|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4561 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
dzięki wielkie
![]() jutro może wreszcie zrobię jakieś foty tego co przez te dwa dni zrobiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4562 |
BAN stały
|
nie mam po co się zakładać
![]() wiesz co bardzej ci sie opłaca kupic w empiku niż na allegro bo razem z przesyłkom jest 8zl chyba ze kupujesz cos jeszcze albo z kims ;] no i jeszcze jak chcesz kupic 1 ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#4563 |
Konto usunięte
|
wklejam moje wczorajsze cudka hehe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4564 |
Raczkowanie
|
według mnie , choc az tak bardzo sie nie znam, wszystkie loopy do poprawy bo ksztaltu nie mają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4565 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4566 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4567 |
Raczkowanie
|
Hej.
![]() http://www.youtube.com/watch?v=iSouG...eature=related Tu w tym filmiku ten ktoś używa do fimo takiego złotka. Co to jest? I do czego służy? Pierwszy raz dopiero to widzę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4568 |
Zadomowienie
|
Uwaga: porada dla wszystkich poczatkujacych i zastanawiajacych sie, jak wlasciwie to dziala.
Wyszarpnijcie 35 zlotych i zainwestujcie w: http://merlin.pl/Cuda-z-modeliny-Tec.../1,581079.html Albo idzcie do Empiku i obejrzyjcie te ksiazke, jezeli nie wiecie, czy wam sie kalkuluje kupowac. Serio. Takie pytania jak 'co to fimo liquid' są tam +- uwzględnione. Idźcie, klapnijcie sobie z tym na 20 minut na foteliku i poczytajcie. Bo odpowiadanie po 10-15 razy na to samo jest jakies bezproduktywne. A jak kupicie, to macie wszystko ladnie, pod reka, z obrazkami i przykladami. B_ka: niestety, nie mam tu mozliwosci obejrzenia nic na YT, ale jezeli jest to płatek złota rozwałkowywany i potem rwący się, to technika jest popularna i też uwzględniona w tej książce, o ile sie nie myle.
![]() |
#4569 |
Raczkowanie
|
wreszcie mogę pokazać to co zrobiłam
![]() ![]() jak widać na fotkach jeszcze nie wychodzi mi idealnie, np. w lizaku czy lodzie na patyku te patyki są strasznie krzywe ale jak na pierwszy raz myślę że poszło mi nieźle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://agacior89.blogspot.com/2009/0...bawie-sie.html Parę rad na poczatek na podstawie moich obserwacji- wiem, ameryki nie odkryłam, ale jak ktoś początkuje, może się przyda. Zwłaszcza z wbijaniem drucika do zawieszenia bigla, bywało i tak, ze w tej fazie cały wzór potrafiłam skiepścić ![]() Kurka wodna, ja nie mam czasu, a Wy kusicie, żeby coś ulepić.
![]() |
#4571 |
Zadomowienie
|
Hej hej
![]() Swietna notka, mysle, ze sie przyda paru osobom. Ja sie do napisania swojego tut zbiore, oczywiscie. Kiedys ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4572 |
Raczkowanie
|
Srebrna, no czekamy, czekamy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4573 |
BAN stały
|
ha ha ha xD
takie tam nie było mie niecały tydzien a tu nic sie nie dzieje pytajcie o to co wam wpadnie w glowe ;D ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#4574 |
Raczkowanie
|
czego użyłaś do zrobienia tego kremu w babeczce?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4575 |
BAN stały
|
rąk ;D
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4576 |
Zadomowienie
|
Ja jak zwykle nie z bizuteria, tylko z nowa miska.
2 widoki z lampa, 4 widoki podswietlonej. Miska szklana z ikei, 10 cm. Edit: cos sie z zalacznikami stalo przy pierwszym podejsciu.
>> Czy twój stanik jest WYGODNY? << W czym przechowywać modelinę? Wiki Robótek Ręcznych Edytowane przez Srebrna Czas edycji: 2010-02-15 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#4577 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4578 |
Raczkowanie
|
Hej.
Jak robi się takie małe plasterki z fimo co później się na paznokcie przykleja to to się tnie nażykiem. A tnie się przed czy po pieczeniu? |
![]() ![]() |
![]() |
#4579 |
Zadomowienie
|
Lulu: dzieki.
B_ka: na ozdoby to przed pieczeniem, bo po pieczeniu sie kiepsko klei. Na paznokcie, jak sadze, klei sie juz upieczone, chyba ze ktos da rade trzymac reke w 130 stopniach przez 20 minut.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4580 |
Przyczajenie
|
Hej. Mam do was pytanie: czym polerujecie korale? Napewno już gdzieś w tym watku padła odp, ale szybciej wy mi napiszecie niż ja przeszukam 153 strony. Prosze was o pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4581 |
BAN stały
|
mkj: zalezy czym i z czego
no bo jesli chodzi o modeline no pewnie można, ale nie ma to za bardzo sensu bo po ugotowaniu i po lakierowaniu wygląda jak wypolerowana, jesli chodzi o inne koraliki jak szkło, metal, plastik czy inne to owszem dla samego wyglada np. Lulu16: no spróbuj moze ci sie uda ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#4582 |
Raczkowanie
|
Srebrna, szkoda, że nie może być ciągle podświetlona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4583 |
BAN stały
|
jesli robisz bita smietane sylikonem to najpierw wypiekasz rzeczy ktore chcesz do niej wsadzić jesli liqlit to chyba nie trzeba tego gotować bo to jest tak jakby klej utwardzający wiec nie za bardzo ale tego dokładnie nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4584 |
Raczkowanie
|
wydaję mi się że jeśli np. o kartonowe pudełko chodzi to lepiej upiec wszystkie elementy i potem przykleić
nawet bitą śmietanę - po prostu trzeba by położyć na papierze pergaminowym czy coś i potem całą konstrukcję delikatnie ściągnąć i przykleić |
![]() ![]() |
![]() |
#4585 |
Zadomowienie
|
mkj: szukaj po "polerowanie", "szlifowanie" i "papier ścierny". Ja takie nie do lakierowania scieram papierem o zwiekszajacym sie numerze (czyli zmniejszajacym ziarnie) a na koniec poleruje o kape z ikei
![]() Na wieksza skale (duzo korali na raz) mozna kupic sobie bebenek polerski, ale to juz jest koszt "zawodowy" niestety. qppancegle: ciagle nie rozpracowalam, jak zrobic szkielet lampy, zeby obsadzic na nim miske i zrobic z niej element klosza. Co do wypiekania: jezeli masz elementy tylko modelinowe oraz pudelko z surowego drewna (bez lakieru i farb), to mozesz okleic pudelko i upiec na nim. w 130 stopniach krzywda mu sie nie stanie, mam juz troche takich. ALE! w cieple bedzie parowala woda z drewna, ktora moze, w konkretnych okolicznosciach, rozsadzic modeline albo zmienic ksztalt wypalenia. Wiec lepiej przed eksperymentem przesusz samo pudełko. Jezeli po wypaleniu wszystko bedzie mialo odpowiedni ksztalt, DELIKATNIE poobruszaj modeline i sprobuj ja zdjac z pudełka, a potem przyklej klejem klejacym drewno do plastiku. W ten sposob zrobisz kontrolowany "rozpad" i unikniesz wypadkow, ktore moglyby sie trafic kiedy indziej, niespodziewanie (i np. doprowadzic do zgubienia jakiejs czesci ozdoby). W przypadku puszek trzeba uwazac, bo metal moze sie rozszerzyc bardziej niz modelina da rade i ozdoba peknie. Alternatywnie, rozciagnie modeline, a po schlodzeniu ozdoba zejdzie, bo puszka okaze sie za mala ![]() Sugestia PoisonCandy jest bdb, tylko trzeba dokladnie obmierzyc i przerysowac na papier, na ktorym bedziesz piec, kontury tego, co chcesz okleic. No i jezeli chcesz oklejac luki, to mozna wypiec paski na papierze, a potem trzeba zdejmowac z niego cieple i szybko przymocowywac do finalnego obiektu (np. okragla pokrywka), zeby zlapaly odpowiedni ksztalt. oposy: sprawdz, zanim odpowiesz: FIMO Liquid sie jak najbardziej wypieka, to NIE JEST klej. Doczytac o plynnych modelinach mozna tu: http://www.garieinternational.com.sg...d_polymer2.htm
![]() |
#4586 |
Raczkowanie
|
hehe no moze sprobuje cos znalazłam w domu cos takiego bialego zobaczymy jak ten kerm wyjdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4587 |
Raczkowanie
|
Srebrna a nie lepiej kupić sam szkielet lampy?
Albo może poszukać gdzieś mają takie ze szklanymi kloszami ciężko szklaną miskę np na klosz przerobić ale jeśli modelina do takiej lampki nie musi być na szklę to myślę że łatwo będzie coś wymyślić (jakiś czas pracowałam w fabryce abażurów więc naoglądałam sie mase szkieletów różnych lamp i abażurów, może coś uda mi sie wymyślić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4588 |
BAN stały
|
nie robiliście z drutu nigdy konstrukcji??
szkielet kloszu (czy jak tam to nazywacie) jak widział chyba każda osoba jest prosty, jest to parę wygięty drutów no chyba ze ktoś sobie wymyśli jakiś skomplikowaną konstrukcje. wiec raczej kupienie drutu i go dobrze, ładnie po wginać nie jest problemem (chyba ze ktoś nie miał nigdy do czynienia). masz klosz, masz szkielet, nakładasz, sklejasz czy jak tam kto woli i na lampę. no sorki pomyłka nie klej ;p ;] Edytowane przez oposy2 Czas edycji: 2010-02-16 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4589 |
Raczkowanie
|
zrobienie konstrukcji nie jest problemem
bardziej zastanawiam się czy modelina sie na tym utrzyma bez żadnego wsparcia po za tym czy nie ładniej to wygląda w połączeniu ze szkłem? |
![]() ![]() |
![]() |
#4590 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie rady. poczytam jeszcze o tym.
PoisonCandy dobrze myśli z tym szkieletem lampy, lepiej taki nabyć niż konstruować z drutów, bo to też niekoniecznie może być trwałe. to podbiję jeszcze pytanie, które kiedyś zadałam: jak zrobić napis na modelinie typu "milka" ? ciągle tego nie rozpracowałam, żeby wyglądał jak oryginalny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.