Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-21, 08:36   #481
lain
Zakorzenienie

Dot.: Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie

Cytat:
Napisane przez paolka81 Pokaż wiadomość
Oj marzyłam sobie o tej side by side i się na marzeniach skończyło w sumie to jak podliczyłam koszty prądu i to co tam będę trzymać to mi wyszło, że dla mnie się to nie opłaca i tylko by ładnie wyglądała a polowa pusta by pewnie była :/
może następnym razem, bo pewnie za parę lat trzeba będzie wymienić, bo teraz to taki szajs robią że co 5 lat nowe trzeba kupić. na razie wzięliśmy tą: lodówka ariston no i na razie jesteśmy zadowoleni
a my kupilismy ta side by side Samsunga i poki co jestesmy bardzo zadowoleni wreszcie nam sie wszystko miesci (a z tym byly zawsze probemy, bo kupujemy hurtowo w Makro/Segrosie), a najfajnieszy gadzet ktory przydaje sie teraz kiedy jest tak goraco jest ten szybki barek i kostkarka do lodu - fajna sprawa
troche sie musielismy pobawic z wniesieniem jej do domu i do kuchni, bo troche jest za szeroka jak na nasze drzwi, ale na szczescie producent o tym pomyslal i instrukcja zaczyna sie opisem jak sciagnac drzwi lodowki
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 16:07   #482
dzonksik
Raczkowanie

kupuje sprzęt do kuchni prosze o radę!

Witam, chcialabym sie was doradzic co do sprzętów które planuje kupic do kuchni.
Wybrałam :
-zmywarkę Siemensa SE 64M364EU
- płytę indukcyjną Samsung CTN36E004
lub płyte Aristona KIC 642 C/HA
NIE WIEM KTÓRA WYBRAĆ.... :/
- mikrofala taką najzwyklejsza Mastercook - nie potrzebna mi wypasiona
- -piekarnik Ariston Open Space
- lodówke sbs Samsung
głównie potrzebuje rady w kwestii :
- czy miał ktos do czynienia z ta zmywarką siemensa i jak sie one generalnie ( z tej polki cenowej) sprawdzają.
- nie bardzo wiem którą płyte wybrać bo sie kompletnie na tym nie znam, a panowie w sklepie agd roznie radza - wiadomo wg wlasnych zysków
na piekarnik wlasciwie jestem w 100% zdecydowana, chcialabym zasiegnac tylko opinii co do Firmy HOTPOINT Ariston
no i lodówka - nie wiem czemu ten samsung jest tanszy o ok 2 tys od innych modeli tej firmy , nikt nie potrafi mi udzielic fachowej odpowiedzi.... szmelc ???
Dzieki z gory

dzonksik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 17:19   #483
muron
Zakorzenienie

Dot.: kupuje sprzęt do kuchni prosze o radę!

Jest taka zasada: nie kuuje się AGD na A: Ardo, Ariston Amica- najczęściej odwiedza się serwisy. Wykonane są z najtanszych chinskich podzespołów.
Mam pierkarnik Gorenje-swietny, warto dać więcej, zmywarkę Bosh- b. oszczędna-widać po nadpłatach, płytę elektrolux- wystarczająca w zupełności.

dnie wyglądają czarne ceramiczne płyty gazowa. Niestety strasznie widac tez kurz i każdą plamkę wody.
Lodówa Siemens, świetna i b. ergonomiczna. Pamiętaj by sprzęt był klasy A, A+. A wiem, żeby nie kupowac pralek na A i Samsung
A propos Samsunga. Jak mówia koledzy: jak ktoś produkuje wszystko, to nic nie robi porządnie;-) Samsung, zwany Szajsungiem;-) Popatrz na Siemensa, Bosha, Gorenje, z tanszych Elektrolux. Apomnij o Aristonie!

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2009-08-16 o 17:21
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 17:44   #484
dzonksik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
Jest taka zasada: nie kuuje się AGD na A: Ardo, Ariston Amica- najczęściej odwiedza się serwisy. Wykonane są z najtanszych chinskich podzespołów.
Mam pierkarnik Gorenje-swietny, warto dać więcej, zmywarkę Bosh- b. oszczędna-widać po nadpłatach, płytę elektrolux- wystarczająca w zupełności.

dnie wyglądają czarne ceramiczne płyty gazowa. Niestety strasznie widac tez kurz i każdą plamkę wody.
Lodówa Siemens, świetna i b. ergonomiczna. Pamiętaj by sprzęt był klasy A, A+. A wiem, żeby nie kupowac pralek na A i Samsung
A propos Samsunga. Jak mówia koledzy: jak ktoś produkuje wszystko, to nic nie robi porządnie;-) Samsung, zwany Szajsungiem;-) Popatrz na Siemensa, Bosha, Gorenje, z tanszych Elektrolux. Apomnij o Aristonie!
Spoko, ciekawa zasada z tym "A"
Ten piekarnik Ariston zostal mi polecony - podobno b.dobry. Mowila mi to osoba ktora go posiada. Sama nie wiem. Ze zmywarka Siemensa mam o tyle problem, ze ta sama zmywarka w jednym sklepie kosztuje 1500 zl a w innym 2000 zl , dosc duzy rozrzut. Zastanawiam sie co jest nie tak z ta za 1500 zl, bo jak patrze na zawartosc to maja w sobie to samo.
Płyte wybrałam Samsunga bo z kolei slyszalam ze Elektrolux ktory chodzi w podobnej cenie jest skladany w chinach lub turcji.... :/
Na drozsze mnie nie stać. Widziałam co prawda taka płyte Teka w miare rozsadnej cenie...
Lodowke wybralam tez Samsunga , nie Siemensa...
Natomiast co do Bosha- wiem ze pralki Bosh sa b. awaryjne dlatego obawiam sie zmywarki tej firmy, ale wybrałam Siemensa wiec moze jakos pochodzi.
No to mi zabiłaś cwieka z tym aristonem.... Napaliłam sie na ten piekarnik

Stary 2009-08-16, 18:12   #485
sunshain
Wtajemniczenie

z tymi A czyli sprzętem awaryjnym to nie przesadzajmy

rankingu nikt nie prowadzi i każdej marki sprzęt odwiedza serwis
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 18:22   #486
muron
Zakorzenienie

ale nie porownujmyamici, ardo, aristona do boscha gorenje liebhera, jak fiat i volvo;-|)

Stary 2009-08-16, 20:29   #487
edytcia
Zakorzenienie

Ciekawa zasada z tym "na A"

Ja od jakiegoś czasu mam podstawy sądzić, że np. amica jest jedną z najmniej awaryjnych firm. Dwóch znajomych na pralki firmy ariston i też są bardzo zadowoleni.

P.S. Fajnie, że choć jedna ze znających się wie muron wie, że BOSCH to BOSCH, a nie BOSH.
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 22:20   #488
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Mam płytę ceramiczną oraz pochłaniacz Amica od 9 lat i żadnej awarii nie miałam . Jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę

Nawiasem mówiąc, to teraz wszystko wykonane jest z "najtańszych, chińskich materiałów". Jedną nogą siedzę w transporcie międzynarodowym to widzę gdzie i co się wozi

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 06:46   #489
muron
Zakorzenienie

mja mama lodówke Amici naprawiała juz na gwarancji, potem kilkakrotnie. Ja nie wymysliłam tego Słyszałam to w każdym sklepie, wcale nie namawiali mnie na najdrozsze. A płyte mam nie Elektrolux;-) a Mastercook-ale tu nie ma co się popsóć. polecam za to pralkę Siemensa- supercicha, nawet sporawdzałam na poczatku czy naprawdę pierze;-)
W mikrofalę 6eż bym nie inwestowała. Nawet jak ma tzw. funkcję grill, to mikrofala nic nie zgriluje;-)

Stary 2009-08-17, 06:51   #490
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
mja mama lodówke Amici naprawiała juz na gwarancji, potem kilkakrotnie.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni

Cytat:
Ja nie wymysliłam tego Słyszałam to w każdym sklepie, wcale nie namawiali mnie na najdrozsze.
Ale na takie, na których sprzedawca ma największą prowizję

Cytat:
A płyte mam nie Elektrolux;-) a Mastercook-ale tu nie ma co się popsóć.
We wszystkich płytach jest to samo w środku

Stary 2009-08-17, 07:16   #491
dzonksik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Xantia Pokaż wiadomość
No nie właśnie, bo jedne maja wiecej elektroniki a inne mniej, z reguly to co jest skromniejsze rzadziej sie psuje bo .. nie ma sie co psuć... A tak to siada albo sensorowe sterowanie, albo jeszcze cos innego o czym ja pojecia nie mam bo sie nie znam. Teraz tez mam płytę Mastercook, elektryczna zwykła ceramiczna. Poza tym ze nie mozna jej niczym doczyścić to zarzutów nie mam, działa juz 7 lat. To samo z lodówką Candy ... A rachunków za prad tez nie płace wielkich wiec tak sadze ze te sprzety tore sobie wybrałam beda lepsze na pewno od tych co mam, no i byc moze bardziej oszczedne.
I co do pralek .. nie wiem jakie sa pralki na A ale.. ja mam Indesit, i niech ja szlak rafi, chetnie oddam w dobre rece i jeszcze dopłace. Niby nie awaryjna , ale po co mi taka skoro nie dopiera, ba... ona wogole nie pierze...ona moczy Wg serwisu to ..żadna!!! usterka
Wiec pralek na "i" tez nie polecam !!
Reasumujc dowiedzialam sie ze :
na A nie bo Amica i Ariston sa BE
na B tez nie bo BOSCH lubi byc awaryjny - ale to slyszalam tylko odnosnie pralek.
na E jak Electrolux - to z kolei składane w TUrcji i Chinach, ponoc zdziadziało
-S jak Szajsung chociaz pozostaje do dyskusji Siemens

Ile osob tyle opinii i kazdy mowi co innego hehe.
Kiedys Whirlpool mial dosc dobra opinie. Teraz cos znowu sie podziało z nim....
Dochodze do wniosku ze co nie kupie , na jaka by to litere ni ebylo i tak wyladuje w serwisie , przy odrobinie szczescia bedzie bezawaryjne
Zastanawiam sie nad pralka nad F - Frania - ta na pewno bedzie bezawaryjna

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-17, 07:45   #492
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez dzonksik Pokaż wiadomość
No nie właśnie, bo jedne maja wiecej elektroniki a inne mniej, z reguly to co jest skromniejsze rzadziej sie psuje bo .. nie ma sie co psuć... A tak to siada albo sensorowe sterowanie, albo jeszcze cos innego
A mogłabyś poprzeć to jakimiś konkretnymi przykładami? Bo pogłoski typu "im mniej elektroniki tym lepiej" raczej mnie nie przekonują . Ja mam płytę sensorową właśnie i jak pisałam wcześniej - nigdy nic się nie zepsuło. Ani nie słyszałam o jakichś nawałach reklamacyjnych sterowania sensorowego mimo, że ostatnio wybierałam płytę indukcyjną, też ze sterowaniem sensorowym i śledziłam wiele forów na ten temat. Żadnego wątku pod tytułem (ani podobnym): "padło mi sterowanie sensorowe" nie znalazłam.

Cytat:
o czym ja pojecia nie mam bo sie nie znam.
Acha!

Cytat:
Teraz tez mam płytę Mastercook, elektryczna zwykła ceramiczna. Poza tym ze nie mozna jej niczym doczyścić to zarzutów nie mam, działa juz 7 lat.
Naprawdę? Moja do dziś wygląda jak nowa. Może też nie wiesz, czym i jak czyścić?

Stary 2009-08-17, 10:15   #493
Ekspert
BAN stały

Jeżeli chodzi o zmywarkę - zdecydowanie polecam Boscha. Posiadam ją już 6-7 lat i spisuje sie rewelacyjnie Kuchenkę natomiast mam Mastercook i również nie narzekam.
Ekspert jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 10:23   #494
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Jedna jaskółka wiosny nie czyni

Ale na takie, na których sprzedawca ma największą prowizję

rany boskie co ja napisałam Popsuć oczywiście
no właśnie napisałam- ze to samo, żadnego skomplikowanego mechanizmu

Stary 2009-08-17, 16:44   #495
dzonksik
Raczkowanie

Cytat:
A mogłabyś poprzeć to jakimiś konkretnymi przykładami? Bo pogłoski typu "im mniej elektroniki tym lepiej" raczej mnie nie przekonują . Ja mam płytę sensorową właśnie i jak pisałam wcześniej - nigdy nic się nie zepsuło. Ani nie słyszałam o jakichś nawałach reklamacyjnych sterowania sensorowego mimo, że ostatnio wybierałam płytę indukcyjną, też ze sterowaniem sensorowym i śledziłam wiele forów na ten temat. Żadnego wątku pod tytułem (ani podobnym): "padło mi sterowanie sensorowe" nie znalazłam.

Acha!

Naprawdę? Moja do dziś wygląda jak nowa. Może też nie wiesz, czym i jak czyścić?
Konkrtne przykłady sa wyniesione z doktoryzacji na temat sprzetów, ale przyznaje ze bazuje glownie na forach. O awaryjności sensorowego sterowania wyczytalam w wielu watkach na forum elektroda.pl
Nie mam pewnosci czy zrodlo informacji jest prawdziwe, nie slyszalam na wlasne uszy ani nie widzialam na wlasne oczy
Dlatego pytam na tym forum, bo po prostu nie wiem jak jest faktycznie. Z jednej strony nie chcialabym kupowac sprzetu ktory odchodzi powoli juz do lamusa, patrz zwykła płyta ceramiczna elektryczna, skoro od paru lat mamy na rynku nowsze produkty. Z drugiej jednak strony moje obawy budziła owa awaryjność sprzętu typu płyta indukcyjna , a to że głośno chodzi, a to że wiatrak, a to że nie grzeje... itp itd. Jednak poza wizytami w serwisie nic ztych kontrargumentów do mnie nie przemawia
Zdecydowałam sie na płytę Electroluxa - EHD 60020P. Indukcj

Nie wiem co miało znaczyć to "ACHA", ale napisałam szczerze ze na elektronice płyt indukcyjnych sie nie znam, wiec nie wiem co by dokladnie mogło sie tam zepsuć, bazuje na opiniach internautów ktorzy nazywają ten typ awaryjności problem eletroniki.

Co do mojej płyty ceramicznej, przez te 7 lat kupilam kilka jesli nei kilkanascie specyfikow do czyszczenia. I jestem przekonana ze to wina płyty, niestety nie byla ona z wyzszej polki. Rysuje sie od garnków,mimo iz mam specjalne garnki z plaskim dnem przeznaczone do gotowania na płytach ceramicznych, to co kipi - oczywiscie da sie to wyczyscic, ale jednocześnie po 7 latach zauwazylam ze zaczyna zdzierac sie wierzchnia warstwa. Uprzedzam osąd iż moze niepoprawnie i nieumiejętnie ja myłam, albo szorowałam szczotką ryżowa Myłam tak jak w instrukcji jest nakazane.

Mam jeszcze problem typu : zmywarka. Nie potrafię sie zdecydować miedzy Siemensem a AEG Favorit. Cenowo wychodza b. podobnie. Tutaj tez prosiłabym o rade co do jakosc sprzetu. Siemens podobno porównywalny do Boscha, a z kolei dwoch znajomych mowiło mi o dobrej jakości zmywarek AEG z linii Favorit.

Stary 2009-08-17, 18:12   #496
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Mam jeszcze problem typu : zmywarka. Nie potrafię sie zdecydować miedzy Siemensem a AEG Favorit. Cenowo wychodza b. podobnie. Tutaj tez prosiłabym o rade co do jakosc sprzetu. Siemens podobno porównywalny do Boscha, a z kolei dwoch znajomych mowiło mi o dobrej jakości zmywarek AEG z linii Favorit.
Co do zmywarek to u mnie dyrekcja (czyli ludzie, którzy sobie nie żałują i wiedzą co dobre) mówi jedno: Bosch.

A mikrofalówkę mam Daewoo - kupiona w czasach, gdy inne metalowe, inoxowe mikrofalówki były dużo droższe - bardzo sobie ją chwalę. Lodówka - LG (inox, całkowita no frost - czyli nie tylko część chłodnicza, ale i zamrażalnik, wysoka, tryb wakacyjny etc.) - bardzo ją lubię.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 18:58   #497
muron
Zakorzenienie

mam zmywarkę Bosha- wszystko ok, poza długością programów;-)

Stary 2009-08-18, 07:28   #498
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Konkrtne przykłady sa wyniesione z doktoryzacji na temat sprzetów, ale przyznaje ze bazuje glownie na forach. O awaryjności sensorowego sterowania wyczytalam w wielu watkach na forum elektroda.pl
Przejrzałam to forum i nie znalazłam ani jednego wątku nt awaryjności sterowania sensorowego. Znalazłam tylko jeden o jakiejś bliżej nieokreślonej płycie firmy Candy, że przestała działać. Więc MIT o awaryjności sterowania sensorowego uważam za obalony.

Cytat:
Co do mojej płyty ceramicznej, przez te 7 lat kupilam kilka jesli nei kilkanascie specyfikow do czyszczenia. I jestem przekonana ze to wina płyty, niestety nie byla ona z wyzszej polki. Rysuje sie od garnków,mimo iz mam specjalne garnki z plaskim dnem przeznaczone do gotowania na płytach ceramicznych, to co kipi - oczywiscie da sie to wyczyscic, ale jednocześnie po 7 latach zauwazylam ze zaczyna zdzierac sie wierzchnia warstwa. Uprzedzam osąd iż moze niepoprawnie i nieumiejętnie ja myłam, albo szorowałam szczotką ryżowa Myłam tak jak w instrukcji jest nakazane.
Ja od prawie 10 lat używam jednego specyfiku do mycia i konserwacji płyty i nie mam żadnych rys, zadrapań, płyta wygląda jak nowa a też nie była z najwyższej półki, bo to Amica. Dlatego wnioskuję, że jednak zniszczyłaś płytę kilkunastoma środkami do czyszczenia.

Stary 2009-08-18, 08:24   #499
dzonksik
Raczkowanie

Xantia bardzo Ci dziekuje za wszelkie "rady" a włacćiwie za wieczne wypominanie mi wszystkiego co napisze
Nie wiem skad wynika taka ciągła frustracja z Twojej strony, ja tylko pytałam o porade w sprawie sprzętów. Ba!!! Nawet nie śmiałam atakować TWOJEJ super nieawaryjnej płyty !! Chciałam znac tylko opinie uzytkowników tego typu sprzętów czy to co wyczytałam w necie jest prawdą czy mitem. Widzę ze miałas dość ciekawy wieczór badz poranek czytając każdy wątek na forum elektrody, sprawdzając czy przypadkiem nie okłamałam piszac iz z tego zrodła zaczerpnełam informacje . Zazdroszcze wolnego czasu !
Zdziwiło mnie to ze aby uzyskać poradę musze wskazac miejsce, a najlepiej pewnie wkleic linki skad zaczerpnełam info o awaryjności płyt indukcyjnych . KOBIETO - przeciez ja sobie tego nie wymyśliłam sama, po prostu gdzies przeczytalam i chcialam dowiedzieć sie od DOŚWIADCZONYCH uzytkowników czy to jest prawda czy nie . A ty zachowujesz sie niczym producent płyt broniący swego towaru jak lew.
Nie podoba mi sie ten sposob wymiany informacji dlatego dziękuje Ci bardzo za wszelkie wypowiedzi, ale prosze Cie jesli maja one miec charakter pewnego rodzaju "ataku" na moja osobe to bede wdzięczna za zaprzestanie.
Ciesze sie ze od kilku lat uzywasz tego samego srodka do czyszczenia płyt, ja nie miałam takiego szczęścia, by wytrwać przy jednym na dłużej
Ciesze sie także ze obaliłas poprze lekturę forum elektroda.pl mit o awaryjności płyt indukcyjnych
Ja obalam także twoje zdanie na temat zniszczenia płyty przez środki - płyta zarysowała sie od garów - AHA!!! GARY MAM SPECJALNIE DOSTOSOWANE DO KUCHNI CERAMICZNYCH. - żeby nie było
Miłego dnia !

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-18, 10:14   #500
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Wiesz, ja po prostu nie lubię powielać niepotwierdzonych informacji, jaką było że na ww forum piszę się o jakimś wręcz kataklizmie nawiedzającym sensorowe sterowanie płyt. Bo takich wątków tam nie ma po prostu. Przeleciałam nagłówki w kilka minut i to wystarczyło. Więc Twoja informacja była po prostu NIEPRAWDZIWA, czaisz różnicę?

Ja kupiłam teraz płytę Teki (indukcję) i ZANIM podjęłam decyzję, prześledziłam wiele forów i jakoś na żadnym nie spotkałam się ani z awarią sterowania sensorowego, ani z problemem porysowania. Więc chyba problem nie leży w sprzęcie tylko jednak w Tobie?

Przemyśl na spokojnie.

Stary 2009-08-18, 10:32   #501
dzonksik
Raczkowanie

Xantia doczytaj dobrze - podejrzewam ze nie znajdziesz w zadnych nagłowkach - UWAGA STEROWANIE SENSOROWE JEST AWARYJNE!.
Sledze ten temat od kilku tygodni i po prostu przewijalo sie kilkukrotnie ze im wiecej elektroniki tym czesciej MOGA wystapi problemy. Z tym sie chyba zgodzisz , prawda? Jasną sprawą jest to iz mniej tego typu bajerow tym i prostsza obsluga, prostsza budowa, prostsze uzytkoania , czytaj - mnej awarii. Nie mowie ze to dobrze miec prototypowa płyte ceramiczna ktora ma jak najmniej elektroniki. Powoluje sie w tym wypadku na czysta logike.
Spedz kilka kolejnych wieczorow na tym nieszczesnym forum a na pewno doczytasz sie tego o czym teraz pisze

A dla swietego spokoju bo juz nie chce mi sie troszyc piórek - TAK!!! JESTEM ZŁĄ KOBIETĄ, POPSUŁAM SWOJA PŁYTE CERAMICZNA, ZAJECHAŁAM JA SZCZOTKĄ RYŻOWĄ I PASTĄ DO SZOROWANIA JAVOX PROSTO Z OKRESU PRL'U, KTÓRA PRZETRWAŁA W BABCINEJ SZAFIE

Stary 2009-08-28, 12:04   #502
iza251
Zakorzenienie

Pytanie dot.zmywarek:
Stosowałam do tej pory tylko tabletki calgonit bo myslałam że jak mam wszystko w jednym to juz wystarczy... a tu czytam:Używaj płynu nabłyszczającego razem z Tabletkami Klasycznymi Calgonit i Solą do Zmywarek Calgonit, by uzyskać DIAMENTOWY POŁYSK!
jak Wy robicie??
Stary 2009-08-28, 12:54   #503
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carlitka Pokaż wiadomość
Szybkie mycie ma teraz na szczescie wiekszosc zmywarek, standardowo trwa ono okolo 30 minut, tyle ze zabrudzone garnki nie sa domyte i czasem zostaja zacieki, wiec nie polecam jak chcesz miec porzadnie umyte. jak ze sniadania, czy lekko pobrudzone po dziecku - jak najbardziej sie sprawdza.. ja najczesniej stosuje program auto - 55-65 stopni. zmywarka sama ustawia ile zajmie jej domycie do czysta, poniewaz ma w srodku sensory sprawdzajace stopien zanieczyszczenia wody. ciekawy jest tez program eco, oszczedza wtedy energie ale zmywanie trwa ponad 2 godziny. w programie auto trwa okolo 90 minut w mojej zmywarce. rowniez mam 45cm.
Czy zabudowa czy wolnostojace?
roznica polega na tym, ze przy zabudowie montuje sie zmywarke pod blat ale dodatkowo musisz miec plyte, zeby zabudowac jej front i wtedy zmywarka jest calkowicie schowana w meblach, lub tez prawie calkowicie, bo jest mozliwosc montazu blatu tylko na czesc zmywarki, a reszte stanowi odkryty panel.
co do zmywarki wolnostojacej, jest to normalna zmywarka, ktora mozna zamontowac pod blat. wystarczy tylko odkrecic blat zmywarki, wsunac ja na wlasciwe miejsce w kuchni i gotowe. tylko ze wtedy zmywarka jest widoczna jako urzadzenie w kuchni. zmywarki maja zabezpieczenie przed dziecmi wiec nie musisz sie martwic ze twoja pociecha ci ja zepsuje )

tu masz link to jednej ze zmywarek - akurat bosch, nie wiem co tam u was jest dostepne, ale generalnie powinny byc te same modele co w polsce, poniewaz katalogi wydawane sa zazwyczaj na cala europe.

http://www.bosch-home.pl/produkty/zm...RS45T62EU.html

zobacz sobie czy bedzie dla Ciebie ok, moim zdaniem powinno byc w porzadku.
jest energooszczedna, ma najlepsza klase zmywania i suszenia a do tego wszystkie przydatne funkcje i programy.

pozdrowienia
Ania
ta pania nalezy ozlocic!! po miesiacach poszukiwan i tak zdecydowalam sie na ta zmywarke bosch i jestem zachwycona! pierwsza jaka zostala mi polecona i najlepsza. aniu masz u mnie duzy buziak

iza na moim finisch'u napisali ze jak masz twardosc wody powyzej 26e (cokolwiek to znaczy) to wtedy mozesz chciec uzywac dodatkowo soli lub plynu nablyszczajacego. ale tylko wtedy kiedy masz NAPRAWDE twarda wode

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 13:37   #504
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
Pytanie dot.zmywarek:
Stosowałam do tej pory tylko tabletki calgonit bo myslałam że jak mam wszystko w jednym to juz wystarczy... a tu czytam:Używaj płynu nabłyszczającego razem z Tabletkami Klasycznymi Calgonit i Solą do Zmywarek Calgonit, by uzyskać DIAMENTOWY POŁYSK!
jak Wy robicie??
Używamy proszku, soli i nabłyszczacza osobno zawsze diamentowy połysk choć nie od calgonitu (proszek tesco, reszta z lidla).
Tabletki się nie sprawdzały po prostu- zwłaszcza jak mam 45 cm zmywarkę, to detergentu było za dużo

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 17:00   #505
Carlitka
Przyczajenie

katakumba: ciesze sie, ze moglam dobrze doradzic ) jak ktos napisal wczesniej: zmywarka najlepszym przyjacielem kobiety ))
a co do tabletek - gwizdze na diamentowy polysk i nie uzywam osobno nablyszczacza. sol mam zawsze wsypana, ale odkrylam tabletki 7w1 CLARO, place coś około 50 zł w sklepie http://www.ceneo.pl/2337935 i jestem bardzo zadowolona takze polecam.
Carlitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 18:01   #506
margo80
Zakorzenienie

też używam CLARO, a nawet pozwalam sobie do szybkiego programu używać tylko połówki tej tabletki
sól mam wsypaną zawsze, nabłyszczać wlany na początku i jeszcze nie woła, bo krótko używam.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 18:39   #507
katakumba
Zakorzenienie

ja nie mam osobno soli czy nablyszczacza a i tak mam super efekt.

tak jest, zmywarka to moj zdecydownie najlepszy kolega

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-31, 11:32   #508
iza251
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Używamy proszku, soli i nabłyszczacza osobno zawsze diamentowy połysk choć nie od calgonitu (proszek tesco, reszta z lidla).
Tabletki się nie sprawdzały po prostu- zwłaszcza jak mam 45 cm zmywarkę, to detergentu było za dużo
a co ma do tego że zmywarka ma 45cm ?Ja też mam 45.Za dużo jest detergentu jeżeli używam: soli,tabletek calgonit (moim zdaniem jednak daje najlepsze efekty)i ostatnio kupiłam ten płyn nabłyszczający i efekt jest
...............
Stary 2009-09-02, 11:29   #509
kaledonia
zielony stworek

iza251 w zmywarkach mniejszych niż 12 kompletów tabletki często się w całości nie rozpuszczają... Poza tym proszek wychodzi bardzo tanio... 6zł/kg 20gram na zmywanie ok 0,12 zł jedno zmywanie,a tabletki 0,5 do 1 zł

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 11:37   #510
iza251
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
iza251 w zmywarkach mniejszych niż 12 kompletów tabletki często się w całości nie rozpuszczają... Poza tym proszek wychodzi bardzo tanio... 6zł/kg 20gram na zmywanie ok 0,12 zł jedno zmywanie,a tabletki 0,5 do 1 zł
no fakt.jeżeli nastawię na krótkie 30 min mycie,tabletka czasem sie nie rozpuści do końca.przy dłuzszych cyklach oczywiscie tak.Proszku nie uzywałam ... a może uzywać na zmianę jeżeli chicłabym na krótkie mycie to proszek a dłuższe tabletka,można tak?

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości