|
|
#601 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: tchórzofretka...
Ech, ta alergia... U mnie też ujawniła się po dwóch latach. Objawia się tzw. egzemą na dłoniach - ręce wyglądają okropnie, są pokryte ranami i ropiejącymi pęcherzami, nie da się zginać palców. Na łydkach mam przesuszone, swędzące plamy. Mojemu chłopakowi po roku mieszkania z nami też pojawiła się egzema na jednej ręce. Męczyłam się ponad rok i w końcu poszliśmy do lekarza. Teraz przy codziennym smarowaniu rąk naprawdę da się żyć
Ręce nie są ładne, wyglądają na przedwcześnie postarzałe, poza tym mają czerwone plamy. Ale mogę nimi wszystko robić ![]() Acha, Misia jest wysterylizowana, a my nigdy nie mieliśmy żadnych alergii. Więc jest to naprawdę bardzo alergenne zwierzątko, uważajcie. Utrzymujcie klatkę w czystości, przy minimalnym nawet "zapuszczeniu" alergia się wzmaga. Nie zdecydowałabym się na fretkę, gdybym wiedziała to, co wiem teraz. Ma już ponad 3 lata a jeszcze mi się nie udało oduczyć jej gryzienia innych ludzi (może dlatego, że nikt oprócz mnie nie był skłonny do poświęcenia się dla dobra nauki) ani załatwiania się po kątach. Jest złośliwa, uwielbia zrzucać różne (najlepiej tłukące się) rzeczy z szafek. Potem się wychyla i za nimi patrzy i idzie zrzucić coś znowu. Kiedy to widzę i biegnę do niej z drugiego końca pokoju, to się bardzo spieszy i szybciutko pcha łebkiem ten przedmiot Lubi polować na kogoś, kto się jej boi i jest boso (moja siostra ) Lubi przebywać z innymi zwierzętami, ale one nie lubią takich agresywnych zabaw Dogaduje się jedynie z młodymi kotami - też mają zawsze ochotę się bawić. Potem koty dorastają i zaczynają mieć jej dość, ale jej się czas nie ima, jest wiecznym freciątkiem Strasznie kradnie wszystkie foliowe rzeczy, a gumowe nawet chce zjadać. Raz zjadła balonik i prawie umarła, ale to jej niczego nie nauczyło ![]() Bardzo problematyczne i przebiegłe zwierzątko. Każdy czuły gest z jej strony to święto, kiedy mi pierwszy raz zasnęła na kolanach nawet nie drgnęłam przez 3h. Ale kiedy jej z tym wygodnie, to jest milutka. W zoologiku spokojnie siedziała mojemu tacie na rękach i go polizała po brodzie. Rozczulony w domu jej wsadził palec do klatki, a ona (kilkutygodniowa!) tak na nim zakleszczyła szczęki, że nie mógł go wyciągnąć i zaczęła nim potrząsać Dopiero wtedy okazało się, jakiego kupiliśmy potwora
|
|
|
|
|
#602 |
|
Raczkowanie
|
może oddaj fretke, napewno znalazła by gdzieś dom w którym byłaby kochana. W linku który podałam wcześniej znajdziesz organizacje SPF, do której możesz zgłosić ogonka.Dla wszystkich innych; niech post nad moim będzię przestrogą dla każdego kto chcę kupować fretkę z racji ładnego pysia i poszukiwania pupilka do przytulania, tak swoją drogą; gdybyś wczesniej o fretkach coś wiedziała to może byś się nie zdecydowała na kupno, bo nie wierzę, że znając całą "teorie" wiedziałaś z czym się mierzysz i postanowiłaś ją zakupić. Tak to jest jeśli najpierw się nie zgłębia tematu. Poza tym puszczanie fretki do psiaka jest chyba nieco nieodpowiedzialne, tym bardziej, że go zaczepia...No chyba, że psiak jest hiper-łagodny Edytowane przez livin Czas edycji: 2011-01-14 o 14:18 |
|
|
|
|
#603 |
|
Raczkowanie
|
Ma dom, w którym jest szczęśliwa i kochana
Ma dużą klatkę i duży, zabezpieczony przed nią dom, inne zwierzaki (napisałam wcześniej, że piesek ma anielską cierpliwość) do zabawy, właścicielkę, która ją kocha i się nią zajmuje nie zważając na wywoływane tym dolegliwości, świetnego weterynarza i dobrej jakości jedzenie.Owszem, za mało wiedziałam decydując się na fretkę. To był błąd i pretensje mogę mieć tylko do siebie, też myślę, że mój post może być dobrą przestrogą. Mój post był jednym wielkim wylewaniem żali, ale napisałam też, że bardzo się cieszę z jej z rzadka okazywanej mi czułości Po prostu wiedząc to, co wiem, bym fretki nie kupiła.http://photos.nasza-klasa.pl/6559696...eb89a0266.jpeg A to Misia ^ łapkami się tak zaparła, bo chciała jabłko za ogonek zaciągnąć pod kanapę, żeby tam zgniło
Edytowane przez Kurka_Paulina Czas edycji: 2011-01-15 o 00:42 Powód: dodanie zdjęcia |
|
|
|
|
#604 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę nie mogę otworzyc linku, ale z pewnością pannica jest piękna
ja pamiętam jak Korka do mnie przyjechał, gryzak niesamowity, podobnie jak u Ciebie wgryzał się i szarpał głową, przez tydzień zastanawiałam się czy sobie z nim poradzę, czy uda mi się go oswoić, miałam chwilę załamania i aż płakałam z bezsilności, taki był z niego terrorysta. Ale kiedy zmęczony swoimi nerwami usnął mi na kolanach przypadkowo, to wtedy już wiedziałam; zostaje ze mną. Dziś moja mycha to radosny grubasek; zdarza mu się mocniej dziabnąć w zabawie, ale to dlatego, że nie ma wyczucia^^ Pięknie się przytula i daje przemiłe buziaczki, a pobudka w jego wykonaniu poprawia humor na cały dzień. Jest przekoachany i uwielbiany przez pańcie ( i swoją przyszywaną frecią siostre Lusie). Szczerze mówiąc ja tylko mogę narzekać na nietrafianie do kuwetki i niektóre zabawy o 2-3 w nocy, a no i na mielenie mięsa, strasznie tego nie lubię, a francuzy innego nie jedzą, tym bardziej, że Kora jest na gerberku gotowanym, więc i tak i tak musze mielić. Reszta jest samą przyjemnością; bardzo kocham moje fretki, mam do kogo wracać do mieszkania i mam kogo kochać ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#605 |
|
Raczkowanie
|
A biegają poza klatką też w nocy? Mój chłopak by się na to nie zgodził, trochę się boi Misi ^^
|
|
|
|
|
#606 |
|
Raczkowanie
|
Ale śliczna mycha
Tak moje biegają, dziś wyjątkowo o czwartej rano miałam pobudkę, bo zazwyczaj wstają wtedy kiedy ja wstaje. |
|
|
|
|
#607 |
|
Raczkowanie
|
To taka klasyczna fretka, nie ma całkiem czarnego noska
I jest bardzo malutka jak na fretkę. Weterynarz mówi, że powodem jest pochodzenie z fermy (kupiona w Kakadu). Teraz wiem, że fretkę lepiej kupić w domowej hodowli.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#608 |
|
Raczkowanie
|
Fretka- samczyk szuka domu :( WROCLAW
Chłopczyk został porzucony przez właściciela
, jeżeli nie znajdę mu domu, zostanie oddany do schroniska . Ogonek nie jest kastrowany. W dzieciństwie stracił oczko, bo zaatakował go pies. Z samczykiem oddajemy też klatkę itp. kontakt przez gg: 12811761Chłopak pogodny i bawi się jak pies
|
|
|
|
|
#609 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Fretka- samczyk szuka domu :( WROCLAW
Oj, trzymam kciukasy za malucha!
|
|
#610 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję serdecznie
Mufasik jest teraz u znajomej na tymczasie, ale moze byc tam tylko do czwartku na razie działamy wraz z forami fretkowymi ![]() Bardzo proszę o kontakt osoby zainteresowane adopcją alebo mogącym pomóc... |
|
|
|
|
#611 |
|
Zadomowienie
|
również podbijam, będę pytać znajomych mieszkających w okolicach Wrocławia.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#612 |
|
Raczkowanie
|
znalazł Dom Tymczasowy
|
|
|
|
|
#613 |
|
Zadomowienie
|
całusy dla niego!
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Fretki , fretunie
Jej, przebiłam się przez wątek -ostatnio poszukuję zwierzaka dla siebie (i coś czuję nie znajdę
) i dziś czytam o fredziach. I mam pytanie: może ktoś ma królika/świnkę morską i mógłby mi powiedzieć, co w pokoju "gorzej pachnie" -gryzoń czy fretka? I drugie pytanie -czy fretka dobrze znosi podróże?
|
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
miałam krolika, obecnie mam 3 świnki - w pokoju nic nie czuć, ale trzeba sprzątać
|
|
#616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Źle to ujęłam Rozważam dwa zwierzaki: królika lub fretkę. Ale mieszkam na stancji i zapach odgrywa istotną rolę. Wiem jak jest z królikiem, nie wiem jak z ogonem. A wszędzie spotykam sprzeczne informacje. Jedni piszą, że fredka cuchnie tak, że cały dom przesiąka tym smrodem, inni, że nie jest źle,a po sterylizacji zapach znika całkowicie... I już tonę w natłoku sprzecznych informacji
|
|
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
http://forum.fretki.org.pl/index.php przeczytaj tutaj wiele wątków .. ale powiem CI coś od siebie
Fretka to nie gryzoń i nigdy nie można jej porównywać w taki sposób.. czy pachnie tak samo Jeśli się decydujesz to musisz wiedzieć na co się decydujesz .. Są to zwierzęta okropnie charakterne, bardzo mocno gryzą i właśnie specyficznie pachną Mnie osobiście zapach takowy nie przeszkadza.. ale uwierz mi .. mało jest ludzi którzy ot tak powiedzą zapach jest do przyjęcia.. OD razu Cię ostrzegę.. zmaleje Ci zdrowo ilość gości w domu a i opieka nad takim zwierzęciem nie należy do najtańszych Musisz mieć na tyle warunki w domu by fretka mogła pobiegać minimum 2 -3 godziny..Musisz mieć świadomość tego, że wlezie wszędzie ..Kabli gryźć nie gryzie, ale uwielbia zasypiać w szafach kanapach i zrobi wszystko by tam się dostać.. kwiatki proponuję zlikwidować z freciego pokoju dojscie na wyzsze partie mieszkania tak samo wlezie na okno i wypadnie (jest krotkowidzem - ciekawskim krotkowidzem) wykopuje ziemie z doniczek .. niszczy wrecz uprawy Jako, że nie jest gryzoniem trzeba uważnie dobierać jej towarzyszy (z moim kotem jedna fretka sie bawi przed drugą kot ucieka) Musi CIe przede wszsytkim być stać na utrzymanie mięsożercy w domu Musisz wiedzieć o tym co to jest rujka i że najlepiej dla CIebie i Twojego otoczenia będzie wykastrować (wysterylizować) takie zwierze - kwestia zapachu i agresywnego zachowania... Dużo jest przypadków kiedy to przerażona nastolatka wyrzuca fretkę bo ugryzła albo wręcz gryzie.. Ja sama jestem właścicielką fretki wyrzuconej przez poprzednią właścicielkę - bo wg pani była agresywna Poza tym ... radzę Ci czy zdecydujesz się na fretkę czy na gryzonia ... zaadoptuj Generalnie Nie chcę Cię zniechęcać i nie mam pojęcia ile już wiesz .. ale sądząc po pytaniu ... nie wiesz nic .. szczerze ..w trosce o zwierzęta .. polecam zaadoptuj sobie gryzonia Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2012-04-10 o 20:51 |
|
|
|
|
#618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź bardzo wyczerpującą -ja się przymierzam i póki co gromadzę informacje. O królikach/świnkach nie muszę, bo miałam i wiem, fredka byłaby czymś nowym, ale z większości opisów wynika, że to powinna być naprawdę dobrze przemyślana decyzja.
Aparatka od 11.10.2014 (góra). Dół od 11.04.2015. Edytowane przez kat123 Czas edycji: 2012-04-10 o 21:15 |
|
|
|
|
|
#619 |
|
Raczkowanie
|
To może i ja dorzucę coś od siebie
![]() Też miałam fretke..samca Był wykastrowany no ale wiadomo i tak miał swój specyficzny zapach . Ja już byłam przyzwyczajona ale inni nie bardzo Napewno nie można podchodzic do tematu w ten sposób że fretka będzie czymś nowym. W sumie przy każdym zwierzęciu musi byc decyzja dokładnie przemyślana. Nie każda fretka jest złośliwa.. myślę że bardzo dużo zależy od właściciela.Fretka mojej siostry ciągle gryzła a dlaczego? bo była ciągle w klatce i to małej, nie mogłam na to patrzec:/ Za to mój Fredzio (tak miał na imię) był normalnie aniołkiem Zawsze ze mną spał i mnie nie gryzł. Ale innych tak. Fretka się może nauczyc załatwiac do kuwety zawsze w jakimś kącie To on utrzymywał porządek w pokoju bo zabierał wszystkie skarpetki :P Ale ogółem żeby zaakceptowac ich zachowanie fretki trzeba na prawde kochac.Moja niestety zdechła z powodu nowotworu.. Trzeba pamiętac że przede wszystkim to naprawde duże koszta ..
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#620 |
|
Raczkowanie
|
Fretka woj małopolskiem i śląskie
Witam.
Chętnie przyjmę bądź kupię samczyka do 200zł z woj. małopolskiego albo śląskiego. Może ktoś zna dobre sprawdzone hodowle? ( Błąd w tytule - Fretka - woj. małopolskie i śląskie ) Edytowane przez kornela105 Czas edycji: 2013-08-04 o 20:31 |
|
|
|
|
#621 |
|
Rozeznanie
|
a to nasz roczny chłopczyk- Albert, wykastrowany samiec, najukochańszy
adoptowany.
|
|
|
|
|
#622 |
|
KOTerator
|
Dot.: fretka
test
|
|
|
|
|
#623 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Fretka, fretki, tchórzofretki - WĄTEK ZBIORCZY
Witam. Spodziewam sie fretki. Nie moge sie juz doczekac kiedy bedzie ze mna. Ale mam jeden problem, mianowicie nigdzie nie moge znalezc informacji ile mam dawac malej jedzenia i czy moge podac np jednego dnia watrobke kurza rano wieczorem wolowine a drugiego dnia inny rodzaj miesa? Czy musze robic mieszanki wszystkiego i podawac razem? I jaka karme sucha dla niej polecicie? I jeszcze jedno o jakie witaminy (najlepiej nazwy gotowych produktow) mam wzbogacac jej dzienne jedzenie?
Z gory dziekuje za odpowiedz. |
|
|
|
|
#624 |
|
Raczkowanie
|
super że dieta będzie różnorodna jednak sama będziesz widziała w czym gustuje Twój pupil.
Sucha karma dla fretek to najlepszy pomysł np. beaphar. Można kupić Maltpstę - witaminy z odkłaczająymi właściwościami, które fretki uwielbiają i moze służyćjako nagroda. pamiętaj zabezpieczyć kwiatki bo będzie kopała w doniczkach i trochę nabałagani. mam nadzieję ze poczytałaś trochę o fretkach na forum fretkowym i nie będziesz zawiedziona. To wspaniały zwierzak ale ma tez dużo minusów o czym warto pamiętać. |
|
|
|
|
#625 |
|
Zadomowienie
|
Przeczytalam juz chyba wszystko co mozliwe. Mysle ze nie bedzie problemu z dogadaniem sie ze zwierzatkiem. Tylko najtrudniej chyba bedzie nauczyc ja kuwetowac.
|
|
|
|
|
#626 |
|
Raczkowanie
|
zawsze można poszukać grupy i spotkać sie na spotkaniu z fretkowcami
![]() zajrzyj na forum fretkowe |
|
|
|
|
#627 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy w moim okregu jest cos takiego organizowane
|
|
|
|
|
#628 |
|
Zadomowienie
|
Powiedzcie mi prosze, kiedy moge fretke zaczac brac na raczko. Niestety malec gryzie
|
|
|
|
|
#629 |
|
Zadomowienie
|
Widze ze tu nikt nie odpisuje ale sprobuje moze ktos odpowie.
Moj maluszek gryzie. Na poczatku gryzla bardzo mocno ale potem przestala a teraz znowu zaczela. Jak ja tego oduczyc? |
|
|
|
|
#630 |
|
Przyczajenie
|
Hej, a wie ktoś gdzie w Warszawie można wysterylizować tchórzofretkę?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.

Ręce nie są ładne, wyglądają na przedwcześnie postarzałe, poza tym mają czerwone plamy. Ale mogę nimi wszystko robić 
) Lubi przebywać z innymi zwierzętami, ale one nie lubią takich agresywnych zabaw
Dogaduje się jedynie z młodymi kotami - też mają zawsze ochotę się bawić. Potem koty dorastają i zaczynają mieć jej dość, ale jej się czas nie ima, jest wiecznym freciątkiem 

na razie działamy wraz z forami fretkowymi 

=