|
|
#181 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: emigrancki los;)
za 125 tys dom w San Jose??? Cos mi tutaj nie pasuje..bo przecietny Townhouse kosztuje od 300 tys. Musi on byc w bardzo zlej dzielnicy albo musi miec jeden pokoj z jedna lazienka.
|
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
slyszalam wlasnie, ze kuchnia angielska jest bardzo ciezka, np te ich typowe sniadania smazone, nie wiem jak oni to moga jesc, ja bym padla, tak smazone z rana... tez tesknie za wola parkiem i wieloma innymi ale tez pewnie zostane tu, mimo calego narzekania. poki co nie bardzo sobie wyobrazam powrot do polski, po pierwsze skutecznie odstraszaja mnie opowiesci znajomych, a po drugie to jestem nauczona jak z zyciem sobie radzic tutaj, tam czulabym sie bardzo zagubiona.mysle, ze powroty do polski sa tym trudniejsze, im rzadsze, dlatego bede sie starala odwiedzac jak najczesciej. a czy wroce? moze na starosc, kto wie. |
|
|
|
|
#183 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
nie wiem, moze jestem niereformowalna pod wzgledem akcentu, ale jak sie nie pilnuje to zawsze live wymawiam jako leave, albo kiss wymawiam jak keys. nawet moi znajomi sie z tego podsmiewuja ![]() Cytat:
to zreszta widac na naszym pokrewnym, przesympatycznym zreszta forum make up talk. jeszcze nie widzialam tam zadnej krytyki, jedynie zachwyty, nie to, ze to zle, ale ciekawe - widzi sie roznice w mentalnosci zdecydowanie porownujac wizaz i tamto forum
|
|||
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe, swietny artykul z tymi zasilkami to rzeczywiscie az dziwne. moja przyjaciolka, ktora mieszka w niemczech tez twierdzi, ze czesto nie oplaca sie w ogole pracowac bo sie gorzej wychodzi, jak na zasilku
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Ze Strony podanej przez Becie
6. Obiektem westchnień i marzeń każdego Niemca w wieku lat 40-75 jest krasnal ogrodowy -czyli GARTENZWERG.W całej swojej krasie GARTENZWERG całkowicie zaspokaja poczucie piękna i romantyzmu u Hansa i Hermenegildy.
|
#186 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez jenn Czas edycji: 2005-06-30 o 17:58 |
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma tez zdjec w srodku.Tez bylam zdziwiona ze tak tanio jak na San Jose. |
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciaz ostatnio cwicze rozmowy przez telefon Mam tez problem z wymowa earlier,ale tez juz powoli sie ucze
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze jedno ale to bedzie smieszne
Moj maz mowi ze jak wymawiam slowo fact to tak brzmi jakbym wymawiala to brzydkie slowo f..k(chyba nigdy sie nie naucze) |
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja sie kiedys tak zapedzilamw uwazaniu zeby wymawiac krotkie "I" (dzwiek I dla scislosci) zamiast dlugiego, ze powiedzialam, ze chce isc na plaze, ale chyba nie za bardzo mi wyszlo, bo wszyscy znajomi az sie zatrzymali w pol kroku i widzialam szereg oczu jak spodki zwroconych w moja strone
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w paryzu spedzilam kilka dni i bylam oczarowana. czulam sie tam jak w domu po prostu. bardzo lubie takie klimaty. w ogole kiedys zdawalam na romanistyke, sentyment do francji pozostal
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
troche rozczarowana bylam
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwielbiam tez francuskie filmy ten specyficzny trudny do opisania klimat
|
|
|
|
|
#195 |
|
Wtajemniczenie
|
Dotyczace domu za 25 tys w San jose
Ja nie wiem dokladnie ale pokazalam mezowi a on mi powiedzial, ze jest tam napisane, ze dom stoi na ziemi ktora jest w lizingu..wiec kupuje sie tylko dom jako budynek a nie ziemie pod tym budynkiem..tzn on tak sie domysla ale nie wie na pewno |
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spytam sie mojego meza dokladnie jak wroci z pracy,bo w sumie to ja sie w tym nie orientuje
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co mnie zirytowalo? Jak bylam pierwszy raz w ameryk. sklepie to jak przechodzilam kolo ludzi to kazdy do mnie sie usmiechal i mówil excuse me.
Tinker
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie to w sumie wkurza czsami w Polsce czulam sie bardziej blisko z ludzmi,nie przeszkadza mi nawet dotyk czasami,a tutaj takie odizolowanie.W sumie kazdy to inaczej odbiera![]() Moj maz np bedac w Polsce nie mogl sie nadziwic jak to mozliwe ze jak ludzie spaceruja w Warszawie to go czasami szturchna albo chodza blisko siebie Bylo to dla niego b dziwne czasami az sie zatrzymywal z niedowierzaniem ![]() Ja to pamietam jak tu przyjechalam na poczatku jak poszlismy do sklepu to jak zobaczylam jakie tu wszystko duze(owoce warzywa produkty w sklepie) to nie moglam sie nadziwic parztzylam z niedowierzaniem ,chcialam nawet zdjecia robic i wyslac mojej rodzinie hihihihihi Oni to excuse me mowia zeby ostrzec dana osobe ze sie zblizaja i ze moga potracic-niewazne ze sa w odleglosci prawie 2 metrow-hihihi -private space moze przeciez zostac naruszone
|
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Zdjecia tez mam w planie, ale moga pomyslec ze planuje jakies terorystyczne ataki, nigdy nie wiadomo
Nastepnym razem jak bede telefonowala z przyszla tesciowa to nie odpowiem "Im fine, thank you, how are you?" tylko planuje troche ponarzekac Ciekawe co zrobi. Napewno znowu powie ze jestem "b**chy" (= znowu wkurzona).No nie powiem, tesciowa jest super babka, zawsze pomaga, ale nie jest przyzwyczajona do nas Ona zna tylko te slodkie cukrowe rozmowy, a na nas europejczyków mówi ze jestesmy "cold " i ze ja rozmawiam jak "nazi" a ja ze zwyczaju rozmawiam glosno co nie znaczy ze jestem wkurzona i ze sie wydzieram, hihi, jak mnie pozna to dostanie szoku Mój TZ na poczatku, jak slyszal mnie i rozdiców rozmawiajacych po polsku myslal ze my sie TYLKO i CALY CZAS klucimi
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aaaa i jeszce byl zdziwiony ze rodzenstwo to spi w tym samym pokoju w Polsce Bo ja spalam z siostra i nawet spalysmy w jednym lozku byl w szoku
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieźle.
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
W sims Abrakadabra można ożywić takiego krasnala i wtedy on pielęgnuje ogród i upija się bimbrem
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam częśc oryginalnych, a część mi kolega [informatyk] załatwił. Najlepiej jakiemuś koledze powiedzieć, oni z dobrych serwerów ściągają, bo na emule można na dziwną wersję trafić
|
|
|
|
#205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(bez urazy dziewczyny, mnie to nie przeszkadza, was tam wiecej )Caly ten artykul, do ktorego podalam link to najprawdziwsza prawda Pomadko jesli kiedys pojedziesz (moze juz to zrobilas) w kierunku granicy z Niemcami zobaczysz mase straganow z krasnalami ogrodowymi, jak myslisz dlaczego? To jest naprawde obiekt westchnien Niemcow a Polacy mieszkajacy przy granicy wiedza na czym interes zrobic ![]() Moze to i smieszne... ale dla mnie to tragedia
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdjęcie załączyłam bo od razu mi się skojarzyło z tą linką, którą zaczepiłas.
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
A jak czesto sie dzieja dziwne rzeczy. Az pokazywalo w TV (naprawde!!) ze niby ktos porwal krasnala i podrózuje z nim po calym swiecie, a rodzinie, do której krasnal kiedys nalezal, wysylaja pocztwki i pisza ze krasnal ma dobrze i akurat jest w brazylji lub w chinach. No serio kiedys we wiadomosciach pokazywali taka rodzine. A raz tez innej rodzinie ukradnieto gipsowa rzabe i tez fotki z rzaba na plazy w karaibach lub na alasce przesylali. No ja normalnie nie wiem. Kto by ukradl takiego krasnala i jeszcze z nim jezdzil dookola swiata???
|
|
#208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powiedz sama Tinker czy ludzie nie maja wiekszych problemow Typisch deutsch ![]() Pozdrawiam i zycze milej nocki ![]()
|
|
#210 |
|
Wtajemniczenie
|
podnosze watek, bo ciekawy..
' co tam u WAs kobitki? Do mnie przyjechala mama i wlasnie mija tydzien jak u nas jest.. jeszcze niestety tylko 3 tygodnie bedzie z nami, bo musi wracac do Polski- praca. W poniedzialek jedziemy do Reno, Lake Tahoe... potem wracamy i nasza sasiadka daje nam swoj dom nad morzem- fajna sasiadka .. Zalozycielka tego watku pisala o samotnosci a moze raczej o wyobcowaniu ale ona ma tutaj mame i o ile pamietam brata wiec nie jest tak zle.. a jak sie ma rodzine daleko to juz co innego.. odwiedziny raz do roku i to bardzo krotkie.. no i do Kalifornii jednak leci sie dosc dlugo bo okolo 13 godzin-zalezy od czasu oczekiwania na drugi samolot. Wiecie co, moja mama leciala przez Frankfurt i miala 1.5 godziny opoznienia!! Podobno teraz straszny balagan panuje na Okeciu.. z tego powodu walizki nie dolecialy...dobrze ze wieczorem dowiezli. Okazuje sie tez, ze w san Francisco maja na lotnisku urzednika-celnika ktory mowi po polsku...wiec wszystkich Polakow nie mowiacych po polsku odsylaja do tego faceta. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:30.

, no i mieszkam razem z TZ, ale uczucie obcości pozostaje.
, wieś gdzie jeździłam często na wakacje itp. itd.). 
nie wiem, moze jestem niereformowalna pod wzgledem akcentu, ale jak sie nie pilnuje to zawsze live wymawiam jako leave, albo kiss wymawiam jak keys. nawet moi znajomi sie z tego podsmiewuja 

no może bąkneli coś jeszcze na temat obozów, wiedziałam ze nie będą mi tu wykładać historii Polski ale myślałam ze ciut więcej powiedzą
Ciekawe co zrobi. Napewno znowu powie ze jestem "b**chy" (= znowu wkurzona).
a Polacy mieszkajacy przy granicy wiedza na czym interes zrobic