Fretka, fretki, tchórzofretki - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-08, 15:14   #511
pika87
Rozeznanie

Dot.: Fretki , fretunie

popieram!!! dobry weterynarz i odpowiednie jedzenie jest bardzo wazne!!! pamiętam jak mój felicjan złapał przeziębienie i straszny kaszel go męczył niby nic takiego, ale wizyta u weterynarza konieczna (kazała podawać antybiotyk i witaminy) mogłam do niej dzwonic o kazdej porze (mam do niej zaufanie bo sama ma dwie fretki wiec wie co robi)
pika87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-10, 21:20   #512
pika87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez livin Pokaż wiadomość
Pika sprawdź frecie adopcyjne! Co rusz ktoś oddaje fretke, nie zrażaj się wiekiem, jesli frecia jest starsza, kiedy jest im dobrze w domku oddają swoje całe uczucie, spokojnie przyzwyczajają się do nowego właściciela. U mnie od września jest Koziu, ma około roku, na początku ciachał ząbkami jak popadnie, teraz to misiak i przytulas jakiego świat nie widział Fretki adopcyjne są bardzo wdzięcznymi istotkami, naprawdę polecam pomóc jakiemuś niuńkowi/niuńce
od dzisiaj mam pięknego czterotygodniowego fredziaka jest trochę większy od dłoni, ale cwaniaczek nie z tej ziemi
oby tylko rósł zdrowo
Stary 2009-12-12, 09:06   #513
livin
Raczkowanie

Eee...co? 4 tygodniowego? WIesz, że 6 tygodnui to mało, żeby oddzielić od matki a wziełaś 4 tygodniowego? Może 4 miesięcznego a nie tygodniowego?
livin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 13:07   #514
pika87
Rozeznanie

sorry ma 6 tygodni i pochodzi z hodowli domowej. właściciel już ją oswoił więc nawet nie gryzie. jak narazie ma się bardzo dobrze, a w poniedziałek jadę z nim do weterynarza założyć książeczke zdrowia i takie tam
ps. wiem jak wygląda fretka czteromiesięczna
Stary 2009-12-21, 19:07   #515
ChatNoir86
Raczkowanie

GG do ChatNoir86

Heh, tak zerknęłam z ciekawości na wątek... Mam dwa adoptowane freciszony od hmmm około dwóch lat i nie zamieniłabym ich na żadnego innego zwierzaka. Przykro mi się robi jak czytam/słucham takich rzeczy, że śmierdzą, demolują mieszkanie i w ogóle to samo zuo. Owszem, jest przy nich trochę roboty, ale moim zdaniem są warte zachodu
Jeśli ktoś nie ma czasu na zabawy/sprzątanie/opiekowanie się to proponuję żeby kupił sobie pluszaka i wszyscy będą zadowoleni
Stary 2009-12-22, 10:34   #516
livin
Raczkowanie

ChatNoir dokładnie, dokładnie popieram
Stary 2009-12-24, 20:12   #517
adkaaaaa5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kikusia1990 Pokaż wiadomość
jeśli ja pójdę na studia mój tata też się będzie opiekował ... co do żywienia itp czytam różne artykuły o fretkach i mam zamiar poradzić się weterynarza co poleca itp ... staram się przygotowywać jak najlepiej do wychowania zwierzaka.. ale z tego co widzę wszyscy tu chcą zniechęcić do posiadania... skąd możecie oceniać człowieka nie znając go, tego jaki jest i jak się opiekuje zwierzętami ...
nie mowcie, ze dziewczyna chce zwierze od tak o, bo jak widac jednak zanim ja kupi chce sie czegos dowiedziec I JAK WIDAC CZYTA O FRETKACH jak wyzej to napisala, samo wejscie na wizaz swiadczy o tym, ze chce poglebiac swoja wiedze o fretkach od osob, ktore maja takie zwierzatko. I smieszne jest pisanie, ze dziewczyna ma 16 lat i co moze jest za mala na fretke? Nie rozsmieszajcie mnie! To co trza byc pelnoletnim, zeby zwierzaka miec? Skoro chce kupic fretke, ma dla niej specjalne pomieszczenie to raczej oznacza, ze rodzice sie zgadzaja, a zatem, tez zamierzaja sie ta fretka opiekowac- takze pewnie licza sie z tym, ze jak pojdzie na studia to beda musieli sie opiekowac fretka- z reszta studiujac zaocznie ma sie czas na opieke nad zwierzakiem. Sama wiem po sobie, bo mam w domu 2 psy i 3 koty i nie brakuje mi czasu, aby sie nimi opiekowac! Z reszta rodzice kochaja nasze zwierzaki i opiekuja sie nimi razem ze mna- i nie ma takiego czegos: "to twoje zwierze i ty sie nim opiekujesz", bo biorac zwierzaki wszyscy sie naradzalismy i wszyscy sie nimi opiekujemy! Reasumujac, troche przesadzacie... Zniechecacie ja jak tylko mozna, a jak widac wcale tak pohopnie nie chce kupic fretki, bo jak by tak bylo, to by kupila i by sie nie pytala nikogo o nic na forum;/ pozdro

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-25, 10:13   #518
livin
Raczkowanie

Tiaaa obrońcy uciśnionych. Pytam po raz kolejny JAKIM PROBLEMEM/WYSIŁKIEM JEST WEJŚCIE NA FORUM FRETKOWE I PRZECZYTANIE FAQ ? To jest załamka jakaś, przecież ta dziewoja nawet nie wiedziała jak karmić fretce, nie wspominając o drugiej ekspertce, która wyłożyła się na znajomości wetów i umiejętności czytania. Ludzie nosz kurde róbcie coś jeśli chcecie mieć zwierzaka, czytajcie zgłębiajcie wiedzę, jeśli coś jest niezrozumiałe pytajcie, ale kurka nie czekajcie, że ktoś na tacy poda wszystko,najprostsze informacje, bo się poczytać księżniczce jednej i drugiej nie chcę.
Stary 2009-12-25, 10:55   #519
adkaaaaa5
Raczkowanie

No wlasnie tak sie sklada, ze dziewczyna czyta i poglebia swoja wiedze, moze nie w taki sposob jak ty bys chciala, zeby kazdy sie doksztalcal, ale DOKSZTAŁCA SIĘ! Ile jest osob, ktore zobacza zwierzaka i od razu biora bez chwili zastanowienia, ze to nie zabawka na chwile tylko obowiazek na kilka/kilkanascie lat. Takze ja uwazam, ze ona do tych nie nalezy, bo jednak chce sie dowiedziec to i owo o fretkach zanim sobie takowa kupi. Nie chce mi sie z nikim klocic czy spierac, bo to nie ma sensu, wyrazilam tylko swoje zdanie, a wy sie mozecie z nim zgadzac lub nie. Pozdro
Stary 2009-12-25, 16:00   #520
livin
Raczkowanie

Adkaa oczywiście, że masz prawo, a wręcz obowiązek żeby mieć własne zdanie. Widać nasze poglądy się różnią na ten temat, ja obstaje przy tym aby najpierw wertować samemu informacje i później je ewentualnie sprawdzać, masz racje każdy inaczej na to patrzy, jeśli chodzi jednak o założycielke tematu to dla mnie chciała mieć wszystko podane na tacy, zamiast samemu się wziąć za to i poczytać. Takie jest moje zdanie, Twoje jest inne, nie ma sensu się sprzeczać.
Stary 2009-12-25, 21:34   #521
edyta29
Wtajemniczenie

Cytat:
Tiaaa obrońcy uciśnionych. Pytam po raz kolejny JAKIM PROBLEMEM/WYSIŁKIEM JEST WEJŚCIE NA FORUM FRETKOWE I PRZECZYTANIE FAQ ? To jest załamka jakaś, przecież ta dziewoja nawet nie wiedziała jak karmić fretce, nie wspominając o drugiej ekspertce, która wyłożyła się na znajomości wetów i umiejętności czytania. Ludzie nosz kurde róbcie coś jeśli chcecie mieć zwierzaka, czytajcie zgłębiajcie wiedzę, jeśli coś jest niezrozumiałe pytajcie, ale kurka nie czekajcie, że ktoś na tacy poda wszystko,najprostsze informacje, bo się poczytać księżniczce jednej i drugiej nie chcę.

ode mnie to się odczep , Ty to chyba jesteś wszechwiedząca , a poza tym skoro jesteś taka mądra to chyba powinnaś wiedzieć do czego służy forum, dziewczyna założyła temat o fretkach Ty twierdzisz że chciała wszystko na tacy może Ty jakąś wróżką jesteś a o tym nie wiesz po co w ogóle wchodzisz na ten wątek i może z tobą jest coś nie tak skoro wszyscy mają odmienne zdanie od Twojego :conf used: zastanów się nad sobą

edyta29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 11:40   #522
Kikusia1990
Przyczajenie

livin dobrze czytam książki o fretkach i nie oceniaj mnie skoro nie wiesz jak jest ale gdybyś miała na tyle oleju w głowie wiedziałabyś że nie wszystko co piszą zdarza się w rzeczywistości więc dużo dają info od osób które posiadają fretki bo książka to tylko czysta teoria...
Kikusia1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 09:39   #523
livin
Raczkowanie

Tobie panno napisałam już wcześniej EOT= End Of Transmission, w razie jakbyś nie zrozumiała Koniec Transmisji, rozmowy, tematu, już sobie poplułaś,skończyłaś?Mam nadzieje ,że tak, bo nie mam na ciebie czasu
Kikusia faktycznie może źle zareagowałam,ale taka moja narwana natura, nie chcę nikogo zniechęcać,ale czasem lepiej jest przedstawić "ciemną stronę mocy" o której mało się mówi i trochę szlak mnie trafia jeśli komuś nie chcę się wyszukiwac informacji, cieszę się jednak, że chcesz pogłębiać wiedze. Dam jeszcze adres fretki.org.pl tam szukaj, a znajdziesz Faktycznie teoria różni się od praktyki tego nikt nie jest w stanie zanegować. Myślę, że mi troszkę się zapomniało o tym, że ludziom trzeba pomóc za co przepraszam. W razie pytań służę jakby co, chociaż profesorem to nie jestem Jeszcze mam pytanko zastanawiałam się już skąd będzie fretka? Samczyk czy samiczka?
Stary 2010-01-07, 16:02   #524
edyta29
Wtajemniczenie

Cytat:
Tobie panno napisałam już wcześniej EOT= End Of Transmission, w razie jakbyś nie zrozumiała Koniec Transmisji, rozmowy, tematu, już sobie poplułaś,skończyłaś?Mam nadzieje ,że tak, bo nie mam na ciebie czasu
Kikusia faktycznie może źle zareagowałam,ale taka moja narwana natura, nie chcę nikogo zniechęcać,ale czasem lepiej jest przedstawić "ciemną stronę mocy" o której mało się mówi i trochę szlak mnie trafia jeśli komuś nie chcę się wyszukiwac informacji, cieszę się jednak, że chcesz pogłębiać wiedze. Dam jeszcze adres fretki.org.pl tam szukaj, a znajdziesz Faktycznie teoria różni się od praktyki tego nikt nie jest w stanie zanegować. Myślę, że mi troszkę się zapomniało o tym, że ludziom trzeba pomóc za co przepraszam. W razie pytań służę jakby co, chociaż profesorem to nie jestem Jeszcze mam pytanko zastanawiałam się już skąd będzie fretka? Samczyk czy samiczka?

uważaj co piszesz , czyżbyś znów chciała dostać ostrzeżenie

Stary 2010-01-08, 09:56   #525
livin
Raczkowanie

Skoro osty dawane są za ukazanie czyjejś głupoty to czemu, nie? Kopernik też nie miał łatwo
Stary 2010-01-08, 11:48   #526
edyta29
Wtajemniczenie

Cytat:
Skoro osty dawane są za ukazanie czyjejś głupoty to czemu, nie? Kopernik też nie miał łatwo

no pewnie Twojej bo to nie ja dostaje ostrzeżenia tylko Ty , jedno już miałaś za wypowiedź na tym wątku

Stary 2010-01-09, 10:29   #527
livin
Raczkowanie

Ehem..Edyto zawróć. Przypuszczam, że wywodzisz się z remizowego pokolenia, ale czy aż tak cieżko jest Ci zrozumieć pewne rzeczy? Czy ty próbujesz mnie straszyć ostami? Przykro mi bać się nie boje, a ostatniego osta dostałam za złośliwość. Gdyby dawali za głupote to....to dawno dostałabyś bana. EOT
Stary 2010-02-08, 12:10   #528
Kasmatka
Przyczajenie

I ja planuję kiedyś zakup fretki, wiem ile kosztują wyrzeczeń i cierpienia, ale jak czytam na forum to bardziej się zniechęcam. Ale czytając blogi osób, które mają fretki wygląda to zupełnie inaczej. Gorąco polecam do zajrzenia tu i zobaczenia kilku filmików na you tube, które pokazują namiastkę ich osobowości. Wiem, że to nie wszystko, ale można przyjrzeć się ich temperamentowi.

/Fiodor Dostojewski/

Mój blog: http://kasmatka.blox.pl/html
Zapraszam !
Kasmatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-13, 16:13   #529
Dignity1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasmatka Pokaż wiadomość
I ja planuję kiedyś zakup fretki, wiem ile kosztują wyrzeczeń i cierpienia, ale jak czytam na forum to bardziej się zniechęcam. Ale czytając blogi osób, które mają fretki wygląda to zupełnie inaczej. Gorąco polecam do zajrzenia tu i zobaczenia kilku filmików na you tube, które pokazują namiastkę ich osobowości. Wiem, że to nie wszystko, ale można przyjrzeć się ich temperamentowi.

Nie słuchaj opini ludzi którzy nie mają na codzien stycznosci z tymi przesympatycznymi zwierzatkami jakimi są fretki.Jestem właścicielką półtorarocznej fretki, albinoski. Pogryzione meble, odrażający zapach, agresywne zachowanie u fretek...To brednie!!! Owszem fretki uwielbiaja się bawić, buszować po mieszkaniu, czasami"kradną" różne rzeczy i znoszą je do swoich kryjówek, jednak nie sa niszczycielskimi bestiami, jak niektorzy je opisują.Doskonale bawią się z innymi zwierzętami. Zapach wcale nie jest tak intensywny jak mówią...jesli fretka ma odpowiednie warunki, przede wszystkim czyste to nie czuć jej tak bardzo.Co do gryzienia...szczerze mówiąc..moja fretka nigdy mnie nie ugryzła, oczywiscie nie licze takiego podgryzania które występuje podczas zabawy...
Fretki są wspanialymi zwierzaczkami, i mimo że też początkowo miałam obawy związane z kupnem fretki to nie żałuje...

Dignity1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 08:27   #530
MusicIsMine
Raczkowanie

Ja czekam teraz na freciaka będę go miała w czerwcu, klatka juz zamówiona, na dniach przywiezie mi ją kurier już nie mogę się doczekać
MusicIsMine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 10:41   #531
Dignity1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MusicIsMine Pokaż wiadomość
Ja czekam teraz na freciaka będę go miała w czerwcu, klatka juz zamówiona, na dniach przywiezie mi ją kurier już nie mogę się doczekać

Gratuluje, pochwal sie jak juz dostaniesz swojego malucha

Dignity1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 12:38   #532
livin
Raczkowanie

Kurier? Brawa dalej wspierajcie przesyłki zwierząt
Stary 2010-03-02, 15:14   #533
MusicIsMine
Raczkowanie

Cytat:
Kurier? Brawa dalej wspierajcie przesyłki zwierząt
Brawo za umiejętność czytania ze zrozumieniem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-02, 22:00   #534
livin
Raczkowanie

Brawa dla znajomości podstawowych zasad przesyłek kurierskich. Super fretka w pudle (jak dobrze pójdzie to może w transporterku) pomiędzy innymi pudłami, w aucie w którym trzęsie jak cholera, w totalnej ciemnicy, pewnie kilka godzin, bo samemu pojechać za daleko. Racja wspierajmy wysyłanie zwierząt, przecież to istny raj. Wyobraź to sobie, zapakuj się w to pudło/walizkę/cokolwiek i poproś koleżankę żeby przewiozła Cię w bagażniku. Przesyłki to złe wyjście, tym bardziej, że nie wiadomo na jakiego kuriera trafisz. Jeden weźmie zwierzaka do kabiny kierowcy, drugi pier** transporterem, że aż się kurzyć będzie. Niestety sprawa wygląda tak, że ludzie w większości są nieodpowiedzialni i zwierzę dla nich to bardziej uciążliwa maskotka. Coś co sr^, żry i brudzi, nic więcej.

*jeśli autorka napisze, że fretka jechała w godnych warunkach,nie wiem może z kierowcą w kabinie to super, zwrócę honor.

Edytowane przez livin
Czas edycji: 2010-03-02 o 22:11
Stary 2010-03-02, 22:29   #535
MusicIsMine
Raczkowanie

Przeczytaj proszę jeszcze raz mój wcześniejszy post ZE ZROZUMIENIEM . Pisałam , że fretkę będę miała w czerwcu, a na dniach przyjedzie do mnie KLATKA wysłana kurierem...

po fretkę w czerwcu jadę osobiście
Stary 2010-03-03, 08:17   #536
livin
Raczkowanie

O geszz ślepa jestem, sory,ostatnio nic do mnie nie dociera<głupa,głupia ja> W każdym razie i tak podtrzymuje zdanie o przesyłce zwierzaków Eeee to do czerwca sporo czasu, kobito zacznij powoli się odzwyczajać od spokoju w domu Samczyk czy samiczka?
Stary 2010-03-03, 09:02   #537
MusicIsMine
Raczkowanie

Samczyk, z krakowskiej hodowli
Stary 2010-03-03, 13:33   #538
livin
Raczkowanie

Kurka ja na początku też chciałam samczyka DEW'a (białe z czarnymi oczkami), ale trafiła mi się samiczka-albinoska. I wiem, że lepiej trafić nie mogłam, jest bardzo kochana. Później dołączył do nas samczyk z adopcji, strasznie gryzł, ale się zawzięłam i po czasie maluch zobaczył, że dotyk nie musi boleć, został strasznym kochanym, wesołym, przytulasem. Fretki to jest to
Stary 2010-03-03, 14:06   #539
MusicIsMine
Raczkowanie

Mój będzie prawdopodobnie tchórzykiem (rodzice są tchórzykami).
Fretki to jest to, owszem ale jeśli ktoś się do tego wcześniej odpowiednio przygotuje, ja przestudiowałam już chyba całe frecie forum.

Klatka dotarła lecz bez bocznych krat niby facet ma mi je dosłać, jeśli będę musiała dodatkowo płacić za przesyłkę to się zdenerwuję
Stary 2010-03-04, 18:53   #540
livin
Raczkowanie

To ładnie w kulki poleciał, a klatka ze sklepu czy od kogoś? Bo jak od kogoś to wiadomo, może kantować.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości