![]() |
#901 |
Rozeznanie
|
Dot.: emigrancki los;)
Ja dzisiaj mam lososia z grila , kupilam jakis czas temu "grilling machine george foreman" i czesto dzialam na niej. Jezeli nie probowalyscie to goraco polecam , tluszcz splywa do specjalnej miseczki i mieso jest chudziutkie, czasem jak przesadze to nawet za chudziutkie
![]() |
#902 |
Rozeznanie
|
a masz dostep do polskich sklepow, z poska wedlina?
![]() |
#903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#904 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 |
Wtajemniczenie
|
A ja znalazlam polskie ogorki kiszone w Costco!! Napleka "wiejskie wyroby" sa pyszne, dwa sloiki to ok $6. Mama powiedziala, ze smakuja nawet lepiej niz te w kraju.
|
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Rozeznanie
|
nineczka jakis czas temu pisals na temat "cukru" ostatnio w tv slyszalam ,ze puszka coca coli zawiera w sobie 12 lyzeczek cukru
![]() |
#907 |
Wtajemniczenie
|
tak, tak.. ja slyszalam, ze jest duzo tego cukru ale nie wiedzialam dokladnie ile w przeliczeniu na lyzeczki.. 12!! wow!
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#908 |
Zadomowienie
|
Hej kobitki - pozdrowneia z Ziemi Ojczystej!
![]() Jenn Jesli chcesz jakieś konkretne porady odnośnie odwiedzin w Chicago, to "wal śmiało" na maila. Skoro jeden dzień, to na pewno odwiedź downtown, masz Sears Tower, John Hancock Building (te najwyższe, w drugim również obserwatorium, z obu widok na miasto), Michigan Ave. zwaną Magnificent Mile (do zakupów też dobra jest State Street), molo (Navy Pier) i koniecznie nasz "rynek", czyli Millenium Park. Spróbuj chicagowskich hotdogów i stuffed pizza (np. Giordano's). |
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Rozeznanie
|
nineczka a ty co dzisiaj gotowalas ? czy moze dzisiaj wychodzicie do restauracji?
![]() |
#910 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#911 |
Zadomowienie
|
Ja serwuje rozna kuchnie. Zaczne od tego ze nie gotuje codziennie, bo nie zawsze mam czas i ochote. Przez ostatni rok czesto jadalismy na miescie ale teraz staram sie zeby ugotowac cos domowego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#912 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedys mojemu zrobilam schabowe to krecil troche nosem bo nie przepada za schabem,lubi za to mielone ale w sosie pieczarkowym,wogole lubi sosy,ale ja teraz wszytkie sosy na bazie jogurtu robie bo chce zeby schudl.
Ja tez nie gotuje codzinnie,przygotowuje np buritto jednego dnia a pozniej zamrazam i starcza na 3 razy.Kurczaka to sie szybko przygotowuje takze zajmuje mi tylko kilka minut ugotowanie ryzu i przygotowanie prostej salatki. Kiedys na poczatku no nawet lepilam pierogi ale teraz to mi sie nie chce bo duzo czasu zajmuja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Raczkowanie
|
babki zdalam teorie na prawko
![]() ![]() ciezkie dni mamy...oj mamy, do tego TZ zaczal sie martwic ze mnie odesla do polski...jakos emigracji nie ufa...powiedzial mi to tuz przed testem az mi lzly polynely tak mnie zdenerwowal ![]() ![]() chociaz jakos sie odprezylismy... co do gotowania, gotuje raczej codziennie, moze raz na tydzien gdzies wypadamy, i gotuje roznie, ogolnie mieszam kultury, polska z niemicja, chinska z wloska...na szczescie TZ smakuje |
![]() ![]() |
![]() |
#914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje z powodu zdania pierwszej czesci egzaminu ![]() ![]() No cos ty jak Cie moga odeslac skoro jestes zona obywatela?No cos Ty ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#915 |
Raczkowanie
|
akura elfiku to ze jestem zona niczego nie rowiazuje, malzenstwo wg przepisow emigracyjnych nie jest powodem zeby nie wyslac mnie do Polski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#917 |
Wtajemniczenie
|
Monis, a skad przyszlo Twojemu mezowi do glowy, ze Cie odesla? Przeciez jestescie prawdziwym a nie papierowym malzenstwem wiec nie macie sie o co martwic.
Ja tez gotuje.. Teraz rzadko chodzimy po restauracjach, bo tez tak jak Elf ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze ja to juz niewiem ile czasu mojego odchudzam-efekty widac ale marne ![]() Moj to po kryjomu pije pepsi i mnie oszukuje (znajduje puste butelki po pepsi w samochodzie) Tez mam tego grila- wkladam czasami kurczaka i warzywa razem-kilka minut i gotowe. Steka za to nie umiem robic-zawsze mi twardy jak podeszwa wychodzi-niewiem moze mieso nie to? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#919 |
Wtajemniczenie
|
tak, to zalezy w duzej mierze od miesa no i chyba nie wolno solic przed smazeniem
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widze rodolphe, ze tez posmakowalas innych kultur ![]() wesele na ktorym bylam bylo bardzo udane. najfajniejsza oczywiscie byla impreza po, same ceremonie byly mile, ale chwilami mialam juz dosc, bo bylo goraco i na zewnatrz. mieli ceremonial hinduski i chrzescijanski. slicznie oczywiscie, babki poubierane we wszystkich kolorach teczy. nazarlam sie za wszystkie czasy ![]() zalaczam zdjecia stolow z deserami - desery na imprezie po slubie byly bardzo okrutne, bo byly cztery stoly i na kazdym cos innego ![]() wytanczylam sie oczywiscie jak szalona ![]() wlasnie ogladalam swoje zdjecia i jestem zalamana - co za tluste krowsko. zawsze mi sie humor psuje jak sie na zdjeciach zobacze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zalaczam pare fotek z knajpek i z ulicy - nienajlepszej jakosci ale zawsze ![]() nineczka... oczywiscie oczekujemy szczegolowego sprawozdania z imprezy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak jak napisalam w innym watku: znudzil mi sie poprzedni avatarek szybko - taki byl jakis nudny i bez wyrazu. za kazdym razem jak go widzialam to mialam w mysli: ojej, to ja? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja kupowalam zawsze ze zaznajomionej agencji bo zawsze wyszukiwali mi tam bilety najtansze z mozliwych. czesto latalam z przesiadkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#924 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzieki za rady odnosnie Chicago- jako, ze wakacje sie koncza, postanowilismy z TZ jeszcze wybrac sie gdzies, gdzie zawsze chcielismy pojechac. Za 3 godziny ruszamy, mam nadzieje, ze uda nam sie duzo zobaczyc w ciagu niecalych dwoch dni. Zdam relacje po powrocie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Raczkowanie
|
ok babki juz wam mowie jak to bylo...przyjechalam na wize J1 czyli training wiza, tuz pod jej koniec sie pobralismy , no wiadomo ze po slubie wyslalismy wszystkie potrzebne podania(jak wiecie samo zamozpojscie niczego tu nie zalatwia, dopiero wyslanie podania o wize i pozwolenia daje prawo pozostania w usa), problem jest tylko w tym ze do czesci wiz J1 dotyczy regula przerwy 2 letniej czyli po takiej praktyce nalezy wrocic do kraju i dopiero po 2 latach starac sie ponownie, jak wiecie w mojej sytuacji tak nie bylo, ale z tego co ja wiem mimo ze mam wize J1 zaznaczone na niej bylo ze zasada 2 letniej przerwy nie dotyczy...TZ wyczytal gdzies o sytuacji kogos kto mial wize jak moja pracownik ambasady w polsce zaznaczyl ze ta regula go nie dotyczy a potem rzad USA powiadomil go ze w polsce popelnili blad i tak naprawde jest w usa nielegalnie wiec ta osoba walczy teraz z prawnikami i istnieje duze prawdopodobienstwo ze wysyla go spowrotem, on wczesniej dostal pozwolenia na prace i podroz ale te pozwolenia wysyla kompletnie iny oddzial wiec oni wizy nie sprawdzali, dopiero po roku ten blad wyszedl na jaw
te zasady nie sa takie proste, niewiem czy wiecie, ale nawet jest taka zasada ze jesli malzonek(obywatel usa) starajacy sie o wize dla wspolmalzonka umrze w przeciagu 2 lat od momentu starania sie o wize, rzad usa moze pelnoprawnie wyslac obywatela tego innego kraju spowrotem |
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie ponownie...
Tak podczytuje ten watek, ktory rozrosl sie juz do gigantycznych rozmiarow (i dobrze ![]() ![]() ![]() I tak chcialabym ustalic, kto tu jest z USA, a kto z Europy - jakas liste prosze, czy cus... ![]() ![]() Wczoraj przydarzyla mi sie bardzo mila dla emigrantki historia, juz opowiadam. Bylam ci ja w Modenie, idziemy z TZ chodnikiem, edicola przy edicoli - kiosk z gazetami. I nagle TZ pokazuje paluchem na pewna gazete, patrze a tam po polsku: "NASZ SWIAT" - ha! jest gazetka we Wloszech dla Polakow! Ale sie ucieszylam, kupilam w te pedy. A moj TZ spostrzegawcza bestia - sam zauwazyl, ze to cos polskiego, mowi ze znal slowo "swiat" i po tym poznal... ![]() No to z gazetka pod pacha ruszamy dalej. Nastepna edicola. I co: pelno, multum czasopism i gazet polskich! ![]() Bylam w niezlym szoku, bo jeszcze ich tutaj nie spotkalam - sa gazety chyba we wszystkich jezykach, nawet rosyjskie czy arabskie, a polskich nie bylo... ![]() Kupilam sobie sierpniowy COSMOPOLITAN, za 3 euro. ![]() A polska cena to 5 zl z hakiem, hehe, ale rozumie sie - transport i te rzeczy. Byla tez ELLE, ale cala wyogladana, pognieciona - widac podchodza polskie kobity i ino ogladaja. Nie kupilam, bo mi sie taka pognieciona nie podobala. ![]() Ot, i taka przygode gazetowa wczoraj mialam...
#927 |
Wtajemniczenie
|
Kochana, u nas Twoj Styl, Pani itp kosztuje $6.
|
![]() ![]() |
![]() |
#928 |
Zadomowienie
|
Nie jestem ani z Usa ani z Europy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#929 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nineczka - ech, ale chociaz macie te gazety... Tutaj ich nie ma raczej. Ot, takie odkrycie jak wczoraj - to by dopiero bylo fajno gdyby zagoscily na stale... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Wtajemniczenie
|
Ja juz kila razy obiecalam sobie, zeby tego nie kupowac, bo prenumeruje dwie tutejsze Glamour i Shape.. i co miesiac kupuje inne magazyny.. ale czasami sie skusze na te polskie..a w grucie rzeczy to drogo i nic ciekawego nie ma.
Dziewczyny, czy Wy znacie taka firme Kors? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:39.