|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3721 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Ja robię na zwykłej modelinie i jest ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3722 |
Raczkowanie
|
gotowala ktoras z was modeline w wodzie czy jakos tak?
ile trzymalyscie i w jakiej temp? szukalam na forum ale nigdzie nie pisze a moje wyroby czekaja x] |
![]() ![]() |
![]() |
#3723 |
Zadomowienie
|
Tak, gotowaly, troche trudno kontrolowac temperature wody w trakcie gotowania
![]() Jezeli masz piekarnik elektryczny, odradzam wode. Jezeli nie, to obawiam sie, ze gdzies w tym watku zakopane sa posty o gotowaniu...
![]() |
#3724 |
Raczkowanie
|
bede zmuszona na wode
poszukam moze cos znajde ._. a narazie wrzuce do wody na probe "truskawke" i mysle ze sie nie rozpadnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3725 |
Konto usunięte
|
Nie pisze, bo rączek nie ma. A Wizażanki napisały na ten temat niejednokrotnie. Założę się, że całego wątku nie przeczytałaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3726 |
Raczkowanie
|
Po pezeczytaniu wątku widać, że jest zaśmiecany tylko dlatego, że ktoś ma lenia w 4literach i sie nie chce przeczytać wątku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3727 |
Przyczajenie
|
Niw ukrywam że czekam na opinie,od doświadczonych wizażanek
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3728 |
Raczkowanie
|
Modelinki niezłe, zdjęcia koszmarne, a jak chcesz, żeby ktoś ocenił twoje prace to załóż swój wątek
#3729 |
Konto usunięte
|
Gosiu, mam duże zastrzeżenia co do równości koralików. Aby było równo, wkłądaj wałek do lodówki i tnij potem narpawdę ostrą żylketką lub specjalnym ostrzem do fimo. Ukroisz kilka/kilkanaście plasterków i znów do lodówki, bo fimo ma to do siebie, że dość szybko miękknie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3730 |
Przyczajenie
|
dzięki Anula1410,dzięki szajajaba.....
szajajaba twój blog to moja ulubiona lektura ,bardzo tam miło u Ciebie. Anula1410 wątek swój założyłam,ale nad wątkiem moderator napisał:Biżuteria Tutaj możesz: zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię oraz obejrzeć prace innych; uzyskać porady na temat półproduktów i techniki tworzenia biżuterii oraz innych przedmiotów z koralików; dowiedzieć się, gdzie kupić potrzebne do wyrobu biżuterii elementy oraz znaleźć ciekawe inspiracje. |
![]() ![]() |
![]() |
#3731 |
Przyczajenie
|
Hmmm...orientujecie się może jaka jest dobra cena (nie chdozi o miejsce/sklep), ale ogólnie...jaka jest dobra cena sztyftów wraz z motylkowymi zapięciami?
dla przykładu...czy około 20 zł za 100 sztuk sztyftów+zapiecia jest dobrą ceną? oczywiscie tylko posrebrzane, a nie stal chirurgiczna itd. a moze lepiej zakupic ze stali chirirgicznej za 3 zł, 10 sztuk? ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3732 |
Zadomowienie
|
watermelonfairy hmmmm... a to tak trochę nie na temat w tym wątku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3733 |
Przyczajenie
|
Ma się tak, że mam zamiar robic z nich kolczyki z fimo. To tak jak inne osoby pytające w tym wątku o robienie loopow itd.
po drugie wątek nazywa się "Biżuteria z modeliny", a nie "Modelina" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3734 |
Konto usunięte
|
Nie ma to jak zacząć od wymądrzania się.
Wątek dla zielonych jest na górze strony. |
![]() ![]() |
![]() |
#3735 |
Przyczajenie
|
jesli odebrałyscie to jako wymądrzanie sie, to przykro mi. Ale nie rozumiem po prostu dlaczego Nemala zwrócila mi uwagę. Moje pytanie odnosi się do bizuteri tak samo jak wiele innych zadanych w tym wątku.
edytuj: dodam, że owszem w watku dla zielonych padają pytania a propos ceny, ale po przeczytaniu wątku "Biżuteria z modleiny" równiez kilka takowych sie znalazło Edytowane przez watermelonfairy Czas edycji: 2008-11-25 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#3736 |
Zadomowienie
|
watermelonfairy ja nie odebrałam Twojego postu jako wymądrzanie się, poprostu nie znalazłam w nim nic na temat lepienia w modelinie, bo nic tam o tym nie wspomniałaś, tylko dopiero po mojej uwadze, a ja duchem nie jestem i nie wiedziałam, że masz na myśli użycie ich do np. fimo (czasem też myliłam wątki
![]() ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3737 |
Przyczajenie
|
![]() napisałam już w wątku dla zielonych, tak jak poradziła mi szajajaba i rzeczywiscie....moje jedyne posty to a propos baz do pierścionków lub sztyftów ![]() ale przyznaje, ze troche to było dla mnie oczywistością, ze skoro pisze tutaj to i wiadomo ze chdozi o sklecenie fimo i wymienionych sztyftów itd. I w takim razie mam inne pytanie..jakim klejem warto próbowac kleić modeline do sztyftów lub w jaki sposób zabezpieczac szpilki od wypadania po wypalaniu? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3738 |
Przyczajenie
|
Witam
Do rozmiękczania modeliny proponuję kremu NIVEA, z tego co pamięyam jest najlepszy. Najważniejsze że jest tłusty, warty spróbowania. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3739 |
Konto usunięte
|
|Tak, tyle, że potem modelina jest tłusta i może brudzić ubranie. Dlatego jeśli ktoś chce mieć do końca radość z modelinowania, stosuje raczej fimo.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3740 |
Zadomowienie
|
A jak sie go nawali za duzo, to modelina smieszne rzeczy robi w trakcie pieczenia (ostatnio usilowalam zuzytkowac jakies starsze resztki, wymagaly zmiekczania... troche sie rozpadly potem
![]()
![]() |
#3741 |
Przyczajenie
|
![]()
Niedawno założyłam konto gdyż bardzo chciałabym umieć zrobić takie cudeńka jak wy.
![]() Tak na początek czego najlepiej użyć ( jakiej masy)? Jakie zapięcia? i na co nawijać? Jak zrobić najłatwiej dziurki do nawijania w koraliku? Jak je utrwalać ( wypiekać , gotować ) ? I jakie wzorki najlepiej na początek używać ? Jakiej firmy modelina czy jakieś inne masy ? Gdzie najlepiej , zaufanie kupić masy i za ile ? Z góry dzięki ![]() Edytowane przez PannaHermenegilda Czas edycji: 2008-11-30 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3742 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Poradnik dla początkującej ;)
patrz wątki: 'kurs robienia biżuterii dla totalnie zielonych' i 'biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej' ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#3743 |
Przyczajenie
|
Dzięki
![]() A i jak wy to robicie że rulonik ma być taki malutki czy duży i jak go później zmniejszyć bo nie moge tego znaleźć ?? Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2008-12-02 o 20:59 Powód: połączenie sąsiednich postów.Proszę korzystać z opcji edycji posta! |
![]() ![]() |
![]() |
#3744 |
Zakorzenienie
|
Po to Ci Moniuś linki podała, żebyś się z takimi pytaniami do tych wątków udała.
<ale rym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3745 |
Przyczajenie
|
piszecie tak w każdym wątku...
A żeby to naleźć trzeba przeczytać 200 stron i do tego 3/4 nie na temat... |
![]() ![]() |
![]() |
#3746 |
Zakorzenienie
|
jest też narzędzie zwane wyszukiwarką.
#3747 |
Zakorzenienie
|
poza tym nie mów, że nie znajdziesz odpowiedzi na pytanie o zapięcia w wątku dla zielonych. fimo mnie nie interesuje, ale myślę że gdybyś zadała pytanie w odpowiednim wątlu to ktoś by ci udzielił odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3748 |
Raczkowanie
|
to zmnijeszanie rulonikow to nic innego jak stopniowe i dokladne walkowanie..zeby zmniejszyc takiego giganta trzeba imec dobrze rozrobiona fimo....zeby ladnie sie zrulonikowala ^^...hehe...to dziala na zasadzie rozciagania..
Pomoglo?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3749 |
Raczkowanie
|
200srt i 3/4 nie na temat? podejrzewam ze przeczystałas skoro tak mowisz i dziwne ze nie znalazłaś odpowiedzi na takie pytannia wieć proponuje kolejny raz przeczytać to 200 str jak to mówisz z większośćią nie na temat tylko dokładnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3750 |
Przyczajenie
|
Jak chce się zrobić kwiatka , to trzeba zrobić takie bardzo malutkie ruloniki na koralika , czy może duże , a później się je zmniejsza ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.