|
|
#812 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kot - po dłuższej przerwie :-)
bransoletka śliczna taka wiosenna
|
|
|
|
|
#813 |
|
Wtajemniczenie
|
kolczyki wspaniałe
a bransoletka... bardzo delikatna, ale chyba aż za bardzo, jak na moje oko... brakuje w niej czegoś...
It's amazing with the blink of an eye you finally see the light It's amazing when the moment arrives that you know you'll be alright It's amazing and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight |
|
|
|
|
#814 |
|
Zakorzenienie
|
Moze brakuje, moze nie
Juz poszla w swiat razem z kolczykami :P Wiec chyba nie brakowalo.Wiecej slonka, kilka kolejnych fot. Przyzwyczailam sie do Fuji, ciezko mi teraz pstrykac z wyswietlacza. Dziwnie tak jakos.
|
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
Piękne wszystkie
|
|
|
|
|
#816 |
|
Zakorzenienie
|
Ja akurat malo kalii uzywalam
Jeszcze mi sie podobaja.
|
|
#817 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam tylko jedne i zalegają mi w pudełku
|
|
|
|
|
#818 |
|
Wtajemniczenie
|
metrowiec ma fajne kolorki
![]() różyczka jest superowa, 3 kolce mi sie podobają, a kalie- ja swoje pierwsze i ostatnie juz zrealizowalam i wiecej nie chce ![]() szybko sie mogą znudzić...
|
|
|
|
|
#819 |
|
Zadomowienie
|
metrowiec taki wesoły i wiosenny
|
|
|
#820 |
|
Rozeznanie
|
Piękne,ale najbardziej mi się 1 podobają.
Są cudne... ehhh szkoda,że ja nie potrafie nic robić |
|
|
|
|
#821 |
|
Zadomowienie
|
wszystkie sa bardzo ładne
ale najładniejsze 1. Cudowny lampwork!
|
|
|
|
|
#822 |
|
Rozeznanie
|
trzecie kolczyki i obydwa naszyjniki sa swietne! Te kalie tak jakos bardzo pogrzebowo mi sie kojarza
|
|
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie z tymi kaliami to jak kto lubi. Siostra juz mi jedne czarne podpierdzielila, nawet foty zrobic nie dala
A te sa zarezerwowane przez kumpla z grupy ![]() Po za tym dziekuje za komentaze
|
|
#824 |
|
Rozeznanie
|
mnie sie podobają 1sze z przepięknym lampworkiem, i 3
|
|
|
|
|
#825 |
|
Rozeznanie
|
Zgadzam sie w pelni. Ja tez juz 2 razy mialam zamowienie na takowe kalie, a na przyklad tylko raz na biale, wiec nie pisalam w sensie, ze cos z nimi nie tak, tylko, ze mi sie one tak jakos kojarza
. A zrobione sa bardzo ladnie |
|
|
|
|
#826 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam nowy aparat
![]() Wlasny aparat to jednak wlasny aparat I zdjecia sie przyjemnie robi. Troche ciemno tu mam, a ten Fuji ma nieco ciemniejszy obiektyw niz poprzedni, trzeba bedzie nad tym popracowac. Ale za to moge wjechac obiektywem w korale i wyjdzie ostro. Ostrosc duzo lepsza niz w S5500 , momentami mnie powala, swarovskie wygladaja cudnie
|
|
#827 |
|
Zakorzenienie
|
Zdjęcia
Jezu jaka ostrość Ola Ci zazdrościć!Poza tym bransa fajna.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
Ola, 600zl to nie jest duzo jak sie zastanowic. Jak na aparat
A parat przyda sie nie tylko do bizuterii Za te cene kupilam najlepszy mozliwy (dowiedzialam sie od profesjonalnych fotografow po zakupie), wiec jestem niesamowicie szczesliwa z zakupu i polecam dla tych, ktorzy maja ograniczone finanse.
Dawno temu kotom oddawano boską cześć. Koty nigdy tego nie zapomniały. Wątek z biżuterią Edytowane przez czarny kot Czas edycji: 2008-04-25 o 16:53 |
|
|
|
|
#829 |
|
Zadomowienie
|
Bransoletka śliczna.
|
|
|
#830 |
|
Raczkowanie
|
czarny kocie naprawde 600zl ?
az wierzyc sie nie chce mozesz podac dokaldniejsze dane co do aparatu ? bo zamierzam kupic a z tego co widze to nie jest najgorszy ![]() a po za tym bransa swietna
|
|
|
|
|
#831 |
|
Wtajemniczenie
|
bransoletka jest urocza
ale fotka... wow, naprawde swietna, zwlaszcza, ze z tego co sie orientuje - to nie lustrzanka. swarki faktycznie boosko wygladaja
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
Niepodpisana, Dark -> Kompakt, dokladnie za 619. dokladnie taki.
Dziura obiektywu f3,5-3,8 Odrazu wytlumacze czemu tak: obiektyw ma zmienna ogniskowa i jego jasnosc zmienia sie wraz ze zmiana ogniskowej. Przy szerokim kacie (czyli najmniejszej ogniskowej) obiektyw jest najjasniejszy - f3,5 Przy waskim kacie (czyli maksymalnym zoomie) jasnosc jest mniejsza i wynosi 3,8. Dlatego podawane sa dwie wartosci, sa to wartosci w skrajnych polozeniach obiektywu. Makro od 1cm, co jest bardzo mile. 8 mega px, co daje dosc duze zdjecia - odbitki w okolicach 10x25 albo ciut wiecej. Zoom 10x, co w sumie tak naprawde niewiele nam mowi. I w roznych aparatach 10x nie daje takiego samego powiekszenia. Warto sprawdzic ogniskowa aparatu. Wartosc zoom'a to stosunek najmnijeszej ogniskowej aparatu do najwiekszej. S5800 ma zakres ogniskowej 6,3-63mm (38-380mm dla paratu analogowego) co daje dosc przyzwoile zblizenie. Nieco gorzej jest z szerokim (szerokim katem foci sie plenery), bo jest dosc dlugi. Dla przykladu inny aparat moze miec ogniskowa 28-280mm i tez bedzie zoom 10x, ale przybizenie mniejsze. Za to na szerokim obejmie wiekszy kawalek obrazu. EDIT: No i oczywiscie dziekuje za komentarze ![]() Dobra, tyle wykladu. W razie niejasnosci poprostu pytac
|
|
#834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ola w grudniu kupiła sobie aparat za 606zł. Eh.A teraz? Warty 415 zł... Najchetniej wyrzucila bym go.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
|
#836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki model? Bylo napisac jak wybieralas go, z dziewczynami bysmy moze pomogly. Ja ze swojej strony pokazala bym na co zwrocic uwage (napewno nie jest to ilosc pixeli i wartosc zooma).BTW, jego obecna cena sie nie sugeruj, ceny aparatow leca na leb na szyje. Kumpel 4 miechy temu kupil Eos'a 20D za 1500 i sie cieszyl, ze okazyjnie a niedawno sie zalamal, bo te aparaty chodza juz po 1000. Z moim bedzie to samo, ale ja to wale
|
|
|
#837 |
|
Raczkowanie
|
czarny kocie chyba z kazdymi rzeczami ( teraz tak jest) tanieja z dnia na dzien ze tak powiem, a w szczególnosci agd&rtv . a wlasnie i tu mi sie nasuwa pytanie do Ciebie: jesli nie kierowac sie iloscia pixeli i wartoscia zooma przy kupowaniu aparatu to naprawde czym? ja nie znam sie na aparatach i nie ma tu co sie oszukiwac
moj tata pragnie sobie kupic aparat a on raczej tez zielony wiec po prosze o rade . ale jak u powiedzialam o tym aparacie to sie az zdziwil ze taki tani
|
|
|
|
|
#838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Canona a560. Marzy mi się taki pięęękny nikonik d40 ![]() ED: Zoom ma dobry i na niego nie narzekam...[jak narazie ]
|
|
|
|
|
#839 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, zoom naprawde wprowadza w blad. Znaczy nie mowi duzo o obiektywie.
Jesli idzie o pixele to przecietnemu uzytkownikowi wystarczy 8 mega. To daje duze odbitki. Za duzo pixeli tez nie jest dobre, bo im wiecej pixeli upakowanych na matrycy tego samego rozmiaru tym wiecej szumow. Przyklad - Kompakty maja mniejsze matryce od lustrzanek. Kompakt 8mega bedzie robil gorsze foty niz lustrzanka 8mega. Ciasne upakowanie pixeli jest wiec zle Ale ludzie leca na pixele.Najwazniejszy jest obiektyw. Powinien byc jasny. Jasnosc obiektywu reguluje orzeslona, to ona sie otwiera/zamyka regulujac ilosc wpadajacego swiatla. W specyfikacji podawana jest wartosc maksymalnie otwartej przeslony. I w fotografi wartosci przeslony z poczatku moga mylic, bo im wyzsza wartosc przeslony tym mniej swiatla ona przepuszcza. I tak - watrosc 2,8 to duza dziura, 12 to mala. W obiektywach zmiennoogniskowych podawane sa watrosci przeslony w skrajnych polozeniach, ale o tym pisalam wyzej. Acha, im wieksza przeslona tym glebia ostrosci jest mniejsza. fajnie sie tym pstryka bizuterie i portrety (oczy i nos osoby sa ostre, uszy juz mniej wyrazne, a tlo jest calkowicie rozmazane i miekkie). Mala dziura daje duza glebie, na najwiekszych wartosciach przeslony foci sie krajobrazy. Wartosc przeslony oznaczona jest przez F, np f 3,5-3,7 (tyle ma moj fuji) To jest dosc przyzwoity zakres, jeszcze lepiej gdy traficie na f 2,8 (tyle mial np fuji s5500). Teraz, co to jest ogniskowa... Z fizykie pewnie pamietacie (przynajmniej probowano was nauczyc), ze ogniskowa dla soczewki to odleglosc miedzy ognieskiem soczewki a jej srodkiem. A ognisko to punkt skupienia promieni. W obiektywach sa grupy soczewek, ich ogniskowe sie nakladaja, ale to pomine. Z grubsza wiadomo o co chodzi, punktem skupienia tutaj jest matryca. Mala ognisowa daje szeroki kat widzenia, czyli duzy fragment obrazu jestesmy w stanie zlapac na matryce. Czyli ktorka ogniskowa nadaje sie do plenerow, zdjec krajobrazu, zdjec panoramicznych. Dluga ogniskowa zmniejsza nam kat padania promieni. Na matryce pada maly fragment obrazu, ale powiekszony. Obiektywy o dlugiej ogniskowej nazywa sie teleobiektywami. Wartosc ogniskowej podawana jest w mm. Zawsze sa to skrajne watrosci np 30-300mm, 25-70mm itp. Zoom to jest sosunek tych watrosci, czyli 30-300mm daje zomm 10x, 25-70 to zoom 2,8. Ale 20-200mm tez daje zooma 10x i dupa, bo zoom ten sam a obiektywy rozne. To sa dwa najwazniejsze parametry jakimi powinno sie sugerowac. Jak mowie laikom, ze mam nowy aparat to sie pytaja ile pixeli i jaki zoom. Jak mowie ludziom bardziej obeznanym, to pytaja jaka dziura i ile mm ![]() Z przydatnych rzeczy - tryby pracy aparatu. Automat jest w kazdym, ale warto zwrocic uwage na tryby - preselekcja czasu naswietlania, preselekcja przeslony i calkowity manual. Preselekcja daje uzytkownikowi mozliwosc doboru jednego z dwoch parametrow, czasu naswietlania i przeslony. Drugi aparat nam sam dobiera. Preselekcja przeslony jest swietna do normalnego pstrykania, wybieramy sobie przeslone zaleznie od tego czy robimy portret czy plener czy jaka tam mamy fantazje , aparat dobiera czas naswietlania. Z preselekcji czasu kozystam rzadko, prawie wcale, ale jak jest jedno to jest i drugie. Preselekcha czasu dziala odwrotnie niz preselekcja przeslony - ustawiamy czas, aparat dobiera przeslone. Za to manual to rzecz niemal niezbedna przy bizuterii. Tu dobieramy dowolnie czas naswietlania i przeslone, nic nas nie ogranicza. Preselekcja przeslony czesto zle dobiera czas, zdjecia sa za ciemne (znaczy dobrze dobiera, ale my chcemy np przejarana, biala kartke). Ja wiem ile utrzymam w lapie i dobieram czasy zalznie od ilosci swiatla dziennego. Kolejna rzecz dla bizuteryjek - minimalna odleglosc od obiektywu. Czyli od ilu cm obiektyw zlapie ostrosc. Dobrze jest miec mozliwosc niemal wsadzic obiektyw w bizuterie ![]() Co jeszcze z ciekawszych rzeczy... Wyswielacz LCD. Niby im wiekszy tym fajniejszy. ALE.. Wlasnie im wiekszy tym bardziej pradozerny. Niestety... Dobra zaleta fuji - maja wbudowane male wizjerki do przylozenia oka. Duze LCD jest wtedy wylaczone, dziala tylko przy podgladzie foty. Mozna sie troche poczuc troche jak przy lustrzance (troche, bo jednak ekranik w wizjerku jest maly i nie zawsze wszystko dobrze widac). A i pradu zre duzo mniej.Chyba wszytko (znaczy nie wszystko, ale z grubsza wazniejsze rzeczy). Mam nadzieje, ze nie zamotalam
|
|
#840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogniskowa (dla 35 mm): 35 - 140 mm. To daje zoom 4x, no tak srednio. A, o co chodzi z tym (dla 35mm). To jest przeliczenie ogniskowej dla aparatu anologowego z klatka 35mm. A wiaze sie z mniejsza wielkoscia matrycy. Wiec skala wielkosci jest mniejsza. W rzeczywistosci ten aparat ma duzo mniesza ogniskowa 5,8-23,2mm. Ale przyjelo sie podawac parametry przeliczone dla standartowego analoga. Jasność: f/2,6 - 5,5 Dla szerokiego kata jasnosc bardzo ladna. Niestety dla tele, czyli zooma juz cienko bo tylko 5,5. Ladne foty wychodza przy dobrym sloncu, albo trzeba wydluzyc czas naswietlania. No i niestety nie uzyskamy takiej malej glebi ostrosci jak na szerokim. Ustawianie ostrości od: 5 cm Tu nie jest zle. Tryby pracy: wszystkie automatyczne z podzialem na rozne tematy typu krajobraz, nocny, plaza itp itd. Calkowity automat. Nie ma preselekcji przeslony/czasu. Nie ma tez stabilizacji obrazu, a na to tez mozna zwrocic uwage ![]() Aha, Ola, nie obrazaj mi sie tu bo sie zezle Pisze co masz i dlaczego. Nie krytykuje. Nie kazdy lubi fotografie i sie w nia zaglebia, spora czesc populacji zadowala sie malpka 'klik i jest' i im wiecej do szczescia nie potrzeba. Szanuje ![]() EDIT: Przejzalam tego nikona. Lustrzanka, wiec to bedzie duuzy przeskok W sumie fajna, mala lustrzanka. Tyle, ze lustrzanki maja jedna wade - sa kasozerne. Do lustrzanki trzeba obiektywow (jeden zazwyczaj jest malo), przydal by sie grip, filtry, oslona... No chyba, ze dalej chcesz pstrykac na auto, ale wtedy to i kupno lustrzanki tak jak by mija sie z celem
Dawno temu kotom oddawano boską cześć. Koty nigdy tego nie zapomniały. Wątek z biżuterią Edytowane przez czarny kot Czas edycji: 2008-04-27 o 01:28 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.

bardzo pozytywnie :d kolczyki chyba bardziej - choc bransoletka taka bardzo delikatna jest 

a bransoletka... bardzo delikatna, ale chyba aż za bardzo, jak na moje oko... brakuje w niej czegoś...
Juz poszla w swiat razem z kolczykami :P Wiec chyba nie brakowalo.

Jezu jaka ostrość
Najchetniej wyrzucila bym go.