|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4411 |
Przyczajenie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4412 |
Raczkowanie
|
Przymierzam się do zakupienia modeliny FIMO w kolorach opalizujących. Jeśli takiej używałyście, to byłabym wdzięczna za wklejenie zdjęć - chcę zobaczyć, jak ona faktycznie się prezentuje, bo zdjęcia ze sklepów internetowych mało mnie zadowalają.
Przy cięciu nie "rowkuje się", jak to bywa przy brokatowej? Dobrze wygląd po wypieczniu? |
![]() ![]() |
![]() |
#4413 |
Przyczajenie
|
szczerze mówiąc lepiej mi sie pracuje z Astrą... Moze to dlatego że lepie od kilku dni i nie mam jeszcze jakichś strasznie wygórowanych wymagań (podobnie jak talentu) ;P
Astra jest twardsza i jakoś sie tak nie klei do wszystkiego. jedyne co mnie denerwuje to ograniczenie kolorów. Ale różnica cenowa przekonuje mnie by kupować Astrę. 2 złote taniej i mam 6 kolorów w sumie całkiem całkiem wyglądających po ugotowaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4414 |
Zadomowienie
|
T42: jakie to sa opalizujace? ktore numery?
bankowski: jaka masz precyzje wykonania wzoru? mozesz robic millefiori o takiej dokladnosci: http://srebrna.eu.org/Galeria/Modeli...0_2928.jpg.php ? (mowie jako przyklad cienkich linii, nie chodzi mi o kolorystyke) W czasach kiedy ja macałam astre, to kazdy kolor mial nieco inna scisliwosc, nieco inna twardosc (w tym samym pudelku), byla dramatycznie przechowywana, obrzydliwie ziarnista i wymagala, excuse les mots, upieprzenia sie po pachy zanim sie ja wyrobilo do "pracowej" konsystencji. I, najczesciej, wtarcia w nia potwornej ilosci kremu do rak, zeby w ogole podjela wspolprace. Moze sie cos poprawilo?
![]() |
#4415 |
Rozeznanie
|
Ja kupowałam opalizującą-chyba ciemną zieleń i śliwkę ale zdjęcia Ci nic nie dadzą bo ja łączę wiele kolorów w pracach i pojedynczego niewiele widac. Pracuje się z nią w porządku-jak z każdą inną tzn wyłączając brokatową (ta rzeczywiście pęka).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4416 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4417 |
Zadomowienie
|
a, metalizowane
![]() nie, nie rowkuja sie. IMO bywaja bardziej miekkie i maziste (zwlaszcza miedziana). Mają w sobie mikę (a nie kawalki brokatu), więc mozna przez odpowiednie walkowanie uzyskac fajne efekty kolorystyczne: http://www.polymerclaycentral.com/cy..._projects.html
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4418 |
Przyczajenie
|
mam pytanie
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- ehhh nie wczytalam sie w forum a teraz przejrzalam dokladnie i znalazlam odpowiedz na pytania;p sorki za spamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4419 |
Raczkowanie
|
mozna trojwymiarowe ja robie ;]
a i mam pytanie ![]() prosze o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4420 |
Raczkowanie
|
tez sie nad tym zastanawialam
gdzies przeczytalam, ze robi sie najpierw takie stemple(literki wyciete i przyklejone do czegos) a potem poprostu odbte na nieupieczonej modelinie ale rowniez prosze o pomoc osoby, ktore to robily |
![]() ![]() |
![]() |
#4421 |
Raczkowanie
|
ja odbijałam napis z takiej przegródki która jest z ptasim mleczku,tam jest wytłoczony właśnie taki napis
i wystarczy odbić go przed upieczeniem
![]() |
#4422 |
Raczkowanie
|
Hej !
Mam pytanko odnośnie Fimo liquid lub jak kto woli płynnej modeliny. Niestety nie znalazłam tego w Empiku, a na największym portalu zakupowym (a...) znalazłam tylko jedną ofertę. Buteleczka ma 50 ml. i kosztuje 31 zł. Chciałam więc zapytać się o to na ile wystarcza taka buteleczka i jak się tego używa ? Czy miesza się z kolorową modeliną, czy rozrabia się z czymś ( np. z wodą)? Proszę o instrukcje, ponieważ chciałabym wypróbować także tej modeliny. Dziękuję i pozdrawiam Maja.
#4423 |
Raczkowanie
|
oo rzeczywiście nie pomyslałam o tym zeby odcisąc ten napis z ptasiego mleczka
![]() ![]() dzieki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4424 |
Zadomowienie
|
majacia: modeliny nigdy nie mieszaj z woda. Poszukaj w necie "fimo liquid" "liquid polymer clay" i "sculpey liquid" - beda zastosowania i sugestie wykorzystania. Mozna ja mieszac ze zwykla fimo (np. w celu zmiekczenia stwardnialej) albo np. farbowac farbami (oidp olejnymi)
![]() |
#4425 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam duuuży problem i moje poszukiwania jego rozwiązania są bez rezultatu.
Otóż nie potrafię znaleźć żadnych wskazówek jak zrobić to cudo z transparentnej modeliny i tuszu alkoholowego, które zrobiła Jill Palumbo. Pokazane jest tutaj: http://www.flickr.com/photos/jillpalumbo/4063296304/ Drzewko ma takie fikuśne gałęzie, na zdjęciu jest w buteleczkach tusz pewnikiem na bazie alkoholu (do malowania folii metalowej także). Jako to zrobić, żeby potem ciąć plastrunie z kwadratowego klocka. A swoją drogą to kolorowe tusze wykorzystywane przy modelinie z folią dają niesamowite efekty. Chcę poeksperymentować, bo jak spróbowałam to okrutnie mi się to podoba.A może dobrze byłoby, gdyby założyć wątek z róznymi eksperymentami. Macie dziewczyny ogromne doświadczeniem więc pochwalcie się. Przy pracy z modeliną każda coś tam wymyśliła, by ułatwic sobie życie. A tak na marginesie: czy ktoś robił coś z masy pardo? Mam taką mini – 6 kulek ACHAT i jest biała. Niby ma zachowywać się jak Fimo. Ale biały agat? Dziwne. A może ja za mało wiem. Będę ogromnie wdzięczna za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
#4426 |
Przyczajenie
|
ja właśnie odciskałam z czekolady ( tzn. z papierka ) i nie wyszlo źle..;D
Edytowane przez pacia001 Czas edycji: 2009-12-15 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#4427 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do wydajności, to zalezy do czegoś chcesz jej używać. Mieszać z masą normalną można, np. żeby zrobić bitą śmietanę. A z wodą to się raczej nie miesza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4428 |
Raczkowanie
|
ja lepiłam z pardo. nie zauważyłam różnicy między nim a modeliną. i co najlepsze kiedy za długo przetrzymałam modelinę w piekarniku, wszystko stało się takie herbaciane, tylko rzeczy z pardo nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4429 |
Przyczajenie
|
Dzięki Kollorek
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4430 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() Wesołych świąt życzę! |
![]() ![]() |
![]() |
#4431 |
Przyczajenie
|
Finesse_ , ja tez po przeczytaniu forum napaliłam się na biżuterie z modeliny i odrazu zamowilam wszystko co potrzebne do tworzenia
![]() W załączniku kilka moich prac ( początki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4432 |
Przyczajenie
|
Pacia śliczne są!
Ja powinnam się schować w porównaniu do Ciebie :P O to moje wypociny bransoletka i kolczyki z koralikami z modeliny marchewki i śliweczki jeszcze bez bilgi i kwiatuszki jeszcze bez sztyftów ![]() Jak dokończę jeszcze kilka prac to wstawię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4433 |
Raczkowanie
|
Finesse, gotowałaś wyroby? bo kolorki jakby Ci wyblakły, nie wiem, może to wina zdjęcia... proponuję jednak w razie czego wypiekać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4434 |
Przyczajenie
|
tak gotowałam, ale nie wiem czy to bardziej nie wina starej modeliny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4435 |
Raczkowanie
|
a polakierowałaś swoje prace bo widać, że są blade jak byś pomalowała to bedzię ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4436 |
Przyczajenie
|
![]()
[QUOTE = kaja_krys; 15845362] duuuży girls have a problem and my search for a solution without success.
Well, I can not find any tips on how to do this marvel of the modeling and transparent ink alcohol, which made Jill Palumbo. Is shown here: http://www.flickr.com/photos/jillpalumbo/4063296304/ Has such an intricate tree branches, the photo is the ink in bottles axiom of alcohol-based (paint and metal foil). As to do that then cut plastrunie the square block. And by the way the colored inks used in the film modelinie give incredible results. I want to experiment, I tried it as cruel to me it may well be podoba.A, supposing thread with various experiments. You have a great experience, so girls are pochwalcie. When working with modeling each invented something to ease his own life. And by the way: if someone did something with the mass pardo? I have a mini - 6 balls ACHAT and white. Like to behave like Fimo. But white agate? Strange. Or maybe I know too little. I will be extremely grateful for your help. [/ QUOTE] Hi Kaja_krys, I call this technique "painting inside a cane" What I do is cut into my cane where I want to have a thin line (in this case of painting a thin line of black for tiny branches inside a translucent clay) and paint instead of putting a thin sheet of clay. The "paint" I use is a mixture of liquid clay (3/4) with oil paint (1/4). I wrote about this in a magazine article in Polymer Café Magazine. That is how I get the thin lines in my butterfly cane, and my peacock crown cane and my signature cane. I have some photos on my blog that might help you understand, and also on my flickr pages. I will go get some links for you... Here is a set of the photos of this technique on Flickr: http://www.flickr.com/photos/jillpal...7622109617704/ This is a short post I did on the technique: http://palumbojewelry.blogspot.com/2...-for-ipca.html Here is a post about the magazine article: http://palumbojewelry.blogspot.com/2...shed-woot.html I used my clay cane of translucent clay with thin black branches to cover the foiled and inked pieces of clay to protect the metal leaf/ink and give the appearance of seeing a sunset through the wintery branches of trees. Hope this helps, but you can contact me anytime for more information. Sorry that it may seem I am "stalking" you, but I kept reading your post for help, and I didn't want to give up trying to communicate with you to try to help you. I am so flattered by your comments, and wanted to talk with you somehow. Bye for now, Jill Poor translation from an online translator - Please forgive me - I know they make me sound really stupid ![]() [CYTUJĄ (BRAĆ W CUDZYSŁÓW) = *kaja*_*krys*] Jak wyrabiać atrament przerzedzać drzewo gałęzie (oddziały; rozwija) w *polymer* *clay* dziękować (wdzięczność; dziękować; wdzięczność) *kaja*_*krys* [/ CYTOWAĆ (BRAĆ W CUDZYSŁÓW; CYTAT; CUDZYSŁÓW) ] *Hi* *Kaja*_*krys*, wołam (dzwonić do) tę technikę "malujący (malowanie; obraz) wewnątrz *cane*" Co JA robi jest zreduk&&y do mojego *cane* gdzie potrzebuję (chcieć) żeby mieć cienka linia (wiersz) (w tym wypadku (w wypadku; sytuacja) malowania (obraz) cienkiej linii (wiersz) czarnego dla *tiny* rozwija wewnątrz *translucent* *clay*) i barwa zamiast umieszczenia cienkiego arkusza (prześcieradło) *clay*. "malować (barwa) " używam jest *mixture* płyn (płynny) *clay* (3 /4 ) z naftową barwą (1 /4 ). napiszę o tym (to) w artykule (przedmiot) magazynu (czasopismo) w *Polymer* *Caf*é Magazyn (czasopismo). Który jest jak otrzymuję (dostawać; rozumieć) cienkie linie (wiersz) w moim *butterfly* *cane*, i mój *peacock* korona (wieńczyć; koronny) *cane* i mój podpis *cane*. JA mam niektóre fotografie na moim *blog* który mógłby pomagać wam rozumiecie, a także na moim *flickr* strony. JA będę udawać się otrzymują (dostawać; rozumieć) niektóre łącznoś& dla was... Tu jest kompletem (orientacja) fotografii tej techniki na *Flickr*: *http*://*www.flickr.com*/fotografie /*jillpalumbo*/komplety (orientacja) /72157622109617704 / To jest krótkim komunikatem (stanowisko) JA zrobił na technice: *http*://*palumbojewelry.blogspot. com*/2009 /07 /*black-and-white-and-ready-for-ipca*.*html* Tutaj jest komunikat (stanowisko) o artykule (przedmiot) magazynu (czasopismo): *http*://*palumbojewelry.blogspot. com*/2009 /08 /*published-im-published-woot.html* używam mój *clay* *cane* *translucent* *clay* z cienkimi czarnymi gałęźmi (oddziały) nakrywać (ogarniać) pokonywany i *inked* częście *clay* bronić metal (metaliczny) *leaf*/atrament i dają ukazanie (widok) obserwacji *sunset* przez *wintery* gałęzie (oddziały) drzew. Mają nadzieję te pomoce, ale wy możecie kontaktować się z mną w każdej chwili dla większa ilość (bardziej; więcej) informacja (informacyjny; informacja). Żałujący co (żeby; który) to może wydawać się JA jestem "*stalking*" wy, ale utrzymuję czytać wasz komunikat (stanowisko) dla pomocy, i JA nie potrzebował (chcieć) żeby oddawać (zaniechać) wypróbowywanie zakomunikować (skontaktować się) z wami próbować (próba; wypróbowywać) pomagać wam. JA jestem tak (więc) *flattered* przez wasze komentarze, i potrzebował (chciał; potrzebny) rozmawiają z wami tak czy inaczej. *Bye* teraz, *Jill* |
![]() ![]() |
![]() |
#4437 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4438 |
Przyczajenie
|
[QUOTE = bierdonka; 826,416] The thread of Venetian glass was mentioned Millefiori (widgets stacked with glass tubes, which are then fused together), but our domestic conditions do not allow us to perform it with a glass .... however, we are able to do so with the clay! (I did only weight fimo modeling but also likely to be suitable)
This thread will place its proposals, and photos that I managed to search out ... In this post millefiori glass PS. fotom watching, I noticed that this is the first example of Venetian glass .... but (here offer what you can do ....) could be done using such a box with Krak and farbek in kolorkach gold and blue ....[/ QUOTE] Hi Bierdonka ![]() I have been reading your posts about millefiori. That is what I like doing with polymer clay too ![]() Please come see my photo album. Jill from the USA * Hi * * * Bierdonka, I read your messages (post) *. o * millefiori What (so, who) is what I like to do with * polymer clay * * * it. sent by mail (put) * album * photos here. I am regretting I did not recognize Polish (Polish, shine), but I explained your error (position). You did you do many interesting things, and I am using to read the comments. come (come, come, come) * see my photo album *. * Jill * from SZA ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- [QUOTE = joanna_k; 16177606] OMG ![]() ![]() Hi Joanna, I think I won't post the translations since you can use the google translator. I'm happy to see your post. Your English is beautiful. So sorry I don't know Polish. I am learning a few words now. |
![]() ![]() |
![]() |
#4439 |
Przyczajenie
|
hej
![]() jestem nowa ![]() ![]() Ma może ktoś takie blogi, zdjecia czy jakies instrukcje jak "krok po kroku" zrobic w miare łątew ale sliczne kolczyki ![]() Będę bardzo wdzieczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4440 |
Raczkowanie
|
wszystko co trzeba wiedzieć tu się znajduje , czytajcie wszystko ja z togo forum nauczyłam się i jakoś krok po kroku było pokazane - poprostu przeczytaj wszystko (148stron nie 2 czy 3)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.