Suknia ślubna odpowiednia do figury - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ślubny wizerunek

Notka

Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-28, 21:42   #181
ellena
Zadomowienie

Dot.: Suknia ślubna odpowiednia do figury

To może teraz ja, nie zaczęłam jeszcze nawet szukać sukni - zaczęłam za to się odchudzać. Jestem przerażona opowieściami o paniach, które z pogardą spoglądają na dziewczyny większe niż 38. Ja noszę 42, jestem wysoka - 175 cm, problemem jest brzuszek w talii mam 84 cm i wałeczki , nie mam za to dużego biustu ani ramion. Co radzicie?
ellena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 21:53   #182
czekoladka79
Zadomowienie

ellena witaj w klubie, też zaczęłam walkę z kg, muszę się chyba bardziej zmobilizować tak aby przez 3 miesiace przynajmniej 10 kg zrzucić (narazie poszło 5). Już mam plan treningowy do dotychczasowego codziennego jeżdżenia na rowerku dołączę siłownię 2 razy w tygodniu i basen raz w tygodniu no i muszę odstawić bułeczki i chlebuś Ja mam duży biust i nawet jak schudnę to on i tak zostanie spory, więc sukienkę muszę dopasować do biustu .... na pewno będą cieniutkie ramiączka i dekold w kształcie literki V
czekoladka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 22:43   #183
rav12345
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ellena Pokaż wiadomość
To może teraz ja, nie zaczęłam jeszcze nawet szukać sukni - zaczęłam za to się odchudzać. Jestem przerażona opowieściami o paniach, które z pogardą spoglądają na dziewczyny większe niż 38. Ja noszę 42, jestem wysoka - 175 cm, problemem jest brzuszek w talii mam 84 cm i wałeczki , nie mam za to dużego biustu ani ramion. Co radzicie?
Ja jestem przeciwnikiem spadania z wagi tylko z racji ślubu. Jeśli wam dobrze z brzuszkiem, to ja nie widzę w nim nic złego. Cała masa tutaj dziewczych o rozmiarach większych niż 38, i w sukniach wyglądają ślicznie. Jeśli zaś chcecie schudnąć dla lepszego samopoczucia - to ok.

ellena - moja rada jest na teraz, a nie na jak schudniesz . Jeśli masz wąskie ramiona i niewielkie piersi, to polecam suknię bez ramiączek, dekolt prosty/sweetheart, i dół lekkie A. Podkreśli co ma podkreślić, ukryje co ma ukryć . Za szeroki dół przy twoim wzroście może nie być ciekawy.

Jeśli chodzi o fałdki na brzuchu, to polecam gorsecik ze stalkami pod suknię. Suknia też ewentualnie może mieć stalki, by nie dała się łatwo zginać w brzuszku. Dobrze też wybrać niejednolity materiał (np. pokryty koronką) tam, gdzie może się coś pofałdować .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 013_primary.jpg (18,6 KB, 95 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ob2714.jpg (73,8 KB, 87 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kolekcja20.jpg (75,2 KB, 134 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 010_primary.jpg (19,3 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mazarin.jpg (61,1 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 808show.jpg (73,8 KB, 45 załadowań)
Stary 2007-12-28, 22:54   #184
ellena
Zadomowienie

Mam raczej ramiona takie same jak biodra - średnio szerokie, wcięcie w talii, tylko o kilka rozmiarów za dużo Kiedyś - chyba przed studniówką (a nosiłam 38/40) przymierzałam sukienkę z gorsetem i wyglądałam w niej strasznie - chyba moja figura nie lubi takich fasonów. Myślałam o czymś jednoczęściowym, ale czy w takich sukienkach wszywane są na brzuchu fiszbiny? Kiedyś myślałam o czymś takim, ale nie wiem czy nie będę wyglądała jak pyza
Bardzo podobają mi się sukienki 2 i 3, wiesz może jakich firm są?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg komis_slubny_img1.jpg (21,8 KB, 76 załadowań)
ellena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 11:16   #185
malutka_24
Wtajemniczenie

Dziewczyny widzę, że doradzacie naprawdę fachowo, więc ja też proszę Was o radę. Mam 152 cm, ważę ok. 53 kg, biust 75 B, trochę szerokie ramiona i niestety wystający brzuszek
Co byście mi mogły doradzić?
Podobają mi się albo sukienki z szerokim dołem albo skromne i proste, ale nie w stylu rybki.
Pomóżcie!
malutka_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-14, 23:35   #186
Zakrzowianka
Przyczajenie

GG do Zakrzowianka
Dziewczyny...Słuchajcie.. mam 173 cm wzrostu biust 75 C<90> pas 72 biodra 89 cm..Mam szersze ramiona i wystające boczki<TZW.SCHABIKI>..Suk nię chciałabym z większym delokdem żeby uwydatnic biust gdyz nie jest zbyt duży..sukni nie mogę miec obcisłej o okolicach pasa bioder gdyż moje boczki wystają i nie wygląda to łądnie POMÓŻCIE MI PROSZE...

czy ktoś mi pomoże?

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-01-14 o 23:37 Powód: post pod postem
Zakrzowianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-15, 03:21   #187
rav12345
Wtajemniczenie

Cytat:
Bardzo podobają mi się sukienki 2 i 3, wiesz może jakich firm są?
Obie pochodzą od projektantki Tara Keely.

Cytat:
Myślałam o czymś jednoczęściowym, ale czy w takich sukienkach wszywane są na brzuchu fiszbiny?
W 95% nie są wszywane, stąd moja sugestia gorsetu (bieliźnianego) pod suknię. A jak nie gorset, to specjalne wysokie majtaski wyszczuplające, i modelujące brzuch. To naprawdę działa!

Cytat:
Napisane przez malutka_24 Pokaż wiadomość
Dziewczyny widzę, że doradzacie naprawdę fachowo, więc ja też proszę Was o radę. Mam 152 cm, ważę ok. 53 kg, biust 75 B, trochę szerokie ramiona i niestety wystający brzuszek
Co byście mi mogły doradzić?
Podobają mi się albo sukienki z szerokim dołem albo skromne i proste, ale nie w stylu rybki.
Pomóżcie!
Rybka raczej odpada - nie wygląda ona dobrze na niskich osóbkach. Do szerokich ramion szerszy dół jest idealny. Przy niewielkim wzroście nie powinien on być jednak zbyt szeroki - princeski odpadają. Możesz wtedy pozwolić sobie nawet na odkyte ramiona, suknię bez ramiączek, z jakimś ładnym elementem na wysokości biustu, aby lekko go powiększył, i skupił na nim uwagę. Jeśli masz ładne wcięcie w talii, możesz je zaakcentować.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 294283375.jpg (31,6 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (34,7 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Jessica Marie.jpg (117,3 KB, 78 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Jessica.jpg (97,2 KB, 71 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tabrett.jpg (107,0 KB, 90 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tuscana Vidal.jpg (107,7 KB, 122 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-15, 03:34   #188
rav12345
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zakrzowianka Pokaż wiadomość
Dziewczyny...Słuchajcie.. mam 173 cm wzrostu biust 75 C<90> pas 72 biodra 89 cm..Mam szersze ramiona i wystające boczki<TZW.SCHABIKI>..Suk nię chciałabym z większym delokdem żeby uwydatnic biust gdyz nie jest zbyt duży..sukni nie mogę miec obcisłej o okolicach pasa bioder gdyż moje boczki wystają i nie wygląda to łądnie POMÓŻCIE MI PROSZE...
Na te boczki również polecam modelujące wysokie majteczki. Zresztą boczki najbardziej uwidaczniają się w spodniach. W sukni nie jest to wielki problem. A jeśli chodzi o "seksowność" ślubnej bielizny - gwarantuję, że po całym dniu stresów w trakcie nocy poślubnej będziesz chciała prysznica i świeżego kompletu bielizny. Ta już może być jak najbardziej zwariowana .

Jesteś wysoka i to jest twój plus. Ja mam takie same wymiary przy wzroście 165cm i nie narzekam. I jakie małe piersi! Masz idealny rozmiar piersi! Tak w ogóle to wolałabym zobaczyć twoje zdjęcie, bo pewnie nie masz też szerokich ramion, a tylko kompleksy .

Jeśli chodzi o dół sukni - jest praktycznie dowolny, choć jeśli masz szerokie ramiona, to lepiej, by był choć troszkę szerszy niż one. Za szeroki też nie jest dobry. Mając szerszy dół, góre możesz też wybierać prawie dowolnie.
Pas - spokojnie może być obcisły. Dekolt - najlepszy będzie V, bo i podkreśli piersi, i ukryje ramiona. Możesz też wybrać dekolt typu sweatheart i ramiączka spaghetti. Jeśli w ten sposób ukryjesz ramiona, to dół może być troszkę węższy.

Przykładowe dekolty V:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 015_primary.jpg (23,2 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 015_sec02.jpg (30,0 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jh8765.jpg (54,1 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 060801488.jpg (62,1 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg corzo.jpg (43,1 KB, 65 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Demetrios_5.jpg (67,1 KB, 39 załadowań)
Stary 2008-01-15, 03:41   #189
rav12345
Wtajemniczenie

Przykładowe suknie z dekoltem sweetheart.

(Unikaj dekoltów-golfików, i krótkich ramiączek-motylków opadających na ramiona)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tk2752.jpg (82,7 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 013_primary.jpg (18,6 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 013_sec02.jpg (32,4 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1231detail_03.jpg (71,2 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jh8758.jpg (62,5 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 009_primary.jpg (20,8 KB, 55 załadowań)
Stary 2008-01-18, 14:28   #190
dorinka30
Zakorzenienie

Rav widzę, że jesteś specem w tej dziedzinie- podrzuć mi jakiś link z sukniami rybkami bardzo proszę
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-18, 16:17   #191
rav12345
Wtajemniczenie

Dorinka - linków byłoby spoooro, bo większość projektantów ma u siebie rybki. Wrzucam za to link do naszej wizażowej galerii rybek ->o tutaj<-, i doklejam tam swoje najładniejsze kolekcje rybkowe z dysku (koniec strony).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-28, 22:14   #192
lostsheep
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny!
Jestem tu nowa i od razu bardzo mi się spodobał ten wątek, bo zupełnie nie wiem jaką suknię wybrać do mojej figury. Oto moje wymiary:
wzrost 158 cm
biust: B75
biodra: 95
talia: 70
w pasie: 81

Co o tym myślicie? Będę bardzo wdzięczna za jakieś fotki
Pozdrawiam,
Asia
lostsheep jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-28, 23:30   #193
rav12345
Wtajemniczenie

lostsheep

Jesteś niziutka, i masz ładne wcięcie w talii. Będzie do ciebie pasował praktycznie każdy typ sukni, byleby nie miał szerszego dołu niż suknia w stylu A. Ponieważ masz dosyć drobniutkie piersi, polecałabym coś w stylu tych sukni - o prostym, lekkim fasonie:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tabrett_b.jpg (74,4 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ophelia_b.jpg (90,1 KB, 133 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1709.jpg (73,0 KB, 101 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1727.jpg (63,6 KB, 95 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jh8814_x1.jpg (113,1 KB, 98 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 005_primary.jpg (17,4 KB, 66 załadowań)
Stary 2008-01-29, 09:49   #194
lostsheep
Przyczajenie

Dziękuję Ci bardzo bardzo bardzo za poradę! Na szczęście Twoje propozycje nie rozmijają się z moim gustem, więc jestem bardzo szczęśliwa Szczególnie Agnes 1709 mi sie podoba
Pozdrawiam serdecznie!
lostsheep jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-02, 14:52   #195
Koona
Raczkowanie

Hej jestem tu nowa, ale równie zainteresowna
Szukam czegoś specjalnego (jak kazda) dla niskiej , średniej budowie ciała, bez talii
poradzicie?
Uwielbiam suknie duze, typu princess i ze wstążkami...ale czy do mnie pasuja?:/
Koona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-02, 21:01   #196
butters
Raczkowanie

Koona ja też miałam takie same zapatrywania na modele sukien jak ty i mam podobne wymiary.Pytałam tu o porady i wniosek jest jeden niskie dziewczyny nie wyglądają dobrze w sukniach typu "princess".
Jeżeli twierdzisz że brak ci wcięcia w talii najlepszym rozwiązaniem będzie suknia "empire" charakteryzująca sie podwyższonym stanem co wydłuza optycznie sylwetkę i jest przewżnie z lekkich tkanin.Myśle ze to najlepsza opcja dla ciebie bez ramiączek z prostym gorsetem wtedy biust wydaje się na większy.
Możesz też poeksperymentować z sukniami obcisłymi z kokardą w talii ktora uwidoczni ją oraz z sukniami ktore rozszerzają sie poniżej talii co nieskruci cie optycznie
Powodzenia!
Stary 2008-02-03, 19:01   #197
Koona
Raczkowanie

[quote=butters;6473531]Koona ja też miałam takie same zapatrywania na modele sukien jak ty i mam podobne wymiary.Pytałam tu o porady i wniosek jest jeden niskie dziewczyny nie wyglądają dobrze w sukniach typu "princess"..........

Butters , dziękuję za odpowiedź.
Do tego wielkiego dnia mam jeszcze sporo czasu, ale powoli zabieram się do poszukiwań.
Największym moim zmartwieniem jest mój wzost 158
A mój narzeczony 193, chciałabym optycznie zniwelować tą różnicę (oczywiście w grę wchodzą też wielgachne obcasy )
Chciałabym przede wszystkim wyglądać najładniej jak się da (marzenia jak każdej panny młodej);P
Zastanawiam się, czy taka góra tworząco coś w rodzaju golfiku (jaką załaczę) nadaje się dla niskiej dziewczyny. Czy to pomniejsza biust? Ja nie mam miseczkę B ale ok. 65 pod biustem (numeracja satników to najczęściej 70-75 i są na mnie za szerokie) chętnie eksponuję biust, ale wydaje mi się, że jeśli top kończy się koronką zebraną u szyi optycznie wydłuża sylwetkę...
A może taką maleńką jak ta ostatnia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg glace_1.jpg (18,3 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg laris_1.jpg (27,3 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jaguar.jpg (54,3 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 35.jpg (68,9 KB, 35 załadowań)
Koona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 19:56   #198
butters
Raczkowanie

Suknia ślubna odpowiednia do figury

Koona!nieżle mamy podobne wymiary ja tez 158 wzroscik itd coś nie chce mi sie wierzyc ze figurki Ci brak no to niestety takie sukienki wchodza tylko w gre.Na twoim miejscu wybrałabym empire bez wzorkow na dekolcie bo podobno to skraca, upiety kok i w miare wysokie buty(pamiętaj zebys sie w nich dobrze czuła)
A propos tego dekoltu to dziewczyny odradzają, no ale i tak fajniejszy jest gorsettylko nie w kształcie serduszka
Napewno znajdziesz coś pięknego!a no to wedy wrzuć fotke oki?ja tez bede lookać za super suknią
Pozdrawiam

Może takie sukienki dla drobnych dziewczyn??sama nie wiem moze ktos bardziej doswiadczony cos wie na ten temat?czekamy

Swoją drogą Koona w tej drugiej fajnie byś wygladala przy wysokim facecie.
buty ma kosmiczne, ale poczekajmy aż profesjonalista coś doradzi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 537_m.jpg (19,7 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10937.jpg (12,9 KB, 69 załadowań)

Czas edycji: 2008-02-07 o 01:37 Powód: post pod postem
butters jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 20:37   #199
Koona
Raczkowanie

Powodzenia buttery!

Jutro jadę do pewnego salonu gdzie MOŻNA poprzymierzać uknie, mma nadzieję ze wypatrze coś, a chociaż krój w którym będzie mi dobrze..

Załączam takie które mi się podobają, ostatnia zwala z nóg (przynajmniej mnie)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 37.jpg (107,1 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg favorite.jpg (89,3 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg a (17).jpg (48,7 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg najladniejsza.jpg (50,0 KB, 133 załadowań)
Stary 2008-02-03, 20:45   #200
butters
Raczkowanie

Fajne,fajne a mi sie najpardziej ta podoba no ale coz nie dla mnieKoona skad jestes?
Daj znać co na ciebie pasowalo itp. jestem bardzo ciekawa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg masakra.jpg (63,3 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg raul novias1.jpg (4,2 KB, 79 załadowań)
Stary 2008-02-03, 22:37   #201
adra_19
Raczkowanie

Ot

Koona!

Koniecznie zajrzyj na http://biusciaste.prv.pl i http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580. Jest tam mnóstwo infomacji, gdzie można kupić staniki z obwodami poniżej 70 Sama noszę 60-tki, więc wiem, jaki to ból mieć za luźny biustonosz.

Pozdrawiam.

PS Przepraszam za OT, ale nie mogę patrzeć, jak inni cierpią
adra_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 23:28   #202
Zakrzowianka
Przyczajenie

GG do Zakrzowianka

Cytat:
Napisane przez rav12345 Pokaż wiadomość
Przykładowe suknie z dekoltem sweetheart.

(Unikaj dekoltów-golfików, i krótkich ramiączek-motylków opadających na ramiona)

Dziękuję Ci bardzo
Stary 2008-02-04, 12:17   #203
kalinka77
Raczkowanie

Dziewczynki co poradzicie drobnej pannie młodej-rozmiar 36,wzrost 168,mam tylko jeden mankament-szerokie ramiona i do tego bardzo duże wcięcie w talii,które te szerokie ramiona jeszcze podkreśla! jaki powinien być dekolt żeby optycznie poprawić taki mankament?
kalinka77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 12:38   #204
Koona
Raczkowanie

Butters ta suknia z różowymi kwiatami piękna (szczególnie dół) a cóż, nie dla 158
Te sukienki z rocięciami gdzie je znalazłaś (jaka firma- tej drugiej sukni)?
Pochodzę z centrum, życie prowadzę w stolicy ale obecnie jestem na emigracji w Anglii

Adra 19 Dzięki wiekie, zaraz sprawdzam La senza ma też dobre rozmiary (UK 34B- to niby EUR 75B ->ale dużo węższe pod biustem, a mają też UK 32B )
Stary 2008-02-06, 20:21   #205
butters
Raczkowanie

Suknia ślubna odpowiednia do figury

Koona! ta druga suknia jest z salonu Raul Novias jest jak się nie myle koło Warszawy w Minsku Mazowieckim

Kalinka!
Jesteś wysoka więc na twoim miejscu poeksperymentowałabym z sukienkami z rozkloszowanym dołem, ktore zniwelują optycznie efekt szerokich ramion.
Na temat dekoltow nie wiem za dużo ale jak coś znajdę to napisze na forum.

Znalazłam lekarstwo na szerokie ramiona.Na Wizażu oczywiście
Pomona będzie sukienka z dekoltem w kształcie serca.

Suknia odpowiednia do figury
Niska panna młoda
Panie szczupłe, ale niezbyt wysokie, będą sprawiały wrażenie wyższych, wybierając suknię o podwyższonej linii talii. Drobne panny młode powinny wybrać kreację gładką, w stonowanych kolorach, z małą ilością detali. Korzystnie prezentują się także w obszernych sukniach z falbanami i szerokim dołem, uszytych ze zwiewnych, cienkich i lekkich materiałów. Czy to jest możliwe?moze ktos wrzucic przyklady takich sukni?

Czas edycji: 2008-02-07 o 01:38 Powód: post pod postem!
butters jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 23:01   #206
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

butters gdzieś Ty to wyczytała, podaj źródło
Stary 2008-02-07, 01:17   #207
butters
Raczkowanie

A niech to...

Stary 2008-02-07, 01:18   #208
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Nie wal tak mocno bo Cię głowa będzie bolała
Stary 2008-02-07, 10:48   #209
martuko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rav12345 Pokaż wiadomość
Obie pochodzą od projektantki Tara Keely.
wybacz rav, jesli ta trzecia to ta : http://www.wizaz.pl/forum/attachment...postid=6143421 to ona jest na bank z MArgarett. Wiem bo mierzyłam,od niej bolerko
martuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-07, 18:55   #210
Malemalenstwo
Zadomowienie

Czy taka sukienka bedzie pasować do drobniutkiej i niskiej osoby 158cm, 50 kg, biust 80 B?Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziekuje
suknia2.JPG
Malemalenstwo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości