|
|
#511 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kule z filcu,filcowanie wełny
Witajcie...Zajmuje sie filcowaniem od jakiegos pol roku...sama nauczylam sie wszystkiego o tej metodzie z you to be tam jest pieknie opisane...umiem robic kulki na mokro,na sucho nie probowalam.
co do filcu to od poczatku kupowalam w Krainie Filcu i az mnie zatkalo jak zobaczylam co piszecie na ich temat..Ja jestem z Warszawy to osobiscie odbieram i wiem ze na miejscu sa bardzo fajne dziewczyny ktore jeszcze pomagaja jak czegos nie wiesz.I do tego maja tani i dobry filc.Co do filcowania dam wam wskazowki jak dobrze ukrecic kulke.mam juz sposoby razem z mezem krecimy je i powiem wam ze jemu lepiej to wychodzi.hehehe jesli robicie kulke nie musi by to szare mydlo,ja uzywam w plynie i jest super,kulka sie kreci i ladny zapach jest. co do krecenia na czyms to mowia zeby na foli babelkowej ale my krecimi w reku i na gabce.ladnie piana wtedy wychodzi z kulki. i jesli chodzi o robienie dziurek ja narazie igly nie kupowalam ale mam szydelko i super robi dziurki.i najlepiej zostawic kuleczke na noc zeby wyschla dobrze bo jak nie to traci troche ksztalt.To narazie tyle. |
|
|
|
|
#512 |
|
Raczkowanie
|
[IMG]file:///C:/Users/100KRO%7E1/AppData/Local/Temp/moz-screenshot-1.png[/IMG]patrycja87r - same oczywistości
w sumie ![]() ja też wiele nauczyłam si z youtube, ale tylko poglądowo,bo do większosci doszłam sama- metodą prób i błędów. a kto napisał, ze KF nie jest dobra?? ktoś miał problemy jakieś tam wysyłkowe- techniczne zapewne... ale... wyjatek potwierdza regułę. ja też jestem zadowolona z KF, BARDZO! i zawsze to podkreślam, pierwsze swoje wełenki kupiłam u nich ![]() (a pierwsze w ogóle dostałam od Rozzelki i K. Izydorczyk- Dziewczyny, gdyby nie Wy, nigdy nie odkryłabym, jakie to cudowne zajęcie )kulki fantastycznie kula się na podkładkach IKEA, są tanie, duże i OLA SMITH używa ich na swoich warsztatach, w których miałam zaszczyt uczestniczyć tego lata (LENKO, moja KK- DZIĘKUJĘ za wakacje i za możliwość warsztatowania z OLĄ )A na gąbce? takiej cienkiej? że przez nią czuć blat? na którym kulacie? bo inaczej sobie nie mogę wyobrazić... przecież kulka musi mieć twarde podłoże. kurcze... czy ja zawsze muszę dziękować :p ? - zapytacie... TAK- muszę, po prostu taka moja natura :p a zawsze najdzie się na mojej liście KTOŚ, komu można by podziękować
|
|
|
#513 |
|
Raczkowanie
|
Rety! Cały wątek przeczytałam z zapartym tchem i tak się jakoś zapaliłam, że właśnie zrobiłam zamówienie. Oczywiście w KF. Juz nie mogę się doczekać kiedy mi te wełenki przyjdą...
![]() Mam nadzieję, że mi również się uda ukulać jakieś ładne kuleczki. I na pewno spróbuję obu metod, bo muszę zobaczyć w czym się odnajdę. A co do Waszych prac, no wszystkie mi się podobają i oczu od nich oderwać nie mogę |
|
|
|
|
#514 |
|
Raczkowanie
|
Czekamy zatem na prace NowoZarażonej
![]() jakie wełenki zamówiłaś? i jakie igły? pozdro!
|
|
|
#515 |
|
Raczkowanie
|
Zamówiłam czesankę hiszpańską i igły Clover na razie po dwie sztuki grubej i cienkiej. Mam nadzieję, że dobrą wełnę wybrałam
|
|
|
|
|
#516 |
|
Raczkowanie
|
z tej spokojnie ufilcujesz na sucho i na mokro
najpierw grubą, potem cienką... ja filcuję od zawsze tylko cienkimi- dłużej, ale... dokładniej
|
|
|
#517 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie dostałam paczuszkę i wieczorkiem zabiorę się do ćwiczeń
|
|
|
|
|
#518 |
|
Raczkowanie
|
[/QUOTE]
Skontaktujcie się z tym sprzedawcą on na zamówienie robi kolczyki sprzedaje kulki filcowe branzoletki naszyjniki [/QUOTE] Po pierwsze taki link to reklama, która kosztuje! czy zapłaciłaś za nią?/raczej usuń to szybko/ po drugie nie kupiłabym czegoś co jest nierówno "ukulane", wielkość każdej kulki jest inna i mają odstające kłaczki po trzecie wyraźnie w opisie jest mowa o braku "twardości" kulek, tzn że są niedofilcowane i szybko się mogą zniszczyć, zmechacić, skudłacić, po czwarte nie kupiłabym od nikogo kto ma taki tekst na stronie OM:
|
|
|
|
|
#519 |
|
Raczkowanie
|
No i jak zapowiadałam zaczęłam filcowanie igłą. Jednak wcale nie zaczęłam od kulek tylko od tego co wydawało mi się prostsze, tzn. zaczęłam filcowanie przy foremce do ciastek (na życzenie córki). Mam już pierwszą próbę za sobą.
![]() Poza tym jedną igłę złamałam (na szczęście grubszą) i dwa razy ucierpiał mój kciuk, ale niegroźnie. Mam nadzieję, że nie jest najgorzej i czekam na podpowiedzi i krytykę A i przepraszam za jakość zdjęcia, ale nie chciało mi się już rozkładać sprzętu
|
|
|
|
|
#520 |
|
Raczkowanie
|
Słodkości
).
|
|
|
|
|
#521 |
|
Zadomowienie
|
Co do KF, ja też nie narzekam. Zawsze u nich się zaopatruję, szczególnie w merynosy.
Co do serduszka ufilcowanego, super. Fajny pomysł w ogóle na tą dekoracje choinki, chyba sama coś wykombinuję na swoją oczywiście jak będę miała czas, bo ciągle trzeba zamówienia robić.
|
|
|
#522 |
|
Raczkowanie
|
witam ja mam takie pytanko czy ktoras z was wie gdzie w UK mozna kupic welne czesankowa???
strasznie mi sie spodobala filcowa bizuteria i chcialabym taka sobie zrobic, tylko ze nie moge nigdzie znalezc tej welny moze znacie jakies sklepy internetowe w UK gdzie sprzedaja taka welnebede bardzo wdzieczna za kazda pomoc |
|
|
|
|
#523 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
wpisz kulki filcowe i na pewno się pojawią
Edytowane przez agadrag Czas edycji: 2010-11-24 o 02:09 |
|
|
|
|
|
#524 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#525 |
|
Raczkowanie
|
CZEŚĆ FILCOWE DZIEWCZYNY
Dopiero zaczynam swoją przygodę z filcowaniem, ćwiczę sobie przy tych filmikach i według jakiegoś swojego własnego dochodzenia do tego ale winteresowałyby mnie warsztaty, wiem że się coś takiego organizuje. Ja jestem z Bielska, może wiecie gdzie się coś takiego tworzy? No i ewentualny zakup wełny.. Kupiłam przez internet raz, i był to napewno OSTATNI raz. Kolory przyszly zupelnie inne, a szanowni sprzedawcy stwierdzili ze mialam zle ustawiony monitor! Koleżanka kupuje czasami w Katowicach tą wełnę, ale raz na jakiś czas. Dlatego może wiecie gdzie można by ja było w Bielsku dostać? Dziękuję za odpowiedzi, i wyrozumiałość. Bo przegladałam ten wątek, i pisała któraś z was bodajże o skoczowie, ale to kapkę daleko jest..
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#526 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kupowałam wełnę przez Internet, było w porządku.. może rzeczywiście spróbuj skalibrować sobie monitor. Każdy może pokazywać inaczej w sumie, ale jak opisane jest czerwony, to powinna przyjść czerwona wełna...
najwyżej odcień może być nieco inny.. A warsztatów szukaj w Internecie
|
|
|
|
|
#527 |
|
Raczkowanie
|
witam, ja tu pierwszy raz, w sumie jeszcze się nie zdecydowałam na filc, tak czytam i Wy tu o kulkach głównie, a może wiecie gdzie dostać tanio arkusze filcu ? najlepiej w Łodzi, a jak nie, to w necie, na stornie KF już byłam, allegro też, szukam dalej, jakieś propozycje ? pozdrawiam!
|
|
#528 |
|
Przyczajenie
|
W Łodzi arkusze filcu są na stoisku w M1
|
|
|
|
|
#529 |
|
Raczkowanie
|
ooo dziękuję, a orientujesz się w jakich wielkościach i cenach? ja kupiłam w MDK na 6Sierpnia 32, arkusze 20cmx30cm za 2,20zł . nie wiem czy to dobra cena, ale kupiłam :P
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#530 |
|
Zadomowienie
|
w M1 jest dużo filcowych rzeczy
![]() teraz arkusze filcu można dostać również w empiku (1,50pln arkusz) mam pytanie, czy któraś z Was znalazła w internecie dobrą instrukcję, jak zrobić kwiat z łodygą? |
|
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Witam się nieśmiało ![]() Bardzo podoba mi się zabawa z filcem. Kupiłam kiedyś kilka arkuszy, żeby uszyć koleżance okładkę na kalendarz i okazało się, że to bardzo wdzięczny materiał. Spodobało mi się i dziś wybieram się po więcej W planach mam pokrowiec na telefon Zobaczymy co z tego wyjdzie Jestem bardzo początkująca w tym temacie ![]() Jaki zestaw polecacie na początek zamówić z KF?
|
|
#532 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak wpiszesz google filcowanie + kwiat, to uzyskasz dużo innych stronek.
Edytowane przez zanna4 Czas edycji: 2011-02-15 o 13:26 |
|
|
|
|
|
#533 |
|
Raczkowanie
|
możecie mi powiedzieć jakim klejem kleicie filc w arkuszach?
mam taki jeden podobno do filcu ale niesamowicie śmierdzi
|
|
|
#534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki mam
|
|
|
#535 |
|
Raczkowanie
|
zaszalałam i jestem w trakcie robienia torebki :P tz już ją zrrobiłam i wiem, ze jest za mało ufilcowana :/ ale nic nie szkodzi
kolejną ufilcuje porządnie!tylko czy jest jakaś możliwość doficowania? na souchi to sporo roboty z torebką tym bardziej ze kwiatki juz na niej są ![]() ale chyba wszyję podszewkę i dofilcuje kwiatków i bedzie ok ![]() poprawiłam juz kształt bo coś nieładny na focie no i pasek muszę zrobić ale filc mi się skonczył wiec czekam na dostawę
|
|
|
#536 |
|
Rozeznanie
|
Jakim cudem ja nie wpadłam na ten wątek wcześniej?! Też się bawię w filcowanie odrobinkę, z przyjemnością poczytam co do tej pory pisałyście
![]() I potwierdzam - Magic jest najlepszy do klejenia.
|
|
#537 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a ja chciałabym sobie zorbić jakieś kolczyki z filcu, ale nie mam jeszcze pomysłu.. wychodzą mi nawet ładnie kwiaty, ale nie wiem, jak sprawić, aby był widoczny kielich (jako że kolczyki wiszą..). wciąż szukam inspiracji
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#538 |
|
Raczkowanie
|
zaszalałam dzisiaj dzisiaj i wczoraj
naszyjniki, kwiaty bransoletki i pierścionek (to to małe zielone) ręce mi odpadają mam problem :/ nie wiem kiedy przestać filcować :/ mam kilka rzeczy niedofilcowanych (teraz to wiem) i czy jak wrzuce do pralki do sie do filcuje?
Edytowane przez hornetka Czas edycji: 2011-04-15 o 23:28 |
|
|
|
|
#539 |
|
Rozeznanie
|
Biały kwiat rewelacja! Muszę się kiedyś wreszcie i za kwiatki wziąć..
A w pralce z tego co czytałam wypowiedzi dziewczyn to można sporo popsuć..
|
|
#540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też mam problem z tym, kiedy skończyć filcować. często mam niedofilcowane rzeczy.. : -( ale to może kwestia wprawy.. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.

w sumie
za wakacje i za możliwość warsztatowania z OLĄ 
po trzecie wyraźnie w opisie jest mowa o braku "twardości" kulek, tzn że są niedofilcowane i szybko się mogą zniszczyć, zmechacić, skudłacić, po czwarte nie kupiłabym od nikogo kto ma taki tekst na stronie OM: 
).

moze znacie jakies sklepy internetowe w UK gdzie sprzedaja taka welne
jestem również

W planach mam pokrowiec na telefon