to nie wiem.
|
|
|
|
#677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ta szkola tutaj to wlasnie uczy wszystkiego po trochu i ta cena $9000 to wlasnie za te wszystkie kursy.Masz racje tutaj fryzjerki nie maja pojecia jak obcinac nawet jak przyjdzie sie ze zdjeciem,ja raz tylko tutaj trafilam na dobra fryzjerke ale ona byla najwyzsza stopniem,czyli miala duzo lat praktyki,zrobila mi fryzure dokladnie jaka chcialam i nawet nie patrzyla na zdjecie Niestety trudno ja dorwac kiedy sie chce trzeba sie umawiac wczesniej.Kiedys wpadlam w rece innej afroamerykanki i kiedy ja tylko zobaczylam w to wieedzialam ze nie bede zadowolona-spieprzyla mi grzywke.Ta szkola tutaj to nawet fajnie wyglada i ten salon tez ale to wszystko mi sie wydaje takie szpanerstwo na pokaz i nie warte ceny,kosmetyczki strasznie namawiaja na zabiegi,byle tylko zarobic. |
|
|
|
|
#678 |
|
Zakorzenienie
|
Co do kosmetyczek jeszcze:tez bylam po raz pierwszy i ostani tu u nas w tym salonie,wrocilam z pokancerowana twarza bo namowila mnie na oczyszczanie a ja wogole chcialam nawilzanie a krostek mialam kilka bo przed okresem.zaplacilam $90 i bylam wsciekla ze dalam sie namowic....
|
|
|
|
#679 |
|
Zadomowienie
|
I potem Elf z Nineczka zrobia kariere w programach typu Extreme Makeover
Ja bym chciala bardzo posiasc taka wiedze jak stylistka, ale raczej nie widze siebie w takim zawodzie. Do niedawna w ogole mialam problem zeby odkryc w czym mi do twarzy ale nauczylam sie duzo od dziewczyn z wizazu Marzyl by mi sie McGill University. Wyboru nie mam wielkiego bo raczej nie chce uczyc sie po francusku, biore pod uwage tylko angielskie szkoly.
|
|
|
|
#680 |
|
Zadomowienie
|
Co do fryzjerow i kosmetyczek to znam na razie jednego dobrego. Kobitki przychodza do niego nie wiedzac czego chca a wychodza bardzo zadowolone ze zmiany. Trafilam tez do fajnej kosmetyczki przez znajoma, za niedlugo ide znowu na czyszczenie twarzy do niej, a jaki super masaz robi hmmmmmm... Z wielu fryzjerow nie bylam zadowolona i juz tam wiecej nie chodze, a teraz i tak zapuszczam wlosy wiec rosna mi dziko jak drzewa w lesie
|
|
|
|
#681 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez teraz zapuszczam wlosy wiec omijam fryzjerow.. choc jak napisalam wczesniej mam juz "swojego" fryzjera.
|
|
|
|
#682 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny a ile tak mniej wiecej kosztuje fryzjer w Stanach..pewnie to jest tez uzaleznione od wyboru fryzurki,i jakis innych detali
"Posiadanie niskiego poczucia własnej wartości jest jak jechanie przez życie na zaciągniętym hamulcu ręcznym." I learned that success and happiness are not values to pursue; they are values to develop Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze. |
|
|
|
#683 |
|
Rozeznanie
|
Tak jak piszecie dziewczyny, nie jest latwo podjac decyzje co do szkoly, bo system edukacyjny dziala inaczej od naszego, poza tym lepiej sie dobrze zastanowic, zeby po prostu nie tracic grubej kasy.
Ja tez jeszcze dokladnie nie wiem co chcialabym robic, na razie dopiero coraz wyrazniej klaruje mi sie wizja szkoly do ktorej chcialabym pojsc. Po przyjezdzie tutaj zaraz po obronie pracy magisterskiej przezylam szok, bo liczylam na kontynuacje studiow, ale okazalo sie, ze ceny i wymagania egzaminacyjne (GRE) przerastaly moje mozliwosci. Poza tym droga do sukcesu na polu psychologii (tak jak pisala Vanilla) jest tu o wiele bardziej skomplikowana niz w PL. Chodzilam do roznych akacemickich konsultantow i psychologow praktykow, zeby sie jak najwiecej dowiedziec o mozliwosciach ale coraz bardziej sie zalamywalam. Do tej pory pamietam to rozczarowanie, ze jednak nie bedzie latwo, a wrecz cholernie ciezko... Za pare dni minie dokladnie rok od kiedy tu przyjechalam, trza bedzie opic
|
|
|
|
#684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W salonie drozszym $35 ale tez zalezy na kogo sie trafi-ostanio mialam zepsuta grzywke w tym salonie Oczywiscie te ceny to tylko normalne obciecie,farbowanie to tak gdzies okolo $100 chyba kosztuje w lepszym salonie,ale ja to bym sie bala moje wlosy oddac Teraz to stwierdzilam ze bede chodzic tylko na normalne podciecie co miesiac(trudno to sknocic) i zadnych fryzur grzywkowych nie robie chyba ze trafie na moja dobra fryzjerke. |
|
|
|
|
#685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#686 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki Elfiku..ojej 100$ to juz sporo..ale jest pocieszenie,ze za minimalna kwote mozna sie obciac u fryzjera..skutki uboczne pominmy
"Posiadanie niskiego poczucia własnej wartości jest jak jechanie przez życie na zaciągniętym hamulcu ręcznym." I learned that success and happiness are not values to pursue; they are values to develop Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze. |
|
|
|
#687 |
|
Wtajemniczenie
|
no $100 to sporo ale i tak to nie jest "drogo" bo raz poszlam do fryzjera i zaplacialam $120 za "korekte" koloru.. tzn za zrobienie pasemek. Trzeba jeszcze pamietac, ze to nie jest samo $100 bo do tego trzeba dodac napiwek..
dziewczyny ale u nas dzisiaj goraco, prawie ze 100F |
|
|
|
#688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja napiwku nie daje jak mi sie nie podoba efekt np nie dalam nic jak mi sknocili grzywke bo nie bylam zadowolonaU nas dzisiaj duszno,moze nie goraco ale powietrze takie tepe,nie da sie oddychac. |
|
|
|
|
#689 |
|
Rozeznanie
|
O kurcze to jeszcze napiwki trzeba dac.. w zyciu bym na to nie wpadla..
|
|
|
#690 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym to nowy tydzien... Mam na czwartek napisac wypracowanie na 12 stron |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.

W sumie wszedzie sie moge sie dostac autobusem tutaj.
i ewentualnie autobusy, to wszystko w porzadku.