Fretka, fretki, tchórzofretki - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-07, 20:19   #451
Aaliyah1981
Zadomowienie

Dot.: fretka

zartownis tak nie mielismy klatki w domu bo nasz fred tylko jak go pierwszy raz wypuscilismy z klatki i zobaczyl jak wspaniale jest tam z 2-giej strony nie chial juz do niej wracac i tak halasowal ,ze stal sie fredziem bezklatkowym) bez watpienia masz racje u mnie tez bywaly gorace chwile tylko zawsze udawalo sie je zalagodzic najsiemeszniejsze jest to ,ze oba psy byly samcolami i np musialy dostawac w osobnych pomieszczeniach jedzenie bo czasami na siebie powarkiwaly za to fredka mogla do woli jesc z nimi jednoczesnie z miski i one zupemnie nic sobie z tego nie robily . Ale zgadzam sie z wami w zupelnosci fretka to taki diabolek co to lubi tak bardzooooooooooooo dokuczac ,ze w pewnym momencie moze poprostu takiego psiaka zdenerwowac .Ale np jesli wychodzicie ze swoimi ogonkami na spacer mozna zabrac ze soba psiaki ja tak robilam .czy wasze fretki chodzily bez smyczy na spacer bo moj w wieku 6 lat zaczal chodzic bez smyczy

magrest alez rozrabiala i to bardzo tylko ,ze ja juz sie do tego przyzwyczailam , zreszta okolo roku to nie moglismy spac spokojnie w nocy bo ona jako zwierzak typowo nocny zaczynala swoje harce typu otwieranie i zamykanie szafek taki kilkanasice razy az ktos wstanie ale po pwenym czasie udalo nam sie sprawic ,ze prawie cale noce byly juz przesypiane.fretka to takie zywe srebro co jest w kilku miejscach na raz zawsze podziwialm osoby ,ktore maja wiecej niz jedna fredzie ale kiedy poznalam takowe okazalo sie ,ze wbrew pozorom byly one ciut spokojniejsze bo bawily sie nawzajem a moj nie mial towazystwa wiec calymi godzinami psocil ,zaczepial .
http://pl.youtube.com/watch?v=mM6N26H4JEI

Edytowane przez Aaliyah1981
Czas edycji: 2009-01-07 o 20:21
Aaliyah1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 20:36   #452
wistra
Rozeznanie

Prrr!!
Wolniej.
Żartowniś, to prawda, że fretki nie trawią warzyw i owoców, ale są fretki, które dzięki np ogórkowi (bo go tak kochają), nauczyły się kuwetkowania.
Kupka w kuwetkę - nagroda (to, co lubi)
Jako przysmak, oczywiście, że wolno.
Ale karmić tylko tym - NIGDY.

Moi chłopcy w nocy i podczas mojej nieobecności byli w klatce, tak, to biegali po domu (z dwoma psami i kotem )

Żartowniś, pamiętaj, jak młodziaka będziesz kupować.
Musi mieć MINIMUM 8 tygodni, po pierwszej dawce szczepionce i odrobaczony.
Najlepiej z domowej hodowli, bo wtedy wiesz, co bierzesz.
wistra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 07:35   #453
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wistra Pokaż wiadomość
Prrr!!
Wolniej.
Żartowniś, to prawda, że fretki nie trawią warzyw i owoców, ale są fretki, które dzięki np ogórkowi (bo go tak kochają), nauczyły się kuwetkowania.
Kupka w kuwetkę - nagroda (to, co lubi)
Jako przysmak, oczywiście, że wolno.
Ale karmić tylko tym - NIGDY.

Moi chłopcy w nocy i podczas mojej nieobecności byli w klatce, tak, to biegali po domu (z dwoma psami i kotem )

