|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
farby,wypalanie,ceramika, porcelana ?
Chcialabym sprobowac malowac po porcelanie,jakies kubki ,talerzyki,moze ktoras z was juz to robi i moze mi podpowiedziec od czego zaczac?
jakies farby i technika sprawdzona przez was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: farby,wypalanie,ceramika, porcelana ?
Ale chcesz malowac po gotowych kubkach kupionych w sklepie czy po takich zrobionych przez siebie (zasugerowałam się tytułem wątku gdzie jest mowa o wypalaniu) nieoszkliwionych??
Jeśli po gotowych to są specjalne farby do wyrobów ceramicznych, musisz się rozejrzeć w sklepie z artykułami dla plastyków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
tak,po gotowych ktore tez trzeba wypalic aby farby sie utrwalily,wiem ze farby w sklepie ale ktore najlepsze,itp wskazówki dla laika
![]() byc moze jak tlko postawie dom zrobie sobie w nim pracownie i tam bede rzeżbic wlasne kubki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Z tego co wiem nie wszystkie farby należy utrwalac poprzez wypalanie. a które są najlepsze to niestety nie wiem bo nigdy się tym nie zajmowałam
![]() Jeśli wyrzeżbisz własne kubki np w szamocie to będziesz musiała je wypalić (ze szkliwieniem i malowaniem nie wiem jak jest w tym wypadku) a jeśli w takiej normalnej glinie to po wypaleniu musisz je poszkliwić (nie mam pojecia jak się robi szkliwo niestety bo gdy uczyłam się zeramiki wszystko już było przygotowane) a jeśli masz zamiar lepić z gliny samoutwardzalnej to ona jest raczej zbyt delikatna aby taki kubek mozna było poźniej uzywać....ale nie jestem do końca pewna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Może wątek już trochę zamierzchły, ale napiszę to będzie dla potomnych ![]() Nie jestem w tej dziedzinie ekspertką, ale jeśli chodzi o farby do gotowej ceramiki to myślę, że spokojnie mogę zasugerować farby pebeo porceline lub IDEA ceramic. O ile dobrze pamiętam to pebeo wypala się w 160 stopniach więc można robić to w zwykłym piekarniku, a IDEA można wypalać lub kupić takie, których nie trzeba wypalać. Ogólnie, jeśli produkt ma służyć do przechowywania żywności to powinno się użyć farby wypalanej. Obie firmy są bardzo dobre. IDEA istnieje od wieków i ma bardzo szeroki asortyment do osiągania różnych cudów. Nie wiem tylko jak u nich z trwałością w przypadku farb bez wypalania. Farby obu tych firm można kupić w zestawach lub na sztuki. Na sztuki kosztują około 11zł/60ml. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi ![]() Jeśli masz w poblizu sklep z tymi farbami to najlepiej idź i sama sprawdż która Ci bardziej odpowiada. Pomocny może być też sprzedawca. Z pewnością mają też ulotki IDEA. Są superowe, bo pokazują co i jak zrobić. Ale może znajdziesz je też w necie na stronie producenta? ![]() Sama niedługo zamierzam wypróbować owe farby. Jak tylko przetestuję to dam Ci znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam
Również jestem laikiem w tych sprawach i musze przyznac ze dosyc trudno w internecie znalezc cos odnosnie malowania ceramiki szczegolnie tej gotowej nie samodzielnie wypalanej. Dla zainteresowanych dorzucam link do strony - jest tam fajny opis jak wypalac farby do ceramiki i pare innych ciekawych rzeczy polecam ![]() http://www.telpen.wroclaw.pl/farby_do_porcelany |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.