|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4021 |
Rozeznanie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
wskazówki znajdziesz tutaj oraz we wszystkich innych wątkach o Fimo
|
![]() ![]() |
![]() |
#4022 |
Raczkowanie
|
Ja znalazłam je po chwili na tym forum, zachęcam do przeczytania ( ja tak zrobilam chciaż mialam do przeczytania 127 stron ale szybko idzie jak sie wciągniesz)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4023 |
Raczkowanie
|
![]()
Nigdy nie robiłam nic z modeliny... Ale może dziś po przeczytaniu tego forum coś zrobię ^^
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4024 | |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
Ja też zaczęłam niedawno ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4025 |
Rozeznanie
|
nie wystarczy tylko włożyć do wody i zagotować, a później do zimnej to kolejny błąd
poczytaj ten wątek, a wszystko tu znajdziesz czytaj też na opakowaniu modeliny, jak się ją utwardza Astra jest do bani, nie ma to jak Fimo |
![]() ![]() |
![]() |
#4026 |
Zadomowienie
|
Pacynka: Astra NIE JEST do bani, no wez nie przesadzaj kobieto. Ma spore ziarno i nie nadaje sie do detali millefiori, ale do figurek jest całkiem dobra. Ale do początków naprawdę lepiej kupić Astrę, zorientować się w technikach utrwalania i popróbować na niej. Po drugie, zalewanie (hartowanie) zimną wodą jest wręcz zalecane w przypadku produktów np. z modeliny przezroczystej.
Margin: weź dwa kawałki modeliny, zarobione ale nie uformowane (żeby nie było żal eksperymentować na nich) i: - jeden wrzuc do juz gotującej się wody i POGOTUJ PORZĄDNIE (np. 15-20 minut) - drugi wrzuc do zimnej, zagotuj i jw. porządnie pogotuj Stanie w odstawionym garnuszku jest bez sensu, bo tylko rozmacza modelinę co psuje jej strukturę. A najlepiej jest upiec (sugeruję 15 minut w 130 stopniach, wstawiasz do już gorącego piekarnika, najlepiej na papierze silikonowym, najlatwiej odkleic) :)
![]() |
#4027 |
Rozeznanie
|
Chodziło mi o to, że jest do bani w porównaniu z Fimo, ale tego nie dopisałam. Do figurek się nadaje i Astra- też w zależności od tego, co chcemy uzyskać.
Srebrna: ca miałaś na myśli pisząc "modelina przezroczysta"? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4028 | |
Raczkowanie
|
A ja robie inaczej... mam zwykłą modelinę (na opakowaniu pisze że firma to KOMA) no i jak już coś stworzę to wrzucam do wrzącej wody na około 10-15 minut, potem wyciągam, NIE polewam figurki zimną wodą tylko od razu smaruje oliwą, a potem lakierem bezbarwnym i nic mi sie z tym nie dzieje
![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- Cytat:
![]() a ty masz jakiegoś bloga ? albo coś na co wrzucasz zdjecia z woich dzieł ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4029 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wielkie dzięki ![]() ![]() Oluskka : Nic takiego nie mam ![]() ![]() ![]() I przepraszam za jakość zdj. ale to wina aparatu . ![]()
-knock, knock . -who's there ? -me, i'll kill you ! Edytowane przez Margin94 Czas edycji: 2009-05-10 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4030 |
Rozeznanie
|
trochę niewyraźne zdjęcia ale widać że się starasz w swoich pracach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4031 |
Raczkowanie
|
Margin94: Podobają mi się twoje prace, jak na pierwszy raz to całkiem dobrze ! a mój fotoblog to www.modelinowa0zabawa.fbl .pl :P za modeline (10kolorow, fluerescencyjna) dałam ok/8 zł :P
Mam pytanie ! Czy bigle zakłada się przed gotowaniem czy po ? ![]() Edytowane przez Oluskka Czas edycji: 2009-05-11 o 18:16 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4032 |
Przyczajenie
|
Oluskka dzięki
![]() Link do mojego fotobloga : http://www.photoblog.pl/margin
-knock, knock . -who's there ? -me, i'll kill you ! Edytowane przez Margin94 Czas edycji: 2009-05-11 o 19:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#4033 |
Zadomowienie
|
Oluskka, Margin: Na gorze strony tematu jest "przeszukaj ten wątek", sie wpisuje "bigle" i sie czyta.
Margin: to co chcesz wmontowac to wg opisu nie bigiel, tylko raczej sztyft, co? Nie zebym sie obficie sztyftami zajmowala, ale na Twoim miejscu upiekłabym modelinę normalnie, potem oczyściła odpowiedni kawałek na "pleckach", wyszlifowała na gładko i przykleiła do "tarczki" sztyfta klejem do bizuterii. Oluskka: jezeli masz na mysli bigle jako takie (zamkniete, otwarte, jakkolwiek) to sie ani nie wbija ani nie zakłada w dziurkę, bo to by sie taki sztywny klabzdron zrobil (zauważ, że bigiel ma malutke kółeczko, jak zrobisz taką cieniutką modelinę w jakimś miejscu, to pęknie). Opcje sa takie: * produkt modelinowy pieczesz jak jest, po upieczeniu nawiercasz cienkim wiertlem (miniwiertarka), przeciagasz przez tunel szpilke, robisz szpilce na koncu loopa, o loopa zahaczasz bigla. * produkt surowy przebijasz odpowiednio dluga igla, pieczesz i dalej jak wyzej * robisz z drutu podwojny haczyk (osemke taka, wyciagnieta nieco, czy tez S), jedno pol mocujesz produktowi surowemu na pleckach, doklejasz porzadnie modelina w "kolorze tla" (czyli pleckow), pieczesz tak, po upieczeniu zawieszasz na biglu, wykanczajac ladnie czesc haczyka wystajaca z produktu. Dolne (wklejone) pol drutu powinno byc co najmniej zakrzywione, jezeli nie w petelke, bo jak dasz proste, to moze sie z modeliny wyslizgnac. * robisz w surowym produkcie dziurkę (albo przód-tył, albo na boki) igłą jw., pieczesz, wkładasz w daną dziurkę odpowiednio przygotowaną zawieszkę z drutu, a na zawieszkę bigiel. Przede wszystkim biglowi moze (jezeli jest posrebrzany albo marniejszej jakosci) pobyt w piekarniku zaszkodzic. Miłego dłubania.
>> Czy twój stanik jest WYGODNY? << W czym przechowywać modelinę? Wiki Robótek Ręcznych Edytowane przez Srebrna Czas edycji: 2009-05-11 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4034 |
Raczkowanie
|
ahaa. dzieki wielkie Srebrna ; **
więc się dowiedziałam, że oprócz bigli trzeba jeszcze drucik... ;D no to fajnie heh... |
![]() ![]() |
![]() |
#4035 |
Przyczajenie
|
Srebrna -
wielkie dzięki ;D Właśnie o te sztyfty mi chodziło ;D A może któraś z was wie ile mogą kosztować, szukałam na forum i na allegro, ale nic nie znalazłam, albo źle szukałam ;/
![]() |
#4036 |
Raczkowanie
|
gdzie i za ile można kupić drucik posrebrzany jubilerski ?
nie wiem czy zamowic na allegro czy kupic gdzies w sklepie... gdzie taniej ? ;D bo na allegro widzialam taki drucik [1m] za 1.49 + przesyłka 7 zł ... pomozcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4037 |
Rozeznanie
|
zalewanie (hartowanie) zimną wodą jest wręcz zalecane w przypadku produktów np. z modeliny przezroczystej.
Srebrna: czy chodziło Ci o Fimo transparentną? A może jest jakaś nowa przezroczysta modelina o jakiej jeszcze nie słyszałam? |
![]() ![]() |
![]() |
#4038 |
Konto usunięte
|
Tak, fimo transparentna.
Co do pytan o druty i inne - dziewczyny, przeszukajcie forum, jest na górze strony wątek dla zielonych, takie pytania to tam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4039 |
Zadomowienie
|
Pacynka: poza FIMO transparentna jest jeszcze kilka "kolorów" różnych marek, które różnią się między sobą faktyczną przezroczystością po upieczeniu. To co napisałam tyczy się faktycznie FIMO translucent.
Natomiast inne marki modeliny (Sculpey, Kato...) maja swoje przezroczyste i one bywają o niebo lepsze nic FIMO np. do zaklejania czegoś w tle elementami nowego wzoru.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4040 |
Zakorzenienie
|
A gdzie te fimo i modeline mozna kupic?
Czytalam watek i widze rozne przepisy i jak to robic ale nie wiem skad. Czy modelina to jest taka zwykla ze sklepu?(taka dla dzieci co sie w szkole cos robilo..)
![]() |
#4041 |
Zadomowienie
|
ilo16na: modeline szkolna Astry i podobnej jakosci produkty - zasadniczo gdziekolwiek (papierniczy, plastyczny, tesco). Modeline FIMO - Empik, dzial ze sztuka rodzinna; sklepy internetowe.
Uwaga: FIMO to TEŻ modelina. Tylko że lepsza niż Astra, zagranicznego producenta i pakowana lepiej. Będzie tez opisana jako "masa termoutwardzalna" na polskiej nalepce, ale nie ma się co łudzić - zasada jest ta sama, czyli drobinki PCV zawieszone w zmiękczaczu, obróbka cieplna taka sama (gotowanie/pieczenie). Różnica jest w jakości wykonania, konkretnych typach chemii użytej, gamie kolorów i marketingu ![]()
![]() |
#4042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieki ![]() Wiem ze kiedys bawilam sie juz modelina i ja gotowalam i fajne kosteczki robilam ![]() A bigle zawieszki itd to juz na przyklad na qunszt kupujecie tak? MAm jeszcze pytanie co do bigli?gdzie mozna kupic takie dluzsze?Widzialam na koraliki.pl i qunszt.pl i sa krotkie.Chodzi mi by zrobic kolczyki takie dluzsze -10 cm. Kurcze wciaga mnie ten swiat modeliny ![]()
Edytowane przez ilo16na Czas edycji: 2009-05-13 o 10:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4043 |
Zadomowienie
|
Ilona: obejrzyj watek dla zielonych i zajrzyj do watku o sklepach internetowych. Tam jest spis i adresy
![]()
![]() |
#4044 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a ja mam pytanie odnośnie tego jakiego środka używacie do nabłyszczania wyrobionej już modeliny? bo chciałabym, żeby efekt wyszedł taki jak w załączniku a ja maluje lakierem bezbarwnym i to tak nie równo wychodzi, czy jest jakiś specjalny sprej do tego? I wiecie może w jakiej cenie mniej wiecej? Proszę o pomoc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4045 |
Zadomowienie
|
cytrynowapanna: na gorze strony z watkiem jest wyszukiwarka, szukasz "lakier" w tym wątku i masz wyniki.
![]() |
#4046 |
Konto usunięte
|
Dziewczyno, z czym do ludzi, co to za reklama. A nawiasem mówiąc, jak chcesz sprzedawać, postaraj się o większą staranność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4047 |
Raczkowanie
|
podzielam zdanie ,,szajajaba" przyłóż się bardziej!
---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- ja kupiłam za 7.99 w empiku 10m |
![]() ![]() |
![]() |
#4048 |
Przyczajenie
|
Modelina termoutwardzalna, płynna (kremy!)
Od pewnego czasu robię biżuterię z modeliny. Modeliny używam takiej zwykłej ( nie wiem jaka firma, bo kupuje w plastycznym na "rurki-kawałki"
![]() Ciekawi mnie to, jak zrobić to, że modelina jest taka "poszarpana" ( coś takiego jak są gałki lodów) oraz to jak zrobić , że krem np. na ciastku jest taki gładki i wydaje się być leciutki. Znalazłam na tym forum że powinno używać się do tego kremu płynnej modeliny. A wiecie może w jakiej ona jest mniejwiecej cenie, w jakiej sieci sklepów można ją dostać? Wiem, że pewnie było bardzo dużo takich postów, ale mimo to proszę o odpowiedź! Z góry bardzo dziękuję! ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#4049 |
Raczkowanie
|
Dot.: Modelina termoutwardzalna, płynna (kremy!)
dolaczam sie do pytania:P
Edytowane przez I LOVE modelling clay Czas edycji: 2009-05-16 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4050 |
Raczkowanie
|
Dot.: Modelina termoutwardzalna, płynna (kremy!)
?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.