|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Masz rację, że podwójne wrzucanie prac nieco mija się z celem
![]() i oczywiście każdy chce robić bizuterię taką, jaka mu się pdooba, nie po to by być najlepszym, ale oglądając Twoje prace taka ocena mi się narzuca ![]() ![]() poza tym wg mnie Twoje parce są naprawdę oryginalne, to po pierwsze, a po drugie mega starannie wykonane, dlatego naprawdę rzucają się w oczy ![]() moja wypowiedź jest może nieco poplatana, ale chce mi się już spać ![]() ![]()
![]() |
#2162 |
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczyny, dzieki tym wszystkim postom (niestety nie zdolalam przeczytac wszystkich xD) zaczelam swoja przygode z modelina. ;P
Mam jednak takie pytanie tak zrobić tego "świderka"? Czy jak to tam... ;P Bo pomimo instrukcji na jednej ze stron internetowych nie moge sie kompletnie w tym polapac. Da mi może któraś jakieś wskazówki? ^^ Byłabym bardzo wdzieczna ;D Buźka! ;*;*;*;*;* |
![]() ![]() |
![]() |
#2163 |
Raczkowanie
|
Wystarczy bryłka modeliny i przezroczysta szybka, okładka po CD, talerzyk- byle gładkie i przezroczyste.
Układasz kulę modeliny na stole, przygniatasz szybką pod kątem (czym większy kąt nachylenia szybki tym "ostrzejszy" koralik) i obracasz szybką w jedną strone, najlepiej niezbyt szybko cały czas obserwując powstawanie stożków po obu stronach koralika. Ktoś kiedyś wrzucił filmik, poszukaj. A narazie wklejam tutorial, mnie bardzo pomógł w zrozumieniu istotu świrlowania. http://www.desiredcreations.com/howTo_CALentilSwirl.htm Pozdrawiam Olka Edytowane przez _morlinka_ Czas edycji: 2007-08-19 o 10:22 Powód: dopisek ;) |
![]() ![]() |
![]() |
#2165 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Teraz szklisty lub matowy efekt zależy od tego jakiego papieru ściernego użyję. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2166 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2167 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2168 |
Raczkowanie
|
Hej, mam 2 pytanka. 1. Ile kosztuje i gdzie można kupić maszynkę do makarony (czytaj robienia tych cudeniek)? A po drugie Jak zrobić kwadratowe millo (czy jak to tam), no, te słupki co sie kroi i mamy takie same koraliki?
A tak właściwie, to macie tu tyle dobrych porad, że fajnie byłoby je gdzieś zebrać, bo sorry, ale mało komu chce się czytać 72 strony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 |
Raczkowanie
|
ja kupiłam na allegro maszynkę (Hoffner) - za ok. 50 zł
...a drugie pytanie- nie mam pojęcia.? |
![]() ![]() |
![]() |
#2170 |
Raczkowanie
|
Uh... Drooooogo jak dla mnie ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2171 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2172 |
Konto usunięte
|
Robienie fimolepków jest dużo bardziej meczące, niż przeczytanie 72 stron
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2173 |
Raczkowanie
|
Danonki, wypowiadasz się na wątku pierwszy czy drugi raz i już krytykujesz, wszystkie informacje zebrane sa na tych 72 stronach, jesli chcesz sie brac za koraliki, to moze je przeczytaj, bo gwarantuje CI, że zrobienie ładnych, równych korali jest duzo bardziej absorbujace niz przeczytanie 72 stron wątku. To po pierwsze, a po drugie odpowiedzi na OBA Twoje pytania znajdują sie W KILKU miejscach wątku.
Ostatni raz, miłosiernie odpowiem na pytanie powtarzane setki razy, żeby zrobić kwadratowe pastylki musisz wałkowi,czyli temu Twojemu ''Słupkowi' nadac kwadratowy krztałt np, spłaszczając go linijką . Było tu podawane całe mnóstwo tutoriali z tego typu wzorami. Poczytaj, to nie boli . A z tego co widzę, nie czytałaś nawet kilku ostatnich stron wątku, bo obie sprawy były poruszane dosyc niedawno, a sprawa powtarzania pytan na sasiedniej stronie ! |
![]() ![]() |
![]() |
#2174 |
Rozeznanie
|
ale wrzut ;P
nie ale to prawda, wystarczy odrobina chęci aby sie dowiedziec czegoś o koralikach z modeliny. I tak nikt od razu najlepszy nie bedzie (cwiczenia czynia mistrza) a czytanie 72 stron forum mozna rozlozyc na pare dni ;D, w koncu sa wakacje ;P pozdrawiam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2175 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;5088421]Robienie fimolepków jest dużo bardziej meczące, niż przeczytanie 72 stron
![]() A wg mnie to nieprawda, bo lepienie to sama przyjemność, a czytanie takich tomów to nie ![]()
![]() |
#2176 |
Konto usunięte
|
Ja nie napisałąm, że to nie jest przyjemne. Sex też jest przyjemny, a może zmęczyć :P
Poza tym ja kocham czytać, wiec przeczytanie tego wątku to nie był nigdy dla mnie problem, a czytałam go nieraz - do dzisiaj czasem przelatuję wątek, jak czegoś nie pamiętam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2177 |
Zakorzenienie
|
Fimolepkowanie to frajda, ale frjda wymagajaca cierpliwosci, zeby stworzyc ciekawsze i rowne koraliki. Zawsze po wyjeciu ostatniej partji siadam na fotelu z glebokim 'uff' i podziwiam zmeczonymi rekoma dzielo
![]()
#2178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2179 |
Wtajemniczenie
|
a ja chciałam zrobić korale czarno- białe, ale sobie zapomniałam że włączyłam gotowanie i białe się sfajczyły
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2180 |
Rozeznanie
|
ehh no niestety niektórzy już o tym zapomnieli...
![]() pozdrawiam i żegnam dziewczyny na tydzien ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2181 |
Raczkowanie
|
Hej, spokojnie.
Po pierwsze rękodziełem zajmuję się od... od zawsze, a koralikami i biżuterią od 3 czy 4 lat, więc mi nie zarzucaj, że nie znam się na tym, po drugie to nie jest jedyne forum, na którym się udzielam, więc ile można? Po trzecie to, że nie pisze często nie znaczy, że nie czytam, bo to dwie zupełnie inne rzeczy. Przeczytałam pierwsze 10 stron i mam dość, bo moje oczy nie przepadają za czytaniem na komputerze, zwłaszcza z jasnym białym tle... Praktyczne rady są powiedzmy jedna na stronę, chodziło mi np. o strony lub blogi, które niektóre z was prowadzą, to byłoby praktyczniejsze. I, proszę, przestańcie już na mnie tak skakać |
![]() ![]() |
![]() |
#2182 |
Raczkowanie
|
My nie skaczemy, my walczymy z bezmyślnościa nowych użytkowników. Zrozum, że nas męczy to tak samo jak i Ciebie, nie ma nic za darmo, zreszta my CI do niczego nie zmuszamy, nie chcesz, nie czytaj ale nie zadawaj bezmyslnych pytań na które odpowiedzi padały kilkukrotnie .
Dziękuje, skonczyła tyrradę i jak od dawna wiadomo... To jest moje zdanie i ja sie z nim zgadzam . |
![]() ![]() |
![]() |
#2183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do ustawiania kontrastu i jasnosci polecam nokia test. Do pobrania za free, wystarczy wygooglac. Instrukcje krok po kroku pokaza jak ustawic jasnosc, a na monitach kineskopowych takze geometrie obrazu. Aha, zmiana ciepla barw na okolice 5000k sa bardzo przydatne dla osob wywolujacych swoje foty. KOlorystyka na monitorze bedzie bardziej zblizona do odbitki z fotolabu. Poczatkowo ciezko sie przyzwyczaic, bo kolory wydadza sie zolte i wyblakle, ale po tygodniu nie widac roznicy, a po miesiacu nie potrafilam juz pracowac na innych ustawieniach.
![]() |
#2184 |
Raczkowanie
|
Czarny Kocie, powaliłaś me oczy na kolana
![]()
#2185 |
Raczkowanie
|
No cóż, nie jestem znawcą komputerów, ale jasność mam ustawioną na 0/100, a kontrast na 76/100, a ciepła koloru chyba nie mam, ale cóż, mój monitor ma już 6 lat ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
Kontrast masz za duzy w stosunku do jasnosci. To moze bardzo bolec, lepiej usrednic obie wielkosci. Ja siedze na obu na 48-100. Poprostu wali Ci w oczy przejaskrawionymi kolorami.
#2187 |
Zakorzenienie
|
Ustawienie monitora jest bardzo wazne. Juz dorobilam sie wady -4 przez przejasktawione/za ciemne monitory i telewizje. Dziekuje, nigdy wiecej. I tak jak sie zatrzymalo na -4 tak od kilku lat sie nie zmienia. Odkad zaiwestowalam w lepszy monit i zainetresowalam sie jak go ustawic.
Danonki, jesli nie mozesz zmienac temperatury koloru to trudno. Popraw kontrast koniecznie. A i jeszcze warto zwrocic uwage na odswiezanie. Powinna byc ustwawiona na 75hz i w gore. Niby teraz nie powinno byc z tym problemu, ale przy czestej zmianie rozdzielczosci monitor moze ustawic sie na 60hz, i mozna to przeoczyc. A 60hz jest juz widoczna i wyciska lzy. Oczywiscie dotyczy kineskopowych. LCD nie mjaja odswiezania. I sory za post pod postem.
Dawno temu kotom oddawano boską cześć. Koty nigdy tego nie zapomniały. Wątek z biżuterią Edytowane przez czarny kot Czas edycji: 2007-08-27 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2188 |
Raczkowanie
|
Czarny Kot awsze znajdzie rady dla niepokornych forumowiczek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2189 |
Raczkowanie
|
Jak mam 48 i jasności i kontrastu, to jest tak ciemno, ze mało co widać, ale jak już mówiłam, mój monitor ma już 6 lat...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2190 |
Raczkowanie
|
.. a ja muszę się wyżalić
![]() byłam dziś w empiku w Gda i nie było czarnej i białej fimo ![]() za to wisiały dwa lakiery do fimo, które i tak już nie są mi potrzebne bo mam do drewna ![]() jak coś jest potrzebne to nie ma- a jak już nie potrzebuje to jest (w innych sklepach wcale nie było żadnych fimo) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.