![]() |
#871 |
Rozeznanie
|
Dot.: emigrancki los;)
Dziewczyny, co jest ciekawego do zobaczenia w Chicago? Wybieram sie niedlugo na jednodniowa wycieczke.
|
![]() ![]() |
![]() |
#872 |
Zadomowienie
|
Niestety Chicago znam tylko z filmow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A wlasciwie zaczelam ten post bo nasunelo mi sie pytanie. Jaka opinie w Usa maja mieszkancy Kanady? Juz dawno wlasciwie mialam sie zapytac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam tez przejsc sie Michigan Ave-moja ulubiona ulica- zawsze mi oczy z orbit wychodza jezeli chodzi o wystawy sklepowe Polecam tez oczywiscie udac sie do jakies polskiej knajpki ![]() I spacer po plazy ![]() Moze dziewczyny z Chicago cos wiecej poleca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#874 |
Rozeznanie
|
Dzieki za rady, na pewno do polskich sklepow chcialabym sie przejechac ( czy mozna tam kupic chlep, ktory smakuje choc troche jak nasz, swojski, krajowy?) i na plaze i na Sears Tower. Dziewczynki z Chicago, co jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
#875 |
Zakorzenienie
|
Moj maz ma pojutrze rozmowe w sprawie pracy w Squaw Valley ,Ca-male miasteczko turystyczne(bardzo mi sie spodobala lokalizacja itp ale nie chce sie niepotrzebnie ekscytowac bo znowu nic nie wypali)praca jest w kasynie hihi,moj maz tak srednio napalony na taka prace jest,mowi ze nie bedzie zbyt dobrze wygladac w resume.
Juz sie rozmarzylam,dwie godziny do oceanu blisko jezioro i gory mmmmmmmm |
![]() ![]() |
![]() |
#876 |
Raczkowanie
|
czarny elfiku, no to trzymam kciukasy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#878 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#879 |
Zadomowienie
|
Mam uraz do tej bajeczki ale to calkiem z innego powodu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#880 |
Zakorzenienie
|
Moj maz powiedzial ze on mysli ze Amerykanie mysla o Kanadyjczykach ze sa ok i nie sa tak agresywni jak Amerykanie.I ze sa dobrzy w hokeju
![]() Podsumowujac maja dobra opinie. |
![]() ![]() |
![]() |
#881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak bardzo mi pomaga, ze zauwazacie to co ja, ze to nie jest zmyslone, czy wydumane ![]() jenn, daj znac jak te polki, ktore poznalas. swoja droga z polakami to nie zawsze mozna liczyc na te szczerosc tez ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehehe, dopiero potem sie dowiedzialam, ze identyczny niemall dialog byl w filmie clueless... ale naprawde mialam taka sytuacje i ta pani mowila calkiem serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#884 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mimo wszystko ciesze sie, ze pracuje tam. zawsze mialam kompleks, ze jestem nieporadna, taka ciapa. w tej restauracji troche sie wyrabiam, mam nadzieje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#886 |
Wtajemniczenie
|
Vanilla, to swietnie, ze Tobie sie udalo znalezc fajna kanajpe a raczej ludzi w niej pracujacych.
Ja dzisiaj przechodze jakis dolek.. wlasciwie nie wiem dlaczego.. czasami cos tak napada czlowieka z nienacka.. i wtedy lituje sie nad soba, ze to zle, ze tamto zle, ze nie mamy prawdziwych przyjaciol, ze dzien leci za dniem (jakby tylko u nas, co ![]() Wczoraj obejrzelismy "Karol, czlowiek ktory zostal papiezem".. bardzo piekny film.. aktor ktory gral papieza, bardzo nadawal sie do tej roli, i bardzo ladnie mowil po angielsku. Szkoda tylko, ze ciagle byly reklamy, jakos tak wybija to z zadumy nad filmem czy tez wczucia sie w film.. Na szczecie w sobote maja powtarzac bez reklam, chcemy nagrac, bo warto miec taki film we wlasnych zbiorach, tymbardziej, ze jest on po angielsku. |
![]() ![]() |
![]() |
#887 |
Rozeznanie
|
Jejku, dziewczynki kochane, tak sobie mysle, jak to fajnie ze mamy ten watek i mozemy sobie pogadac o tym wszystkim, ponarzekac i pocieszyc sie wzajemnie. Ja tez mam ostatnio straszliwego dola i gdyby nie moj chlopak tutaj to pewnie juz kupowalabym bilet powrotny. Nie to, zebym byla "miekka" - po prostu tesknota czasem doskwiera bardziej niz kiedykolwiek.
Mam tutaj jedna dobra kolezanke, przyjechala do mojego miasta dopiero niecaly rok temu, wiec tez jest jej w pewnym sensie ciezko. Na poczatku spotykalam sie z dwoma Polkami mieszkajacymi tutaj tez stosunkowo niedlugo, w ogole jeszcze niezamerykanizowanymi, ale niestety chyba nie do konca nadawalysmy na tych samych falach. Zreszta one juz byly ze soba bardzo zzyte, czulam sie zawsze jak "ta trzecia". Zawsze staram sie "wylapywac" nowe osoby - dziewczyny glownie, ktore przyjezdzaja do Pittsburgha, zeby stworzyc grupke kolezanek, wychodzic gdzies razem itp. Na razie udalo nam sie spotkac kilka razy, jednak sa ta luzne znajomosci, bo kazdy przeciez zabiegany. Pod koniec wakacji, kiedy wszyscy wroca do miasta znow bede organizowac jakis wypad. |
![]() ![]() |
![]() |
#888 |
Raczkowanie
|
jenn...zazdroszcze ze masz taka mozliwosc
![]() vanilia sky rozumiem kwesteie mamy, a jeszcze bardziej rozumiem gdy jestem w poslce i razem mieszkamy ![]() ![]() dziewczyny wkurzona jestem...podpisalismy kontrakt na sprzedaz mieszkania, wszystko juz bylo ok, czekalismy tylko na zamkniecie umowy a wczoraj sie dowiadujemy ze facet sie wycofal ![]() aaa...dzis ide zdawac prawko...mam malego stracha ze nie do konca zrozmien pytania |
![]() ![]() |
![]() |
#889 |
Zadomowienie
|
Elf Ja tez trzymam kciuki, na pewno w koncu cos sie znajdzie fajnego dla Twojego TZ, tylko niestety trzeba byc cierpliwym, cierpliwym i szukac, szukac. Nie mam zbytnio doswiadczenia (jeszcze) w pracach a nawet szukaniu ich tutaj, co kiedys jednak bedzie mnie to czekac
![]() ![]() Monis za Twoj egz tez trzymam kciuki. Moja znajoma poszla na egz nie znajac jeszcze dobrze angielskiego i chociaz miala mozliwosc zdawania po polsku chciala sprawdzic siebie i swoje umiejetnosci. Zabraklo jej chyba 1 punktu ![]() ![]() Vanilla opowiadaj jak bylo na weselichu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak mieszkalam z mama to tez sie czesto klocilysmy, najczesciej o drobiazgi. Mamy bardzo podobne charaktery, wiec moze dlatego ![]() ![]() ![]() Nineczka, mnie tez dopadaja czasem dolki. Ostatnio jak juz stracilam cierpliwosc dla mojego procesu emigracyjnego, wyzywalam sie na wszystkich i wszystkim dookola ale zycie zmienia sie jak w kalejdoskopie, po kilku dniach dostalam upragniony dokument ![]() ![]() ![]() Jenn Wy to macie fajnie ze chcoiaz jestescie w jednym kraju ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#892 |
Zakorzenienie
|
Ale dzisiaj bezsensowny mam dzien,niby ladna pogoda a na nic nie mam ochoty,jakos nie mam energii na nic,nie chce mi sie zrobic makijazu,nie chce mi sie wyjsc,nie chce mi sie nawet napisac listu do mamy,glowa mnie boli i jakos tak smutno mi......nie chce mi sie tez gotowac(dobrze ze mam zamrozone buritto),chyba bycie kura domowa nie sluzy mi zbyt dobrze.....
Musze to zmienic jak najszybciej bo zglupieje... Monis ![]() Trzymam kciuki za prawko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#893 |
Wtajemniczenie
|
Elfie, ja mialam wczoraj taki dzien.. Dzisiaj jest juz troche lepiej ale ciagle jakos smutno.. Ja dzwonie do mamy kazdego dnia to bardzo pomaga. Nie wiem czy wiesz ale jest tak firma WDT-siedzibe ma chyba w Teksasie, ta firma chyba jest polska, bo babki tam mowia po polsku- gdzie za grosze mozna dzwonic do Polski. Nie trzeba miec zadnej karty. Ja rozmawiam z mama co dzien, maz rozmawia ze swoja rodzina co tydzien i jeszcze raz, dwa razy w tygodni dzwoni do znajomych.. i nasz rachunek telef. wychodzi zawsze w granicach $50.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#894 |
Rozeznanie
|
![]()
Hej Nineczka chcialam sie spytac o te polaczenia telefoniczne czy wiesz ile biora za minute?
![]()
![]() |
#895 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wlasnie dostalam list od mamy ,wydarla sie na mnie dlaczego nie odpisuje,juz napisalam jej 3 kartki listu,mam nadzieje ze mi wybaczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#896 |
Rozeznanie
|
![]()
Hej Elfie , czy gotujesz tradycyjne polskie potrawy czy raczej po "amerykansku"?
![]() |
#897 |
Raczkowanie
|
uf, przeczytałam całość
![]() dwa dni mi to zajęło ![]() widze, że wizażanki z usa opanowały wątek ![]() ![]() ja jeszcze nie mam doświadczeń związanych z emigracją, ale niebawem się wybieram do Londynku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#898 |
Rozeznanie
|
Nineczka a czy kupowalas kiedys karty telefoniczne z ktorych sie dzwoni do Polski, w nowym Jorku karta za $2 to 3,5 godziny rozmowy. Oczywiscie wybor kart jest ogromny, mozna rowniez kupic karty za $5. $10 .
![]() |
#899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wczoraj np mialam piersi z kurczaka z sosem jogurtow czosnkowym piczonego w piekarniku =ryz ciemny plus surowka(salata pomidory ogorek) Dzisiaj bede robic buritto(to troche bardziej kaloryczne noa le moj maz przepada za nim) Czasami gotuje typowo polskie zupy- zupa ze slodkiej kapusty np Czasami robie bigos ale nie za czesto bo kalryczne Bardzo czesto robie gotowanego lososia i do tego lekka surowka i ryz ciemny Czasami robie tylko kanapki bo mi si enie chce gotowac. Czasami zjemy cos z fast fooda raz w tygodniu-staramy sie ograniczac no ale czasami kusi jak sie jest na miescie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#900 |
Rozeznanie
|
![]()
Czarownicagosia odezwij sie ja tez nadaje z ny tylko, ze mieszkam na Queensie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.