|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Kobity, to nie jest pierwsza miska, ktora bym chciala przerobic na lampe, i zapewniam, nie tylko kontrukcja samej lampy jest tu problemem, ale jeszcze odpowiednio zimna zarowka :/
Do nalozenia na lampe zamierzam modeline ze szkla zdjac, bo pod miska to by sie dowolny szkielet zalamal. Nie, nie zamierzam tego robic sama z drutu, bo ciensze druty, na ktorych operuje, nie podtrzymaja calosci, a grubszych sama nie wygne (ucinajac ewentualna dyskusje: nie, nie wygne, kropka), poza tym jednak dla pewnosci nalezaloby to spawac... a spawac tez na razie nie bardzo moge ![]() Kupne szkielety widzialam JAKIES, ale nic odpowiedniego rozmiaru, niestetyż. Rozważam zamówienie u jakiegoś odpowiedniego rzemieślnika, ale nie wiem, jak takiego zlokalizować w stolicy. Mam już wąskie obsadki i kabelki żeby podłączyć do prądu, więc mogę sobie toto ułożyć odpowiednio na tekturowym pudełku, ale wygląda to nader niefachowo ![]()
![]() |
#4592 |
Przyczajenie
|
Dzięki za rady. Znalazłam jeszcze w sieci taki sposób na szlifowanie i polerowanie: ugotowane koraliki ścierać papierem ściernym o zmiejszającym się ziarnie, pomalować olejem, umyć pod bierzącą wodą i wypolerować sztruksem albo koszulką z bawełny. Co o tym sądzicie? Bo ja jeszcze ani razu takiego czegoś nie robiłam, a nie chce nic zepsuć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4593 |
Zadomowienie
|
Malowanie olejem jest o tyle ryzykowne, ze mozesz poplamic ubranie tluszczem. Lepiej lakierować. O lakierowaniu już tu troche było
![]()
![]() |
#4594 |
BAN stały
|
no można po prosić czy tam namówić kogoś zęby szkielet zrobił
jak sie dobrze zabezpieczy to sie nie pobrudzisz ;] ja tam wole polakierować ;] ;D |
![]() ![]() |
![]() |
#4595 |
BAN stały
|
ha ha ha ha xD
kupiłam dzisaj silikon i o to moja pierwsza praca z nim ;D ;] ha ha ha ha xD |
![]() ![]() |
![]() |
#4596 |
BAN stały
|
;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#4597 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
myślę że gdyby zostawić górę otwartą tak jak w takich standardowych abażurach (żeby ciepło górą wychodziło) i dać małą żarówkę to nie powinno sie za bardzo grzać no nic pozostaję mi tylko życzyć powodzenia w szukaniu jakiegoś producenta lampek który mógł by zrobić dla ciebie kilka na zamówienie (po rozsądnej cenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 |
Zadomowienie
|
Poison: raczej bede budowac plaska podstawe, w ktora wmontuje obsadke do b. malej zarowki - bo tu modelina stanowi polkule/czasze, wiec ciezko zrobic jakis sensowny wylot ciepla. Wiec naprawde musi to byc zimna zaroweczka, Rozwazalam juz zmasakrowanie jakiejs plaskiej latarki takiej na baterie 4,5V
![]()
![]() |
#4599 |
Raczkowanie
|
no te małe żaróweczki sie tak nie nagrzewają więc powinno być dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4600 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4601 |
BAN stały
|
ponieważ cos sie nic nie dzieje to dodam prace ktore robiłam wczoraj w nocy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4602 |
Raczkowanie
|
fajne prace, widze że jesteś z bitą śmietaną za pan brat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4603 |
BAN stały
|
no narazie to dla siebie robię jesli chodzi o pudełko to chciałam pomalować na inny kolor niz biały ale nie miałam w domu innego, a ponieważ jestem nie cierpliwa to nie chciałam czekać na jutro żeby kupić
![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- to jest sylikon wiec trzeba by trochę większej siły żeby to sie oderwało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4604 |
Raczkowanie
|
Oposy, i jak zrobiłaś, najpierw uformowałaś silikon, a potem przykleiłaś do pudełka? i jak to w ogóle jest z silikonem, bo pojęcia nie mam, on sam schnie? ile czasu? i jest potem twardy jak utwardzona modelina?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4605 |
BAN stały
|
qppancegle : tyle pytań O-o ;D
po pierwsze kupiłam sylikon w tubce za 4 zł (kupiłam biały w sklepie z narzędziami) nie było go za duzo ale za mało tez nie (nie wiem ile tam było go bo juz mi sie skończył i opakowanie wyrzuciłam ). po drugie jesli chodzi o: pudelko to zrobiłam tak: MATERIAŁY: -pudełko (pomalowałam wcześniej białym akrylem), kupiłam w empiku za niecałe 2 zł -sylikon -modelina (jak tam sie chce kolory) - nakrętki do ciasta(zdj. po niżej jak mniej wiece to wyglada (zdjęcie bialych nakrętek) - kleju(ja używam kropelki) sylikon nie wiem ile schnie, ja zostawiam prace na noc jak ide spac jak wstaje to jest gotowa, chociaż przy większej objętości w środku jeszcze jest troszkę mokra (można sprawdzić za pomoca igle wbijając, po wyjęciu nie powinno sie przyczepić do igle sylikon). jak kupie sylikon to pokaże jak to zrobić jesli sie doczekasz jutra wieczora ![]() ![]() ![]() ciastka: MATERIAŁY: -modelina (kolor dowolny) -foremki malutki (kupiłam w auchan)(zdj po niżej) -silikon -klej (koniecznie) w tym przypadku kiedy calom prace sie zrobi i wyschnie wszystko sie rozwala (odchodzi ot sylikonu) dlatego jest potrzebny klej (używam kropelki koło 2-3 zł). no i tak jak wytniesz kształt kwiatka zrobisz truskawkę i jagutki ![]() gotujesz lub pieczesz dopiero potem dajesz sylikon. UWAGA JESLI ROBISZ Z LIQuiD PRACE INACZEJ SIE WYKONUJE |
![]() ![]() |
![]() |
#4606 |
BAN stały
|
"bita śmietana" nie jest tak twarda jak modelina po wyschnięciu ale nie jest takim glutem którym można wygiąć ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nakładam odrazu na pudełko silikon, potem ewentualnie dla pewności, że nic nie odpadnie daję parę kropel super glue. Schnie sam - czas utwardzenia zależy od ilości nałożonej warstwy( ale przeważnie o ile się nie myle na opakowaniu pisze ze czas całkowitego zaschnięcia wynosi 24 h ) . Tak jak napisała oposy nie jest on całkiem twardy , ale z tego co mi wiadomo to można zakupić " silikon akrylowy " on jest trochę twardszy od zwykłego podobno ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4608 |
BAN stały
|
Sylikon akrylowy jest twardszy tyle ze matowy bo jest to sylikon po którym można malować ;]
no masz racje żeby kupić większa ale ja wole na początek mniejsza, le tera trochę żałuje ze nie kopiłam większej ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Raczkowanie
|
dziękuję dziewczyny!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4610 |
BAN stały
|
no niby tak mozna pomalować na inny kolor ale nie farba tylko sprejem bo zle to będzie wyglądać
|
![]() ![]() |
![]() |
#4611 |
Zakorzenienie
|
wow ... piekne te wasze prace ja właśnie wrzucilam do piekarnika moje pierwsze cosie z masy fimo, ale nie wiem co z tego wyjdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
BAN stały
|
o to nowe ciacha z mojej kolekcji ;p ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#4614 |
BAN stały
|
dziękuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4615 |
Zakorzenienie
|
ja dziś zrobiłam pierwsze truskawki ;p ale średnio mi sie podobaja chociaz chyba nie sa takie złe jak na początek, oposy pytanko do Ciebie wystawiasz swoje prace na fotoblogu? bo znalazłam coś podonego do tego co robisz i nie wiem czy to Twoje ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#4616 |
BAN stały
|
tak ma fbl ;]
możesz mię pomylić z jedna dziewczyną ot której sie uczę ;D ;] kiedys dawałam jej linka na teo forum i pokazywałam jej pare prac |
![]() ![]() |
![]() |
#4617 |
Zakorzenienie
|
Wklejam fotki swoich pierwszych fimowych wyrobów, które zrobiłam wczoraj. Jak widac na fotce (albo i nie widać) sa to kolczyki tuskawki ;P
Edytowane przez selllena Czas edycji: 2010-02-23 o 15:15 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4618 |
BAN stały
|
słodkie są tylko ze bardziej na malinki wyglądają ;]
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4619 |
Zakorzenienie
|
ups, w takim razie następnym razem postaram sie zrobić je nieco dłuższe. Oposy2 mam do Ciebie pytanie, zrobiłam dziś 'bitą smietanke z silikonu-własnie się suszy... z tego co czytałam i zrozumiałam to ją trzeba dokleic czyms np.kropelka do gotowych juz <wypieczonych> elementow z masy fimo tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4620 |
BAN stały
|
tak ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.