|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1771 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4344848]Radolo - za bardzo nie wiem, czy mnie ochrzaniasz, czy chwalisz :d odciski palców są, nie potrafię nic w rękawiczkach robić
![]() Jasne, że chwalę ![]() ![]() Jeszcze raz: chwalę, bo świetnie wykręciłaś. |
![]() ![]() |
![]() |
#1772 |
Konto usunięte
|
No to teraz się zaczerwieniłam
![]() ![]() Ale - żebym zbytnio nie urosła, TŻ mnie podpuścił ![]() ![]() I teraz siedzę i myślę, czy to jest możliwe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1774 |
Przyczajenie
|
Wracając do tej modeliny schnącej na powietrzu. Znalazłam takową na allegro. "Plastic Art light
250 g w zgrzewce foliowej". A kilogramowa o której wcześniej pisałam to modelina ceramiczna. |
![]() ![]() |
![]() |
#1775 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Żeby obejrzeć Twoje wróciłam do poprzedniej strony i bardzo dobrze się stało. Śliczny fiolet, cieniowania i wzorek też. Żaden tam pikass. Kontrolowany spontan raczej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1776 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1777 |
Rozeznanie
|
Powiedzcie co z tymi kolcami jest nie tak. Jak pokazuję ludziom swoje wszystkie hihihihi okazy, to wszyscy oglądają tylko te, chwalą że ładne, ale jeżeli chodzi o zakup...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1779 |
Wtajemniczenie
|
miśka, mi też się podobają
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1782 |
Zakorzenienie
|
Ulepilam olowek
![]()
#1783 |
Zadomowienie
|
Hura dziewczyny,wracam do Gry
![]() Po tym jak 3 moje ostatnie zestawy poszły do sprzedaży jako odpaki ,wczoraj wykręciłam dwa nowe komplety i chociaż tranasparentna wcale nie jest pzrezroczysta u mnie, to widocznie jescze nie mój czas dla tej modeliny.wzorek Szaji zrobiłam alr tak skręciłam mozco ,że chyba pzresadziłąm ![]() Jak kręciłąm 1 raz to wogóle mi się nie skręciły więc tym razem dałam czadu :P |
![]() ![]() |
![]() |
#1784 |
Konto usunięte
|
No to gdzie fotki??? Dawaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1785 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4363128]No to gdzie fotki??? Dawaj
![]() Spoko ,spoko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1786 |
Zakorzenienie
|
Kupilam sobie bawelniaczka, koncowke polerska do miniwiertarki. Potraktowalam nia moj olowek, bardzo ladnie sie blyszczy
![]() ![]()
#1787 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1788 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To ja jestem tą osobą, która pisała na forum gazetowym o szkodliwości oparów wypalanej modeliny (mam tam nick mudra.a -wątek został skasowany, gdyż pozostają tam wyłącznie posty opatrzone zdjęciami - ten nie był) Pracuję z Fimo od ponad roku (na forum gazetowym mozna zobaczyc niewielką część moich prac http://fotoforum.gazeta.pl/5,2,mudra.a.html) i , uwierzcie mi, jestem zbyt poważną osobą, żeby zabawiać się w pisanie czegoś, co wyssałam sobie z palca. Otóż szkodliwość oparów to nie mit. Wystarczy zajrzeć do anglojęzycznej książki Debby Jackson o modelinowej biżu (posiadam ją w domu - dla niedowiarków mogę zeskanować stronę;-) - czarno na białym Debbie zaleca posiadanie o s o b n e g o piekarnika do wypalania masy termoutwardzalnej typu Fimo, Sculpey czy Kato. Toksyczne substancje, które wyzwalają się z masy podczas wypalania osiadają bowim na ściankach piekarnika i mogą przedostawać się do przygotowywanej żywności. (Zaciągnijcie się zresztą na próbę świeżo wyjętym z piekarnika fimo - od tego smrodu aż się kręci w głowie) Sama wypalalam Fimo w zwykłym piekarniku, podtruwając przy tym nieświadomie swoją rodzinę (w tym małe dziecko). Miewałam zawroty głowy (wypalam prawie codziennie), ale nie sądziłam, że to od tego właśnie! Żyję i mam się dobrze, ale myślę, że na dłuższą metę taka procedura może przynieść fatalne skutki. Dzielę się tą wiedzą nie po to, żeby zasiać panikę lecz ustrzec wszystkich przed ewentualnymi problemami zdrowotnymi. Sama nie miałam skąd tej wiedzy zdobyć na początku i żałuję, zatem, jak sądzę nikt nie będzie miał mi za złe, że piszę ten post na Waszym forum;-) Pozdrawiam ciepło wszystkie "fimolepki" i życzę udanych, pięknych prac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1789 |
Raczkowanie
|
Ja i tak gotuje Fimo, wiec nie ma niebezpieczenstwa zgonu na skutek wdychania szkodliwych substancji... I nic mi na piekarniku nie osiada
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1790 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Ja czasami wypiekam zwykłą modelinę, nie wiem czy zawiera te same związki co Fimo...pewnie tak ![]()
![]() |
#1791 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do zwykłej modeliny - nie mam pojęcia więc nie bedę się wypowiadać, żeby nikogo nie wprowadzić w błąd. Ale mam przeczucie, że skład jest podobny, choć zapewne do mas typu Fimo Soft dodawane są rozmaite "zmiękczacze" (może jakaś chemiczka by się wypowiedziala?;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1792 |
Raczkowanie
|
http://www.**************/sklep/inde...t&prod_id=3378
Dziewczynki, czy te naklejki są 3D ? Mozna je nakleić na klocek i odciskać w modelinie ? Wydaje mi sie ze są przezroczyste, zrobione z cienkich wałeczków, ale pewności nie mam, moze to złudzenie ? Myli mnie złoty kolor folii ... |
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Zadomowienie
|
Ja modeline gotuje i ten garnek uzywam tylko do gotowania.Fktycznie piękne rzeczy robisz az chce sie parcowac nad soba.Wczoraj nie moglam sie nadziwic jaka piekna bizuterie ma moja znjaoma,dostala ja ode mnie,gapilam sie jak sroka w gnat.Doszlam do takiej konkluzji ze robie takie piekne rzeczy,tyle cudow,tyle piekna moge dac ...dlaczego mialabym pzrestac to robic
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1794 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozwoliłam sobie zajrzeć do Twoich prac. Bardzo ładne. Niektóre naprawdę z klasą. Widać, że się rozwijasz i robisz coraz precyzyjniejsze, dokładniejsze formy. Gratuluję. Mam nadzieję, że wszystkie znalazły lub znajdą odbiorców. Wiem jaka to przyjemność widzieć efekt swojej pracy na czyjejś szyi ![]() Pozdrawiam ciepło i życzę nieograniczonego zapału w tworzeniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1795 |
Zadomowienie
|
Oj bardzo Ci dziękuję za dobre słowa
![]() Jesli chodzi o modelinę to ja rzadko kupuję Fimo,chyba że złoty ,srebrny albo transparentny.Modelinę kupuje w sklepie papierniczym ,a oni dostają prosto od producenta.Jest to modelina sprzedawana na laseczki.Świeża ,najczesciej biała jest tak miękka ,że moje 3 osttatnie komplety miały włąsnie z nią problem.Fimo gotowałam listek Klon i Łezkę ,Złocisze i bez problemu.Nie raz podczas ferworu walki spadnie mi jakis koralik na podłogę, ale żaden nie pęknął,nie dostał uszczerbku na zdrowiu. Nie mam mozliwości wypiekania w piekarniku ,bo w moim wynajmowanym mieszkanku nie ma dużej przestrezni na duzy piecyk i mam 2 palnikowa kuchenke. |
![]() ![]() |
![]() |
#1796 |
Wtajemniczenie
|
Ja też takiej właśnie zwykłej używam i gotuję i niektóre koraliki już dużo przeszły, ale nic a nic im się nie stalo
![]() ![]()
![]() |
#1797 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rzeczywiście Fimo nie należy do najtańszych. Ja co prawda od początku używałam wyłącznie tej masy (czasem teraz sprowadzam sobie z ciekawości inne, ale jestem raczej wierna Fimo), ale pamiętam jak bałam się o każdą nową kostkę - zmarnuję czy nie? Osiagnę zamierzony efekt czy coś zupełnie przypadkowego? Czy będę musiała kupić kolejną? Drżałam jak osika, a co za tym idzie czesto z emocji "paprałam" zamierzone formy. ![]() Teraz mam już ten komfort, że mimo iż wciąż eksperymentuję, nie żal mi kostek "na zmarnowanie". Zaopatruję się w Fimo niemal hurtowo. Prawdę powiedziawszy, zużywam zazwyczaj kilka kostek za jednym wieczornym posiedzeniem. Życze Ci, żebyś i Ty osiągnęła kiedyś taki komfort pracy. W pełni na to zasługujesz ![]() A i tak robisz bardzo ładną biżu ze zwyklej modeliny! Tym bardziej gratuluję sprawnych rączek i kreatywności. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1798 |
Zadomowienie
|
A czy wiecie o tym, że w Gdańsku w ten sposób robi się...cukierki Ciuciu!!! Są pyszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1799 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1800 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki, a czy probowałyście tworzć z modeliny Play-Doh ? Piękne kolory, miękka... Czyżby ideał ?
(P.S Jeśli jes tu jakiś pan to serdecznie przepraszam 8) ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:38.