|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1502 |
Zakorzenienie
|
A sprzęty kupujecie przez neta czy w stacjonarnym sklepie?
Bo my wlasnie mamy do kupienia wszystkie sprzety do kuchni + pralka i zastanawiamy sie czy kupic przez neta. W sumie my glownie kupujemy sprzety przez neta, ale to tak pojedynczo typu: Tv czy konsole. Ale teraz jest do kupienia wszystko naraz za okolo 10tys, wiec troche jest obawa, ze cos bedzie nie tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1503 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz będziemy się w mam nadzieję niedalekiej przyszłości urządzać w nowym mieszkaniu to nawet opcji nie będzie żeby kupić w stacjonarnym. Może jedynie pooglądamy konkretne modele, a tak zamawiać to tylko przez net. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1504 |
Zakorzenienie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4459720 8]U nas jedynie przez neta. Raz kupiliśmy pralkę, to nie wiem czy w transporcie ale przyszła uszkodzona. Bez problemu zamieniliśmy na inną. Kupowaliśmy płytę grzewczą, piekarnik, lodówkę w sumie też. Jak dla mnie same plusy wybierania sprzętu przez net.
Teraz będziemy się w mam nadzieję niedalekiej przyszłości urządzać w nowym mieszkaniu to nawet opcji nie będzie żeby kupić w stacjonarnym. Może jedynie pooglądamy konkretne modele, a tak zamawiać to tylko przez net.[/QUOTE] no wlasnie, bo ceny sa atrakcyjne. Dzieki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1505 |
Konto usunięte
|
Mam pytanie.
Czy dobrym i funkcjonalnym pomysłem jest ustawienie płyty grzewczej na rogu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1506 |
Zakorzenienie
|
ja zam wiekszosc rzeczy przez neta i sobie chwale.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1507 |
Zakorzenienie
|
Ja też kupowałam pralkę, lodówkę i kuchenkę przez neta i nie było problemu.
Problem był tylko z panem kurierem, który wypakował sprzęty pod blokiem i odjechał, nie czekając nawet jak TŻ razem z sąsiadem wtachają to wszystko do mieszkania (na pierwsze piętro) i TŻ sprawdzi czy wszystko jest w porządku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1508 |
Zakorzenienie
|
a wlasnie, sprawdzacie dokladnie jak sprzet wyglada, przy kurierze? Np ogladacie dokladnie pralke/lodowke?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam taką sytuację i dopóki kurier nie miał gotówki w ręce, nie pozwolił rozpakować lodówki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1510 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1511 |
Zakorzenienie
|
no, część dotarla cala i bez uszkodzen. Jutro i w pon kolejna tura. Boje sie troche tyle sprzetu zostawiac w mieszkaniu, gdzie jest puste, gdzie drzwi liche. Wystarczy wejsc i sobie wziac fure sprzętów...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1512 |
Przyczajenie
|
U mnie zakup poprzedzony familijnym wywiadem, kto w czym pierze i jak długo oraz kilkoma telefonami do serwisantów. No więc generalnie recepta na dobry zakup i długie życie pralki jest taka:
+ im więcej obrotów to lepsze łożyska i mocniejsza konstrukcja + więcej obrotów to zwykle lepsze pranie i wirowanie + większa ładowność komory na pranie to oszczędność wody i prądu + większe i cięższe pralki są trwalsze, unikaj mniejszych i ładowanych od góry + rozbieralny zespół piorący to tańszy serwis pogwarancyjny. aby to zweryfikować wystarczy zadzwonić do autoryzowanego serwisu i zapytać czy są dostępne łożyska i uszczelnienia do danego modelu + mniejszy, prostszy wyświetlacz albo jego brak i mniej elektroniki to mniej problemów z obsługą i mniejsze prawdopodobieństwo awarii + opóźniony start to wygodna fcja którą warto mieć + dobre pralki mają specjalny program konserwacyjny i warto puszczać go co dwa tygodnie + nie przeładowywać i ustawiać na 1000 obrotów aby pralka długo żyła + dobrze wypoziomować urządzenie przy podłączeniu + pralki produkowane w UE są zwykle lepiej wykonane z uwagi na normy dotyczące zarówno jakości produktu jak i samego procesu produkcji Na podstawie tych kryteriów wybór padł na słoweńską W749. co ciekawe, zużycie energii przez tą pralkę tak naprawdę stawia ją w klasie A+++ bo jest to model bliźniaczy do poprzedniczki WA 7439 ale producent wydłużył standardowy program ze 140 do 158 minut (tym lepiej bo wyższe modele mają dłuższe programy standardowe). Na tej podstawie obniżono klasę zużycia energii, prawdopodobnie był to zabieg czysto marketingowy aby nie podgryzać tym produktem sprzedaży droższych modeli. Paradoks polega na tym, że one mają też zwykle dłuższe programy standardowe. Aby było zabawniej W749 wyposażono w program ekonomiczny zmniejszający zużycie energii i wody. Jest również przydatna opcja skracania programów do 17 minut. 1400 obrótów stawia ten model obok takich topowych modeli jak prawie dwukrotnie droższa W7443L. Co ciekawe, waga W749 jest prawie identyczna jak modeli w linii premium więc można spodziewać się podobnego wykonania. Dzięki sporej wadze W749 jest też stabilniejsza. Solidność okupiona jest odrobinę większymi gabarytami ale rekompensuje to większa ładowność, która przekłada się na mniej prań czyli mniejsze rachunki ![]() W każdym razie był to przemyślany zakup ![]() Jeśli celujecie jednak w BEKO to szukajcie modeli na 5-letniej gwarancji. Np. BEKO WMB 61041 PTM http://www.neo24.pl/?p=beko_wmb_6104...ceneo_spo=true |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1513 |
Rozeznanie
|
Witam Was drogie wizażanki
![]()
![]() ![]() ![]() http://8-pietro.blogspot.com/ ![]() ![]() ![]() Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy ![]() Zapraszam na pierwszego bloga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() spisz sobie funkcji, które Cię interesują i w ten sposób wybierz sobie do porównania kilka modeli (jednocześnie maksymalnie można 4, dodatkowo plik możesz sobie zapisać i do niego wracać...), ja z tego korzystałam i na tej podstawie wybrałam interesujący mnie model pralki, potem tylko znaleźć opinie i zakupy ![]() z góry odradzam pralki Boscha seria WAA, czyli te najtańsze - maja nierozbieralny bęben (chyba że się coś zmieniło od ostatniego roku?), w razie awarii łożyska czeka Cię koszt jakieś 500-600zł. Ja kierowałam się fabryką (krajem), z której pralka wyjechała, maxxx7 są robione w PL, mniejsze pojemnościowo, bodajże 'slim' są chińskiej produkcji ... a co w nich wszystkich siedzą za podzespoły, to już inna bajka... dziś wszystko ma z sobie ChRL ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1515 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Co do pralek to pod zabudowę są specjalne modele,bo taka zwykła wolnostojąca chyba średnio się nadaje (patrz wirowanie pod blatem). Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1516 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
U mojej teściowej BEKO pierze już 8 lat, a u siostry dokładnie 6 sezonów i wciąż bezawaryjnie ![]() Ten niemiecko-turecki potentat robił sprzęt dla wielu bardziej znanych marek. Co do klejonych zespołów piorących - klejone są BOSHe i Candy i wiele wiele innych. W BEKO też znajdziesz takie z rozbieralnym zbiornikiem (wystarczy przechylić pralkę i zerknąć od spodu), jak i klejonym. Nie jest też prawdą, że jak padną łożyska w klejonym to pralka na złom. Wystarczy dobry serwisant - rozcina na szerokim spojeniu i kupuje porządne łożyska oraz uszczelki. Wymienia, a na szwie wierci dziurki. Klei i skręca, a po takich naprawach nie ma reklamacji. Koszt? Od 200-300 zł, czyli nawet trochę mniej niż kosztują oryginalne części z robocizną w autoryzowanym serwisie do pralki z rozbieralnym modułem. Powtórzę słowa dwóch serwisantów - kup sobie BEKO z 5 letnią gwarancją, http://beko.com.pl/dluzsza_gwarancja znajdziesz za 1000 zł i masz spokój. A jak padną łożyska po gwarancji to naprawię za 200-300 zł. Tyle ode mnie w temacie BEKO ![]() Edytowane przez fitness4you Czas edycji: 2014-02-04 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1517 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1518 |
Przyczajenie
|
Przecież nie od dziś wiadomo, że rzadko używany sprzęt szybciej się psuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1519 |
Konto usunięte
|
No nie wiem. U nas jest pralka, która pierze w tygodniu lekką ręką 15 prań. Mamy ją od początku 2009, przebieg ma imponujący, bo gdzieś rok temu wymienialiśmy szczotki, bo się po prostu skończyły. Na samym początku mieliśmy jakąś reklamację, a tak działa i dalej pierze. I mam nadzieję że jeszcze popierze z conajmniej 2 lata. Ale i tak daleko jej do radzieckich pralek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1520 |
... choć nie Westwood
|
Jakie polecacie lodówki (wysokie) pod zabudowę? czy istnieją w ogóle podwójne pod zabudowę?
![]()
![]() |
![]() |
#1521 |
Przyczajenie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4497791 4]No nie wiem. U nas jest pralka, która pierze w tygodniu lekką ręką 15 prań. Mamy ją od początku 2009, przebieg ma imponujący, bo gdzieś rok temu wymienialiśmy szczotki, bo się po prostu skończyły. Na samym początku mieliśmy jakąś reklamację, a tak działa i dalej pierze. I mam nadzieję że jeszcze popierze z conajmniej 2 lata. Ale i tak daleko jej do radzieckich pralek.[/QUOTE]
Myślę, że nie ma większego problemu aby nabyć sobie franię czy jakieś podobne ustrojstwo. http://www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/85959 Jak się postarasz to nawet wygrzebiesz z jakiegoś szrotu oryginał. Jednak pisanie, że to był lepszy sprzęt to czyste farmazony ![]() Porównywanie tego do współczesnych pralek jest zwyczajnie głupie i trąci dobrym żartem. Ale jeśli z takim sentymentem zerkamy w przeszłość to żaden problem aby sprawić sobie podobny model i poczuć jak to faktycznie kiedyś bywało ![]() Co do przebiegów to moja Amica skończyła w tym roku 11 lat z jedną wymianą krzyżaka po drodze, który po prostu się skończył. Pewnie można było znowu go wymieniać ale w moim odczuciu przyszła pora na wymianę pralki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1522 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1523 |
Rozeznanie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4498797 9]Oh, patrząc na przebieg radzieckiej pralki, która prała nieprzerwalnie i bezawaryjnie przez 10 lat, a patrząc na pralkę która po miesiącu użytkowania się zepsuła (już nie pamiętam co to było, ale serwis był wzywany do niej 3 razy) to rachunek jest prosty. Pralka ma prać, a nie stać i ładnie wyglądać.[/QUOTE]
Niby tak, ale zuzycie pradu i wody tez sie liczy. A stare pralki czy lodowki zuzywaja tego o wiele wiecej. Sent from my LG-P700 using Wizaz Forum mobile app
![]() ![]() ![]() http://8-pietro.blogspot.com/ ![]() ![]() ![]() Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy ![]() Zapraszam na pierwszego bloga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1524 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edit: Silesian czuję, że wieczór spędzę przy lekturze Twojego bloga. Miałam to samo ![]() Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2014-02-05 o 14:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1525 |
Przyczajenie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4498797 9]Oh, patrząc na przebieg radzieckiej pralki, która prała nieprzerwalnie i bezawaryjnie przez 10 lat, a patrząc na pralkę która po miesiącu użytkowania się zepsuła (już nie pamiętam co to było, ale serwis był wzywany do niej 3 razy) to rachunek jest prosty. Pralka ma prać, a nie stać i ładnie wyglądać.[/QUOTE]
Taaa, a w czasach ZSRR pralki się nie psuły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1526 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Milego czytania ![]() Sent from my LG-P700 using Wizaz Forum mobile app
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1527 |
Konto usunięte
|
No i po co ta ironia? Ty masz swoje zdanie, ja swoje.
Silesian, nic nie pisałam o zużyciu wody i prądu bo to nie podlega jakiejkolwiek dyskusji, chodzi o awaryjność. Edytowane przez 871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 Czas edycji: 2014-02-05 o 17:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1528 |
Przyczajenie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4499809 9]chodzi o awaryjność.[/QUOTE]
W sensie, że sprzęt był wtedy mniej awaryjny? blade masz pojęcie o tamtych czasach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1529 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiscie zawsze cos sie psulo, ale malo ktora dzisiejsza pralka wytrzyma ponad 30 lat, jak pralka mamy, ktora nadal jest na chodzie. Podobnie z lodowka Mińsk, czy kuchenka "Ewa", ktore nadal nam sluza. To ze kiedys produkowano agd (i nie tylko) ktore sluzyly latami, potwierdzi wiekszosc osob pamietajacych lata 80te. Sent from my LG-P700 using Wizaz Forum mobile app
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1530 |
Przyczajenie
|
Zapominasz o jednym. Z sentymentem wracamy do czasów PRL ale to w Zachodniej Europie i za oceanem bezkompromisowa jakość starych mercedesów budowała marki. U nas rozrzut był tak duży i warunki projektowe tak skromne, że awaryjność wpisana była w niskie koszty wytwarzania. Dlatego królował Adam Słodowy i prowizorki. I to właśnie jest symbol tamtych czasów - zaradność użytkowników
![]() ![]() Owszem, producenci na bazie inżynierii materiałowej doskonale potrafią dopasować żywotność produktu, tak aby napędzać sprzedaż. Zapewniam, że jednak da się naprawiać np. pralki z klejonym zespołem piorącym i dobry fachowiec za grosze kupi lepsze uszczelki oraz łożyska, wymieni, a sprzęt posłuży kolejne 5 lat. Tylko czy chcemy prać 30 lat w tej samej pralce na 800 obrotach skoro są już znacznie wygodniejsze rozwiązania? Drugi aspekt do jakość wykonania, która w dzisiejszych czasach jest niesamowicie powtarzalna i pozwala na rozwiązania o których wcześniej można było marzyć ![]() Żyjemy w ciekawych czasach i warto z tego rozsądnie korzystać zamiast sprzedawać farmazony o tym jak to kiedyś było lepiej :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.