|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 |
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
O te niebieski bardzo ciekawe jesli chodzi o wzorek. Ale najładniejsza jest bransoletka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2342 |
Raczkowanie
|
Wojkam5. stawiam na niebieskie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2343 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Owszem, nieco się odkształcają ![]() Różowa bransoletka świetna, kapitalny wzór. To ten, w którym walca się tnie a potem różnie fragmenty układa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2344 |
Zadomowienie
|
Ja wprawdzie posiadam swój wątek ale po przeczytaniu postu wojkam5 postanowiłam pochwalić się moja biżu i tutaj.
Zapraszam również do mojego wątku. Mam nadzieje że pojawi sie tam wkrótce sporo nowych prac - bo jestem uziemiona w domu - Angina ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2345 |
Przyczajenie
|
zawsze mi sie wydawalo ze zasmiecanie jest kiedy ktis pyta o cos o czym byla mowa wczesniej. myslalam tez ze skoro jest tu taki watek to mozna liczyc na pomoc - jak widac nie. grzecznie zapytalam a dostalam bure. ktos tu sie moze zbyt wazny czuje?
pozdrawiam i zegnam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Raczkowanie
|
Milkaa, drugie "marcepanki" już widziałam i podziwiałam
![]() Motylki też super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O rodzajach fimo była mowa kilkukrotnie. Trzeba było czytać. Milkaa - świetne marcepanki, jak je robiłaś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2348 |
Zadomowienie
|
Milka te motyle suuper, jak ja robiłam to wyszła masakra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2350 |
Zadomowienie
|
Marcepanki zrobiłam w ten sposób:
-połączyłam ze sobą dwa paski - brązowy i czarny a potem zamiast zawinąć tak zwyczajnie jak przy "ślimaczkach " zrobiłam gdzieniegdzie takie fale ( a właściwie chyba 3 tylko bo krótkie te paski miałam) i tak jakoś samo wyszlo. - na gotowy walec dałam 4 małe walce koloru białego w 4 katach prostokąta i szczeliny miedzy nimi wypełniłam małymi płytkami z białej modeliny dzięki czemu zachowałam kształt kwadratu (prostokąta) - na koniec owinęłam warstwa brązowej fimo i delikatnie ugniatałam ze wszystkich stron by wszystkie warstwy sie ze sobą połączyły. w razie nie jasności prosze pytać |
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
Zadomowienie
|
aaa i zapomniałam kompletnie o podziękowaniu !!!!
A_qq jeszcze raz wielkie dzieki za komplement szajajaba - miło mi to słyszeć ze ci sie podobają - bo jak już pisałam na moim wątku - przez bardzo długi czas nie odzywałam sie na forum - byłam raczej obserwatorem - obserwatorem m.in. twoich prac dlatego tym bradziej mnie to cieszy. Isani - wielkie dzięki - poza tym motylki to było moje pierwsze powazne dzieło. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2352 |
Raczkowanie
|
Milkaa, moje zachwyty są całkowicie szczere
![]() Z modeliny lepię od lat, ale zawsze kształty. Ostatnio próbowałam millefiori, natchnięta Waszymi pracami i wyszła ... masakra to delikatnie powiedziane ![]() Jestem pod ogromnym wrażeniem Waszych prac i strrrrrrrasznie lubię je oglądać ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2353 |
Konto usunięte
|
Aqq, próbuj - to naprawdę nie jest tak strasznie trudne, na jakie wygląda
![]() Czas, dbanie o wyrównywanie to podstawy - do dzieła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2354 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;5590567]Aqq, próbuj - to naprawdę nie jest tak strasznie trudne, na jakie wygląda
![]() Czas, dbanie o wyrównywanie to podstawy - do dzieła ![]() Obawiam się, że moją boleśnie piękną "twórczością" ranię sztukę lepienia millefiori z modeliny ![]() ![]() Niemniej dzięki za wsparcie, może jeszcze spróbuję, jak będę miała trochę spokojniejszy czas ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2355 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za dobre słowa
![]() Szajajaba - to ten wzorek zachęcona pochwałami chwalę się nowością
![]() |
#2356 |
Raczkowanie
|
Mniam .... smakowite cappuccino
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2357 |
Zadomowienie
|
Ja niewiem co mam powiedziec na temat tego kompletu,bo juz mam troche wyzsze wymagania i z jednej strony moge marudzić, że kwadraty krzywe(sama miełam kiedyś kzrywe), że nie robiłabym na sznurku(sama kiedyś robiłam), że jak sznurek w koralach to tez sznurek w kolczykach a nie druty(ale sama tez nie zawsze tzrymam sie tej zasady), że może fajniej by wyglądało, jakby kwadrat miał ramke wkoło, ale ile mozna narzekac....niewiem na ile to sa twoje prace początkowe,bo niechcę napisac jak na początek jest ok jesli robisz już np długo.
Więc napisze tylko, że wzorek bardzo fajny. Ye ye ye dziewczyny własnie odkryłam pewną prawdę.hm jakby Wam tu to przedstawić: Robiąc tego typu kulkę, zawsze jak robiłam ją to musiałam na czarnej modelinie, bo na kolorowej było widac łaczenia płatków połozonych na kulce, maltretowałam ciągle Mandaalę jak to robi,że niewidac łączeń, ot bardzo prosto ![]() Po prostu uzywałam zwykłą modelinę taką z lasek, kupiłam fimo specjalnie po to żeby wytestowac ją jako tło do kwiatka i...nie ma łączeń na jasno zielonym kolorze ![]() ![]() A jeszcze jedno,cały komplet mam zarezerowany na Deco- a to moja pierwsza kolekcja tam ale się cieszę idę dalej kulać ![]() Edytowane przez Isani Czas edycji: 2007-10-23 o 15:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2358 |
Zadomowienie
|
Isani rewelacja - mam nadzieje że i mnie się uda
![]() I dlatego was tak kocham drogie wizażanki bo tu zawsze mozna się czgoś dowiedziec - wspaniałe jesteście... |
![]() ![]() |
![]() |
#2359 |
Zadomowienie
|
wojkam5 - mnie się podoba twoja praca - wprawdzie trochę te kwadraciki krzywe - ale ja wyznaje zasadę ze nie wszystko musi być proste a wręcz przeciwnie bo w życiu potrzebna nam jest odmiana i odrobina szaleństwa . Dlatego uważam ze przy tym wzorze to wręcz uroku dodaje ta mała krzywizna dlatego oby tak dalej. jedyne moje małe ale które podpowiada mi mój gust to właśnie to że przy kolczykach tez by mógł być sznurek zamiast drucika.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2360 |
Zadomowienie
|
To moja stara praca tylko chodziło mi o pokazanie z czym miałam problem , jesli chodzi o placki na kulce, tutaj sa nakładane na czarnym więc jest ok ale inne kolory to uuuu a teraz jest good
|
![]() ![]() |
![]() |
#2361 |
Przyczajenie
|
Isani konstruktywna krytyka z ust fachowca zawsze jest w porządku
![]() Kolczyki są inne bo to wbrew pozorom nie jest komplet - kolczyki były na zamówienie (pierwsze ![]() A krzywe są to wiem... próbuję z tym walczyć ale nawet jeśli uda mi się równo pokroić to przy przekładaniu na blachę się krzywią, a potem jeszcze odkształcają przy pieczeniu... No ale to są początki więc dziękuję wszystkim za miłe słowa :-*
#2362 |
Zakorzenienie
|
Isani, to ty caly czas robilas na jakies zwyklej modelinie? Nie bylo odraz robic na fomo soft? Dla oszczednosci srodki mozna robic ze zwyklej, ale szkoda sie meczyc przy wzorkach na jakies astrze czy komie.
#2363 |
Zadomowienie
|
Robiła głównie na zwykłej i Astrze, nieraz tylko złoto i srebro na Fimo. Nie narzekałam czesto, tylko przy tym kulaniu miałam problemy.Człowiek uczy się całe życie.
wojkam aweź trochę je do lodówy i jak sa twardsze to ukształtuk kwadrat, wtedy nie powinien sie odkształcić bo będzie twarde. |
![]() ![]() |
![]() |
#2364 |
Przyczajenie
|
Witam jestem tu od niedawna i chciałam się wkupic
![]() Sposób wypiekania - na miękkim podłożu Na blachę, patelnię lub talerz nasypać sodę, przykryć chusteczkami, lub kawałkiem papieru toaletowego ostrożnie i delikatnie umieścić koraliki. ( idea by Desiree ) ![]() ![]() Można w także użyć i mąki ziemniaczanej, sół - wszytko co jest w proszkopodobne i nie będzie sie palić a także chemikaliować ![]() Plusy: + super sposób dla okrąglych i innych wypukłych, dziwnych kształtów, jako że nie spłaszcza Minusy: - (możliwy minus) układać koraliki trzeba bardzo delikatnie, żeby proszek, mąka nie przykleiła się do surowego itd. Sposób 4 w polocie ![]() Dla majętnych ![]() Czyli inaczej mówiąc taka mini szaszłykownia -grilownia ot tak wyglądają te przyrządy ![]() ![]() Oczywiście ludzie biedni i zdolni ![]() ![]() np z korkami ![]() lub by Desiree ![]() Plusy: +Koraliki zachowują swój kształt - pamiętać, że drut gorący ![]() Sposób 5 - na jeża Koralik nadziwamy na długą/krótką wykałaczkę, i drugi koniec wtykamy w kulę z folii aluminiowej - czy cos podobnego tak aby wykałaczka nie huśtała się. ![]() Plusy: + jak powyżej ![]() Minusy: -koraliki mogą zjeżdżać w dół po wykałaczce, jeżeli mamy większy dziureczki - wykałaczki trzeba wtykać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2365 |
Zadomowienie
|
![]() no to się wkupiłaś , tylko że ja gotuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2366 |
Zadomowienie
|
A ja myślałam że jestem jedyną osoba która gotuje fimo. a czy tobie Isanie tez pojawia sie taki nalot ?? Jak tak to co z nim ronisz??
Poza tym zapraszam na mój watek - nowe prace - mam nadzieje ze sa coraz lepsze. |
![]() ![]() |
![]() |
#2367 |
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj po raz pierwszy ugotuję fimo, ponieważ jednej wielcenadętej babie przeszkadza nawet to że oddycham to o włączeniu piekarnika nie mam dziś mowy
![]() ![]() ![]() ![]() A zamówienie dość ciekawe - kolczyki i wisior z marchewką... ![]() ![]() A ostatnio powracam do terapii antynerwicowej i spłodziłam buldożkowe kolczyki. Nie jestem z nich zadowolona, za dużo błędów technicznych, ale wstawię, żebyście skrytykowały to może wezmę się do roboty ![]() Koralik - baza z resztek fimo i modeliny zwykłej. Buldożek z modeliny, otoczony minimini perełkami. bulwyrg4.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
#2368 |
Raczkowanie
|
Viris, rewelacyjny pomysł, już się zakochałam
![]() Nie pasuje mi tylko miejsce zawieszenie bigla ... nie wiem, jakoś tak góło wygląda, jak na mój gust. Mpże jakiś koralik na biglu załatwiłby sprawę? Albo loopik ? W każdym razie za pomysł i wykonanie należy się 6 ![]() ![]() Ja poproszę takie, tylko z biało - czarną bulwką ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Wtajemniczenie
|
milka-ja tyż gotuję
![]() viris- technicznie wcale nie jest tak źle, mi się ogólnie pomysł tak średnio podoba, to co widziałam w Twoim wątku przekonało mnie że potrafisz robić dużo piękneijsze rzeczy, dlatego czekam na Twoje fimowo-modelinowe wspaniałości ![]() nakrzyczę jeszcze za niby-bigla, jest taki trochę nieestetyczny ![]()
![]() |
#2370 |
Zakorzenienie
|
Wiesz z tymi otworkami wyszło tak przez przypadek. Bo zrobiłam całość i zapomniałam że nie ma w ogóle otworu, a chciałam zrobić go przez cały koralik. W chwili gdy był już gotowy nie pozostało mi nic innego jak zrobić taki. A bigle dorobione są na szybko, niestety. Jak będę rozładowywać się na nowo z warsztacikiem to pewnie przejdą małą metamorfozę
![]() Zrobiłam już kolejne z normalnymi otworkami z terierem szkockim, jamnikiem i bullterierem, wstawię jak już zrobię z nich konkretne rzeczy, bo na razie to koraliki same. A z łaciatą bulwą może być problem, może kiedyś jakoś złapię wenę i znajdę jakieś rozwiązanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:24.