![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Fantasy
Ja jestem początkującą fanką fantasy ale czuje że to będzie moja wielka miłość
![]() Mam do was prośbe, z tych wielu tytułów nie sposób wybrać jeśli się prawie żadnej z tych książek nie czytało. Czy możecie mi polecić jakieś konkretne tytuły? Najbardziej interesują mnie elfy, czarownice ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Terry Pratchett - jego książki są bardzo lekkostrawne, z dużą dozą humoru (częstokroć paranoidalnego ![]() Piers Anthony - seria Xanth. Również dość lekka pozycja jak na początek. Ciekawa koncepcja, dość rozbudowana fabuła. No i mnóstwo magicznych stworzeń ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#155 |
Raczkowanie
|
A czy jest jakiś osobny wątek o filmach o tematyce fantastycznej? Jakoś znaleźć nie mogę, a też jestem ciekawa co możecie polecić do obejrzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz się pomęczyć z "Legendą". Co prawda stara produkcja (1985), ale jeżeli nie zrazi Cię jej jakość, to szczerze polecam (chociaż może nie jestem w pełni obiektywna, bo to był jeden z moich ulubionych filmów w dzieciństwie). Poza tym stare filmy fantasy i s-f są naprawdę dobre. Brak efektów specjalnych nadrabiają klimatem. Ech...tyle się filmów naoglądałam, a gdy przychodzi co do czego, to nie pamiętam tytułów ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Rozeznanie
|
A ja chyba nie wiedziałam wiele docrych silmow fantasy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie skończyłam czytać książkę Ziemiańskiego, Achaję. Jak dla mnie rewelacyjna, chociaż może trzeci tom nie był już taki genialny, a przynajmniej jego pierwsza cześć, mówię tu o opisach bitew itp, hm nużące, jednak w drugiej części tego tomu autor "opamiętał się"
![]() A mianowicie to przede wszystkim końcówka, że to nie koniec historii jej życia... Wiec jak myślicie jak to dalej było? Przeżyła? w jaki sposób? jak to było z tymi potworami z lasu? ile one mogły żyć lat? Jak to był z wizją czarownika który zobaczył Achaję tysiąc lat później? Czemu Sharkhe zdradziła? w końcu byłą jedną z nich? I co Mayfed powiedziała do córki przed śmiercią? Jakie słowa kazała jej przekazać;]? I komu? Mówiła o Achaji? Poratujcie coś bo czytałam książke do 4 w nocy i już wolno przyswajałam tekst ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Rozeznanie
|
Nistety nie czytałam Achaji wiec nie pomoge. A pisze nie po to, zeby zasmiecac tylko żeby odswiezyc watek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#161 |
Raczkowanie
|
dopisuje sie do klubu milosniczek fantasy!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Raczkowanie
|
Ja mam takie małe pytanie czy któraś z was czytała książkę "Zawód: Wiedźma" bo ostatnio widziłam w empiku tom II, może dałoby sie znaleźć i tom I ale nie jestem jakoś przekonana czy warto... w necie są różne recenzje a i z rosyjskimi pisarzami różnie to bywa
![]() ![]() a co do fantasy to zdecydowanie moge polecić serię Dragonlance zwłaszcza "Kroniki" stare ale zawsze chętnie do tego wracam ![]()
Remember, I'll never leave you, If you will only, Remember me Remember me... Remember, I will still be here, As long as you hold me, In your memory /Josh Groban. Troja/ Edytowane przez rauko Czas edycji: 2009-03-13 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Rozeznanie
|
Ja czytałam I tom i musze powiedziec, ze jest to jedna z najnudniejszych ksiazek, ktore czytalam. Kompletnie nic sie nie dzieje, tylko chodza po lasach i chodza... Ciekawe spojrzenie na wampiry, nic poza tym. Miejscami autorka próbuje pisac w troche takim lekkim, zabawnym stylu - nie wychodzi jej to. Wg mnie nie warto, sa lepsze ksiazki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przebrnawszy przez nudny poczatek (ktory zajal polowe pierwszego tomu) oraz po przyzwyczajeniu sie do kwiecistego stylu autorki, musze przyznac wciagnelo mnie na calego. Teraz juz rozumiem dlaczego autorka otrzymala za powiesc nagrode Locusa. ![]() Ksiazka a raczej cala seria, bo skonczylam wlasnie drugi tom, sa niesamowite oraz przepieknie napisane. Oto recenzja jesli ktos zainteresowany. Ja ze swojej strony goraco polecam. Cytat:
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
o tak szybko sie ktoś znalazł
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
Rozeznanie
|
Ciesze sie, ze pomogłam. Wogóle co do wiedźmy jeszcze - nie podoba mi sie takie dzielenie tomow. Rozumiem kiedy tom jest grubszy, rozumiem takze, ze fantastyka kiepsko sie sprzedaje i jest to sposób na zwiekszenie zysku. Ale bez przesady!
![]() ![]() W podobnej cenie polecam ksiazki Robin Hobb. (Ja kupuje w empiku przez neta, odbieram w salonie) http://www.empik.com/uczen-skrytoboj...siazka,12343,p Co do strały kusziela - przeczytałam cała trylogie, bardzo mi sie podobała równiez polecam ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem ze w moim bylym miescie w bibliotece byla, ale nie jestem pewna czy ja czytalam ![]() ![]() Strzale kusziela polecil mi kumpel, wiec facet ![]() zapomnialo mi sie ![]() ![]() Ksiazke czytalam po angielsku i bede miec dostep do nastepnej trylogii. ![]()
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
A czytała któraś z was trzeci tom cyklu o Eragonie pt "Brisingr"? Ja właśnie skończyłam i ciekawa jestem waszych opinii? Lekko się czyta te książki i może nie są najlepsze w swojej kategorii jednak coś mają w sobie co mnie ciekawi. Brisingr na pewno jest lepszy od wcześniejszych tomów, widać poprawę w stylu pisania autora. No i patrząc na to że Paolini miał 15 lat jak zaczął pisać tą książke i 3 napisał w wieku 19 to jestem pod wrażeniem. Ja mając 19lat nigdy w życiu nie napisałabym czegoś takiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do kusziela- chyba tez bede musiala sie wziac za angielska wersje drugiej trylogii... Eragona czytałam tylko pierwszy tom i to niecały - jakos mnie nie przekonuje ![]() Aczkolwiek faktycznie wiek autora imponuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
popieram w 100%. Nawet nie udało mi się dobrnąć do końca 1 tomu. Odradzam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Robin Hobb to przeczytałam już 2 trylogie Skrytobójców i Złotoskórego mam nadzieje że nie pokręciłam tytułów bo dawno czytałam ![]() a co do tej Starzały Kusziela to ja zdecydowanie nie przepadam za przydługimi opisami kiedyś nawet trzymałam te książke w ręce w empiku i tak znienacka przeczytałam kilka zdań i odłożyłam i wygląda na to że tak zostanie ![]() ale w ten weekend już byłam tak zdesperowana ze kupiłam sobie Zew Książyca Patricii Briggs i nie było to wcale takie złe nawet kolejną część sobie kupię ![]() Mgły Avalonu zawsze chciałam przeczytać od momentu kiedy widziałam film i czegoś mi w nim brakowało chciałabym to porównać z kasiążką która budzi dość sprzeczne odczucia a ja lubie wszystko sama oceniać niestety też nijak tej książki znaleźć nie mogę ![]() ![]()
Remember, I'll never leave you, If you will only, Remember me Remember me... Remember, I will still be here, As long as you hold me, In your memory /Josh Groban. Troja/ Edytowane przez rauko Czas edycji: 2009-03-16 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Przyczajenie
|
Wpisuje się do Klubu Miłośniczek Fantasy
![]() ![]() Poza tym oczywiście "Świat dysku" Pratchetta no i "Jeźdźcy smoków z Pern" Anne McCaffrey ![]() ![]() gdyby ktoś miał informacje gdzie można kupić Ostatniego maga heroldów byłabym bardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Przyczajenie
|
Ja też się przyłączam do grona osób zafascynowanych fantasy
![]() Fakt faktem, większość książek z tej tematyki czytałam dość dawno, jako że u mnie w domowej biblioteczce są prawie ino takie i będąc stosunkowo młodą pożarłam prawie wszystkie z nich, dlatego niestety wszystkich tytułów i autorów nie pamiętam. Jednak te, które mi się najbardziej wryły w pamięć to: "Saga o wiedźminie" Sapkowskiego ![]() ![]() ![]() ![]() "Eragorn" Paoliniego i dalsze części, nigdy nie wiem, jak się nazywa ten cykl ![]() "Ziemiomorze" Le Guin, daawno to było, pamiętam ino tyle, że było świetne ![]() "Diuna" Herberta, początkowe tomy genialne, końcówki nie przeczytałam, bo nie miałam w domu, a pójście do biblioteki rozeszło się po kościach... jakieś 12 lat wtedy miałam ![]() "Potter" of course ![]() "Na zachód od Edenu" Harrisona, oooj, to też było wciągające Zapewne zapomniałam o ogromnej ilości innych... I pominęłam oczywiście tuziny SF, skoro to temat o Fantasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Wtajemniczenie
|
Dołączam się do wątku
![]() Kocham książki fantasy! Wszystko zaczęło się od "Władcy Pierścieni", którą to odkryłam w wieku 11 lat ![]() Po przeczytaniu wszystkich części po trzy razy, zaczęłam szukać innych książek, dzięki którym mogłabym się przenieść w inny, ciekawszy świat ![]() Na chwilę obecną, mogę powiedzieć, że moje ulubione książki fantasty to: Całe seria "Kroniki Drugiego Kręgu" Ewy Białołęckiej ![]() Uwielbiam te książki, są cudowne! Szczególnie pierwsze tomy, "Naznaczeni Błękitem" <3 Z niecierpliwością czekam na kolejną książkę, "Czas Złych Baśni" ![]() Saga o Wiedźminie Sapkowskiego ![]() Chociaż muszę przyznać, że ostatnie tomy mnie mocno rozczarowały... Ech, muszę zabrać się za ponowne czytanie, bo nie czytałam tego aż kilka miesięcy i już się stęskniłam ![]() "Pierwsze Prawo Magii" Terry'ego Goodkinda. Książka jest wspaniała, cudowna! Zakupiłam już 2 tom, ale jakoś nie mogę się za niego zabrać.. (Nie jest to tania przyjemność, ale przynajmniej stron jest bardzo dużo, a i czcionka jest drobna ![]() No i oczywiście bardzo lubię "Harry'ego Pottera" i "Opowieści z Narnii" ![]() ![]() Mam nadzieje, że nie zapomniałam o żadnym tytule... ![]() Edytowane przez Meliana13 Czas edycji: 2009-05-09 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
u mnie na póleczce juz 5 tom ![]() ![]() ![]() Ale żeby nie zniechecac nikogo - pierwsze pare tomow naprawde fajne. Mimo tego, ze nie jest to fanastyka najwyższych lotów i sa pozycje bardziej warte przeczytania, mozna przeczytac. I wogóle szkoda, ze ten watek nie rozwija sie tak szybko jak inne :/ Edytowane przez ollkaa Czas edycji: 2009-05-11 o 16:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a co powiecie o autorze: Terry Pratchett? Właśnie wpadła mi jedna książkę Kolor Magii i mam zamiar zabrać się za nią dzisiaj wieczorem ale chciałabym znać wasze zdanie. Możecie mi powiedzieć czy to jest jeden cykl książek? Czy kolejność czytania ma znaczenie? A jeśli nie ma znaczenia, to które książki tego autora najbardziej polecacie?
A i jeszcze jedno pytanie mam dotyczące pana Andrzeja Pilipiuka, czy on pisze fantasy? Bo znalazłam kilka sprzecznych informacji i nie wiem jak mam to rozumieć ![]() Edytowane przez cannabis Czas edycji: 2009-05-12 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Problem w tym, ze przynajmniej dla mnie pierwsze tomy byly srednio ciekawe, ale przebrnelam przez nie i potem dopiero sie zaczelo! Pratchetta niestety czytalam dosc dawno i nie wszystko do konca pamietam. Ale jesli chodzi o czytanie w kolejnosci to raczej polecalabym, poniewaz mimo ze ksiazki mowia kazda o czyms innym, to bohaterzy w nich czesto sie powtarzaja - czyli np o wiedzmach ![]() Cytat:
Cytat:
Ja skonczylam bodajze okolo 6 czy 7 tomu i raczej nie planuje czytac dalej. Ale pierwszy tom czytalam bodajze 3 razy i bardzo bardzo mi sie podobal. Niestety czesto dzieje sie tak, ze czym dalej tym gorzej. A czy ktos moze czytal George R R Martin Saga Lodu i Ognia. Polecam!!
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 | ||
Rozeznanie
|
Myślę, że Pratchetta Ci wszyscy jak nejbardziej poleca
![]() ![]() Jeżeli chodzi o kolejnośc czytania, to wg mnie nie trzeba czytac w kolejności wydawania, ale warto czytać cykle chronologocznie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Świat_Dysku <--- ładnie pogrupowane. Oczywiście sa pozycje gorsze i sa lepsze, ale przeciez to jest juz około 40 pozycji. Mnie najbardziej podobają sie ksiązki z Rincewindem - czyli np własnie Kolor magii. Pilipiuka osobiście nie czytałam, ale wiem że ogólnie polecane są ksiązki o Jakubie Wędrowyczu. I tak, jak najbardziej jest to fantasy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie planuje ogladac zadnego serialu, bo cos mam wrazenie ze jest kiepski, poza tym boje sie ze zniszczy moj nieskazitelny obraz bohaterow z ksiazki. Nie lubie gdy bohaterowie wygladaja inaczej niz sobie ich wyobrazam. ![]() A to jest w ogole serial animowany?
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Pilipiuk pisze fantasy, jak najbardziej
![]() ![]() ![]() I zgłasza się kolejna fanka fantasy- to własnie ten gatunek sprawił, ze sięgnęłam w koncu po książki! :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:37.