|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3361 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filtry Ochronne-zbiorczy
Witajcie
![]() Stukneło mi 21latek i myśle że to dobry moment w życiu żeby zacząć się filtrować. Mam cere mieszaną lekko purpurowe polika(skłonne do zaczerwien) i wrażliwe oczy bardzo łzawią przy kontakcie z kremem ![]() ![]() Czy Iwostin 20 to dobra decyzja Nie za niski ten filtr? zaznaczam że nie mam zamiaru opalać sie na plazy w wakacje przy wysokich temp
#3362 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z opisu wynika, ze masz cerę naczynkową, ale nie napisałas jaka karnacje. trudno coś doradzić |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3363 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Karnacja jasna. Po zimie nawet porcelanowa bo troszke sie kwasiłam a teraz kiedy słońce jest "w akcji" troche nabrałam kolorytu. Zgadza sie ![]() ![]()
![]() |
#3364 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moze warto w Twoim przypadku sie zainteresować Soraya - z drogeryjnych uważam, ze to najlepszy wybór. Stabilna i fajna w uzytkowaniu, do tego kosztuje niewiele. Faktor 50? Przy Twojej cerze - bardzo jasnej i naczynkowej, byłby to dobry wybór, ale przymusu nie ma. Nie uzywasz kwasów i retinoidów (?), ekspozycji specjalnie nie planujesz, wiec krzywda sie nie stanie jesli bedziesz uzywała troche mniejszego filtra - wyjsciowo idzmy od 30stki i umówmy sie, ze to minimum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3366 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
po zmianach na gorsze w emulsji Aven, to teraz mój zdecydowany faworyt filtrowy ![]()
![]() |
#3367 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3368 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
@judge - co do Biodermy AR to znalezienie próbki faktycznie jest trudne, ale możliwe, więc spróbuj poszukać zanim kupisz, bo ten filtr do najtańszych nie należy (zwłaszcza, ze jest go tylko 30 ml) i szkoda byłoby wyrzucić pieniądze. Mnie on np. niespecjalnie podpasował, trochę piekł i konsystencja jak dla była jakaś taka wodnista (ale ja ogólnie taka dziwna jestem, że wolę te bardziej "pastowate" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3369 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ile konkretnie procent tych filtrów jest we fluidzie Vichy czy w Ziai i czy/jak ograniczono ich zawartość i jaka ilość „realnie” obciążałaby skórę? Z czego wynika zalecenie producenta o stosowaniu Antioxa na noc ? Skoro to ilości „śladowe” to skąd obawy, że mogą jakoś zareagować z filtrami z innych kremów? Nie rozumiem też, dlaczego uznajecie za wiarygodne błogosławieństwo producenta co do możliwości użycia go w nocy, a nie dowierzacie w zastosowanie faktora zabezpieczającego przed skutkami ubocznymi działania kwasu glikolowego. Ile jest tam tego kwasu? Jeśli chodzi o masło shea , to nie głowię się czy nakładać je na noc, bo zawiera witaminy, bogactwo kwasów tłuszczowych, polifenole, fitosterole, nie działa alergizująco, można jest stosować u niemowląt i spożywać. Jakie właściwości pielęgnacyjne mają filtry chemiczne? Jaki jest ich profil bezpieczeństwa, czy są bezpieczne dla wrażliwych oczu? Ktoś próbował je jeść? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3370 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3371 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam i dziekuje za rady ![]()
![]() |
#3372 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do reakcji z filtrami z innych kremow - moze rozwieje tez watpliwosci linki - to parsol jest niestabilny i jest stabilizowany najczesciej tinosorbami (tinosorb m jest rowniez obecny w ziaji, czyli jest ona stabilna). Mozna spokojnie filtry wymieszac bo jedyne co sie zdestabilizuje to parsol z takiej ziajki a nie porzadny filtr, ktory na krem na dzien nakladacie. Destabilizacja problematyczna mialaby miejsce, jesli by uzywac jedynie filtra typu parsol, slabo stabilizowanego innym filtrem i na to mineraly, bo mineraly maja wlasciwosci destabilizujace prasol, czyli ochrona bylaby nikla. Jesli natomiast krem na dzien ma filtry a na taki krem na dzien aplikujecie stricte krem z filtrem, to nie ma obaw ze taki krem na dzien zdestabilizuje krem z filtrem. A kto Ci napisal, ze nie dowierzami w zabezpieczanie po kwasie filtrami? Naprawde nigdzie na watku nie widze... Na koncu piszesz dlaczego shea jest kul a filtry be bo nie pielegnuja, ale wydaje mi sie ze troche podcinasz galaz na ktorej siedzisz - zadna z nas nie napisala, ze uzywa czystego fitlra na noc, tylko, ze kremy pielegnacyjne, ktore taki filtr rowniez zawieraja (podobnie jak shea butter) - czytaj taki krem zapewnia szerokie spektrum dzialania pielegnacyjnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3373 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Postanowiłam , że 2 razy w tyg będę robiła maseczkę aspirynową, a jak to przy kwasach przystało trzeba zaopatrzyć się w jakiś filtr . Skórę mam raczej tłustą, od czasu do czasu wyskoczy jakaś niespodzianka. Czy uważacie, że krem z Iwostinu 50 (?) będzie dla mnie dobry ? ![]()
#3374 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Używam takiego zwykłego pudru w kamieniu,nie jest on z jakiejś znanej marki,taki za ok.8zł.żeby tylko przyprószył mi świecenie ![]() A co do małej wisienki,to ja chyba trochę przesadziłam z tym nakładaniem... ![]() ![]() Może dlatego nie mogę sobie dać rady ze świecieniem?
![]() |
#3375 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No i jeszcze jedna kwestia. Domyślam się, że zwykły puder ma w składzie talk i mikę. Tak więc według wizażowych informacji destabilizujesz filtr (obniżasz jego skuteczność). W tej kwestii mogę polecić pudry z BU ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3376 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3377 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a co to jest BU? ![]() Mam jeszcze jedno pytanie co do filtru Soraya SPF60.Czy jest on skuteczny? Bo aż mi się nie chce wierzyć,że tak tani filtr może być tak dobry... ![]() A jeszcze jedno! ![]() Przepraszam,że tak zasypuję głupimi pytaniami,ale pierwszy raz w życiu uzywam filtra i nie wiem jeszcze o co w tym chodzi ![]() Z góry dziękuję za odpowiedzi ![]()
![]() |
#3378 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To ile Vichy ma, mnie osobiscie nie obchodzi bo nie uzywam i uzywac nie zamierzam. 15 a 12 to chyba niewielka roznica. Uwazam, ze sie czepiasz. Nie wiem rowniez co producent mial na mysli piszac UVA +++ jesli chcesz sie tego dowiedziec - napisz do producenta. Co do procentowych ilosci w kremie - na skladzie nie podaja numerycznych ilosci wiec z takimi pytaniami rowniez do producenta. Co dokladnie chcialabys zebym weryfikowala? Skoro Twoja wiedza jest szersza i uwazasz, ze niezgodna z moja, badz prosze na tyle uprzejma i podziel sie nia. To, ze piszesz, ze moja wiedza wymaga zweryfikowania i tyle, jest o tyle niegrzeczne, ze nie poparte zadnymi argumentami. Chetnie moja wiedze zweryfikuje, ale musialabys powiedziec w ktorym kierunku. To ze filtry chemiczne przenikaja do skory, wiem, ale nic zlego poza ww filtrem nie robia, wg mojej wiedzy - jesli Ty wiesz, ze czynia szkody, napisz prosze jakie. Ad ![]() Nie wiem jak zinterpretowalas recenzje jakiego kosmetyku w KWC. Czy na KWC jest tylko jeden kosmetyk i powinnam o tym wiedziec? Nigdzie nie napisalam o braku koniecznosci stosowania fitrow a Ty atakujesz wszystkich grupowo w jednej z wypowiedzi powyzej. Napisalas, ze nie glowisz sie nad shea mimo ze ma filtry, wiec Ci odpowiedzialam, ze ja nie glowie sie nad Ziaja mimo, ze ma filtry z takich samych powodow. Edytowane przez TLU Czas edycji: 2010-06-23 o 12:40 Powód: literowki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3379 | ||
Wtajemniczenie
|
http://www.biochemiaurody.com/sklep/o-powders.html
Cytat:
Cytat:
![]() Wg. ostatnich badan na sama twarz wystarczy 1-1,25 ml |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3380 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]()
#3381 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
![]() Kilka dni temu znalazłam ten wątek i już się wkręciłam w filtry ![]() Niestety nie zdążyłam jeszcze przejrzeć całego. Dlatego bardzo chciałam Was prosić o odpowiedzi na moje pytania, mimo że może już ktoś je zadał, a ja nie mogę znaleźć. 1.Czy filtr Bioderma - Photoderm Spot SPF 50+ zawiera filtry przenikające? 2.Jakie filtry są właśnie tymi przenikającymi? 3.Czy znacie może jakiś mineralny filtr z wysoką ochroną, który tak bardzo nie bieli? Bardzo proszę o odpowiedzi i dziękuję za nie ![]() Przepraszm za zadawanie pytań, które już może były w wątku i objecuje poprawę ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3383 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3384 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i wyrażam tylko swoje wątpliwości. Pytam o Vichy, żeby zrozumieć na jakiej podstawie formułujecie swoje opinie. Mam uwierzyć w czyjąć intuicję? Nie wiem, jaka jest Twoja wiedza. W tamtej wypowiedzi nie rozumiem niczego ![]() Poza tym, nikogo nie atakuję ani grupowo, ani pojedynczo. Zwróciłam się do osób, które wydawały takie opinie. Chyba każdy wie co pisał. Czy poczuwasz się do bycia atakowanymi wszystkimi? ![]() A co do tego nieszczęsnego masłosza, to właściwości filtrujące są przecież tylko jedną z jego właściwości, ma wartość sam w sobie, a filtry chemiczne, z tego co mi wiadomo, innej funkcji niż fotochronna nie pełnią, więc nie wiem czym miałaby być uzasadniona ich obecność w nocnym kremie, nawet z antyoksydantami. No, chyba, że ochrona tychże, ale w takim przypadku faktor byłby prawdopodobnie nieoznaczony. Balast, który może podrażnić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3385 |
Zadomowienie
|
Nie napisalam, ze Oxybenzone jest jedynym filtrem przenikajacym, bo kazdy filtr chemiczny przenika do skory, jak sama wiesz jedne mniej inne wiecej. Natomiast jesli chodzi o ww filtr, jego toksyczny wplyw zostal udowodniony i zostal on wycofany z tego powodu w unii.
Piszesz, ze moje wypowiedzi odebralas jako napastliwe i moze faktycznie takie w pewnym stopniu byly, bo ja odebralam Twoje wypowiedzi jako dosc agresywne. Pytasz czy czuje sie atakowanymi wszystkimi - skoro pytasz mnie o Vichy, ktorego, jak pisalam, nie uzywam, wiec nigdy nie interesowalam sie skladem i wlasciwosciami - tak odnioslam wrazenie, ze "prosba" o usprawiedliwienie uzycia Vichy na noc byla skierowana do mnie, podobnie zarzut ze juz filtr przy kwasie mi niepotrzebny. Uwazam, ze nie ma sensu dalej ciagnac dyskusji w taki sposob. Przepraszam za moj ton. Wyjasnilysmy sobie wlasne motywacje i tyle. Chyba mozna dalej kontynuowac w sympatyczniejszej atmosferze i po prostu dzielic sie wlasna wiedza. Ja za eksperta rowniez sie nie uwazam, bo na kierunku zwiazanym z tematem nie studiowalam. To co wiem wynika z wlasnego dociekania faktow najczesciej na sieci, wiec chetnie przeczytam odmienne opinie, bo nie uwazam sie za nieomylna w osadach, a jesli cos zle robie w pielegnacji wlasnej skory wolalabym sie o tym dowiedziec i to zmienic. Zachecalam Cie do szerszego wyrazenia wlasnej opini, bo chyba wiecej mozna sie dowiedziec od innych osob zainteresowanych tematem niz samemu czytajac co popadnie. Odnosnie wypowiedzi, ktorej nie zrozumialas: probowalam wyjasnic, ze parsol nie destabilizuje innych filtrow. To mineraly destabilizuja parsol. Dlatego jesli na krem pielegnacyjny z parsolem nalozyc krem z dobrymi i stabilnymi fitrami, to nie ulegna one destabilizacji przez ten nieszczesny parsol obecny w kremie pielegnacyjnym. Co do enkapsulacji - jest ona nadal bardziej w fazie testow, kazdy filtr nadal przenika do skory, i jest to potwierdzone badaniami moczu. Tyle, ze fitry, ktore obecnie sa uzywane "zaklada sie", ze nie maja bardzo groznego wplywu na system endokrynologiczny badz nie sa fotouczulajace. |
![]() ![]() |
![]() |
#3386 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To tak na wszelki wypadek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3387 |
Raczkowanie
|
KAZDY krem, nawet bez filtrow, MOZE wywolac podraznienie, szczegolnie jesli ma sie bardzo wrazliwa skore, albo w jakis sposob obciazac. ale jesli uzywalo sie go w ciagu dnia i wszystko bylo w porzadku, to nie bedzie tez problemow przy stosowaniu na noc. zreszta wiekszosc filtra zastosowanego na noc i tak zostanie wytarta w poduszke
#3388 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, poradźcie
![]() jestem osobą o ciemnej karnacji. nigdy nie stroniłam od słońca (głównie z powodu corocznych wyjazdów do egzotycznych krajów), byłam kiedyś nawet kilka razy w solarium. w tym roku jadę do turcji, wiem, że słońce jest bezlitosne... w związku z tym mam kilka pytań związanych z balsamem z wysokim filtrem. zależy mi na tym, żeby się nie opalić, w każdym razie nie zbyt mocno. czy filtr 60 będzie odpowiedni do całego ciała? czy spowoduje on, że opalenizna będzie widoczna? czy też może w ogóle się nie opalę? wystarczy, jeżeli posmaruję się raz dziennie, rano? czy też będę musiała powtarzać to co jakiś czas? wyjazd jest 2 tygodniowy. strasznie się boję tego słońca i martwię się o to, że opalę nogi. chyba mi to zepsuje cały wyjazd... mianowicie od dawna zabierałam się do depilacji laserowej i w końcu przekonałam rodziców na ten rok. b. mi na tym zalezy (hirsutyzm ![]()
Hey you don't take me seriously please cause I don't take life seriously. odstawiam detergenty Edytowane przez G12acka Czas edycji: 2010-06-24 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3389 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
polecam także mleczko do ciała Avene http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ja-z-2007r.htm miałam w lutym w Egipcie przy upałach ponad 35 stopni wersję tego mleczka z filtrem 40, używałam przez pierwsze dni, potem przeszłam na Antheliosa 20, a i tak byłam najbielszą osobą na plaży ![]() ![]()
![]() |
#3390 |
Wtajemniczenie
|
Czy stosujecie pod filtry jakies serum z antyoksydantami? Np. to z przepisu pani B. Kwiatkowskiej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.