|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Filtry Ochronne-zbiorczy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4592 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Patrycjazuzanna - dzięki za odp ![]() Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2011-06-06 o 21:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4593 |
Rozeznanie
|
Dziękuję wam dziewczyny za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4594 |
CORELIPS
|
Jest tutaj mowa o filtrowaniu twarzy, ale delikatnie zejdę na temat ochrony włosów. Doszłam do wniosku, że nie będę wydawała ponad 50zł na kosmetyki chroniące przed UVA/B. Po prostu olejowanie olejowanie.. Zapraszam swoją drogą na wątek poświęcony temu tematowi, na pewno będziecie łakome tamtej wiedzy!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny czy któraś znalazła skład TEJ emulsji?Chodzi mi czy jest fotostabilna.
![]() |
#4597 |
Rozeznanie
|
Muszę się wam pożalić na Sorayę spf 45 i przy okazji ostrzec
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4598 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4599 | |
CORELIPS
|
Cytat:
Ok, przepraszam za offtop ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
Wtajemniczenie
|
Czy któraś z Was miała może Bioderma, Photoderm Max Compact SPF 50 (Ochronny podkład mineralny) w kolorze jasnym?
Może jakieś porównanie koloru do mineralnej lub tradycyjnej kolorówki? Czy wolno ten podkład wklepać np w krem Soraya SPF30?
#4601 |
Zakorzenienie
|
Szanowne znawczynie tematyki filtrowania,
jak to jest, wyjaśnijcie mi proszę, z metalami ciężkimi w preparatach ochronnych z faktorem powyżej 30stki. Dziś, po skończonym zabiegu kosmetycznym, gdy wyciągnęłam z torebki swoją 50tkę by się zagruntować przed wyjściem na słońce moja kosmetyczka załamała ręce- co też robię swojej skórze, lepiej już bowiem (według niej)nie stosować żadnej ochrony niż coś powyżej 30stki wyższe faktory bowiem zawierają jakieś paskudne metale ciężkie, które bardziej niż promieniowanie UV szkodzą skórze. Prawda li to?
#4602 |
Rozeznanie
|
Ciekawy artykuł
http://archiwum.polityka.pl/art/rule...em,379960.html |
![]() ![]() |
![]() |
#4603 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4604 |
Wtajemniczenie
|
Dziś testuje tę Biodermę:
http://www.domzdrowia.pl/94138,biode...o-gratis-.html Mam właśnie wersję bezbarwną, bo bałam się kupić jasną (panie w aptece nie miały próbek koloryzujących). Powiem Wam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Oczywiście bez pudru nie da się wyjść, bo filtr daje efekt mokrej twarzy, ale przypudrowana wyglądam naturalnie przez długi czas, nawet przy takiej pogodzie. Oby mnie tylko nie zapchał... to będzie świetny filtr na lato. |
![]() ![]() |
![]() |
#4605 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4606 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A na poważnie...Powoli mam już dość rozmaitych spekulacji na temat filtrów tudzież innych kosmetyków. Jedni piszą tak, inni inaczej. Problem w tym, że nie wiadomo jakie dana wizażanka ma podstawy do oceny bezpieczeństwa kosmetyku czy do polecania jakiejś kuracji. Jak czytam niektóre bzdury wizażowe wypisywane z pełnym przekonaniem i powielane dalej to zaczynam wątpić. Dziewczyny posuwają się nawet do tego, że negują zalecenia lekarzy, bo oczywiście lekarz specjalista to nieuk a wizażanki to skarbnica madrości. W ten sposób myśląc to mozemy powrócić do czasów wiejskich szeptuch. Dlatego ja poluję na wypowiedzi lekarzy, ale odnośnie filtrów rzadko takie można znaleźć w internecie. A szkoda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4608 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do metali ciężkich to pierwsze słyszę takie rewelacje, trzeba było poprosić kosmetyczkę o źródło informacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Konto usunięte
|
Tlenek tytanu na 100% to nie metal ciężki (chemia się kłania
![]() ![]() Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2011-06-08 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4610 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Z ciekawych rzeczy - teoria o tym, że powyżej 30 nie ma wielkiej różnicy. Wydaje mi się, że m.in. dlatego nie ma już faktorów powyżej 50 (oprócz intrygującej Sorayi). Ale nie wierzę, że między 30 a 50 jest tak mała różnica. Używałam kiedyś 30 do twarzy i latem byłam opalona, teraz praktycznie w ogóle nie łapie mnie słońce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4611 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja używałam przez dwa lata Iwostinu 30 i byłam zadowolona. Mam bardzo wrazliwa na słońce skórę, a nie doznałam najmniejszych poparzeń, nawet zaczerwienień. W tym sezonie mam 50 Lysalpha i pomimo posmarowania słońce mnie złapało boleśnie na samym początku. Nie twierdze bynajmniej, że to wina 50-ki, bo to byłby absurd, ale po prostu filtr mi nie podpasował. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że istotnie naocznych różnic między 50 a 30 nie ma. A co tam siedzi głęboko w skórze, to nie wiadomo;-) Edytowane przez Loouisse Czas edycji: 2011-06-08 o 19:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Poszperałam trochę w necie i nie znalazłam żadnej informacji, że filtry chemiczne zawierają szkodliwe dla skóry i całego organizmu metale ciężkie. O podejrzanej roli dwutlenku tytanu przy tworzeniu się wolnych rodników wiedziałam wcześniej- ale tytan, jak to już zostało zauważone, metalem ciężkim nie jest. Znalazłam za to coś fantastycznego. Zdrowe opalania Teraz już rozumiem jedną z moich pacjentek, tanorektyczkę (ona twierdzi, że po prostu lubi się opalać, ja twierdzę, że to po prostu autoagresja) która przekonuje mnie o zbawiennym wpływie promieniowania UV i powtarza, że byłabym bardzo atrakcyjną kobietą gdybym nie była "biała jak śmierć". Bardzo pouczająca lektura- pomaga zrozumieć tych, którzy preferują styl "na murzyna".
#4613 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja dziś wysmarowałam się Iwostinem 30 i przynajmniej nic mnie nie szczypie, jak po Lysalpha. Ja nie stosuje przepisowej ilości, ale liczę, że przez te 15 minut na dworze nic mi sie nie stanie. Nie wiem jak wy, ale ja nie stosuje poza filtrem żadnego kremu na dzień. Edytowane przez Loouisse Czas edycji: 2011-06-09 o 08:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4614 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4615 |
Rozeznanie
|
ja natomiast zauwazylam taka tendencje, ze im dluzej stosuje filtry(ale nie stosuje dlugo) tym wiecej ich nakladam, moze jednak tym sposobem przyzwyczaje skore do przepisowej ilosci?
pod filtry rano nie daje nic, po poludniu daje serum z witC Generalnie bardziej sie boje UVA niz UVB wiec w domu tez sie smaruje. probowalam sie przerzucic na SVR50+ mleczko ale bieli niemilosiernie i zapycha. zuzywam pod oczy i na powieki bo nie szczypie(wygladam jak panda z bialymi obwodkami) |
![]() ![]() |
![]() |
#4616 | |
CORELIPS
|
Cytat:
![]() ![]() Ja stosuję ochronną 15spf z kremem i na to minerałki. wsjo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4617 |
Konto usunięte
|
Ja stosuję filtr SPF 30 i więcej przez cały rok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4618 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() swoja droga dziwne, wczesniej nie szczypalo, moze teraz wiecej nalozylam
![]() |
#4619 |
Rozeznanie
|
dziewczyny testuje sobie sztyft z Vichy ochronny do miejsc szczegolnie wrazliwych 50+ UVA20.
nakladam na powieki, pod oczy i na usta. skora wokol oczu jest wypoczeta, rozswietlona, nie szczypie(specjalnie wsmarowalam duuza ilosc aby miec pewnosc). natomiast na ustach pozostawia biala powloke ale taka swiecaca a nie tepa jak po innych filtrach, nie wyglada to zle, usta sa bialawo-rozowe, jakbym nalozyla pomadke o takim kolorze. jak narazie jestem zadowolona, wygodnie wcisnac sztyft w torebke(mimo,ze jest dosc spory, ma 9g) i aplikowac kiedy sie chce. Cena nie zacheca, ponad 30zeta (udalo mi sie go kupic za grosze razem z antkiem)
#4620 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Może któraś zerknie fachowym okiem na ten filtr: Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Sunscreen SPF50 PA+++ http://www.mywomenstuff.com/2010/04/...reen-spf50-pa/ tutaj na drugim zdjęciu jest skład ![]() Mógłby zapchać? Teraz używam Aknicare SUN cream SPF 30 (UVB 30; UVA PPD 20) i jak narazie to jedyny krem który nie robi mi większej krzywdy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:29.