Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-15, 08:13   #901
ktsw
Zakorzenienie

Dot.: Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie

powiem wam, ze troche sie zawiodłam na zakupach w sklepach internetowych. Mialo byc tak tanio a jednak teraz załuje. Kupilam piekarnik (kierując sie ceneo) za 884 pln, dodając ok 90zł za przesyłke wychodzi 974. No i wczoraj zobczyłam u siebie w sklepie (neonet) ten sam model za 1000 Wczesniej jeszcze wysłuchalam opowiesci kolezanki jak przyszła jej lodowka ze wgniecionym przodem i jaki byl cyrk ze zwrotem. Wiec zmywarke poszłam i kupiłam w sklepie stacjonarnym. Na razie stoi i czeka na meble
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 10:39   #902
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ugaczaka Pokaż wiadomość
też wkładam patelnie do zmywarki, raczej miałam na myśli plastiki - z nimi mam problem, bo widać po nich zniszczenie - kiepska jakość, niektóre szkła tez nie zniosą temperatury - pękłam sobie dzbanek już . Ostatnio czytałam w instrukcji od noży (sic! noże miały instrukcję :-D ), że myć ręcznie, bo w zmywarce się niszczą bardziej
Plastiki myję i nie ma problemu, tylko muszę je czasem dociążyć bo ciśnienie strumienia wody potrafi je obracać, wychodzę z założenia że jak coś się nie nadaje do zmywarki to nie ma sensu żebym to trzymała i niech się rozwali, TŻ to nawet wazony do zmywarki wkłada.
Faktycznie mam komplet noży z drewnianą rączką które bardzo lubię i je myję ręcznie bo rodzie zniszczyli sobie te noże w zmywarce, i desę do krojenia myję ręcznie. Jednak drewnianą łyżkę myję w zmywarce, TŻ ją lubi, a ja nie znoszę i mam nadzieję ze ona się w końcu zepsuje w tej zmywarce i będę mogła ją wyrzucić- niestety jak na złość łyżka trzyma się znakomicie.

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
powiem wam, ze troche sie zawiodłam na zakupach w sklepach internetowych. Mialo byc tak tanio a jednak teraz załuje. Kupilam piekarnik (kierując sie ceneo) za 884 pln, dodając ok 90zł za przesyłke wychodzi 974. No i wczoraj zobczyłam u siebie w sklepie (neonet) ten sam model za 1000 Wczesniej jeszcze wysłuchalam opowiesci kolezanki jak przyszła jej lodowka ze wgniecionym przodem i jaki byl cyrk ze zwrotem. Wiec zmywarke poszłam i kupiłam w sklepie stacjonarnym. Na razie stoi i czeka na meble
Bo z tymi sklepami internetowymi to różnie bywa i trzeba bardzo dokładnie wszystko sprawdzić.
Ja ciężkie rzeczy jak pralka czy lodówka kupiłam w sklepie "nie dla idiotów" bo dotychczas mieli tę zaletę że przy dowozie wnoszą sprzęt do mieszkania (a mieszkam na 2 piętrze bez windy).
Stary 2010-11-15, 14:01   #903
ktsw
Zakorzenienie

piekarnik juz mam w domu, jutro ma przyjsc zlewozmywak z baterią. Uff tego boje sie najbardziej
te które robią nową kuchnie to chyba podzielą moje odczucia - w pewnym momencie ma sie juz dosyc i kupuje co pierwsze wpadnie w ręce (ew. jaki sklep sie szybciej wyswietli na kompie )
pralkę tez chciałabym kupic w sklepie stacjonarnym tylko, ze u mnie jest strasznie mały wybór pralek pod zabudowe ale i tak na razie fundusze sie skonczyly wiec pralka musi zaczekac

a co do zmywarki, to ja mam w planie kupic w ikei jakies niedrogie naczynia i wrzucac do niej wszystko jak leci nie po to mam zmywarke, zeby myc w rekach.
Aha i ja bede tym królikiem doświadczalnym, który ma zmywarke bosha z plastikowym spodem. Byla tu juz kiedys mowa o takiej, wiec jakby co to dam znac jak sie sprawuje
Stary 2010-11-15, 16:00   #904
paula78
Zakorzenienie

Szukam pralki ,może któras z was zna sie na temacie

wiec tak co do wymagań

ładowana klasycznie
wąska
góra 5 programów piorących
wirowanie ok 800 +opcja zmniejszania
opcja pół wsadu
opózniony start
zegarek informujący ile do konca programu
firma bez różnicy
cena rozsądna

marzenia ....

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 18:31   #905
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

paula ja mam LG koszt ok 1300 zł 6 kg wsadu 40l wody fajne programy mało potrzebuje proszku i płynu ekonomiczna korzystam od pół roku i pomimo przejścia z nią jestem zadowolona ale w tym wątku też ktoś miał taką pralkę jak ja i nie miał problemu ja lałam za dużo płynu i mi brudziła ubrania a teraz leje pół nakrętki i wszystko ok i pranie ładnie pachnie więc polecam. Albo kup Aristona bardzo fajne moja mama ma ponad 2 lata i jest bardzo zadowolona z niej zero jakichkolwiek ekscesów cicha, dobrze pierze.

model to LG F1022ND kupowałam w neo24 cena 1254 plus przesyłka koło 70 zł można u nich też na raty kupować

Edytowane przez oliwka__
Czas edycji: 2010-11-15 o 18:34
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 18:50   #906
paula78
Zakorzenienie

Dzięki Oliwka ,muszę sie przyjrzeć twoim typom

obecnie mam Candy i nie wymieniałabym bo działa super a ma z 8 lat ,bez żadnej awarii ale jest ona mała i niestety musze dzielic pranie na pół ,a to szkoda prądu ,wody.

Stary 2010-11-15, 18:57   #907
oliwka__
Zakorzenienie

Paula ja przy dwóch osobach robię pranie średnio co dwa tygodnie no nieraz co 11 dni moja mam się mnie pyta czy mi nie śmierdzi w łazience no na szczęście nie no ale szkoda mi wkładać prania na pół pralki nawet jak włączę na krótszy program ogólnie miesięcznie robię 4 pralki z ciuchami 2 białe/jasne i 2 czarne/ciemne i jedna jakaś pościel, koc. na więcej nie mam potrzeby a i jest komfort bo nie muszę np. prasować co tydzień tylko co dwa no moim zdaniem są plusy tak pojemnej pralki, na pewno jak kiedyś zjawi się dziecko pralka będzie częściej użytkowana aniżeli teraz

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-15, 19:05   #908
paula78
Zakorzenienie

U mnie posciele to juz sa 2 prania :/ każdy z nas ma swoją kołdrę ,poduszkę plus 2 duże przecieradła i juz po pralce ,a gdzie ręczniki.
a przy wiekszej pralce będzie 1

Stary 2010-11-15, 20:55   #909
oolong
Zakorzenienie

ja polecam moją:
LG F1022-nd
może nie spełnia wszystkich wymagań - nie wiem, ile ma wsadu, ale programy są bardzo do ogarnięcia + jest cicha

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
ja polecam moją:
LG F1022-nd
może nie spełnia wszystkich wymagań - nie wiem, ile ma wsadu, ale programy są bardzo do ogarnięcia + jest cicha
w międzyczasie Oliwka napisała
ja mam tą, co ona
miałam płytką wnękę na pralkę i super się zmieściła jest ładna i cicha

oolong jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 07:46   #910
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
... Albo kup Aristona bardzo fajne moja mama ma ponad 2 lata i jest bardzo zadowolona z niej zero jakichkolwiek ekscesów cicha, dobrze pierze.
kamien z serca mi zdjełas, jakos mało wiem o aristonie a czaję sie na pralke własnie. Jest jedyną pralką pod zabudowę, która mi odpowiada parametrami no i ceną przede wszystkim
Stary 2010-11-16, 07:51   #911
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Paula ja przy dwóch osobach robię pranie średnio co dwa tygodnie no nieraz co 11 dni moja mam się mnie pyta czy mi nie śmierdzi w łazience no na szczęście nie no ale szkoda mi wkładać prania na pół pralki nawet jak włączę na krótszy program ogólnie miesięcznie robię 4 pralki z ciuchami 2 białe/jasne i 2 czarne/ciemne i jedna jakaś pościel, koc. na więcej nie mam potrzeby a i jest komfort bo nie muszę np. prasować co tydzień tylko co dwa no moim zdaniem są plusy tak pojemnej pralki, na pewno jak kiedyś zjawi się dziecko pralka będzie częściej użytkowana aniżeli teraz
Ja nie wiem jak Ty to robisz bo u mnie przy dwóch osobach idą 2-3 prania tygodniowo i za każdym razem mam pełną pralkę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-16, 09:07   #912
L_V
Zakorzenienie

Cytat:

Szok!

Ja mam 2-3 prania w tygodniu. Koszule męża w zasadzie piorę non stop, po jednym założeniu do kosza. Dalej bielizna - tony belizny. Potem posciel (zmieniam co 7-10dni), reczniki i scierki kuchenne. Generalnie zawsze mam pełno w koszu.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 11:06   #913
oliwka__
Zakorzenienie

hmm nie wiem jak to robię ale zawsze mam upchaną pralkę na maxa 6 kg, ale tak jak pranie robię to co 10-14 dni 2 pralki bo inaczej mi wyjść nie chce, nawet sobie piszę ile uwierzcie w zeszłym miesiącu zrobiłam 8 pralek ale to prałam koce kołdry poduszki, a w tym miesiącu na razie 2 liczbę zmywarek sobie też notuję w zeszycie
ściereczki zużywam 2 tygodniowo w kuchni, bielizna no wiadomo codziennie zmieniana, tż koszul nie nosi a koszulka to max dwa dni o tej porze roku albo codziennie zależy jak tam mu się rano chwyci no ja też brudas nie jestem po powrocie z pracy od razu się przebieramy w domowe rzeczy. Trochę tego jest ale też się dziwię że tak rzadko mi pranie wychodzi np. moja mama pierze raz w tygodniu po 3 pralki no ale ich jest 4 w domu

A pralkę aristona mogę polecić naprawdę dobry i niezawodny sprzęt sama kupiłam sobie suszarkę tej firmy i mam lodówkę zakup dwóch ostatnich wynikał z faktu bardzo dobrego sprawowania się pralki aristona.

Edytowane przez oliwka__
Czas edycji: 2010-11-16 o 11:10
Stary 2010-11-16, 11:19   #914
paula78
Zakorzenienie

Się Oliwka musiała wytłumaczyć z małej ilości prania

U nas sie tak nie da ,3 osoby wiec bielizny sporo do tego rajstopy i podkoszulki córki
ma codziennie wf wiec koszulki i spodenki +skarpetki
TŻ koszule codziennie świeża
ciuchy tzw domowe
i już pranie gotowe

Stary 2010-11-16, 12:57   #915
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Się Oliwka musiała wytłumaczyć z małej ilości prania

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Cytat:
A pralkę aristona mogę polecić naprawdę dobry i niezawodny sprzęt sama kupiłam sobie suszarkę tej firmy i mam lodówkę zakup dwóch ostatnich wynikał z faktu bardzo dobrego sprawowania się pralki aristona.
dzieki za recenzje, w domu leży juz płyta gazowa aristona (pewnie niedlugo odświeze wątek kuchenny ).

A tego prania to naprawde zazdroszcze, ja robie tez min 2 x w tyg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-16, 14:24   #916
L_V
Zakorzenienie

Ja dzisiaj zakończyłam zakupy AGD do kuchni.

lodówka Samsung czarne szkło
płyta indukcyjna Amica
Okap Amica/ czarne szkło
piekarnik siemens
zmywarka siemens
ekspres ciśnieniowy siemens

pralka zamówiona, czekam na dostawę, tez siemens
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 17:17   #917
oliwka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj zakończyłam zakupy AGD do kuchni.

płyta indukcyjna Amica
Okap Amica/ czarne szkło
piekarnik siemens
zmywarka siemens
ekspres ciśnieniowy siemens

pralka zamówiona, czekam na dostawę, tez siemens
fajnie że się uporałaś możesz podać modele widzę że poszłaś w simensa chyba bardzo dobry wybór ale pewnie cenowo nie najtaniej było

ja początkowo chciałam lokówkę side by side ale tż mnie odwiódł od tego po co ci taka wielka i w ogóle a już nam miejsca brakuje i na pewno jak będzie miało się pojawić dziecko to zmienimy na większą póki co korzystam z zamrażalki u tż mamy
Stary 2010-11-16, 17:42   #918
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Ja

Ogólnie nie mam dobrych doświadczeń :/

znam 3 przypadki nowego ! samsunga który zepsuł się w rok po zakupie w tym jeden mój
tydzien czekania na serwic i kolejne 2 na naprawe ,dobrz ,że zima była i jedzenie trzymałam na balkonie

kolejny samsung zepsuł się u znajomych tydzien po naszym
i ostatni zepsuł się -naprawiony kolejne zepsucie i pojechał na złom ,kupili nową lodówkę tydzien temu.

Trzymam kciuki za twojego samsunga

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
ja początkowo chciałam lokówkę side by side ale tż mnie odwiódł od tego po co ci taka wielka i w ogóle a już nam miejsca brakuje i na pewno jak będzie miało się pojawić dziecko to zmienimy na większą póki co korzystam z zamrażalki u tż mamy

bedziecie dzieciaka w lodówce trzymac ?

Stary 2010-11-16, 17:46   #919
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

ja tez zakupilam sprzet do nowej kuchni:

lodówka: GORENJE NRKI 55288
zmywarka: ELEKTORLUX ESL6510R
płyta: AMICA PI6510TU
piekarnik: SAMGUNG FQ159UST

poki co wszystko w kartonach stoi, bo kuchnia ma byc gotowa dopiero na poczatku grudnia.

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-16, 19:20   #920
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
poki co wszystko w kartonach stoi, bo kuchnia ma byc gotowa dopiero na poczatku grudnia.
to witam w klubie nam co prawda obiecali ze kuchnia jeszcze w tym miesiącu, ale to jeszcze 2 tygodnie. Hydraulika i prąd zrobione, płytki położone, sprzety prawie w komplecie tylko mebli brak
Stary 2010-11-17, 09:12   #921
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

nam tez obiecali kuchnie na 29 listopada, ale ja juz sie wole nastawic na grudzien

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 09:38   #922
ktsw
Zakorzenienie

nam obiecali na 15stego listopada, wiec mysle ze do konca m-ca sie wyrobią taki termin jest wpisany w umowie

a ja dalej czekam na zlewozmywak z baterią, dziwna sprawa.Napijerw wysłali maila w poniedzialek, ze towar wysłano. Potem identyczny mail przyszedł wczoraj, a w tych mailach link do śledzenia przesyłki, który nie działa
Stary 2010-11-18, 10:15   #923
reszka1
Przyczajenie

Witam Wszystkie Klubowiczki otóż wczoraj zakupiłam zmywareczkę Electroluxa 65070r z pewnego sklepu internetowego i muszę przyznać ze jestem prze szczęśliwie zadowolona towar na czas w stanie nienaruszonym...zresztą jest to już nie pierwsza rzecz jaka od nich kupiłam i po 29 latach doczekałam się w koncu godnego zastępcy ... hhehhee Pozdrawiam
reszka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 19:04   #924
kaledonia
zielony stworek

Odnośnie zmywarek to nie polecam zmywarek Haier- jeden z tańszych urządzeń.

Mam taką w wynajmowanym mieszkaniu i owszem zmywa, ale średnio raz na 2 tygodnie odmawia posługi. Po prostu program nie kończy pracy, zatrzymuje się w połowie zmywania i wszystkie naczynia są brudne

No i zmywa na normalnym programie aż 2 godziny, w porównaniu do znanych mi Whirlpool czy Ariston do strasznie długo.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 20:19   #925
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Odnośnie zmywarek to nie polecam zmywarek Haier- jeden z tańszych urządzeń.

Mam taką w wynajmowanym mieszkaniu i owszem zmywa, ale średnio raz na 2 tygodnie odmawia posługi. Po prostu program nie kończy pracy, zatrzymuje się w połowie zmywania i wszystkie naczynia są brudne

No i zmywa na normalnym programie aż 2 godziny, w porównaniu do znanych mi Whirlpool czy Ariston do strasznie długo.
Dwie godziny to nie tak długo, mi w programie eko zmywa 2,5 godziny.
Stary 2010-11-28, 11:26   #926
ktsw
Zakorzenienie

czy jakaś dobra wizażanka moglaby mi napisac takie ABC używania zmywarki mam w koncu zamontowaną i troche sie gubie w tych wszystkich solach, nabłyszczaczach i tablekach (ile tego, czy za każdym razem , co robić zeby nie śmierdziało i takie tam)

a w temacie to oczywiscie jak doszły wszystkie sprzęty to okazało sie, ze 1 grudnia jest akcja darmowej wysyłki w sklepach internetowych
Stary 2010-12-01, 11:46   #927
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
czy jakaś dobra wizażanka moglaby mi napisac takie ABC używania zmywarki mam w koncu zamontowaną i troche sie gubie w tych wszystkich solach, nabłyszczaczach i tablekach (ile tego, czy za każdym razem , co robić zeby nie śmierdziało i takie tam)

a w temacie to oczywiscie jak doszły wszystkie sprzęty to okazało sie, ze 1 grudnia jest akcja darmowej wysyłki w sklepach internetowych
Sprawdź jak twardą masz wodę, gdy jest bardzo twarda to tak czy inaczej będziesz musiała stosować sól zmiękczającą.
Wersja dla wygodnych kupujesz tabletki minimum 3 w 1 czyli z nabłyszczaczem i środkiem zmiekczajacym. Wkładasz tabletkę do zmywarki i włączasz program. Przy tej opcji należy wyczytać w instrukcji jak wyłączyć wskaźniki płynu nabłyszczającego oraz soli żeby nie świeciły ze jej nie ma.
Wersja oszczędniejsza kupujesz osobno sól, nabłyszczacz i proszek. Sól wsypujesz do pojemnika w dnie pojemnika zmywarki, wcześniej należy nalać wodę. Po wsypaniu soli należy włączyć mycie tak aby zmywarka nie stała godzinami z tą solą i nie była przeżerana. Korzystając z instrukcji ustawiasz odpowiednie dozowanie soli w zależności od twardości wody i tego czy będziesz stosować tabletki. Jedno wsypanie soli wystarcza na kilka miesięcy (zależnie od poziomu dozowania).
Nabłyszczacz stosujesz w przypadku gdy nie używasz tabletek, wlewa się go (stosunkowo mało) do zbiorniczka na drzwiach zmywarki.
Jeśli decydujesz się na proszek to stosujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Aby zmywarka nie śmierdziała ja myję naczynia minimum co 2 dzień, środki zapachowe jedynie swoim silnym zapachem próbują zamaskować smrodek, wiec ja nie stosuję.
Stary 2010-12-02, 13:35   #928
ktsw
Zakorzenienie

asiulkaa dziekuje bardzo
troche sie martwie czy nie kupilam za duzej tej zmywarki (mam 60tke), troche długo nam schodzi z zapełnieniem jej na ful
Stary 2010-12-02, 13:55   #929
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
asiulkaa dziekuje bardzo
troche sie martwie czy nie kupilam za duzej tej zmywarki (mam 60tke), troche długo nam schodzi z zapełnieniem jej na ful
Na święta czy przy przyjmowaniu gości będziesz się cieszyć że masz 60. Ja pakuję do zmywarki wszystko, garnki, patelnie (powłoka niszczy się w tym samym tempie co przy ręcznym myciu), tak więc w dwa dni zazwyczaj zapełniam całą, a w weekendy myję codziennie. Czasem myję nawet gdy nie mam pełnej zmywarki żeby nie śmierdziało.
Stary 2010-12-18, 09:44   #930
Maga83
Zakorzenienie

Witam
czy ktoś kupował sprzęt do kuchni firmy BOSH? Właśnie nad tym zastanawiam, potrzebuję piekarnik, płytę (gazową lub indukcyjną-tego jeszcze nie wiem), lodówkę, zmywarkę i okap. I tak właśnie się rozgladałam i myślę o bosh. Czy jest awaryjny i jak w razie czego wygląda serwis? Modele niby mam wybrane ale może ktoś poleci coś dobrego i sprawdzonego. Jeszcze mi przychodzi na myśl Electrolux. Ciężko tak wybrać żeby było dobrze
Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości