|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
| Pokaż wyniki sondy: Według waszego doświadczenia, odżywka WAX zadziałała na porost włosów?? | |||
| nie |
|
166 | 30,35% |
| tak |
|
381 | 69,65% |
| Głosujący: 547. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: WAX - wątek zbiorczy
Witam wszystkie znawczynie odżywek Wax
![]() Mam do Was dwa pytania. 1. Który Wax jest do włosów wypadających (taki co jest polecany nawet po chemioterapii, bo podobno jest taki)? Bo namnożyło się tych Waxów i już straciłam rachubę. Strasznie mi zależy na odrastaniu nowych włosów. W innym wątku Aggie125 ( 2. Cały czas czytam, że szkodliwy jest ten składnik SLS i lepiej go nie używać w szamponach i odżywkach, a przecież Wax, posiada ten składnik. Więc jak się to ma do szkodliwości tego składnika? Czy ktoś może mnie oświecić i wtajemniczyć w ten składnik i jego obecność lub nie w produktach dla włosów. Będę strasznie wdzięczna za odpowiedzi na moje pytania.
|
#2072 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o Waxa wzmacniającego odrost włosów to jest to właśnie Brązowy (Czarny) Wax zagraniczny, właśnie tej firmy o której pisałaś, tylko że ten ciemny.
Obczytaj sobie http://www.wax.com.pl/wax.html Jeśli chodzi o składnik SLS... hm... ja mam takie podejście - zdrowy to on na pewno nie jest i na pewno jest to chemia. Ale z drugiej strony powiedz mi co w dzisiejszych czasach jest 100%-owo czyste i zdrowe. Niektórych rzeczy po prostu trudno uniknąć. |
|
|
|
#2073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta strona Wax'a dużo mi rozjaśniła Z niej wynika, że wszystkie z tych odżywek się nadadzą... Jeśli chodzi o składnik SLS też nie mam obsesji na tym punkcie, tylko chciałam poznać opinie na jego temat i jeśli można go unikać, to czemu nie.
|
|
#2074 |
|
Raczkowanie
|
SLS ma przede wszystkim właściwości pienne i odtłuszczające, i dlatego też jest używany w różnego rodzaju kosmetykach. Naturalnym opowiednikiem SLS jest np. mydlnica.
O SLS jest trochę też napisane tutaj: http://ascosmetics.com.pl/Raport%20CIR.htm i tutaj: http://ascosmetics.com.pl/Raport%20CIR.htm |
|
|
|
#2075 |
|
Zakorzenienie
|
Ponownie Ci dziękuję
Znowu mnie trochę oświeciłaś ![]() Wniosek taki, że są bezpieczne jeśli są zawarte w kosmetykach "do spłukiwania".
|
#2076 |
|
Zakorzenienie
|
Virka, na temat SLS zdania są podzielone, jedni uważają że to substancja rakotwórcza i kupuja tylko szampony bez tego składnika. Inni z kolei bagatelizuję sprawę.
|
#2077 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ten SLS jest w tak wielu kosmetykach, że wręcz ciężko znaleźć kosmetyk bez tego składnika...Pozostałoby nie wiele kosmetyków do używania...Sama też, dzięki wizażowi zwracam na to uwagę i gdzie nie popatrzę na skład to SLS...
|
#2078 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego na niektorych wątkach dziewczyny wymieniaja się opiniami na temat np. szamponow bez SLS. Sama szczerze mówiąc nie zwracam na to uwagi. Gdybym zaczęła w ten sposób sprawdzać wszystkie kosmetyki, chyba bym oszalała. Zresztą kupując szampon, który ma z głową kontakt przez kilkanaście sekund to pół biedy. Gorzej, jesli SLS znajdowalby się w kosmetykach typu maska czy odżywka, którą trzyma się na głowie dłużej.
|
#2079 |
|
Zakorzenienie
|
jak ja uwielbiam wlosy,na ktore dzien wczesniej nalozylam wax. szkoda,ze nie mozna czesciej go stosowac
|
|
|
|
#2080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2081 |
|
Zakorzenienie
|
I dlatego dziewczyny dyskutowaly, czy lepszy WAX zagraniczny czy polski. Niektore pisaly, że polski wprawdzie nie zawiera SLS, ale jest za to mniej skuteczny. Ja stosuję zagraniczny raz w tygodniu - a co mi tam, lubię żyć ryzykownie i na krawędzi
|
|
#2082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A skuteczność to pewnie jest i tak sprawą bardzo indywidualną
|
|
#2083 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie tak, bo dziewczyny też pisały, że im po WAXie wlosy leciały bardziej niż zwykle.
|
#2084 |
|
Raczkowanie
|
Hm, myślę że nie ma co popadać w paranoję. Rzeczywiście Waxa trzyma się na głowie dłużej, ale z drugiej strony może właśnie dlatego jest napisane żeby stosować go nie częściej niż co 4-5 dni. Chemikalia są wszędzie - płyny do naczyń, proszki, płyny do płukania. Nie unikniemy tego.
Co do skuteczności. Wiadomo, że ze wszystkim jest jak z lekarstwami - nie wszystko jest dla wszystkich. Jednak skoro "zagramaniczny" Wax jest dla ludzi po chemii to coś znaczy. Co do zwiększenia wypadania włosów - w wielu przypadkach dzieje się tak w pierwszej fazie stosowania wielu preparatów. Jeśli włos jest osłabiony i w fazie obumierania to lepiej żeby wypadł i zrobił miejsce dla młodych włosów. |
|
|
|
#2085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Po pierwsze wiadomo w jakim świecie żyjemy i powietrze, którym oddychamy też jest skażone , a oddychać musimy. Po drugie to co służy jednemu, nie musi służyć drugiemu i taka jest prawda. Po trzecie nie jestem przeciwnikiem Waxa, wręcz przeciwnie zamierzam go stosować, a pytać i błądzić rzeczą ludzką
|
|
#2086 |
|
Raczkowanie
|
No ależ oczywiście że pytaj
.Nie chodziło mi o to że popadasz w paranoję. Jeśli uraziłam to sorka. Niekiedy drażni mnie to podchodzenie do życia na zasadzie - tego nie wolno bo to, tamtego też nie należy bo jeszcze coś tam. Niestety w dzisiejszych czasach niektórych rzeczy się nie przeskoczy. Wiadomo że można unikać, ale z drugiej strony jeśli wiadomo że coś pomaga to wyeliminowywać tą rzecz z uwagi na jednen z powodów? Ja Waxa jak najbardziej polecam. Dla mnie jedyną upierdliwą rzeczą jest to trzymanie w cieple przez pół godziny. No ale raz na tydzień da się to przeżyć
|
|
|
|
#2087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2088 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mam tyle czasu, wpadam pod prysznic i nie stoję tam godzinami, a głowę myję na końcu więc odżywka musi działać szybko. Ale dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|
|
#2089 |
|
BAN stały
|
http://www.pudelek.pl/artykul/5992/s...y_gasowskiego/
no dziewczyny, no to mamy dowód
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Gąsowski to może tego WAXA reklamuje? Zresztą jesli ktoś łysieje genetycznie, to żadne WAXy nie pomoga, tylko przeszczep włosów.
Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655 Edytowane przez Aggie125 Czas edycji: 2007-10-24 o 10:27 Powód: Dopisek |
|
|
|
|
#2091 |
|
BAN stały
|
ciekawe czy to co napisali o gasowskim to prawda czy to zasluga waxa???Z łysiny dalby takie wlosy???ciekawe...moze i to prawda ale jakos nie chce mi sie wierzyc
|
|
|
|
#2092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba że Gasowski naprawdę tak twierdzi i używa wax'a
|
|
#2093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale kto wie...
|
|
#2094 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hahahaha wlasnie miałam wkleić ten link heheh rozwaliło mnie to |
|
|
|
|
#2095 |
|
Raczkowanie
|
HAHAHA pudelek jest najlepszy
|
|
#2096 |
|
Raczkowanie
|
A ja dziś znowu kupiłam sobie dwie saszetki tym razem spotkałam do włosów przetłuszczających sie |
|
|
|
#2097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą ciężko wyobrazić mi sobie Gąsowskiego, czy jakiegokolwiek innego faceta z siatką i gorącym ręcznikiem na głowie, no ale to już inna historia
|
|
#2098 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#2099 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jutro robie maseczke na włoski i dam znać czy i jak zadziałało |
|
|
|
|
#2100 |
|
Zakorzenienie
|
Już sama nie wiem czy wcierać ten Wax, bo jak mi mają znowu zacząć wypadać włosy (jako te słabsze), a po mojej walce z wypadaniem i tak mi ich nie za wiele zostało. Możecie mi poradzić?
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:04.

Nie mam tyle czasu, wpadam pod prysznic i nie stoję tam godzinami, a głowę myję na końcu więc odżywka musi działać szybko. Ale dzięki za odpowiedź.