|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Tak Morlinko dokładnie Cie zrozumiałam
Tylko, ze chodzilo mi nie o bigle tylko takie jakby gotowe kolczyki-koła, na ktore moge sobie ponakładac rozne koraliki, tylko nie wiem jak te koła otworzyc zeby te korale ponakladac chodzi mi o cos takiego http://www.artfan.pl/product_info.ph...oducts_id=4507
|
|
|
|
#1502 |
|
Raczkowanie
|
Ah.... no to teraz wszystko jasne !
Więc, nie kombinuj nic przy tych szkieletach, bo to z góry skazane na niepowodzenie, tylko zakup albo wymontuj ze starego łańcuszka ogniwka, je porozginaj, nałóż koralik i zamknij ogniwko
|
|
|
|
#1503 |
|
Zadomowienie
|
łoj tam,bez przesady
![]() Kaśtun ,ja miałam takie kółka,i u mnie działało to tak: pociagnij do siebie lekko tej jeden drucik,powinien wysunac się z tej grubszej blaszki,pózniej jak juz założysz co tam chcesz na niego,to wstawiasz tam z powrotem i zaciszkasz przy wejściu drucika w ta blaszkę.Zabrzmiało po polsku? ![]() a czemu wogóle tam?na allegro nie jest taniej? |
|
|
|
#1504 |
|
Raczkowanie
|
Łojezu.... jaka wysoko zaawansowana technologia !
Moje szkielety działały po chłopsku, jak cep... musiałam do nich dokupic kółeczka ... lol
|
|
|
|
#1505 |
|
Wtajemniczenie
|
morlinka
![]()
|
|
#1506 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje wam pięknie dziewczynki
wczoraj powstał mój pierwszy naszyjnik nic specjalnego ale jak na pierwszy raz to nawet mi sie podoba.Do tego dziś mam nadzieje powstaną kolczyki właśnie na tych kolkach dlatego jeszcze raz wielkie dzięki za instrukcje postępowania A czemu akurat tam kupuje...hmm myślę, ze dlatego, bo stamtąd dostałam w prezencie od chłopaka moje pierwsze koraliki i byłam zadowolona, a do allegro mnie zniechęcili moi znajomi i nawet nie mam tam konta.
|
|
|
|
#1507 |
|
Raczkowanie
|
Lee_monka, nie miałam serca dłużej Was wykorzystywac, no i musiałam dać cos z siebie ... :P Zresztą to zaden problem, mam natomiast problem z niebieską Fimo, to juz druga paczka .... ciągnie sie i klei jak zadna inna ... wniosek : Nalezy zastosowac wobec kostki modeliny dalej zwaną "Fimo" daleko idąca krioterapię !
(Mrozi sie :PP) |
|
|
|
#1508 |
|
Raczkowanie
|
biedronka, mam do Ciebie pytanie... ostatnio szukam jakiejs ladnej szkatulki (prezent dla siebie na urodziny :P) i tak przegladajac forum urzeklo mnie pudeleczko ze szkla weneckiego, ktorego miniaturke wkleilas. nieorientujesz sie moze czy jest mozliwosc kupienia go gdzies, albo chociaz podobnego? przejrzalam kilka stron hut szkla i nic
|
|
|
|
#1509 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja mogę tylko ostrzec wszytskie wizażanki: nie róbcie igdy za malych dziurek w koralikach! u mnie wczoraj TŻ pół dnia spędził wiercąc wiertarką za małe otworki, mądrzej jest zrobić najpierw odpowiednio duże
bo potem za dużo afery jest
|
|
#1510 |
|
Zadomowienie
|
A czym robisz dziurki?Igłą?Trzeba też liczyć się z tym,że np sznurki woskowane ,na których ja pracuję mają różną grubość.Dlatego do koralików przeznaczonych do kolczyków robię dziurki haczykiem a do koralików na bransoletkę i korale wykałaczką.Jak chce przewlec dwie nitki w koraliku , to wtedy robię dziurkę początkiem ołówka okrągłego.A ostanio zostawiłam sobie wykałaczkę po szaszłyku,sprawdza się idealnie do duzych dziurek
I można ją ostrzyć jak ołówek |
|
|
|
#1511 |
|
Wtajemniczenie
|
robiłam igłą, ale tak powiększając dziurkę mam nadzioeje, że wiesz, o co mi chodzi
i tak ociupinke za małe było. Ale od teraz używam juz tylko wykałaczek, bo za duzo pracy jest z powiększaniem![]() uzywałam właśnie sznurka bawełnianego woskowanego
|
|
#1512 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś po raz pierwszy zrobiłam "koraliki" z masy termoutwardzalnej. Oczywiście wyszła totanla porażka
. No i mam kilka pytań...co zrobić, żeby modelina nie pękała i nie oddzielała sie od siebie jak to widać na zdjęciu Czy za słabo ją rozrobiłam? Żółty wyszedł jakiś taki brudny...czy kolory zawsze ciemnieją? Dodam, że robiłam ze zwykłej modeliny więc przetrzymałam je chyba dodatkowo 10 min, czyli razem siedziały z 25 minut...mimo tego jeszcze wydawało mi się, że mogę je w niewielkim stopniu w palcach odkształcić, ale wyciągnęłam i na szczęście stwardniały ale się nie zniechęcam
|
|
#1515 |
|
Zadomowienie
|
Modelina musi być przede wszystkim dobrze wyrobiona,a pózniej także jak ją łączysz z soba musisz mieć pewność ,że trzyma się dobrze.Koraliki jak ja wyciagam z wody to zawsze wydają sie miękkie ,ale nie trzymam ich dłużej niż 10 minut.Tylko,że ja gotuję.Tak,że jeśli trzymasz się czasu podanego na opakowaniu i po tym czasie wydają się miękkie to nie powinnaś się tym przejmować ,bo tak mają.Ja tez robię ze zwykłej modeliny niektóre prace i są ok.Mogło też być tak,żę modelina była stara i za chiny jej nie wyrobisz tak,abyś miała pewność,że wszystko będzie ok.
Masz tam jakąś datę przydatnosci? |
|
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
Isani dziekuję za pomoc
W życiu nie pomyslałam, żeby sprawdzac datę ważności modeliny a tu proszę...28.02.2007 no łądnie!!Ale z lepieniem nie jest aż tak źle . Gorzej z tymi "dziurami" dlatego, później moje kosteczki są taaakie nierówne...nie mówiąc już o kulach . Pozdrawiam
|
|
#1518 |
|
Raczkowanie
|
No libra listki ci wyszly super jak na poczatek
ja dzisiaj dostalam modelinke i jutro sie biore do pracy ale dziewczyny ile sie trzyma modeline w lodowce zanim sie potnie bo zapomnialam ?? i czy wklada sie do gotujacej wody jak jajka? chyba nie?? jak mam ja "ugotowac"??
|
|
|
|
#1520 |
|
Konto usunięte
|
Do gotującej wkłądałam, jak jeszcze gotowałam
|
|
|
|
#1521 |
|
Wtajemniczenie
|
apropo gotowania, to NA OPAKOWANIU KIEDYś WYCZYTAłAM żEBY DO CIEPłEJ WODY JUż WRZUCIć I żEBY RAZEMZ NIą SIE GOTOWAłO
ALE JA ZA KAżDYM RAZEM WłAśIWIE ROBIęI INACZEJ I DOBRZE JEST WYDAJE MI SIę, żE TO BEZ WIEKSZEJ RóżNICYsory za duże literki, same zrobiły się ![]() a jeśli chodzi o lodówę, to ja awsze trzymam różnie, raz pół dnia, raz pół godziny, jak sprawdzę i jest dobra to znaczy że już
|
|
#1522 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje kochane
wczoraj powstaly moje pierwsze arbuzowe koraliki z modeliny, niestety wyszly bardzo kiepsko, bo zielona modelina za chiny nie chciala sie wyrobic ciagle pekala nie wiem dlaczego bo czerwona i biala sie bardzo szybciutko ladnie wyrobily.....i tak z calego wałeczka wyszlo tylko kilka dobrych korali po gotowaniu polerowalam papierem sciernym 2000 i itak jest bialy nalot, po lakierowaniu tez go widac mam w domu urzadzenie o nazwie kombiwar jest to cos typu mikrofalowki tylko duzo lepsze i bardziej funkcjonalne jak myslicie czy w tym moge wypiekac modeline??
|
|
|
|
#1523 |
|
Raczkowanie
|
W kombiwarze ? Czy to aby nie działa pod ogromnym ciśnieniem ?? Nie wiem, czy aby z korali nie zostanie pył .... Ale spróbuj wrzucic kilka najmniej udanych, sama sie przekonasz ;P
|
|
|
|
#1524 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny
![]() Od dłuzszego czasu przeglądam ten wątek, czytałam wszystkie posty, instrukcje, porady (niektóre po klika razy zanim dotarło o co chodzi ) no i, zachwycona Waszymi pracami, postanowiłam sama coś stworzyć Pokazuje moje pierworodne twory z fimo- spineczki do włosów. Stworzyłam tez juz bizuterię z fimo ale niestety nie mam zdjęc (a moze to i lepiej ) Proszę teraz ślicznie wszytkie "fimowe znawczynie" o obiektywne opinie. Można śmiało krytykować, ja to z reguły ambitne dziewczę jestem, przejmę się i poprawię na następny raz Z góry dziękuję za wszystkie cenne poradylibra22- moim zdaniem wspaniały debiut! |
|
|
|
#1525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#1526 |
|
Zadomowienie
|
Fioletowego nie lubię ale w tym wydaniu to chyba polubię
![]() Niebieski to był zawsze mój ulubiony kolor Jak na newsy to bardzo ładnie i wzorki i kolorki,może spróbuj tylko gęściej nakładać ,żeby nie było tak dużo tego tła w spince,tylko np same kwiatki. Takie to moje gdybanie bo spinek nigdy nie robiłam |
|
|
|
#1527 |
|
Raczkowanie
|
Hurrra mam w domu maszynkę do makaronu
Dziewczyny, znów odwołam się do waszego doświadczenia. Jakie macie sposoby na to żeby kulki były takiej samej wielkości, masy... Bo dotąd na oko cięłam rulonik i robiłam z niego kulkę, i te kulki wszystkie były jednak innej wielkości. Podobnie jest ze swirlami, też wychodzą różnej wielkości. Macie na to jakieś sprawdzone patenty? |
|
|
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
ja tne waleczki przy linijce ;]
|
#1529 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Isani Czas edycji: 2007-03-14 o 23:57 Powód: 1 |
|
|
|
|
#1530 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkich chciałam sie pochwalić moją niewielką jeśli w ogóle moge tak nazwać kolekcją
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.

Tylko, ze chodzilo mi nie o bigle tylko takie jakby gotowe kolczyki-koła, na ktore moge sobie ponakładac rozne koraliki, tylko nie wiem jak te koła otworzyc zeby te korale ponakladac
chodzi mi o cos takiego 

Moje szkielety działały po chłopsku, jak cep... musiałam do nich dokupic kółeczka ... lol 

Czy za słabo ją rozrobiłam? Żółty wyszedł jakiś taki brudny...czy kolory zawsze ciemnieją? Dodam, że robiłam ze zwykłej modeliny
więc przetrzymałam je chyba dodatkowo 10 min, czyli razem siedziały z 25 minut...mimo tego jeszcze wydawało mi się, że mogę je w niewielkim stopniu w palcach odkształcić, ale wyciągnęłam i na szczęście stwardniały
ja dzisiaj dostalam modelinke i jutro sie biore do pracy ale dziewczyny ile sie trzyma modeline w lodowce zanim sie potnie bo zapomnialam