|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Filtry Ochronne-zbiorczy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4622 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tych metali ciezkich w filtrach chem., to tez szperałam i tez nic nie znalazłam, dlatego mysle że jest to kolejny przykład paranoi na wyszukiwanie "toksyn" w kosmetykach. Zastanwia mnie czy da sie powiedzieć, które marki produkują krem z filtrami mineralnymi w powłokach? Bo taka sylikonowa powłoka eliminuje zdolność TiO2 to tworzenia wolnych rodników
![]() |
#4623 |
Konto usunięte
|
Hey - skąd masz dane (studiujesz jakiś chemiczny kierunek?) (pytam z ciekawości czystej
![]() Co do paranoi to widzę ją już praktycznie wszędzie - nie dajmy się zwariować, chemia jest dla ludzi, tylko trzeba czytać składy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4624 | |
Wtajemniczenie
|
Moim głównym źródłem są bazy danych, a w nich czasopisma, a wnich artykuły
![]() O TiO2 znalazłam fajny artykuł http://www.polscc.org/wptk/JPSCC%20-...0-%2054-64.pdf Cytat:
![]()
![]() |
#4625 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Miałam w lic ciągoty do chemii i nadal je mam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4626 |
Wtajemniczenie
|
No, artykuł świetnie napisanych i bardzo ciekawy
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2011-06-10 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4627 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Czy używając go z rana mam jeszcze używać na niego kremu nawilżającego który używam normalnie na co dzień? głupie pytania ale nigdy typowych filtrów nie używałam aż wstyd przyznać ale czas zacząc ![]()
#4629 | |
CORELIPS
|
Cytat:
![]() Nic ciekawego nie znalazlam dzis w carrefour'ze. Ani jednego filtra, ale mnie to nie dziwi. Pochwalam ten ochronny podkład z filtrem spf 15, o ktorym wczesniej pisalam, a dokladniej - o niego pytalam. daje sklad, powiedzcie czy wg was cos koliduje z kosmetykami mineralami lumiere? ![]() Skład Produktu: AQUA, CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE, TITANIUM DIOXIDE, PEG-9 DIMETHICONE, ISONONYL ISONONANOATE,DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, BUTYLENE GLYCOL, CAPRYLYL METHICONE, SODIUM CHLORIDE,POLYGLYCERYL-4 ISOSTEARATE, CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONE, HEXYL LAURATE, STEARIC ACID, ALUMINIUM HYDROXIDE,METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, PARFUM, TRIMETHOXYCAPRYLYLSILANE, DISODIUM EDTA, SILICA, ALUMINA,TRIETHOXYCAPRYLYL SILANE, RHODOCHROSITE EXTRACT, PHENOXYETHANOL, SORBIC ACID Po testowaniu wydaje mi sie byc ok... Edytowane przez sylvia_doll Czas edycji: 2011-06-10 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4630 |
Matka Smoka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4631 |
Zakorzenienie
|
#4632 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Od spf 30 wzwyż jest już dobra ochrona przeciwsłoneczna , czy Ci to wystarczy trudno powiedzieć, zależy czy używasz kwasów na noc czy nie , czy potrzebujesz filtr "na miasto" czy na plażę ,czy masz zdrową bużkę , którą chcesz po prostu chronić , czy też masz z nią jakieś problemy itd. Jak nie używasz kwasów i nie masz z buzią żądnych większych problemów to generalnie 30- zwłaszcza jak będziesz reaplikować w ciągu dnia- powinna wystarczyć, nawet przy większym nasłonecznieniu ( w Polsce) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4633 |
CORELIPS
|
Czy promienie słoneczne wpływają negatywnie na istniejące już maleńkie ślady po wyciskaniu? Czy filtr 15 powinien pomóc chronić takie coś?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4634 |
Zadomowienie
|
Używam mniej więcej od 1,5 roku Antheliosa XL (taak, melt-in cream 50
![]() ![]() Powinnam zmienić filtr na lżejszy/inny? Ostatnie wątki z antheliosem jakie znalazłam są niestety z 2007 roku, coś się zmieniło od tamtej pory, czy nadal mogę go spokojnie używać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4635 | |
BAN stały
|
Cytat:
SPF 15 jet zbyt niski, może sprawdzić się co najwyżej dni kiedy przechodzimy tylko z samochodu do domu i nie wychodzimy na zewnątrz. Najlepiej stosować 30 zawsze. Wtedy zapewniamy optymalną ochronę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4636 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny wiecie moze gdzie w internecie lub nie można dorwać ten filtr:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...50.html&next=1 Dzięki wielkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4637 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4638 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4639 |
Wtajemniczenie
|
Mam dziwny problem z filtrami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4641 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4642 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, cofam moje słowa pochwalne nt filtru sorayi. Jednak dla mnie to nie wypał. Wypchała mnie jak miło, ech. A już nieźle zaczęłam wyglądać odkąd używam acne dermu. No ale tak soraya jest zdecydowanie lepsza od filtru Lirene 50+. Ta pierwsza wysypała mnie tak po tygodniu stosowania, Lirene po dwóch dniach i to jeszcze na szyi;(.
Będę musiała wrócić do SVR, niby tłusty, niby się nie wchłania, niby się świecę jak latarnia, ale nie zapycha mnie. I to nawet wersja nie dla trądzikowców. |
![]() ![]() |
![]() |
#4643 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() Czy na filtry LRP Anthelios, które posiadają Parsol, ale prócz niego inne filtry, można nakładać makijaż? Powiem szczerze, że w nawale informacji, nie mogę znaleźć jednoznacznego potwierdzenia czy tak czy nie. I tak nie planuję w trakcie wakacji używać podkładów (a przynajmniej rzadko), trochę już twarz wystawiłam na słońce (mimo że od dawien dawna się nie opalałam, przedtem stosowałam Sorayę ale raczej mi nie podpasowała), chcę mieć jednak pewność, że jeśli już się smaruję filtrem to mimo makijażu (destabilizującego Parsol) mam ochronę. Proszę, oszczędźcie mi dalszych poszukiwań (ucząc się do egzaminu z biochemii w sumie już się biochemiczno-kosmetycznie podszkoliłam) i podpowiedzcie mi jak to jest z LRP. Generalnie i kremy (tak, wiem, nienaturalne :P) pasują, i wszystko co dotychczas z LRP próbowałam mi raczej służyło, dlatego chciałabym wiedzieć, czy na Antheliosa czy to AC czy XL mogę się "szpachlować" ![]() b. b. b. dziękuję za jednoznaczną odpowiedź ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4644 |
BAN stały
|
Kupiłam teraz sztyft Antheliosa do torebki i jest super. Wydajny, świetny pod oczy, nie uczula. Stosuje na twarz i na dłonie, a nawet dekolt w razie potrzeby. Polecam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4645 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz również zmatowić filtr skrobią, dry flo, jedwabiem hauschki etc, co będzie stanowić warstwę izolacyjną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4646 |
Wtajemniczenie
|
Zniechęcona podrażnieniem oczu przez Sorayę (spf45, 30 też sczypie, może trochę mniej..ale jednak) chciałam kupić Anthelios AC, ale się codziennie maluję podkładem mineralnym (Pixie) i nie wiem co zrobić. Mam dość testowania filtrów, szukam idealnego od 2 miesięcy. Soraya gdyby nie podrażniała oczu bylaby cudowna.., Anthelios AC nałożylam na krem Cetaphil (inaczej by wysuszał) i makijaz pięknie się trzymał, oczy niepodraznione.
Nie wiem już co robić ![]()
#4647 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4648 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4649 |
Zakorzenienie
|
nie znam takiego,ale poszukam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4650 |
Raczkowanie
|
Tez uwielbiam Ducray
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.