Żartowniś, pamiętaj, jak młodziaka będziesz kupować.
Musi mieć MINIMUM 8 tygodni, po pierwszej dawce szczepionce i odrobaczony.
Najlepiej z domowej hodowli, bo wtedy wiesz, co bierzesz.
Wistra,przegladalam TM na forum fretkowym i okazuje sie, tam frety zyja do ok 6 lat, a normalnie powinny zyc jak pies czyli 10/12lat.
Bardzo duzo fret tam choruje co wydaje mi sie nienormalne.
Na zachodzie przestrzegaja przed podawaniem warzyw i owocow(nawet rodzynkow).
Za to zalecaja podawanie doroslych gryzoni, niewypatroszonego ptactwa, krolikow tez calych, poprostu typowe zarcie dzikiego tchorza.
Dlatego moja freta nie dostaje i nie bedzie dostawac warzyw (podkreslam-moja, to czym karmi cala reszta swiata swe frety nie obchodzi mnie, bo i tak nie mam na to zadnego wplywu)
Frety nie trawia koolhydrantow, a nawet w freciej karmie sa.
Tzn. u mnie freta ma suche TF caly czas w miseczce, bo jest przyzwyczajona do tej karmy, a po za tym dostaje tylko mieso i gryzonie.
Wistra nie bierz do siebie mojej wypowiedzi, ani tez nie chce nikogo obrazac z forum fretkowego, tylko to poprostu moje zdanie, napewno NIE podawanie owocow jej nie zaszkodzi.

Maluszka zamierzam kupic z domowej hodowli, bo ostatnio bylsmy u kogos kto mial hodowle klatkowa, tragedie, frety caly czas zamkniete w malych klatkach.
Plakac sie chcialo

Ps. Temat zywienia fret uwazam za zamkniety

I jeszcze jedno, odkad dostaje regularnie surowe mieso wydaje mi sie, ze slabiej "czuc" w mieszkaniu freta

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-01-08 o 11:48
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 09:34   #454
Aaliyah1981
Zadomowienie

Wistra czyli lepiej dawac cos na podobe barfa??tylko bez wazyw .kurcze tylko pozostaje jedna kwestia witamin????jakies sztuczne suplementy???czy to co ogon bedzie potrzebowac bedzie juz w surowym miesku???

Stary 2009-01-08, 11:55   #455
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aaliyah1981 Pokaż wiadomość
kurcze tylko pozostaje jedna kwestia witamin????jakies sztuczne suplementy???czy to co ogon bedzie potrzebowac bedzie juz w surowym miesku???
W surowym miesku z marketu nie. Ale jesli bedziesz podawac niewypatroszone inne drobne ssaki i ptaki jak najbardziej tak.
Ta moja frete kupilam juz dorosla, ale nastepny maluch bedzie tylko na BARF-ie.
Ponoc podawanie wiekszych kawalkow miesa, ktore freta musi rozrywac i gryzc zapobiega powstawaniu kamienia nazebnego (podobnie jak u psow).

Ps Mozna kupic witaminki w pascie dla fretek.

Czas edycji: 2009-01-08 o 11:56
Stary 2009-01-08, 12:15   #456
Aaliyah1981
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
W surowym miesku z marketu nie. Ale jesli bedziesz podawac niewypatroszone inne drobne ssaki i ptaki jak najbardziej tak.
Ta moja frete kupilam juz dorosla, ale nastepny maluch bedzie tylko na BARF-ie.
Ponoc podawanie wiekszych kawalkow miesa, ktore freta musi rozrywac i gryzc zapobiega powstawaniu kamienia nazebnego (podobnie jak u psow).

Ps Mozna kupic witaminki w pascie dla fretek.
wiesz mysle ,ze taka dieta o ktorej piszesz jest naprawde dobra bo mojego psa karmie barfem i naprawde mu sluzy

Stary 2009-01-08, 15:06   #457
zartownis
Zadomowienie

Barfujace brzdace http://s3.photobucket.com/albums/y10...t=MOV00285.flv

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 12:08   #458
Aaliyah1981
Zadomowienie

Cytat:
jakie kochane a jak mlaskaja

Stary 2009-03-14, 23:36   #459
blondi19
Zadomowienie

GG do blondi19
fredki fredeczki.. hodowcy zabierzcie glos!

witam Was wszytskie widze tu mnostwo watkow na temat waszych kochanych zwierzaczkow mam w domku 2pieski jeden duzy drugi maly ale teraz mieszkam 800km od domu i ich nie widze.. chcialabym miec przy sobie takiego malego pocieszyciela jakiegos.. i sie zastanawialam co? pieska nie bo w bloku mieszkam i ucze sie i pracuje wiec bylby sam w domkua po 2 nie mialabym jak go transportowac nawet do domu.. kotek.. moj TZ jest uczulony wiec odpada.. zadne gryzonie tez nie bo boje sie ich.. swinki , krolika, chomika nie chce bo do nich sie nie da poprzytulac .. wiec niedawno wpadlam na pomysl ze moze fredka?? mile przyjemne zwierze i zawsze mozna w torebke wsadzic albo do klatki i pojechac z nia

chcialabym zwrocic sie do wsyztskich posiadaczek tych maluchow o jakies wiadomosci na temat tego zwierzaka.. czy jest przyjazny, czy taki dziki , i czy warto ? czekam na odpowiedzi

I żyli długo i... ciii.. ! Ty nie jestes z tej bajki ksieżniczko!

blondi19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 07:25   #460
zartownis
Zadomowienie

Dot.: fredki fredeczki.. hodowcy zabierzcie glos!

Jesli Twoj TZ jest uczulony na kota to bym z fretka nie ryzykowala, jednym z najczestszych powodow oddawania fretek jest wlasnie alergia.
Oczywiscie mozecie sie upewnic, wiec polecam spotkanie osoby zainteresowanej tym zwierzatkiem i wlasciciela fretki. Zajrzyj na http://www.fretki.org.pl/forum_new/index.php i sprobuj sie z kims z twojego miasta umowic sie i spotkac (na spotkanie zabierz TZ-a, choc mysle, zeby sie upewnic czy nie jest uczulony takich spotkan powinno byc kilka)
Pozdrawiam

Ps. Co do przytulania to predzej przytulisz swinke lub krolika, niz niektora fretka fretka potrafi dotkliwie pogryzc, trzeba miec naprawde duzo czasu na socjalizacje zwierzatka
Zobacz filmik

Czas edycji: 2009-03-15 o 07:30
Stary 2009-03-15, 10:16   #461
fiolusiek
Zakorzenienie

pomyśl o szynszylu
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-15, 10:46   #462
kukis
Zadomowienie

Cytat:
Ps. Co do przytulania to predzej przytulisz swinke lub krolika, niz niektora fretka fretka potrafi dotkliwie pogryzc,
Oj - nie masz racji... Króliki to nie są takie slodziutkie kuleczki jak niektórzy uważają Gdybyś zobaczyła moje ręce to wiedziałabyś o czym mówię...
Królik tez potrafi dotkliwie pogryźć - uwierz na słowo.
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 12:08   #463
blondi19
Zadomowienie

GG do blondi19

tzn . moj TZ bierze leki na alergie i nie jest uczulony na kazda siersc tylko specjalnnie na kocia.. np ma 2psy w domu kota tez i jakos daje rade ale po prostu nie chce miec 2 szynszyla nie chce aani zadnych krolikow bo nie chce zwierzaka tylko w klatce. chce takiego zeby mogl sobie pobiegac po domku i posiedziec ze mna a nie zebym ja go lapala po caly m mieszkaniu ;/ poczekam jescze na jakies komentarze a z tym gryzieniem to mnie nastarszylyscie ;D

Stary 2009-03-16, 20:05   #464
alineczkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blondi19 Pokaż wiadomość
witam Was wszytskie widze tu mnostwo watkow na temat waszych kochanych zwierzaczkow mam w domku 2pieski jeden duzy drugi maly ale teraz mieszkam 800km od domu i ich nie widze.. chcialabym miec przy sobie takiego malego pocieszyciela jakiegos.. i sie zastanawialam co? pieska nie bo w bloku mieszkam i ucze sie i pracuje wiec bylby sam w domkua po 2 nie mialabym jak go transportowac nawet do domu.. kotek.. moj TZ jest uczulony wiec odpada.. zadne gryzonie tez nie bo boje sie ich.. swinki , krolika, chomika nie chce bo do nich sie nie da poprzytulac .. wiec niedawno wpadlam na pomysl ze moze fredka?? mile przyjemne zwierze i zawsze mozna w torebke wsadzic albo do klatki i pojechac z nia

chcialabym zwrocic sie do wsyztskich posiadaczek tych maluchow o jakies wiadomosci na temat tego zwierzaka.. czy jest przyjazny, czy taki dziki , i czy warto ? czekam na odpowiedzi

Witam,
moim zdaniem powinnas zrezygnowac z fretki. To pocieszne zwierzaki fakt ale strasznie ciekawskie, robią wiele szkód i mogą niemiłosiernie pogrysc.. trzeba im poswiecac duzo czasu i cierpliwosci, poza tym nie kazda frecia lubi byc przytulana. Miedzy innymi mój Czesiu :P
Czesiek nie raz poobsrywal mi kąty, zniszczył łózko, fotel obrotowy, zepsuł zasilacz do laptopa i wszystkie szafki mam pozabezpieczane i z podlogi wszystko zestawione na półkę. Poza tym zapach, mi on nie przeszkadza ale moim rodzicom bardzi, mowią że mam w pokoju obornik
alineczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 21:13   #465
black-bubu
Zakorzenienie

witam mam fredkę, moim zdaniem również powinnaś zrezygnować, to nie jest zwierze jak kot czy pies. Nie robi grzecznie do kuwety, ale po całym mieszkaniu, ja za haszem non stop łażę i sprzątam, hasz robi niesamowity syf, jest bardzo ciekawski i niszczy wiele rzeczy - łóżko, ciuchy itp. gryzie - mocno i do krwi, kilka razy miałam palce tak mocno pogryzione że straciła czucie na kilka dni. Fretka to także drogie zwierzę w utrzymaniu - nie możesz dać jej whiskasa czy innego syfu dla kota, musi mieć dobre jedzenie, klatka też jest droga i musi być duża - min. 100 na 60 na 80. Fretki smierdzą niesamowicie do tego stopnia, że wszystko przesiąka - na studiach mam pseudonim fretka od hasza własnie ponieważ cała przesiąkłąm jego zapachem i normalnie smierdze. Musisz cały czas pilnować malucha - kilka razy już w ostatniej chwili zaragowałam jak hasz chciał popływać w kiblu. Fretka to nie jest zwierze które przytulisz, ono jest bardzo ruchliwe, nie usiedzi na kilka minut na twoich rekach. Odradzam ci fretkę, ogółem dobrze się zastanów nad jakimś zwierzęciem, zwierząt nie można brać , a potem oddawać bo się znudziły czy coś ci w nich nie odpowiada. ( oczywiście nie twierdzę, że tak zrobisz, ale znam kilka przypadków nieodpowiedzialnych osób i szlag mnie trafia na takie postępowanie )
black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 19:04   #466
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Tchózofretka
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=koty poczytaj

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2009-03-18 o 09:56
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 13:53   #467
blondi19
Zadomowienie

GG do blondi19

nie jestem z tych osob co biora i na poczatku jest fajnie a potem sie nudzi.. uwielbiam zwierzzaczki i czasem jak siedze w domku sama to mialabym sie chociaz do kogo odezwaac hehe ;p

chyba jednak pomysle nad kotkiem miniaturka jesli taki jest w ogole. dziekuje wszytskim za pomoc nie znosze smrodu w domu bo jestem strasznym czysciochem wiec bym nie wytrzymala raczej.. ;(

Stary 2009-03-18, 17:51   #468
black-bubu
Zakorzenienie

jak jesteś czyścioch, to byś się zaczyściła przy fretce, za nią trzeba wszędzie ze szmatą, szczególnie jak to chłopak bo znaczy teren, mój miał świra na sikanie po boom boxie, na początku się denerwowowałam i wycierałam ale po tyogdniu nie miałam już siły, co wytarłam to on znowu.
black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-02, 22:54   #469
wistra
Rozeznanie

Zaginęła biała fretka - warszawa!!

WAŻNE!

Zaginęła BIAŁA FRETKA

Prosimy znalazców o pilne powiadomienie - fretka jest w trakcie intensywnego leczenia guza nadnerczy.
Nie gryzie i jest szczepiona[IMG]file:///C:/Program%20Files/Nowe%20Gadu-Gadu/emots/wykrzyknik.gif[/IMG] Proszę łapać[IMG]file:///C:/Program%20Files/Nowe%20Gadu-Gadu/emots/wykrzyknik.gif[/IMG]
Za znalezienie – WYSOKA NAGRODA[IMG]file:///C:/Program%20Files/Nowe%20Gadu-Gadu/emots/wykrzyknik.gif[/IMG]!

Właściciel czeka na informacje
o zwierzaku pod numerem tel. 510-382-627
(wątek http://www.fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?f=31&t=7948 )

wistra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-07, 16:30   #470
Magolka
Przyczajenie

GG do Magolka
Dot.: tchórzofretka...

Ja mam teraz już dwie fretki, ale fretki odgólnie mam od 2005 roku. jakby ktoś chciał się coś więcej o nich dowiedzieć, zapraszam do mnie na gg: 7313182
Magolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-31, 08:31   #471
mm2k
Przyczajenie

Ja mojej fretce daję tylko suchą karmę, ale specjalna fretkową nie żadne kocie badziewie, tym bardziej że ona nic innego nie chce jeść
do tego trochę witaminek i suplementów.
Stary 2009-08-31, 08:38   #472
mm2k
Przyczajenie

Zakup fretki powinien być bardzo przemyślany, bo to wprawdzie bardzo fajne zwierzątko, ale też bardzo aktywne, niezmordowanie dążące do celu (główny cel - psucie) i czasem nieco uciążliwe i wymagające dużo czasu (codziennie!!! minimum 2 godziny zabawy i jakieś 2-3 razy tyle biegania poza klatką)
Sama mam fretkę, nie wyobrażam sobie już mieszkania bez niej, ale mimo wszystko gdybym wiedziała wszystko co teraz wiem to zdecydowałabym się na nią jeszcze raz.
Stary 2009-08-31, 15:26   #473
em.
Raczkowanie

Niektóre kocie karmy są lepsze dla fretek niż te specjanie dla fretek. Jaką dokładnie karmą?

dieta. rehabilitacja. francuski.

powracam powoli do pełnej sprawności.
em. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 13:41   #474
ada2417
Raczkowanie

Hmm. Już od dawna mam na fredke chrapkę
Wiem ,że trzeba sie solidnie przygotować do małego psotnika
Alemam problem jako ,że mamy w domu świnkę morską moja mama nie bardzo chcę się zgodzimć
MOże macie jakies pomysły jak ja przekonać ?

— Paulo Coelho
:hap py:
ada2417 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 12:04   #475
ada2417
Raczkowanie

Ja bardzo pragnę małego potworka
Niestety nie bardzo mam pozwolenie od rodziców
A szkoda może uda mi się kiedyś postawic na swoim

— Paulo Coelho
:hap py:
ada2417 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 17:56   #476
Kikusia1990
Przyczajenie

Fretki , fretunie

Witam serdecznie. Planuję już od jakiegoś czasu zakup fretki, strasznie mi się podobają. Szukam jakiegoś sprawdzonego miejsca w Krakowie gdzie na pewno będą zdrowe. Może macie jakieś miejsca, sklepy zoologiczne godne polecenia? Gdzie zwierzątka są dobrze traktowane?
I jakieś małe rady dla nowej właścicielki
Pozdrawiam
Kikusia1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 18:49   #477
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Fretki , fretunie

Zastanowiłaś się nad tym dobrze? Wiesz, że w całym domu będzie BARDZO wyczuwalny dla innych zapach, który będzie też na Twoich ubraniach, włosach, meblach? Wiesz, ile fretki potrafią nabroić/zniszczyć? Jak śmierdzą ich odchody (a większość fretek, nawet nauczonych kuwetowania, czasami zostawi niespodziankę)?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 20:55   #478
paula78
Zakorzenienie

Dodałabym jeszcze mozliwośc pogryzienia domowników,wszytskie mi znane fretki są agresywne.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 21:20   #479
Kikusia1990
Przyczajenie

Mam warunki do hodowania fretki Wiem z czym to się wiąże... nie jest topierwsze zwierzę jakie będę mieć
Kikusia1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 21:42   #480
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Kikusia1990 Pokaż wiadomość
Mam warunki do hodowania fretki Wiem z czym to się wiąże... nie jest topierwsze zwierzę jakie będę mieć

Fretki różnią się od innych zwierząt domowych. Czy te "warunki" to kwiatki które zostaną zniszczone i rozkopane, meble które mogą zostać zupełnie wypatroszone, panele podłogowe które mogą się wypaczyć od fretkowego kupania w kąty?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości