Fretka, fretki, tchórzofretki - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-30, 22:22   #481
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek
Dot.: Fretki , fretunie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Zastanowiłaś się nad tym dobrze? Wiesz, że w całym domu będzie BARDZO wyczuwalny dla innych zapach, który będzie też na Twoich ubraniach, włosach, meblach? Wiesz, ile fretki potrafią nabroić/zniszczyć? Jak śmierdzą ich odchody (a większość fretek, nawet nauczonych kuwetowania, czasami zostawi niespodziankę)?

Oj tak... Kumpela ma dwie fretki i wiem jedno... NIGDY sobie żadnej nie sprawię Po dwugodzinnych odwiedzinach czuję na sobie fretkę jeszcze przez kilka dni pomimo kąpieli i zmiany ubrań. Użarły mnie nie raz (ot tak...), w całym domu je czuć. Zżarły jej peeeełnooo kapci, butów, wykopały kosmiczne ilości kwiatów, lubią wejść za kanapę i zostawić niespodziankę (pomimo tego, że mają kuwety i z nich korzystają normalnie). Strasznie wymagający zwierzak. Pies wymaga sporo czasu, praktycznie nieustannego zainteresowania (mam dwa), ale na fretkę bym się w życiu nie zdecydowała.

Jeśli chcesz kupić w dobrym miejscu, to poszukaj na forach jakiejś hodowli. Jest z tego co wiem forum o fretkach, koleżanka właśnie tam znalazła swojego drugiego "szczurka" (pieszczotliwie nazywam te "potworki" szczurami ).

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 22:53   #482
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanowiłaś się nad tym dobrze? Wiesz, że w całym domu będzie BARDZO wyczuwalny dla innych zapach, który będzie też na Twoich ubraniach, włosach, meblach? Wiesz, ile fretki potrafią nabroić/zniszczyć? Jak śmierdzą ich odchody (a większość fretek, nawet nauczonych kuwetowania, czasami zostawi niespodziankę)?
święta racja niezwykle intensywny zapach. rozrabiaki nieziemskie. a kontakt z nimi jakiś niezbyt... nie chciałabym fretki. choć pyszczki mają słodkie.
Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Dodałabym jeszcze mozliwośc pogryzienia domowników,wszytskie mi znane fretki są agresywne.
znajoma mi fretka namiętnie gryzła wszystko i wszystkich taka wredna była, że ząbkami chwytała tam, gdzie skóra najcieńsza (zgięcia, uszy, grzbiet dłoni). niczym się nie przejmowała, nikogo nie słuchała

wracając do Twojego pytania, to nie sklep, a hodowla. najlepiej.
Stary 2009-10-31, 11:32   #483
Kikusia1990
Przyczajenie

Cytat:
Fretki różnią się od innych zwierząt domowych. Czy te "warunki" to kwiatki które zostaną zniszczone i rozkopane, meble które mogą zostać zupełnie wypatroszone, panele podłogowe które mogą się wypaczyć od fretkowego kupania w kąty?

mam osobne pomieszczenie dla zwierzaka ... zawsze jeden pokój przeznaczam na miejsce dla zwierzaka żeby miały wszystkiego co potrzebują
Kikusia1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 11:48   #484
livin
Raczkowanie

Kikusia chyba jednak mało wiesz o fretkach skoro pytasz o polecane sklepy. Po pierwsze fretek ze sklepów się nie kupuje, po drugie chcesz fretke teraz z tego co rozumiem, a szczeniaki z miotów jesiennych bywają słabsze, fretke najlepiej kupować w okolicach wiosny, lata. W Karkowie są chyba trzy czy dwie hodowle, sprawdź na fretki.org.pl. Wiesz jak sie opiekaowac fretką, czym jąkarmić, jak o nią dbać, prawda?
livin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 11:48   #485
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Kikusia1990 Pokaż wiadomość
mam osobne pomieszczenie dla zwierzaka ... zawsze jeden pokój przeznaczam na miejsce dla zwierzaka żeby miały wszystkiego co potrzebują
Haha, i myślisz, że ta fretka będzie tam grzecznie siedzieć?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 12:15   #486
Kikusia1990
Przyczajenie

wiem że fretki są żywymi zwierzętami ... że wariują i grzeczne nie są ... wcale mi na tym nie zależy żeby grzecznie siedziałą .... jak chce może zdemolować cały pokój i tak ją będę kochać ...
Stary 2009-10-31, 12:26   #487
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
wiem że fretki są żywymi zwierzętami ... że wariują i grzeczne nie są ... wcale mi na tym nie zależy żeby grzecznie siedziałą .... jak chce może zdemolować cały pokój i tak ją będę kochać ...

A co na to Twoi rodzice? Co z fretką jak pójdziesz na studia?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-31, 12:53   #488
livin
Raczkowanie

Kikusia ponawiam pytanie, co wiesz o fretkach, jedzeniu, higienie, wychowaniu?
Stary 2009-10-31, 13:03   #489
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

znając życie to nic nie wie poza tym jak to zwierzę wygląda i potem takie zwierzaki najczęściej lądują na śmietniku
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 13:17   #490
Kikusia1990
Przyczajenie

jeśli ja pójdę na studia mój tata też się będzie opiekował ... co do żywienia itp czytam różne artykuły o fretkach i mam zamiar poradzić się weterynarza co poleca itp ... staram się przygotowywać jak najlepiej do wychowania zwierzaka.. ale z tego co widzę wszyscy tu chcą zniechęcić do posiadania... skąd możecie oceniać człowieka nie znając go, tego jaki jest i jak się opiekuje zwierzętami ...
Stary 2009-10-31, 13:20   #491
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

no fajnie, opiekę nad zwierzakiem zwalisz na rodziców

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-31, 13:35   #492
Kikusia1990
Przyczajenie

nie powiedziałąm że zwalę na rodziców ... ale będą mi pomagać gdy będę na studiach ... zresztą będę studiować zaocznie a pracę wykonuję w domu
Stary 2009-11-01, 07:59   #493
livin
Raczkowanie

Kikusia chcesz fretke, anie wiesz JESZCZE jak ją karmić??Proszę cię nie musisz iść do weta (możesz trafić na takiego który na fretkach nie zna się nic a nic) wystarczy trochę spędzić czasu i poczytać (fretki.org.pl). Nikt za Ciebie wiedzy nie przyswoi, ciężko poświęcić kilka chwil i dowiedzieć się o podstawach na temat fretek? Wiesz coi to znaczy mieć takiego potwora w domu- drogo, brudno, ale i tak latasz koło paskud....w tym miesiącu na szczepienie i karme poszło 140 zł, dodaj do tego żwirek, mięsko i tak między bogiem a prawdą to coś około 200 zł wyszło na (szczepienia się na to złożyły) na fretki za październik. Sprzątanie codziennie, zapachy do najpiękniejszych też nie należą. Dużoo cierpliwość, moje fretki są w klatce tylko kiedy wychodzę,więc pokój momentami wygląda jakby tajfun przeszedł. To tylko zarysowanie tego jak wygląda życie z frtką. A i uprzedze już pytanie, zanim ktos się zapyta po co to wszystko robie. Fretki są dla mnie przyjaciólmi, nie pupilkami do pokazania albo głaskaniia, są jak dzieciaczki, dlatego wszystko wygląda w ten sposób, a nie inny...
Stary 2009-11-10, 20:50   #494
gwiazdkadg
Zakorzenienie

ludzie po co wy ją tak zniechęcacie...
Kikusia a Ty lepiej poczytaj cos o tych zwierzatkach a nie pytaj na forum
bo tutaj takie tematy nie maja sensu. na prawde. ludzie to zle odbieraja ;]
powodzenia. ja znam fretki ktore sa swietne.. dobrze wychowane, zadbane, nauczone higieny i do tego pieknie chodza na spacery na smyczy. a wiec prosze
tutaj nie zrazac dziewczyny pozdrawiam.

Pozdrawiam serdecznie
gwiazdkadg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 14:38   #495
edyta29
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gwiazdkadg Pokaż wiadomość
ludzie po co wy ją tak zniechęcacie...
Kikusia a Ty lepiej poczytaj cos o tych zwierzatkach a nie pytaj na forum
bo tutaj takie tematy nie maja sensu. na prawde. ludzie to zle odbieraja ;]
powodzenia. ja znam fretki ktore sa swietne.. dobrze wychowane, zadbane, nauczone higieny i do tego pieknie chodza na spacery na smyczy. a wiec prosze
tutaj nie zrazac dziewczyny pozdrawiam.
właśnie strasznie jesteście ironiczne w swoich wypowiedziach, dziewczyna się grzecznie pyta a wy zaraz że nic nie wie że fretka wyląduje na śmietniku , masakra jakaś . ja jestem właścicielką dwóch fretek , owszem trzeba im kupy wygarnąć ale już bez przesady że tylko jak się je wypuści z klatki to nic tylko demolują wszystko i gryzą wszystkich. to jest jakaś bzdura , owszem trzeba mieć oczy dookoła głowy żeby gdzieś nie weszły i pilnować ale bez przesady, jak kopią ziemię w kwiatkach to się tego kwiatka wynosi na czas puszczania fretki i tyle może mam im kagańce pozakładać??? fretki są bardzo przyjaznymi zwierzątkami a nawet na niektórych forach piszą że są bardziej przyjacielskie od psa. jeśli masz jakieś pytania odnośnie fretek to pytaj , w miarę moich możliwości będę starała się odpisać i nie zrażaj się wypowiedziami innych tylko kupuj fretkę bo naprawdę warto pozdrawiam

edyta29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 20:24   #496
katkamakatka
Przyczajenie

Freciaki są naprawdę cudownymi futrzakami. W ogóle się nie przejmuj wypowiedziami Tych wszystkich "specjalistek" od siedmiu boleści. Fretka to zwierzątko które wymaga bardzo dużo uwagi, poświęcenie i naszej miłości. Nie dziwię się, że niektóre freciaki mogą być agresywne jeżeli mają nieodpowiedzialnych właścicieli dla których posiadanie takiego łobuziaka wynika z czytej zachcianki! To zwierzątko trzeba WYCHOWAĆ tak żeby nas nie gryzło a załatwiało się tylko do kuwety. O tym możesz poczytać sobie na forum www.fretki.org.pl czy coś takiego napewno znajdziesz bo wiele tego typu miejsc nie ma. Jak już wspomniałam jest to bardzo wymagający zwierzak, musi się wyszaleć tak z conajmniej 3-4 godziny dziennie. Ja mam freta od paru miesięcy i nie zniszczył w domu zupełnie nic. Nie gryzie kabli, nie drapie mebli, firanek, kwiatki są poustawiane w bezpiecznych miejscach. Co do zapachu to zdecydowanie wszyscy przesadzają. Fretka ma w swoim życiu taki etap kiedy dojrzewa (u samczyków 8-9 miesiąc) wtedy potwornie śmierdzi i jest straszliwie agresywna - myśli nie tą częścią ciała co trzeba (tylko że jej to mija a większości samcom nie..) wtedy idziemy do dobrego, sprawdzonego weterynarza i umawiamy się na kastrację. I tu mój apel! Nie oszczędzajmy na zdrowiu zwierzaka, wybierzmy najlepszego z możliwych choć byśmy mieli zapłaci dużo więcej. Jeśli decydujesz się na fretkę musisz być przygotowana na dość spore wydatkie. Kilogram karmy (jednej z najlepszych) - 35 - 40 zł starcza na około miesiąc, pasta odkłaczająca ok 30 zł stracza na dłużej, do tego duża klata + wyposażenie i REGULARNE wizyty u weta. Jenyś ale się rozpisałam.
Jeśli o mnie chodzi to nie ma bardziej pociesznego, wdzięcznego i cudownego zwierzaka... Szkoda tylko że średnio lubią się przytulać... w razie pytań pisz I kupować jak najbardziej z małych domowych hodowli.

Edytowane przez katkamakatka
Czas edycji: 2009-11-25 o 20:26
katkamakatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 18:26   #497
miyya
Raczkowanie

GG do miyya

faktycznie wszyscy się rzucają o tą frete jak chce i potrafi się nią zając niech kupi .. znam jedną fretke <sliczną bialutką polecam> i nie jest taka zła troche rozrabia ale w gruncie rzeczy to miłe zwierzątko .. a co do rodziców to nie widze nic złego w tym moi tez opiekują się moim psem gdy zdarzy mi sie jakaś nieobecność czy jestem zajęta ...
miyya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-03, 09:59   #498
livin
Raczkowanie

Halo halo drogie panie, kto tu zniechęca do zakupu? Absolutnie polecam fretki, ale żeby tak ową mieć trzeba trochę coś o niej wiedzieć. Dziewczyna raczej dużo na temat fretek nie wie, dlatego też staram się ją uświadomić jakie wyrzeczenia niesie za sobą posiadanie fretki. Skoro masz fretki to chyba wiesz o czym mówie , prawda? Chyba, że jesteś z tego kalibru co to to karmią kk i whiskasem, tak więc wybaczam i proponuje trochę o fretkach poczytać. Zdrowie i radość moich zwierząt jest dla mnie priorytetem numer 1, jednak niesie to ze sobą sporo wyrzeczeń. Nie narzekam, uważam, że najpierw lepiej poznać ciemną strone, dowiedzieć się czego na temat zwierzątka które chcę się mieć i jeśli zapał nie zgaśnie to adoptowac/kupować.
Stary 2009-12-03, 10:11   #499
pika87
Rozeznanie

fretka to super zwierzak!!! sama miałam fretke i strasznie ją pokochałam nawet moja mama która nie lubi zwierząt uwelbiała naszego felusia !!! moja nie miala klatki, biegała po całym domu (miała tylko swoje kąciki do spania, miseczki, kuwety) trzeba było tylko pamiętać żeby zamykać drzwi do pokojów. na początku było trudno, ale się przyzwyczailiśmy. mó łobuziak niczeko, ani nikogo nie pogryzł, został wykastrowany u dobreko weterynarza więc nie wydzielał brzydkiego zapachu, no i uwielbiał się bawić. polecam tego zwierza, ale wcześniej trzeba sie przygotować na różne niespodzianki typu wykopywanie kwiatków(u nas wszystkie z podłogi powędrowały na kwietnik), wchodzenie do szafek(dlatego trzeba pamiętać o dzrzwiach) i kradzierze (mó uwielbiał małe maskotki, paczki chusteczek, gąbki, mojej mamie kradł kapcie ) pomimo wszystko dał nam strasznie dużo radości. teraz rozglądam sie za zakupem nowej fretki niestety chyba bede musiała poczekać do wiosennego miotu
pika87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-03, 10:18   #500
livin
Raczkowanie

Pika sprawdź frecie adopcyjne! Co rusz ktoś oddaje fretke, nie zrażaj się wiekiem, jesli frecia jest starsza, kiedy jest im dobrze w domku oddają swoje całe uczucie, spokojnie przyzwyczajają się do nowego właściciela. U mnie od września jest Koziu, ma około roku, na początku ciachał ząbkami jak popadnie, teraz to misiak i przytulas jakiego świat nie widział Fretki adopcyjne są bardzo wdzięcznymi istotkami, naprawdę polecam pomóc jakiemuś niuńkowi/niuńce
Stary 2009-12-03, 10:44   #501
pika87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez livin Pokaż wiadomość
Pika sprawdź frecie adopcyjne! Co rusz ktoś oddaje fretke, nie zrażaj się wiekiem, jesli frecia jest starsza, kiedy jest im dobrze w domku oddają swoje całe uczucie, spokojnie przyzwyczajają się do nowego właściciela. U mnie od września jest Koziu, ma około roku, na początku ciachał ząbkami jak popadnie, teraz to misiak i przytulas jakiego świat nie widział Fretki adopcyjne są bardzo wdzięcznymi istotkami, naprawdę polecam pomóc jakiemuś niuńkowi/niuńce
też o tym myślała i chyba poważnie wezmę sie za adopcje. mój felicjan trafił do mnie z fermy kiedy miał 3 miesiące ( wtedy nie wiedziałam zbyt dużo na temat tych zwierzaków) na początku też uwielbiał gryźć po kostkach, potem ciągnął za skarpetki ale kiedy minął mu ten okres to był najcudowniejszym zwierzakiem świata, który odwalał takie numery, że cała rodzina pękała ze śmiechu. teraz kiedy go już nie ma straszna pustka w domu i dlatego chciałabym jak najszybciej ją zapełnić

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ----------

niestety przed świętami to "chodliwy towar" szkoda tylko, że nie zawsze przemyślany
Stary 2009-12-03, 22:40   #502
edyta29
Wtajemniczenie

Cytat:
Halo halo drogie panie, kto tu zniechęca do zakupu? Absolutnie polecam fretki, ale żeby tak ową mieć trzeba trochę coś o niej wiedzieć. Dziewczyna raczej dużo na temat fretek nie wie, dlatego też staram się ją uświadomić jakie wyrzeczenia niesie za sobą posiadanie fretki. Skoro masz fretki to chyba wiesz o czym mówie , prawda? Chyba, że jesteś z tego kalibru co to to karmią kk i whiskasem, tak więc wybaczam i proponuje trochę o fretkach poczytać. Zdrowie i radość moich zwierząt jest dla mnie priorytetem numer 1, jednak niesie to ze sobą sporo wyrzeczeń. Nie narzekam, uważam, że najpierw lepiej poznać ciemną strone, dowiedzieć się czego na temat zwierzątka które chcę się mieć i jeśli zapał nie zgaśnie to adoptowac/kupować.

po pierwsze to Ty chyba nic nie wiesz na temat tych zwierząt , wogole to nie mam pojęcia o jakich wyrzeczeniach piszesz :conf used:
tak jestem z tego kalibru co to karmią tylko KK i whiskasem o sorki czasem jakaś puszka dla psa a jak zapomnę to wogóle jedzenia nie mają bo wiesz taka zabiegana jestem że wogole o fretkach nie pamiętam a i wodę też nie zawsze mają bo mi się lubi zapomnieć im nalać. pasuje Ci??:haha ha:najpierw się zastanów dwa razy niczym napiszesz jakąś bzdurę bo ja nie wiem o co chodzi z tymi wyrzeczeniami

a tak wogóle to napisz mi czego się tak wyrzekasz mając fretki, co ty takiego dla nich robisz specjalnego bo piszesz że są priorytetem dla Ciebie, napisz jak Ty się fretkami opiekujesz i co dla nich robisz bo widzę że jesteś strasznie obcykana w temacie

Edytowane przez edyta29
Czas edycji: 2009-12-03 o 22:43
Stary 2009-12-04, 14:38   #503
pika87
Rozeznanie

Cytat:
Witam serdecznie. Planuję już od jakiegoś czasu zakup fretki, strasznie mi się podobają. Szukam jakiegoś sprawdzonego miejsca w Krakowie gdzie na pewno będą zdrowe. Może macie jakieś miejsca, sklepy zoologiczne godne polecenia? Gdzie zwierzątka są dobrze traktowane?
I jakieś małe rady dla nowej właścicielki
Pozdrawiam
wracając do tematu to wg mnie najlepiej jak sama jakoś się do tych zwierzaków ustosunkujesz (może znasz kogoś kto ma takiego zwierza) bo fretki to napewno nie są odpowiednie zwierzęta dla karzdego. to czy ktoś pokocha fretke zależy od charakteru. takie jest moje zdanie. sama miałam wiele zwierząt i sadzę, że powinno się je wybierać na podobnej zasadzie jak znajomych - jednych sie lubi, a innych nie.
Stary 2009-12-04, 22:53   #504
kaledonia
zielony stworek

Miałam fretkę (tzn moja współlokatorka) i ...nigdy więcej. Wszystko prawda co dziewczyny pisały, śmierdzi, fretki leją gdzie popadnie jak mają humorek...a i nie da się zamknać w jednym pomieszczeniu...zapomnij! Z przykrością stwierdzam,ze to wredne stworzonko, gryzie jak jasna cholera, nawet swoją właścicielkę. No i krótko żyją...dlatego potem już był kot

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-05, 11:36   #505
livin
Raczkowanie

Słuchaj piękna przy fretkach trzeba utrzymywać porządek, pozatykać wszystkie miejsca gdzie mogą wejść, uważać czy nie roznoszą surowego mięcha,wykonać jeszcze multum rzeczy DLA ICH bezpieczeństwa, mieć obczajonego fretkowego lekarza , mój najbliższy 60 km ode mnie, w ciągu dwóch tygodni same dojazdy wyniosły mnie 80 zł, nie mówiąc o kosztach leczenia, więc raczej wątpie żeby 15-16 latka sama utrzymywała swoje fretki, baa żeby w razie czego rodzice pojechali z nią do weta w innym mieście, no ale co ja będe dyskutować z osobą na poziomie gimnazjum, której fretki zapewne w życiu na oczy weterynarza nie widziały. Właśnie przez takie beztroskie podejście fretki i inne zwierzaki są oddawane.
Stary 2009-12-05, 16:28   #506
miyya
Raczkowanie

GG do miyya

no tak z gimnazjum jest to szkoda czasu na taką osobe i nie widziała na oczy fretki phiii pewnie w takim razie nie moze jej juz mieć no taaa troche tolerancji jak dziewczyna chce to i tak kupi sobie fretke i nie wiem po co szydzisz z niej rzecz w tym żeby dowiedziała sie o niej jak najwięcej i uzyskała rzeczowe informacje na jej temat ..

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

ach sorry zrozumiałam ze ona fretek na oczy nie widziała :P tak czy siak jak juz pisałam znam jedną fretke i nie róbcie jakiejś szopki z tego jakie to wymagające zwierze moi znajomi mają frete i jest naprawde mądra .. nie wymaga więcej przygotowan niz pies czy kot moim zdaniem
miyya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-05, 20:51   #507
edyta29
Wtajemniczenie

Cytat:
Słuchaj piękna przy fretkach trzeba utrzymywać porządek, pozatykać wszystkie miejsca gdzie mogą wejść, uważać czy nie roznoszą surowego mięcha,wykonać jeszcze multum rzeczy DLA ICH bezpieczeństwa, mieć obczajonego fretkowego lekarza , mój najbliższy 60 km ode mnie, w ciągu dwóch tygodni same dojazdy wyniosły mnie 80 zł, nie mówiąc o kosztach leczenia, więc raczej wątpie żeby 15-16 latka sama utrzymywała swoje fretki, baa żeby w razie czego rodzice pojechali z nią do weta w innym mieście, no ale co ja będe dyskutować z osobą na poziomie gimnazjum, której fretki zapewne w życiu na oczy weterynarza nie widziały. Właśnie przez takie beztroskie podejście fretki i inne zwierzaki są oddawane.

to z tego co piszesz to pewnie zrezygnowałaś ze szkoły bo musisz sprzątać, nakarmić i MULTUM INNYCH RZECZY ZROBIĆ. to nie wiem na jakim Ty poziomie się zatrzymałaś. poza tym nie odpowiedziałaś na moje pytanie ale mając poziom nie wiem jaki więc pewnie nie zrozumiałaś o co chodzi. wogóle nie wiedziałam że jest specjalny weterynarz dla fretek , weterynarz to weterynarz a ja nie mieszkam w wiosce zabitej dechami że muszę aż 60 km . jechać , nie rozumiem też skoro tak się super nimi opiekujesz to jak to możliwe że Ci fretki zachorowały i musiałaś wydać 80 zł na koszty leczenia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-06, 00:11   #508
livin
Raczkowanie

Nie rób z siebie idiotki większej niż jesteś, choroby u zwierząt pojawiają się tak jak u ludzi czyli są podatne na wirusy, bakterie (fretki wyjątkowo, mogą zarazić się nawet zwykłym przeziębieniem), zresztą widać jak się znasz na tych zwierzętach, nie mając nawet pojęcia o tym, że istnieją weterynarze specjalizujacy się w futerkowych (tak, tak kochana fretka to nie gryzoń). Wyrzeczenia dla nich są dla mnie samą przyjemnością,, przypuszczam, że jest multum rzeczy których nie wiesz o fretkach, ja ekspertem równiez nie jestem, dlatego też STARAM SIĘ NA BIEŻĄCO POSZERZAĆ WIEDZĘ NA ICH TEMAT, pozwolisz, że zrobimy eot, bo oczy bolą od tego co piszesz,mało tego nie czytasz nawet uważnie postów (może braki w czytaniu ze zrozumieniem).
Wracając do głównego tematu Miyaa nie chodzi o to, że ktoś jest młody, na fretkorum jest kilka naprawdę młodziutkich osób, ktore doskonale wiedzą jak opiekować się fretami, chodzi o odpowiedzialność, jeśli bierzesz zwierzę, to do cholery poczytaj na jego temat, nie uciekaj się do tego, że dostaniesz wszystko na tacy i w postach, bo nikt inny takim zwierzakiem zajmował się nie będzie, boli to, bo ludzie zadają pytania na które odpowiedzi są wałkowane i wypisane jak wół na forach, stronach.
Czytanie nie kosztuje i trzeba mieć wiedzę na temat zwierzaka, którego się chcę mieć. Kupi ci taka lalka samice fretki, która schodzi po pierwszej rui, bo mądrala nie doczytała, że samiczki trza kastrować ewentualnie wyposazyć w implant, żeby nie weszły w ruje permanentną albo dostały ropomacicza. Inny przykład, małe zeżre coś niejadalnego i nie wydala, leci panna do weta, a wet nie znający się na fetkach nie wie co robić, bidul się męczy, człowiek głupieje. Pomine już karmienie kocim żarciem, które rozwala zwierzaka "od środka", śmieszniejsze jest to, że nawet weterynarz nie znając się potrafi polecić whiskasa albo jakieś inne paskudstwo.
Niestety tak jest dlatego też trzeba samemu się dokształcać, znaleść czas, cierpliwość i pasje, dla każdego zwierzaka, które posiadamy, a odwdzięczyć się owy potrafi bardzi intensywnym uczuciem.
Stary 2009-12-06, 12:33   #509
edyta29
Wtajemniczenie

wiesz co szkoda mi czasu na dyskusje z Tobą

Stary 2009-12-06, 13:51   #510
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez edyta29 Pokaż wiadomość
to z tego co piszesz to pewnie zrezygnowałaś ze szkoły bo musisz sprzątać, nakarmić i MULTUM INNYCH RZECZY ZROBIĆ. to nie wiem na jakim Ty poziomie się zatrzymałaś. poza tym nie odpowiedziałaś na moje pytanie ale mając poziom nie wiem jaki więc pewnie nie zrozumiałaś o co chodzi. wogóle nie wiedziałam że jest specjalny weterynarz dla fretek , weterynarz to weterynarz a ja nie mieszkam w wiosce zabitej dechami że muszę aż 60 km . jechać , nie rozumiem też skoro tak się super nimi opiekujesz to jak to możliwe że Ci fretki zachorowały i musiałaś wydać 80 zł na koszty leczenia
Dziewczyno, gorsze banialuki gadasz niż babcia po 90 Naprawdę nie wiesz o tym że są weterynarze znający się na ok. gatunkach zwierząt To tak jak z ludzkimi lekarzami - są pediatrzy, geriatrzy, stomatolodzy, ginekolodzy itd.
W miastach przeważnie są tacy co się znają tylko na kotach i psach a dla ych "mniejszych" krzywdę jedynie potrafią zrobić.
Byłaś kiedyś u weterynarza z zwierzątkiem większym od szczura ? wierz mi 80 zł to nic.

Cytat:
Nie rób z siebie idiotki większej niż jesteś, choroby u zwierząt pojawiają się tak jak u ludzi czyli są podatne na wirusy, bakterie (fretki wyjątkowo, mogą zarazić się nawet zwykłym przeziębieniem), zresztą widać jak się znasz na tych zwierzętach, nie mając nawet pojęcia o tym, że istnieją weterynarze specjalizujacy się w futerkowych (tak, tak kochana fretka to nie gryzoń). Wyrzeczenia dla nich są dla mnie samą przyjemnością,, przypuszczam, że jest multum rzeczy których nie wiesz o fretkach, ja ekspertem równiez nie jestem, dlatego też STARAM SIĘ NA BIEŻĄCO POSZERZAĆ WIEDZĘ NA ICH TEMAT, pozwolisz, że zrobimy eot, bo oczy bolą od tego co piszesz,mało tego nie czytasz nawet uważnie postów (może braki w czytaniu ze zrozumieniem).
Wracając do głównego tematu Miyaa nie chodzi o to, że ktoś jest młody, na fretkorum jest kilka naprawdę młodziutkich osób, ktore doskonale wiedzą jak opiekować się fretami, chodzi o odpowiedzialność, jeśli bierzesz zwierzę, to do cholery poczytaj na jego temat, nie uciekaj się do tego, że dostaniesz wszystko na tacy i w postach, bo nikt inny takim zwierzakiem zajmował się nie będzie, boli to, bo ludzie zadają pytania na które odpowiedzi są wałkowane i wypisane jak wół na forach, stronach.
Czytanie nie kosztuje i trzeba mieć wiedzę na temat zwierzaka, którego się chcę mieć. Kupi ci taka lalka samice fretki, która schodzi po pierwszej rui, bo mądrala nie doczytała, że samiczki trza kastrować ewentualnie wyposazyć w implant, żeby nie weszły w ruje permanentną albo dostały ropomacicza. Inny przykład, małe zeżre coś niejadalnego i nie wydala, leci panna do weta, a wet nie znający się na fetkach nie wie co robić, bidul się męczy, człowiek głupieje. Pomine już karmienie kocim żarciem, które rozwala zwierzaka "od środka", śmieszniejsze jest to, że nawet weterynarz nie znając się potrafi polecić whiskasa albo jakieś inne paskudstwo.
Niestety tak jest dlatego też trzeba samemu się dokształcać, znaleść czas, cierpliwość i pasje, dla każdego zwierzaka, które posiadamy, a odwdzięczyć się owy potrafi bardzi intensywnym uczuciem.
zgadam się z tą Panią
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości