emigrancki los;) - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-08-24, 16:22   #1081
CzarnyElf
Zakorzenienie

Dot.: emigrancki los;)

Cytat:
Napisane przez monis1981
nie no co ty... tobie bym dala jakies 20...4?na zdjeciu a mezowi moze 35??jakos tak...wiecej nie...ale zreszta to znaczenia nie ma, spytalam sie tylko z ciekawosci, bo napewno meskie podejscie do malzenstwa sie zmienia z wiekiem, chociaz nie powiem ze moj tz jest jakis niewyrosniety bo on tez nie narzeka...
dziewczyny mowicie o forumo2 ich kafeterii?kiedys zajrzalam i jak zobaczylam niektore tematy to zglupialam i jedyne co mogla to pozadnie opie...c kostka ktory wyzywal Polki od k...w...co za dupek zoledny!!
no na kafeterii to jest smietnik(z wyjatkiem kilku tematow) ludzie wyzywaja sie wogole tam jest bez sensu.
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 16:32   #1082
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez simonka cynamonka
hej dziewczynki

widze,ze to topik,gdzie mozna ponazekac na usa!!
Niekoniecznie. Ja tu sie udzielam, a wcale nie narzekam na moj drugi dom.

Dla tych, ktorzy pytali i tych, ktorzy chetnie przeczytaja , relacja z wakacji w Ziemi Ojczystej:

*rzucilam sie na pare przysmakow z dawnych lat (zapiekanki, drozdzowki, pastylki pudrowe , obwarzanki krakowskie, chleb!!! itp., itd.),

*Krakow przepiekny jak zwykle i z tym samym klimatem. Gdy schodzilam z Rynku w droge powrotna do domu, bily dzwony i lecial hejnal.

*Coraz wiecej w Krakowie zachodnich sklepow firmowych, nawet porobili wielkie centra handlowe "mole" (gdy mieszkalam, byla Plaza, teraz doszla Galeria Kazimierz). Oczywiscie to dla mnie nie nowosc, ale zauwazylam zwiekszenie ilosci. Nie bylo mnie tam w sumie tylko poltora roku, poza tym chodze czesto na www.krakow.pl (polecam).

*Ceny w Polsce jak w Stanach/reszcie Europy , pomijajac np. jedzenie w restauracjach. Ale ceny ciuchow w tych samych sklepach co w USA takie jak w USA. Kiedys roznica byla wieksza... Rozmawialam z kilkoma osobami i byli wkurzebi, ze jakos ich zarobki nie wzrastaja w takim tempie.

*Dziwnie sie czulam kupujac pamiatki i robiac zdjecia w Krakowie jak turysta. Ja przeciez Krakuska, tylko ze "na wygnaniu"...

*Gdy przyjechalam do Krakowa, czulam sie jak w domu, wszystko bylo takie znajome. Gdy wrocilam do Chicago, tez. Bardzo interesujace uczucie...

*Swietnie bylo zobaczyc sie z rodzina i znajomymi (niestety nie wszystkimi, po prostu nie bylo czasu). Jedna znajoma mam w Zywcu i przejechalam sie tam (piekne widoki ). Odwiedzilam tez Browar Zywiec i nawet napilam sie piwka, co bardzo rzadko mi sie zdarza, ale tam smakowalo wysmienicie. Sam Browar swietnie zrobiony, nowe budynki ladne, stare odnowione, jest sklep z gadzetami.

*Nie moglam sie w PL przestawic na czas, nigdy cos takiego mi sie nie zdarzylo.

*Ludzie wciaz sa mile zaskoczeni, ze po polsku mowie poprawnie i z polskim akcentem.

*Mezus tez byl pare dni po trzyletniej przerwie i dalej zachwycony.

*Polki jak zwykle piekne w wiekszosci (pewnie same Wizazanki ).

*Ciekawe, kiedy znowu pojade...
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 17:26   #1083
jenn
Rozeznanie

GG do jenn

Cytat:
Napisane przez Magda.
*rzucilam sie na pare przysmakow z dawnych lat (zapiekanki, drozdzowki, pastylki pudrowe , obwarzanki krakowskie, chleb!!! itp., itd.),
Szczerze zazdroszcze! Mnie wlasnie najbardziej brakuje zwyklego, polskiego, dobrze wypieczonego chlebusia

Cytat:
Napisane przez Magda.
*Ceny w Polsce jak w Stanach/reszcie Europy , pomijajac np. jedzenie w restauracjach. Ale ceny ciuchow w tych samych sklepach co w USA takie jak w USA. Kiedys roznica byla wieksza... Rozmawialam z kilkoma osobami i byli wkurzebi, ze jakos ich zarobki nie wzrastaja w takim tempie.
No wlasnie, kiedy kolezanki mi mowia ile w PL kosztuja teraz ciuchy to sie lapie za glowe. Tutaj przeciez ceny takie same, a zarobki o wiele wieksze. Poza tym jest zdecydowanie wiecej wyprzedazy i ceny spadaja nawet do 75%

Cytat:
Napisane przez Magda.
*Ludzie wciaz sa mile zaskoczeni, ze po polsku mowie poprawnie i z polskim akcentem.
Nie wyobrazam sobie, zeby moglo byc inaczej
jenn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 17:46   #1084
CzarnyElf
Zakorzenienie

No mnie tez chleba brakuje polskiego bo te tutaj to takie gumowe sztuczne.

Co do cen ciuchow to w szoku jestem
Stary 2005-08-24, 17:49   #1085
jenn
Rozeznanie

GG do jenn

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf
No mnie tez chleba brakuje polskiego bo te tutaj to takie gumowe sztuczne.
Guma, gabka brrr okropnosc!
Magda, a co sobie przywiozlas z Polski?
jenn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 18:00   #1086
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jenn
Magda, a co sobie przywiozlas z Polski?
Kupilam sobie ciuchy i bielizne w sklepach, ktorych u nas nie ma. Odkrylam m.in. krakowska firme Aggi z pieknymi ubraniami www.aggi.pl (malo na stronie maja, w sklepach znacznie wiecej). Rozczarowalam sie z kolei Zara poniewaz mimo ze ciuchy piekne, to jednak szyte tak, ze w jeden ciuch o danym rozmiarze wejde, w inny nie (nie do zaakceptowania w porzadnej firmie).

Do tego przywiozlam troche ksiazek i innych drobiazgow do domu (np. stojak na gazety), a takze pamiatki dla meza (koszulke z Krakowem, album o Browarze Zywiec , kufle - te akurat mialam juz od dawna, tylko nie mialam kiedy dowiezc itp.). Do pracy Torunskie Pierniki w pudelku w ksztalcie Sukiennic, a szwagierce i tesciowej srebrna bizuterie z bursztynem.

Tym razem zupelnie nie rzucilam sie na sklepy kosmetyczne, w przeciwienstwie do poprzedniej wizyty. Moim ulubionym sklepem jest Body Shop, a ten akurat jest w USA, nie PL.
Stary 2005-08-24, 18:09   #1087
Magda.
Zadomowienie

A w ogole to szukam brazowych butow, tyle bez szpicow i na niskim obcasie. Nie moge znalezc , trzeba bylo u Rylki kupic jak moglam. Pomocy!!!!!!!! Aha, i nie dam wiecej niz $50.
Stary 2005-08-24, 18:15   #1088
monis1981
Raczkowanie

GG do monis1981

magda...fakycznie slicznie ciuchy, naprawde ladne, powiedz...jakie ceny maja?
ojjj chleba mi tez brakuje...oj tak...i truskawek prosto z ogrodkowej grzadki slodkich jak landrynki...chleb to jeszcze w miare maja w Panera bread, chyba najbardziej przyblizony do polskiego jest sourdough, nawet ostatnio kupilam te male okragle i w nich zupke grochowa zrobilam
ojjj i tego chodzenia po miescie, zwiedzania, poprostu spacerowania mi brakuje, zamiast jezdzenia wszedzie leniwego dupska samochodem...
magda na niskim obcacsie? zobacz na shoes.com wg ceny...sa nawet za 30$niskie mokasynki, sa tez na obcasie
monis1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 18:20   #1089
Magda.
Zadomowienie

Monis, mi chodzenia brakowalo na przedmiesciach, w miescie juz nie mam takiego problemu. Teraz to mi jazdy autem brakuje hehe.

W malych piekarniach mozna dostac dobre pieczywo, w supermarketach wrecz przeciwnie (moze poza bagietka w Jewel).

W Aggi placilam tak: spodnica 99zl, sweterek 74zl, koszulka bodajze 44zl.
Stary 2005-08-24, 18:23   #1090
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monis1981
magda...fakycznie slicznie ciuchy, naprawde ladne, powiedz...jakie ceny maja?
ojjj chleba mi tez brakuje...oj tak...i truskawek prosto z ogrodkowej grzadki slodkich jak landrynki...chleb to jeszcze w miare maja w Panera bread, chyba najbardziej przyblizony do polskiego jest sourdough, nawet ostatnio kupilam te male okragle i w nich zupke grochowa zrobilam
ojjj i tego chodzenia po miescie, zwiedzania, poprostu spacerowania mi brakuje, zamiast jezdzenia wszedzie leniwego dupska samochodem...
no wlasnie to prawda z tym wozeniem dupska samochodem,dlatego zdecydowalam ze ja samochodu nie chce miec i bede spacerowac ile sie da(w wiekszym miescie to lepiej bo wiecej chodnikow)

wkurza mnie tez to ze jak np ide do sklepu i kupuje jedna rzecz to ludzie sie dziwnie patrza-macie tak?

Tutaj to kupuja jak szaleni
Stary 2005-08-24, 18:28   #1091
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf

wkurza mnie tez to ze jak np ide do sklepu i kupuje jedna rzecz to ludzie sie dziwnie patrza-macie tak?
Nie, nigdy takie cos mi sie nie zdarzylo.
Stary 2005-08-24, 18:37   #1092
monis1981
Raczkowanie

GG do monis1981

na mnie sie patrza dziwnie ze przechodze przez autostrade, oczywiscie w niedozwolym miejscu i hop...do centrum handlowego, a potem wracam z wielka reklamowa
z tym samochodem elfiku niewiem czy ci sie tak uda,w wiekszym miescie gdzie transport rozwiniety moze i tak ale reszta bardziej na wlasny transport jest nastawiona, ja na poczatk tez tak chcialam, potem sie poddalam jak musialam dostac sie na drugi koniec miasta a tu ani autobusu ani nic...a taksowka kosztuje tyle ze wole w siebie zainwestowac
w miami z tym nie bylo problemu ale tu to masakra
Stary 2005-08-24, 18:57   #1093
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magda.
Nie, nigdy takie cos mi sie nie zdarzylo.
moze w malych miasteczkach tak jest(ludzie sie bardziej wszytkim interesuja)
Stary 2005-08-24, 18:59   #1094
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monis1981
na mnie sie patrza dziwnie ze przechodze przez autostrade, oczywiscie w niedozwolym miejscu i hop...do centrum handlowego, a potem wracam z wielka reklamowa
z tym samochodem elfiku niewiem czy ci sie tak uda,w wiekszym miescie gdzie transport rozwiniety moze i tak ale reszta bardziej na wlasny transport jest nastawiona, ja na poczatk tez tak chcialam, potem sie poddalam jak musialam dostac sie na drugi koniec miasta a tu ani autobusu ani nic...a taksowka kosztuje tyle ze wole w siebie zainwestowac
w miami z tym nie bylo problemu ale tu to masakra
haha ja tez przechodze przez autostrade ale na swiatlach Tez wracam z reklamowa i sie gapia(pewnie mysla ze jakas bezdomna biedna ze mnie turystka)-bo tutaj jak nie ma sie samochodu to ludzie mysla ze jest sie b biednym

co do transportu to jakos to bedzie zobaczymy jak sie ulozy moze zmienie zdanie?Na razie bardzo sie boje samochodow.
Stary 2005-08-24, 19:10   #1095
nineczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maira
Vanilla Sky powiedz prosze co trzeba zrobic żeby miec możliwośc studiowania w USA??
Ja radzilabym wyjechac z jakiegos programu dla studentow.. chodzi mi o to, ze tutaj jest duzo dziewczyn, ktore mieszkaja z rodzinami amerykanskimi, maja zapewnione jedzenie, samochod, dach nad glowa a one w zamian opiekuja sie dziecmi i wlasnie chodza do szkoly. maja tez placone za godzine za pilnowanie dzieci .Mysle, ze to najlepsze opcja..no chyba, ze masz duzo pieniedzy.. bo to co najdrozsze, czyli mieszkanie,jedzenie masz zapewnione.. Dzieki pilnowaniu dzieci zarobisz sobie na szkole.
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 19:19   #1096
bunny-pie
Zakorzenienie

A dziewczyny,
dlaczego nie pieczecie chleba. Ja tak chyba zaczne robic, bo te amerykanskie mi nie smakuja, no jako tosty, okej, ale nie moge socie wyobrazic tosta ze smalcem, fu! dla mnie musi byc chleb polski
Stary 2005-08-24, 19:21   #1097
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
A dziewczyny,
dlaczego nie pieczecie chleba. Ja tak chyba zaczne robic, bo te amerykanskie mi nie smakuja, no jako tosty, okej, ale nie moge socie wyobrazic tosta ze smalcem, fu! dla mnie musi byc chleb polski
A masz dobre przepisy?
Sama od jakiegos czasu mysle o pieczeniu.
Stary 2005-08-24, 19:22   #1098
nineczka
Wtajemniczenie

dobry chleb mozna kupic w trader joe's
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 19:24   #1099
bunny-pie
Zakorzenienie

Jeszcze nie, przynajmniej ich jeszcze nie próbowalam, bo przepisy mam.
Zaraz poszukam w archiwum, a jak nie to zaloze watek na gotowaniu

Tinker
Stary 2005-08-24, 19:24   #1100
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nineczka
dobry chleb mozna kupic w trader joe's
O wlasnie, Nineczka. Niedawno kupilam bochenek i do tego rozne mazidla (roasted red pepper i eggplant, pycha).
Stary 2005-08-24, 19:34   #1101
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
A dziewczyny,
No ja tez nie moge sobie wyobrazic tosta ze smalcem(a fuj gryzie sie)

Cale szczescie ze czasami maja europejskie pieczywo w Meejers i czasem maja polskie bulki.
Stary 2005-08-24, 19:36   #1102
vanilla_sky
Zakorzenienie

ja na szczescie nie lubie i nie jadam chleba, wiec mi tutejszy nie przeszkadza
brakuje mi tylko grahamek i takich pysznych ziarnistych chlebow z polski, bo tylko takie jadalam.
kefiru mi jeszcze brakuje danona wiem, ze nie polski, ale tu nie mozna dostac.uwielbialam taki posilek - ziarnista bula, albo grahamka plus kefir. mniam. moj przyjaciel to nazywal "studenckie sniadanko"
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 19:40   #1103
vanilla_sky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magda.
Do tego przywiozlam troche ksiazek i innych drobiazgow
oj, jak polece zima to sobie tez nakupuje ksiazek. nie wiem co to jest, mimo, ze moj angielski jest naprawde dobry i nie sprawia mi trudnosci czytanie w tym jezyku, to literature piekna wole czytrac po polsku. to po prostu jezyk moich mysli, taki pierwotny, moj, lepiej wszystko rozumiem, bardziej intuicyjnie po polsku.
mojemu bratu z drugiej strony nic a nic nie robi roznicy jezyk, polyka ksiazki i po polsku i po angielsku.
wlasnie mi ojczym przyslal z polski ZART milana kundery, tak sie ucieszylam, raz, ze nowa ksiazka kundery po polsku, dwa, ze ojczym pamietal, ze taka mialam na kundere nowego ochote
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-24, 19:41   #1104
bunny-pie
Zakorzenienie

Tu cos znalazlam
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=chleb

A ja uwielbiam polskie bulki z plastrami pomidorów i cebula, mniam, do tego pyszne kakao
Stary 2005-08-24, 19:47   #1105
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
Tu cos znalazlam
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=chleb

A ja uwielbiam polskie bulki z plastrami pomidorów i cebula, mniam, do tego pyszne kakao
Dzieki za link do przepisu, wlasnie wydrukowalam.
Stary 2005-08-24, 19:48   #1106
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vanilla_sky
oj, jak polece zima to sobie tez nakupuje ksiazek. nie wiem co to jest, mimo, ze moj angielski jest naprawde dobry i nie sprawia mi trudnosci czytanie w tym jezyku, to literature piekna wole czytrac po polsku. to po prostu jezyk moich mysli, taki pierwotny, moj, lepiej wszystko rozumiem, bardziej intuicyjnie po polsku.
mojemu bratu z drugiej strony nic a nic nie robi roznicy jezyk, polyka ksiazki i po polsku i po angielsku.
wlasnie mi ojczym przyslal z polski ZART milana kundery, tak sie ucieszylam, raz, ze nowa ksiazka kundery po polsku, dwa, ze ojczym pamietal, ze taka mialam na kundere nowego ochote
Mialam kiedys tak, ze wolalam czytac w ojczystym jezyku. A teraz nie ma juz znaczenia, jka u Twojego brata. A w Polsce mam ulubiona ksiegarnie i albo mi mama przysyla ksiazki, albo sama kupuje tam gdy jestem w odwiedzinach.

W szczegolnosci literature napisana w oryginale po angielsku wole czytac w oryginale. Jestem niedoszlym tlumaczem (w planach mam licencje) i moje skrzywienie kaze mi sie skupic na stylu tlumacza, nie autora...
Stary 2005-08-24, 20:05   #1107
bunny-pie
Zakorzenienie

A dziewczyny,
nie wiem czy znacie ta strone z przepisami:

Na www.allrecipes.com jest 28.000 przepisów i one sa ocenione przez uzytkowników (Mozna tez przeczytac co uzytkownicy zrobili inaczej lub lepiej ). Bardzo duzo interesujacych zeczy tam juz znalazlam. I mozna tam zmienic tez Customize recipe i zmienic ilosc "servingsów"

Tinker
Stary 2005-08-25, 02:32   #1108
simonka cynamonka
Raczkowanie

GG do simonka cynamonka

witam

dzis niestety humorek tragiczny,dostalam bardzo zle wiadomosci z wloch,gdzie mieszka moja cora

elfiku sprawdz poczte

ps:chyba szykuje mi sie wyjazd do itali...i to na dluuuuuuuugo!
moga byc tego pozytywne skutki ,ale i bardzo negatywne
simonka cynamonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-08-25, 05:07   #1109
monis1981
Raczkowanie

GG do monis1981

simonka...mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze
Stary 2005-08-25, 05:40   #1110
Rodolphe Lindt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monis1981
simonka...mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze
no ja tez
Rodolphe Lindt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości