|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3091 |
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Ja kroilam cos pare razy plastikowymi foremkami, ale wyszlo takse, bo to byla Astra i sie przylepila. Poza tym trzeba bardzo pamietac, zeby plastikowe dokladnie umyc, bo resztki modeliny nadtapiaja ;(
![]() |
#3092 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pięknie, pięknie ... A wiecie dziewczyny co to? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3093 |
Zadomowienie
|
No to ja bym potrzebowała większych literek to bym przeczytała. ale z tego co sie dopatrzyłam to foremki do odlewu.
oj przepraszam - to chyba jednka taka masa podobna do fimo ale do odlewu czy coś. potrafie doczytać jedynie tytuł a on oznacza moduł do odelwu formowego. |
![]() ![]() |
![]() |
#3094 |
Zakorzenienie
|
no, jeszcze, że jest plastyczne, ma drobne kontury i takie te
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3095 |
Zadomowienie
|
to chyba do fimo nie bardzo...
co sądzicie o tych foremkach? nie będzie przeszkadzało to zapiecie przy wykrawaniu? |
![]() ![]() |
![]() |
#3096 |
Zadomowienie
|
E, czemu? Trzeba wyrobic fimo, foremke wysypac maka ziemniaczana, odgniesc odlew... One nominalnie sa do gipsu o ile dobrze pamietam, ale zdaje sie, ze na opakowaniu maja napisane tez o nadawaniu sie do produktow spozywczych (np. czekolady). Trzeba w Empiku sprawdzic, wisza tam takie czasem. Format torebki ok. A4, moze ciut wiekszy.
![]() |
#3097 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3098 |
Zadomowienie
|
![]() buuuuuu juz byłam tak zmęczona robieniem wczoraj po nocy korali, że zostawiłam sobie dziurki na dziś, bo i tak modelina za miekka była i się całą gięła, a dziś za twarde wszystko i się rozlazło buuuu tyle pracy, 5 godzin robienia do 3 w nocy a dziś rozwaliłam w 15 minut, dwie kostki modeliny buuuu ojejku pogłaszczcie mnie , zaraz się popłaczę, a już kuleczki małe dorobiłam i sznurek dobrałam buuuu |
![]() ![]() |
![]() |
#3099 |
Wtajemniczenie
|
Isani - szkoda...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() CERAMOFIX to jest ogolnie proszek: http://www.eberhardfaber.de/CERAMOFI...?ActiveID=8586 , ktory w poleczeniu z woda sluzy do do modelowania roznych figur:http://www.eberhardfaber.de/kreativt....EBERHARDFABER , a to co pokazalas w zalacznikach, to sa rzeczy wykonane za pomoca specjalnych form ulawiajacych zycie ![]() Producent pisze tutaj m.in., ze formy te nadaja sie do wyzej wspomnianych mas do modelowania ale nie tylko, bo np. rowniez do zywnosci (czekolada, lod), sa latwe w obsludze, wielokrotnego uzytku, latwo mase z formy wyciagnac, bo kontury sa ostre, a formy bardzo elastczne, nadaja sie do mikrofalowki, mozna je mrozic i ogrzewac w przedziale temp. -15°C - +80°C itd. Mam nadzieje, ze mozna cos zrozumiec z tego co napisalam ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3102 |
Zadomowienie
|
Już się nie martwię, bo w Deco prawie wszystkie klamotki mam zarezerwowane, wiedzą jak pocieszyć człowieka
![]() ale dziękuję za pocieszenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3104 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie.No i sie zaczęło,mania, uzależnienie.Przeczytałam chyba całe forum o modelinie.I już jestem uzależniona ale też bardzo zadowolona.Zakupiłam już Fimo,i rewelacja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3106 |
Zakorzenienie
|
Wow, Gosiagroszek, ile emocji
![]() ![]() A ja takie zestawy foremek z muszelkami, które pokazała Isani, zdaje się, że widziałam w Carrefour... |
![]() ![]() |
![]() |
#3107 |
Raczkowanie
|
Ja w sprawie wycinania kółek oraz innych form z fimo
![]() Metalowe foremki do ciastek, których zdjęcie bodaj wkleiła Isani, nadają się do tego celu jak najbardziej. Trzeba jedynie zwrócić uwagę na ich kształt (często daleki jest od doskonałości, zwłaszcza koła) i ewentualnie ciut je uzdatnić, wyginając. Miejsce złączenia formy niestety JEST widoczne w wykrojonej formie (przynajmniej mnie osobiście przeszkadza, ale ja jestem szaloną detalistką ![]() Natomiast co do plastikowych form by Eberthardt Faber - generalnie służą do Ceramofixu (zmielony gips do odlewów), ale można stosować je do Fimo. Do biżuterii raczej mało przydatne, jako że mają spore gabaryty (motyl wielkości np. 9x4 cm). Nadaje się raczej do motywów ozdobnych - figurek, świeczników, ramek na zdjęcia. Pozdrawiam ![]()
#3108 |
Zadomowienie
|
O Fajnie, ważne informacje. Wyczytałam też, że istnieje matowy lakier do Fimo. Czy wiecie, gdzie ja moge takie spotkać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3109 |
Raczkowanie
|
Zamawiałam w USA lakier dający efekt satynowy Flecto Varathane. W Polsce nigdzie go nie spotkałam.
![]() |
#3110 | |
Zadomowienie
|
Dot.: modelina
Cytat:
![]() A jak chcesz wiecej informacji to zapraszam do napisania do mnie, mam wiele kursów i setki pieknych wzorów do robienia z modeliny. Pozdrawiam ciepło ![]() nemala Edytowane przez nemala Czas edycji: 2008-04-02 o 10:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moje prace są takie jak mi sie podobają i jakie lubie , ale Twoje to istne cuda. Gratuluję. Pozdrawiam . nemala PS. a ten lakier z efektem satynowym też mnie interesuje ,ale chyba nie ma w Polsce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3112 |
Raczkowanie
|
nemalo!
nie wolno na tym forum umieszczac linków do stron na których można kupić prace. Ciebie na blogu z boku są linki do allegro i do galerii gdzie sprzedajesz. Jest to sprzeczne z regulaminem forum. A po za tym twoje prace nie są najlepsze. To jedna z twoich prac. zdjęcie zabrałam z allegro. wzór właściwie zginął, jest jakoś bokiem wygląda to dziwnie staraj się umieszczać wzory centralnie na koraliku, szczególnie kiedy jest płaski. po za tym koralik jest wyraźnie nie równy, popatrz na prace Mandali, tam koraliki mają równe brzegi i są estetyczne. mam nadzieję, że Cię nie uraziłam... edit: musiałam niestety usunąć zdjęcie, ze względu na prośbę nemali. Edytowane przez ramagotka Czas edycji: 2008-04-02 o 22:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#3113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do Twojego zdania na temat nierównosci w moich pracach to sie kompletnie nie zgadzam, to jest MOJA WŁASNA TWÓRCZOŚĆ i wykonuje moje prace tak jak to czuje, co do kolczyków które podałaś na przykład to akurat one maja tak wygladać, jesli chciałam by wzorek był po bokach i by krawedzie były nierówne to powiedz mi czy nie mam prawa do tego!? Nie pisze tego by pokazac ze boje sie krytyki ,ale dlatego że nie masz racji, nigdy nie wiesz co ludziom się podoba, a moje prace podobaja sie tym którzy je nabywaja. Jesli nie rozumiesz czym jest twórczość autorska i myslisz ze wszystko powinno byc od linijki i tak jak sie Tobie podoba to nie jestes obiektywna. A co do prac Mandali to bardzo mi sie podobaja, podziwiam ją, ale ona jest Mandalaa a ja nemala, kazda z nas ma swój własny świat i tego się trzymam, kazda robi prace tak jak jej "leżą". Mimo wszystko pozdrawiam Cie miło i dziekuje za posta ![]() Edytowane przez nemala Czas edycji: 2008-04-02 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3115 |
Zadomowienie
|
I jeszcze jedno do ramagotki, proszę usunąć zdjęcie mojej pracy z forum, ponieważ nie wyraziłam zgody na jego umieszczenie, na mojej stronie znajduje się taka informacja:
"Wszelkie prawa do projektów, zdjęć, opisów są moją własnością - kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170" To dotyczy również innych stron gdzie znajduja sie zdjecia moich prac (również opatrzone powyższą informacją) ! Dla sprostowania usunęłam już mój link (niezgodny z regulaminem) z postu o którym mi pisałaś, więc proszę o uszanowanie moich praw. Pozdrawiam Edytowane przez nemala Czas edycji: 2008-04-02 o 13:27 Powód: błędy |
![]() ![]() |
![]() |
#3116 |
Zadomowienie
|
Nemalo moim skromnym zdanie, jeżeli coś jest choćby autorskiego, to i tak powinno być równe dopracowane. A nie jakieś krzywulce.
A i nie pisz posta pod postem, tylko edytuj, bo jest trudno czytać wtedy.
* Przechodzę na zimową dietę * Kłuję chrząstkę x4 * Zaczynam oszczędzać ![]() Edytowane przez wariacja Czas edycji: 2008-04-02 o 14:01 Powód: Dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#3117 |
Przyczajenie
|
A mnie się bardzo podoba ten spływajacy wzorek a'la Dali
![]() Przy okazji się ujawniam. Czytam wątek od dawna ale nie miałam śmiałości... Dla "wkupienia" się w Wasze łaski ![]() http://www.glassattic.com/polymer/Faux--many.htm http://www.planetjune.com/blog/detai...ex-toothbrush/ http://www.heartofclay.com/page9.htm (również inne tutoriale na tej stronie) no i moje wybrane pomysły, jeszcze sprzed momentu gdy nauczyłam się lepić w rękawiczkach. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam Pienioma a tak przy okazji o jakim wzorku a'la Dali piszesz ??? Bo mam wrazenie że o moim ,ale nie chciałabym sie narzucać . Bardzo ładne są Twoje prace ![]() Ciebie tez pozdrawiam Edytowane przez nemala Czas edycji: 2008-04-02 o 14:50 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3119 |
Zadomowienie
|
Ech chodziło mi ogólnie, i nie napisałam tam ani razu, ze prace twoje nie podobają mi się ani coś w tym stylu.
![]() |
#3120 |
Zadomowienie
|
Oho! Zaczyna się....
Nemala, a ten werniks brylantowy, przybliz temat, jeśliś łaskawa. A propo prac Pieniomy( jak to odmienić?). Bardzo fajne zapięcia a bransoletkach. Najbradziej podoba mi się ta w kolorze bordo, a dokładnie jeden z koralików, taki prostokąt. Nie bardzo podchodzi mi to,że jest to wszystko asymetryczne, ale wiadomo, każdy lubi co innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.